Te metat e Shqiperise dhe Shqipetareve

Te metat e Shqiperise dhe Shqipetareve

Si cdo vend tjeter, edhe ne, kemi te metat tona. Qofshin keto gabime, te keqija, semundje, apo dhe imponime nga faktore ekonomike, historike dhe politike, mbeten probleme te shoqerise. Ndoshta evidentimi i tyre do te na ndihmonte sado pak ne permiresimin e jetes dhe se ardhmes e Shqiperise. Cfare mendoni?

Admir

Forumium maestatis
Re: Te metat e Shqiperise dhe Shqipetareve

Si duket nuk paskemi ndonje te mete. E cuditshme. :rolleyes:

Miresia

Primus registratum

Posi jo plot. /pf/images/graemlins/tongue.gif

Huqi numer 1 i shqiptareve eshte se fusin hundet ne punen e te tjereve dhe kjo eshte shume e shpeshte. Mendoj se kjo i ka marre me qaf shqiptaret dhe pse jo mund te jete nje nga shkaqet pse Shqiperia eshte ne nje pozite shume te veshtire. Kjo ide might sound weird but it's true.

Admir

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Primavera:
[qb]Posi jo plot. /pf/images/graemlins/tongue.gif

Huqi numer 1 i shqiptareve eshte se fusin hundet ne punen e te tjereve dhe kjo eshte shume e shpeshte. Mendoj se kjo i ka marre me qaf shqiptaret dhe pse jo mund te jete nje nga shkaqet pse Shqiperia eshte ne nje pozite shume te veshtire. Kjo ide might sound weird but it's true.[/qb]
E vertete Primavera. /pf/images/graemlins/wink.gif

bobo

marksist-enverist

ta merr ngoj,Primavera,llafin! /pf/images/graemlins/wink.gif
prandaj jemi tvetmin qe kemi thnien:pyt komshin,per problemet qe ke! /pf/images/graemlins/wink.gif

^SHIU^

Primus registratum

e kemi nje te mete ne shqiptaret:
kemi aset per tjetrin, jemi inatcinj, dhe shpesh hipokrite...
I'm sorry for this

B

Primus registratum

pRImaVERA

Huqi numer 1 i shqiptareve eshte se fusin hundet ne punen e te tjereve dhe kjo eshte shume e shpeshte. Mendoj se kjo i ka marre me qaf shqiptaret dhe pse jo mund te jete nje nga shkaqet pse Shqiperia eshte ne nje pozite shume te veshtire. Kjo ide might sound weird but it's true.

Se po te dalin brinjet perjashta /pf/images/graemlins/wink.gif
ke shume te drejte /pf/images/graemlins/wink.gif
Per mendimin te shtoj dhe kete timin /pf/images/graemlins/wink.gif

Petroninsja

Primus registratum

Amon dhe juve, ska komb pa patur derra , une kam rrastisur Amerikan qe jane llapaqena me te medhenje sesa shqipetaret dhe ta bejne llogarine nje me nje. Seshte cudi qe ne cdo komb te kete individe te tille. Shqipetaret jane shqipetare njesoj si cdo milet tjeter, po spate te meta nuk shkon ske vend ne kete dynja.
Eshte e kote te brockullisim ketu per te metat e shqipetareve kur jemi vet te tille.
Kurse hipokrizia eshte dicka ne natyren njerezore se kane shpikur shqipetaret ndoshta ne e meshirojme si cdo komb tjeter, por tipar dallues per te keqiat e shqipetareve eshte ajo qe skemi sensin e te qenit nje trup, jemi paksa te shperndare ndoshta ngaqe historia eshte treguar keq me ne dhe eshte e veshtire te mbledhim copat e hedhura tutje nga kohrat.

Pune opinionesh....

Miresia

Primus registratum

Petroninsja,

Nuk e mohoj faktin qe s'jemi te vetmit. Por nuk mendon qe shqiptaret "kujdesen" si "shume" se c'fare ben tjetri?
Ka para ky, ka para ai, shiko sa sukses ka ai tjetri (shprehin inatin sa u dalin tym nga hundet), e pastaj kundervihen... :mad: Eshte e tepert... Nuk eshte mire ky inat i tepert, shkon deri ne cmire. Amerikanet s'duan tja dine fare (te rralle jane ata qe duan tja dine) nese ke sukses, s'paske qene president, nuk kujdesen shume.

