Tik tak .....

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Tik tak .....

Fillimisht postuar nga Amira*:
......Ndoshta po te mos i kushtoheshim kohes aq shume, nuk do ishte aq tinzare ajo me ne!
/pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/frown.gif

Do sshtoja:po te mos i kushtonim analizes se saj aq shume kohe, nuk do ish aq tinzare ajo me ne.

Me jepni ca kohe! /pf/images/graemlins/frown.gif

Guest

Ora sherben per te matur kohen. Shpesh here pyesim veten Cfare eshte koha, perse e masim ate? Si duhet ta masim ate??????? duken pyetje banale ne nje plan te pare...pasi kemi shume mates kohe... por prape nuk japin dot nje pergjigje ekzakte.
Shume filozof jane munduar tu japim pergjigje ketyre pyetjeve... me keqardhje mund te them qe pergjigjet e tyre nuk eshte nuk jane te admirueshme pasi ne nje fare menyre na zhgenjejne dhe na duken kontradiktore. Po atehere si tia bejme per te ditur c'eshte koha???
Dhe kjo veshtersi duket akoma me paradoksale, nese mendojme mbi faktin qe koha eshte madhesia fizike kryesore ne historine e universit. Si asnje here ne histori, ne ditet tona, kur njeriu eshte ne gjendje ta studioj, ta mase ate madje edhe ta konfrontoj me kostante te tjera...dhe duket e llogjikshem qe ne duhet ta njohim kohen.Por prape nuk arrijme ta shpegojme....

Shkruajta mbi kete teme sepse sot shfletova nje liber dhe mbi dedikim ishte shkruar nje citat i Sh.Agustinit...c'koicidence???!!!
"Nese dikush me pyet cfare eshte koha, besoj se di ta shpjegoj;po kur deshiroj ta bej, ve re qe nuk arrij ta shpjegoj..."

Vis Elbasani

Forumium praecox

Pasha Diellin, koha punon ne favor te njeriut.

Nese mund t'ju bind, mund t'ju permend faktin qe ka shekuj qe eshte rritur mesatarja jetike e njeriut.

Gjithsesi, nje gje qe me ka bere pershtypje ka qene fakti se me perpara viti ka pasur dhjete muaj. U shtua edhe Shkurti(February) nga nje feste hebraike, dhe me pas Oktavian Augusti shtoi edhe Gushtin(August). U perftuan 12 muaj.

A mendoni se ishte nje "shaka" matematiko-festive apo dicka qe kishte te bente me marredheniet kohe-njeri, ku njeriu kerkonte te zhvendoste kohen?

Vis Elbasani

Forumium praecox

Kurse per sa i takon tik-taqeve qe kalojne e nuk kthehen, kjo mendoj se ka te beje me filozofine e pendimit. Pendimtari vuan per tik-takun qe kalon. Mendimtari i lire(pavaresisht bindjeve tona per te) nuk e vuan tik-takun...

Presidenti

Forumium maestatis

midis fizikes e metafizikes, kesaj bote e tjetres, jetes dhe vdekjes,trupit e shpirtit, zgjimit e gjumit, mondanitetit e te thelluarit...vetem nje realitet eshte i eger, i akullt, i pamohueshem, qe s'le vend per supozime a pikshikime, qe s'te sheh lotin ne sy e s'toleron askend...KOHA!

dhe siç thote nje filozof e ekonomist i madh...
IN THE LONG TERM...WE WILL BE ALL DEAD!!!

dhe perball varrit te gjithe detyrohen tu japin me seriozitet supozimeve a fantazive te dikujt...

Vis Elbasani

Forumium praecox

Po, valle, sa na ka deshmuar koha per boten tjeter?

A nuk shpenzojme mjaft kohe per te njohur kete "boten tjeter"?

Jo, po gjithmone kam vrare mendjen se A NUK DO TE KEMI MJAFT KOHE PER TE JETUAR KETE BOTEN TJETER? Pse te harxhojme kohen e nje bote per ate te nje bote qe do te vije?

Presidenti

Forumium maestatis

as fshatari me idiot s'e ka pyetur kurr veten perse te harxhoj kot kohe duke hedhur fara ne nje toke te zeze ...

pastaj filozof, koha s'ka funksion argumentues me shume sesa e nuk verteton asgje...por shpesh te le shijen e hidhur kure e harxhon kot dhe stimulon njerezit te mendojne...

Rambla

Primus registratum

Koha? po te flisja si ekonomiste do thoja : il tempo è denaro (koha eshte para), por besoj se nuk eshte per kete teme, por gjithsesi duhet te merren parasysh te gjithe aspektet e saj.
Per mua personalisht eshte shume e cmuar, eshte jeta (po ta marrim si njesi matese te saj, ndonese eshte e trishtushme), duhet te dish ta duash (per sa abstrakt mund te jete), ta jetosh mire dhe mos behesh pishman se si mund ta kesh shfrytezuar kohen (une mundohem te jetoj qetesisht edhe kur mendoj qe kam harxhuar kot nje pjese te kohes time, megjithse duhet te pranoj qe nuk eshte e lehte). Pastaj mund te marrim kohen si "kohe fizike" (kur degjon tik-tak-et e ores, zhurme e papelqyshme) dhe "koha psikologjike", qe vlen personalisht per ne, nje shembull: kur je ne momente te lumtura duket sikur koha fluturon, kurse kur je duke degjuar nje mesim qe ste intereson duket sikur skalon kurre,...por kjo vlen vetem per ty, nje personi tjeter qe perkundrazi i intereson mesimi, per te koha kalon shpejt (dmth e njejta kohe per 2 persona nuk vlen me si e "njejte").
nuk mund ta percaktosh kohen, asgje ne bote nuk mund te percaktohet saktesisht(pervec ca formulave matemetikore), cdo gje eshte relative. tani me vjen ne mendje nje shprehje: tutto nel mondo è un punto di vista.

abs

nuk e di...

