Te metat e Shqiperise dhe Shqipetareve

Te metat e Shqiperise dhe Shqipetareve

Si cdo vend tjeter, edhe ne, kemi te metat tona. Qofshin keto gabime, te keqija, semundje, apo dhe imponime nga faktore ekonomike, historike dhe politike, mbeten probleme te shoqerise. Ndoshta evidentimi i tyre do te na ndihmonte sado pak ne permiresimin e jetes dhe se ardhmes e Shqiperise. Cfare mendoni?

Admir

Forumium maestatis
Re: Te metat e Shqiperise dhe Shqipetareve

Adria,

Tema eshte po aq interesante sa c'jemi eshte vete ne Shqiptaret. Cdo komb ka te meta, ne ca me shume. E meta vihet re kur krahasohet me nje pike referimi te shendoshe. Per te vecuar nder te tjera me vjen keq te permend Papergjegjesine Shoqerore/Sociale. Plehra, moskokecarje, kryelartesu, zhvatje ne mase, mosbesim, pisllek, dembelizem, italianizim, poshterim i gjuhes e i traditave etj po shijojne qeniet tona. Na vjen era tradheti!

Ngrije zerin ndaj se keqes Shqiptar! Kundershtoje, pendohu, e ndrysho per mire!

Archi

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Logos:

Ngrije zerin ndaj se keqes Shqiptar! Kundershtoje, pendohu, e ndrysho per mire! [/QB]
--------------------------------------------------------------------------------

Ky ishte edhe kendveshtrimi im ne lidhje me temen.
Por ce do qe akoma ka njerez qe masturbojne para pasqyres dhe i mbushin mendjen vetes qe ne nuk kemi te meta, ne jemi me te miret, ne jemi kerthiza e botes, djepi i qyteterimit etj. Dhe atyre qe thone te kunderten jane gati ti tredhin nga koqet dhe u hidhen ne fyt duke i emertuar me lloj-lloj epitetesh.

Kemi te meta me bollek, jo vetem si shqiptare, por edhe thjesht si njerez dhe e mira eshte ti njohim e ti veme ne dukje, sepse duke i njohur kemi mundesine ti korrigjojme ato.

zog

Primus registratum

Archi dhe une ashtu them ti korrigjojme te metat, po si?
Si korigjohet nje e mete archi?
Une vjedh, si mund ta korigjoj kete te mete me nje cilesi. Do ta di per falemneres po ma tregove.

Archi

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] Archi dhe une ashtu them ti korrigjojme te metat, po si?
Si korigjohet nje e mete archi?
Une vjedh, si mund ta korigjoj kete te mete me nje cilesi. Do ta di per falemneres po ma tregove. [/qb]
----------------------------------------------------------------------

Zogu une do te te keshilloja te mos vidhje.
Pastaj vjedhja nuk eshte e mete e shqiptareve. Ajo eshte ves universal. Vjedhja eshte pjese e mekatit fillestar te njeriut.

E mete mund te jete mentaliteti: dicka qe nuk eshte e imja po nuk iu gjet menjehere pronari, behet automatikisht e imja.

Por kjo varet edhe nga morali i kombeve te ndryshme.

xofi

Primus registratum

lol ... reminder pse doja aq shume te ikja nga shqiperia

zog

Primus registratum

Archi mos fol me fjal te medhaja, se s'merresh vesh nga poplli thjesht. Apo ti s'ke nevoje per popull, ti flet per intelektualet.
Pastaj, Vjedhja nuk eshte ves, eshte mjeshteri po si e kepucarit, sepse perdoret per te fituar para.
Ndersa VESI jo!
Veset perkundrazi prej qejfit te nxisin te harxhosh para; bixhozi, rakija, cigarja, etj.

Sidoqofte me fal per shqetsimin, vazhdo lal, te zbulosh te metat e ti luftosh ato. Shnet.

nike palkola

Primus registratum

Të meta kemi boll. Me i qitë sheshit është mirë. Me i luftuar poashtu është detyrë e shenjt e secilit. Mëkatarët janë njerëzit më të bukur e edhe inteligjentë. Ka shumë mëkatarë e kriminelë që kanë bërë kthesa, duke u penduar e duke u bërë të shkëlqyeshëm. Kam lexuar se...kur mëkatari hynë në parajsë bëhet festë! Mundet edhe shenjti të bëhet mëkatar. Njerëzit mund të ndryshojn në të dy kahjet, nga i miri i keq, dhe nga i keqi i mirë. Hajnia është ves i keq. Ndoshta me vjedhur të pasurit e me ua shpërnda të vobektëve nuk është mëkat, por dënohet nga ligji!!!???

