Te rinjte shqiptar qe ndihen "inferior" ndajt kulturave evropjane.

edy

Primus registratum
Re: Te rinjte shqiptar qe ndihen "inferior" ndajt kulturave evropjane.

Smile, besoj se nese shkon tek profili im sigurisht do shohesh se kur jam rregjistruar isha ne tirane e kjo nuk dmth se tani nuk jam ne itali. (sqarim personal)
Fakti eshte se ne gati te gjithe ato qe thate pershkruani vetem situata qe ju kane zene ngushte e realitete qe jane te verteta deri ne nji fare pike. Ju nuk flisni se Kush Jemi ne por çfare kemi, e sigurisht nuk mund te ballafaqohemi ne kete pike me perendimin. Por ajo qe thashe une ishte te shkojme pertej shume me pertej te t dukshmes. Une kam ftuar dhe kam bere guiden per shume grupe italiane, gjermane apo edhe amerikane, e ishin te rinj qe benin stydime te ndryshme. E sigurisht sikurse edhe ne nuk kane bashke ndare situaten e sotme ne shqiperi por kjo nuk i ka penguar te jetojmne edhe bukurite natyrore traditat shqiptare ndjeshmeria jone ndaj mysafirit etj etj qe u kane bere shume pershtypje dhe biles pas shume vitesh telefonojne dhe kujtojne ato episode te bukura mikpritjeje.
Kurse ne qe ndodhemi ketu ne perendim duke i pase jetuar keto tradita si gjera normale nuk arrijme t'ua japim vleren e duhur. Sepse shohim pasurite materiale. Psh. Une njoh dy vellezer italian qe kane dy vete qe sjane pare dh banojne ne te njejtin qytet. Cili shqipetar do ta bente kete!? JA çfare nenkuptoj kur them iferior. Ne duhet te hyjme ne mardhenje me kulturat e tjera jo si me te vegjel apo si me te medhenj sikur edhe bejme ndonji here por si te ndryshem pra kultura jone eshte ndryshe (qe s'do me thene me e vogel apo me e madhe) por kulture me vete qe ka nji histori pas shpatullash. Nese ju takon te lexoni nji autor italin (PLINI i riu)ne nji nder veprat e tija flet per atikitetin e popullit ilir qe mund te krahasohet gati me ate grek. Kjo nuk dmth te jetojm mete kaluaren por thjesht ti japim vleren e duhur identitetit tone ilir dhe te arrijme qe me jeten tone te mundta transmetojme kete pasuri.
Sa here u ka ndodhur qe pasi keni jetuar me nji te huaj per nji kohe te thone se : NUk mendoja se shqipetaret te jene keshtu (pozitivisht sigurisht). UNe nuk e mohoj identitetin time perpara askujt por sigurisht edhe nuk krenohem me realitetin e sotem por e pranoj si realitetin tim qe me pret mua ta ndyshoj...
Deri tani asknd nuk degjova se e paraqiste si problem te vetin por si te "ATYRE" qe dmth ne...

eli

Primus registratum
Re: Te rinjte shqiptar qe ndihen "inferior" ndajt kulturave evropjane.

Nuk e di pervedi se sa inferior ndihen shqiptaret kundrejt te tjereve se sa here kthehem ne Shqipni te rinjt aty veç i shajne te hujt (se di a asht prej inferioritetit apo prej superioritetit, se njana-tjetra jane afer shume). Po ju shqiptare te albforumit duhet me e dite se Shqiptari si natyre asht teper perfeksionist. Ne si kena shpike gjanat por i kena perfeksionu. Shihni pershembull komunizmin : e kena çu n'ate pike zhvillimit sa ishim i vetmi vend n'bote qe ishim aq komunista. Shihni vrasjet : kena ba nji art, shihni prostitucionin : e kena zhvillu ne majat ma te nalta, shihni drogen: e kena rafinu sa s'ka ma teper. Vendet tjera prej inatit na shajne. Na si kena njoht kto gjana por i kena perfeksionu. I vjen italianit inat se rren shqiptari ma shume, grekut i vjen se shqiptari asht m'a b*thq***, francezit i vjen inat se shqiptari asht ma mendjemadh, belgut se ia mori tregjet e hollandezit se ia heku serbet, gjermanit se asht ma rracist se ai, e ku di une per te tjeret. Vetem anglezve iu bahet qejfi se ma ne fund kane gjete diken me ke me u rrah. E kur ne ju flasim te hujve, e qe dikujt i duket keq, per Shqipnine asht se ne jena tregtare te zote. Shesim ekzotizmin tone se per ndertesa e gjana t'tjera te bukra s'kena, kot me rrejte. S'mundena me fole per plazhet se kur lahet shqiptari ja jep ngjyren detit, as per natyren edhe pse ne te vertete asht e bukur, se as gomari s'ka rruge me u fute e jo ma makina. Pra shesim qa ka ma interesante per te tjeret.

Edhe nji fjale kisha me e thane. Se maj vedin kurrsesi inferior ndaj te tjeret se e çoj shu*** nalt. ça e kam te mire tek une asht e shqiptarit, ça e kam te keqe asht e bubazhelit.