Koha e lire qe shpenzoj per vehten, eshte "luksi" im...

...shpesh jeta perreth eshte shume egoiste e te ben te ` mvarur e te shfrytezon per vehte` duhet gjithmone te mendoj se si ta fitoj kte "luks"...

----------------

perparsi...

Presidenti

Forumium maestatis

What we do in life echoes in eternity...
dhe kjo eshte edhe shkencerisht e vertete...

alinos

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Majmuni Hirko:
[qb] Koha! C'fare rraporti keni me kohen? E ballafaqoni veten me nje hark te gjere kohe apo me çdo tik tak qe kalon.... dhe nuk kthehet me!? [/qb]
Time stays, I go /pf/images/graemlins/wink.gif

Hera

Primus registratum

Sido qe ta kete kuptimin dua thjesht te iki koha,ta kaloj pa u ndjer.

Kam nje shprehje timen ne lidhje me kohen qe eshte "Per momentin" dhe e di qe po e nisa mendimin me kete fjali gjithcka qe do vijoj me pas do kete nje date skadence.

Koha eshte mire te kaloj se ajo eshte detyra e saj kryesore :cool:

gangsterja

Primus registratum
Kohen e ndaj ne orare te caktuara,i bej gjerat ashtu sic duhet ne menyre qe te gjitha gjerat ti perfundoj ne rregull dhe vetes ti ve pak pushim.

I

izmir

Guest

Kur une thashe :armiku im eshte KOHA, kisha parasysh kohen ne aspekt te gjere.Po shpjegohem...
-Une nuk jam pesimiste gjer ne ate pike sa te perllogaris edhe castet e humbura kot, nganjehere mendoj qe edhe ato duhen perllogaritur ne baze te rasteve dhe situatave, por nuk jam "kurrnace" gjer ne kete pike.
-Shpesh ndodh te pendohesh madje edhe per castet, se sikunder thone- Ate qe sjell casti nuk e sjell nje jete nganjehere, por prape perpiqem te shoh perpara pasi ajo qe shkoi nuk kthehet me, por nese une kam qene shkaku qe castet kane fluturuar kot, bej nje mesim per veten.
-Tani nje pyetje-Nuk ju ndodh te jeni nen trysnine e kohes, e pamundur te mos e keni ndjere nje gje te tille.P.sh:Kur keni nje gjendje ankti- mezi prisni ta kaloni, kur keni nje provim-mezi prisni ta mbaroni, kur prisni nje rezultat te cfaredollojeshem-mezi prisni ta merrni pergjigjen...lere pastaj kur fesotoni ditelindjet qe deri dje mezi i prisnit te vinin se mezi prisnit t'i festonit (party, dhurata etj), ndersa tani as qe doni t'ia dini me per to si dikur madje shume refuzojne edhe t'i kujtojne pasi e konsiderojne si dhuraten me te keqe qe u ka dhene perendia-plakjen etj,etj.... dhe nderkohe "mallkoni" kohen qe s'kalon, sikunder ne nje situate "te lumtur" perseri "mallkoni" kohen qe kalon aq shpejt dhe pa u ndjere dhe ju s'jeni ngopur ende.

Koha eshte skadence per mua ne c'do aspekt te sajin dhe eshte trysnia e vetme qe ndjej dhe qe me ben te bej bilancet e mia dhe te mos "kuadroj" me planet, nese koha nuk do te ekzistontne me pameshirshmerine e saj per te ecur vetem perpara me aftesine e saj te cuditshme per te mos u kthyer KURRE pas, UNE s'do te kisha kurrfare problemi me planet dhe pendesat e mia.

Kjo eshte pak a shume menyra se si une e shoh ate.........

mirdita

Papirus rex
Kur nuk ka rrym zakonisht marr ndonje liber te lexoj diqka dhe ndoshta kalon koha gjysme ore duke lexuar, paprit fillon nje ushtim tik tak,tik tak kur shikoj ne mur shikoj akrepat e ores bashk,esht shum mir kjo ora tik tak

dibroni

Primus registratum
Bie ora e hap deren po cte shoh motra ime po qante.E pyeta se ckishte,nuk me ktheu aspak pergjigje me tha me ler rehat.Mbas shum ditesh e kuptova se e kishin lenduar dhe nuk shpresonte per te jetuar me,nuk donte te bente asgje,vec kur marr vesh te verteten habitem shum sesi ndryshoi ajo per nje djale.Edhe sot vuan per te,i thoja mos ji aq naive sepse do te vuash,por ajo me dhuronte nje buzeqeshje te embel si te nje femije dhe vetem qante.