komino

Valoris scriptorum

doja vetem tu kujtoja te gjitheve qe ne shqiperi ka edhe ligje (qe jane shprehje e vullnetit te popullit)te cilat denojne krimin prostitucionin vjedhjen e me the e te thashe.
mund te shkoni te pyesni edhe cdo shqipetar personalisht a eshte e drejte te vjedhesh? a duhen denuar hajdutet e vrasesit? si mendoni se do te pergjigjen? a nuk jane vlerat e nje populli ato qe gjejme te shkurar ne ligjet qe ky popull ka (qofshin ligjet moderne apo kanunet). mua me duket e veshtire te gjykosh vlerat e nje populli ne shekuj pasi kohet ndryshojne.
mua me duket se populli shqipetar e ka shpehur mjaft e qarte se cfare quan vlera e cfare quan vese apo krime etj.

arsyeja pse shume- ose me mire -disa shqipetare (sepse gjithesesi jane pakica) u bene kriminele nuk duhet kerkuar-per mendimin tim- ne vlerat tona kombetare.
justifikimit e ketyre personave jane pak a shume te njejta me ato te italianeve ne itali apo ne amerike qe u bene mafioze dhe kjo nuk ka te beje aspak me vlerat tona kombetare.
e theksoj edhe njehere qe ne shqipetaret e kemi shprehur fare qarte ne ligjet tona se cfare konsikerojme vlera e cfare jo.
perse nuk zbatohen ligjet eshte 'muhabet' tjeter. e te gjithe e dime se nuk eshte aq e lehte.
shume faleminderi per vemendjen

mostro

Putraku

Ne c'do ven tjeter eshte njesoj ke te miret,te keqinjte dhe palaçot /pf/images/graemlins/laugh.gif Nuk ka pyll pa derra /pf/images/graemlins/laugh.gif

McByrek

Primus registratum

Fillimisht postuar nga pe.ili.sh:
[qb] Archi ketu perseri

- Shqiptaret kane karakteristiken e shkelqyer qe duke qene injorant (ne kuptimin e pafajshem te fjales) te tregojne "se si behet rakia" dhe "si e merr rakia ngjyren jeshile". Dhe kur me buzeqeshje dhe duke u nisur nga deshira e mire qe te mos vdesin injorant u thua se e kane gabim te pergjigjen: "u bo batha jote me msu mu".
2- Shqiptare genjejne shume dhe mashtrohen fare lehte p.sh. po te shkruash nje liber me 250 faqe se gomari i pare qe fluturoi fliste shqip dhe ishte shqiptar, jo vetem qe e besojne te gjithe, por edhe te tredhin nga koqet po qe se u thua se nuk eshte e vertete.
3- Shqiptaret nga nje tradite shumeshekullore nuk e pelqejne punen, por nga ana tjeter kane qejf te pasurohen shume shpejt. Dihet se me cfare.
4- Morali i shqiptareve ndryshon ne varesi te parase, p.sh. nje flokepalare qe i vjen era qen dhe me xhupin e zi te lekures dhe me cizme me maje respektohet me teper se nje intelektual me xhakete dhe qe vjen era parfum, sepse flokepalari shet droge, mban tre ose kater moldave ne Itali dhe ka para per te shpenzuar. Ai gezon emertimin "cun me lek", kurse intelektuali percmohet. Kur thone p.sh. "ti me nder nje mesues je".
5- Dicka qe ka te beje me piken 4; ne Shqiperi je i respektuar nqs vjedh, shan, shet droge, mban kurva, vret njerez, je "i forte".
6- Shqiptaret nuk kane argumenta per te bindur, por kane arme. Ata te vrasin pastaj sqarohen.
7- Shqiptaret nuk njohin ligj e shtet, por vetem fisin dhe kanunin

Ka edhe te tjera por kur te me kujtohen, do te shkruaj prape.
Si paraprite per ata qe do te hidhen pupthi e do te pyesin: "po ti cfare je?", po u pergjigjem qe tani: Jam shqiptar. Keto te meta i kam ndoshta edhe une te trasheguar ne DNA, por te pakten perpiqem ti njoh keto te meta dhe ti luftoj ato.

P.S: E di qe shumices nuk i pelqen kjo qe kam shkruar, por sic thote Benigni "fanculo la maggioranza". Kjo eshte e meta ime
Ti Archi je shume i rrezikshem,sidomos kur per pamundesi njerezit(shqiptaret qe ti akuzon) nuk te pergjigjen ose te shkretet u kthehet gjuha mbrapsht.

Cfare domethenie ka shkrimi jot, kete me thuaj ?

Besoj nje shqiptar sa do i trashe te jete nuk do te binte ne nivelin tend te te pergjigjej.
Por une kam ate ndjesine se ti je me duket P_Sc dhe kete se luan topi.

Mallkimin per te keqijat qe i kane ardhur ketij kombi kerkoji qysh me kohen e turkut e deri me sot.
Ti perdor metoda fashiste enveriste per te injoruar ose per te shpallur edhe nje here LUFTEN E KLASAVE qe shtresa e paditur dhe ajo e mesme duhet te ngelen analfabete.

Kush eshte gabimi im kur ti hiqesh si nje shqiptar qe meriton dekorata si "njeri pa bisht".

Kur ti hedh vrer mbi shqiptaret e vertete, do te dale dikush te ta mbylle ate goje Sulltani apo aziatiku.

Ketu ku jetoj kam shume aziatike dhe qe e urrejne veten sepse jane nga Azia.
Por kjo nuk do te thote qe shqiptaret qe jetojne ne Evrope te urrejne vendin e tyre vetem sepse Turqia qendroi 600 e ca vjet ne token Ilire.

Kemi mundesine te ndryshojme dhe ti leme makinacionet per te keqen tone.

Mendimi jot eshte dullist dhe ketu nuk pin uje.

Thuaja sa te duash moderatoreve per shkrimin ne fjale, por une do tu thoja Moderatoreve qe te ken parasysh kete shkrim antikombetar qe Arch,P_Sc ka vendosur siper meje.

Perse nuk thua qe fatkeqesia e gjithe kombit shqiptar qendron atje ku qendron, te Turqit( ku edhe sot Ballkani eshte nje bombe me sahat qe mund te plase nga ora ne ore).
Por edhe ti si Dulla vepruat me skema te tmerrshme ne dem te se vertetes dhe per te mbuluar
identitetin tuaj prej Muhamedini, lidhet mardhenie me Ruse e Kinese, duke u munduar per te genjyer sadopak Evropen.
Por Evropa ka lindur perpara ketij kombit tone dhe si rezultat ata e dine se kush jane shqiptaret(Pashallaret).

Le te bejne cte duan moderatoret.
Neqoftese kapercej, ketu eshte faji i atyre qe nuk kuptojne se ku jetojne akoma dhe perse nuk zhvillohen dhe perse kane ato veti , ato zakone, tradita qe nuk jane aspak shqiptare. [/qb]
Sa te drejte paska pasur ai Post_Scripter ke ai tregimi ne Kruje nja dy postime me lart...

McByrek

Primus registratum

Nje e mete tjeter e ne shqiptareve eshte qe nuk na pelqen edhe aq te flasim per te metat tona. Kuptohet edhe nga frekuentimi i kesaj teme...

Tropojani

Primus registratum

Hajde debat hajde!Archi me dhimbje e them po eshte e vertete ajo qe shkruani ju!Kurse ky pe.ili.sh qenka monomaniak ky ditka vetem te merret me turqit athua se ata ia kane fajin pse ne shqiptaret jemi aq te lakueshem!Po mire more pe.ili.sh a ban me na thane cilat ishin ato virtyte te shkelqyera qe i pakemi pasur si shqiptare para se te vinte Perandoria Osmane ne viset tona!?Ti gabimisht e quan Turke,nje perandori ku ka pase edhe kryeminister italian e ministra gjermane!A ban me te sugjeru nje liber ta lexosh njehere eshte "Historia e Shqypnise" nga Dom Ndoc Nikaj lexoje ne qofte se e gjen e pastaj fol!"Ignorantia non est argumentum!"-thote latini...

Guest

Te metat e shqiperise!ne cfare aspekti si vend?apo si drejtohet???
PAsi si vend nuk ka te share.Eshte e mrekullueshme!
Besoj se menyra se si po drejtohet politikisht le shume per te deshiruar. /pf/images/graemlins/frown.gif kete e them me shume keqardhje!
E meta e pare eshte se themi qe e duam vendin tone por nuk kthehemi per te thene kontributin tone. Presim akoam ndihma nga bota dhe nuk ulemi per te punuar.
Nje e mete qe sipas mendimit tim mund te ndryshonte dicka eshte investimet ne drejtimin e hapjes se vendeve te reja te punes dhe ne blerjen e makinave...
Mendoj une keshtu nese dikush nuk eshte dakort shpresoj te me pergjigjet dhe te me thote perse.
flm dhe em respekt,
dott.essa