Tani, kuptohet, te gjithe e kane ate "kuriozitet" se c'fare ben tjetri, se edhe une e bej kete, psh. pashe se ti kishe shkruajtur kete mendim te tuajin /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/tongue.gif dhe vendosa te shkruaj te shtoj te timen. /pf/images/graemlins/smile.gif
Thanks. /pf/images/graemlins/wink.gif

Miresia

Primus registratum

P.S. E dua Shqiperine /pf/images/graemlins/smile.gif (por meqe nothing is perfect shpreha c'fare e ben ate jo 100% perkryer).

Post Scripter

Primus registratum

C'do komb ka nje kurbe mesatare te kultures se pergjithshme ku hyjne plot elemente si: menyra e veshjes, ecjes, krehjes, te folurit, sjellja ne publik, te ngrenit etj etj. Me shume keqardhje shoh perdite qe kurba mesatare e shqiptareve per kulturen e te jetuarit ne keto aspekte eshte shume poshte. Vertet ka shume njerez te mire dhe te sjellshem qe dine si te sillen, por ne pergjithesi - dhe kjo mund te konstatohet shume lehte, mjafton nje shetitje ne rruget e Tiranes dhe ne disa lokale - ne jemi shume keq. Gjithandej sheh njerez te veshur ne menyre me pa shije te mundshme. Njerez qe ecin si te perkulur perpara me kembe te hapura dhe me shpejtesi te madhe. Njerez te shpupurisur. Njerez qe pastrojne hundet ne publik, ose qe peshtyjne pertote. Njerez qe mbllaciten me zhurme gjate ngrenies. Njerez qe lahen nje here ne jave ose edhe me rralle akoma. Njerez me dhembe te shkaterruar ngaqe nuk e njohin konceptin e furces dhe pastes se dhembeve, pa folur pastaj per figuren abstrakte te dentistit.
Megjithate keto jane defekte te vogla krahasuar me disa defekte kolektive te karakterit tone si shqiptare. Psh, nje nga keto elemente qe une nuk duroj dot eshte mania per te kundershtuar kot me kot, per te prishur pune ose thjesht nga budallalleku. Dua ta ilustroj me nje shembull. Para nje jave isha ne nje trajnim dhe lektori ishte nje zviceran nga Gjeneva. U gezova se m'u dha rasti pas kaq kohesh te riflisja frengjisht dhe se bashku me nje tjeter pjesemarres ne trajnim, nje mesoburre rreth te 40-ave, inxhenier elektrik, (subjekti per te cilin do tregoj), u nisem te hanim nje dreke ne Kruje. Gjate rruges une me zviceranin po benim nga pak muhabet rreth natyres dhe historise, dhe une here pas here perktheja ndonje gje meqe personi qe ishte me ne nuk kuptonte gjysem llafi frengjisht (oh, ai mendonte te kunderten dhe tundte koken vazhdimisht duke qeshur ne shenje pohuese per gjithcka qe i thuhej, qofte edhe "hajvan"). Ne nje moment ndaluam te pijme ndonje kafe ne nje lokal te vogel druri midis ca pishave, pak para se te arrihet ne Kruje. Kamerieri na tha se nuk bente ekspres por vetem kafe turke une nisa t'i shpjegoj zviceranit se cfare kuptohej me kafe turke dhe sesi kjo ishte nje nga elementet e pakte per te cilet te gjithe popujt e Ballkanit pavaresisht nga kombesia dhe feja ndjejne simpati te perbashket. Kur befas, ky shqipoja qe ishte me ne, - vura re - nisi te mos ndihej rehat dhe te levizte duart gjate kohes qe une shpjegoja ate punen e kafese ne frengjisht. Pa mbaruar une llafin, ai leshoi gati me panik nje: "no, no. Non e possibile" ne italisht qe na la gojehapur te dyve. Kur une iu ktheva dhe i thashe si ishte puna, budallai me shpjegoi se kishte kujtuar se ngaqe une kisha permendur fjalen Ballkan, i kisha thene zviceranit se kafeja turke ishte shpikje ballkanike dhe ai ishte leshuar te me "demaskonte". Por kjo eshte vetem gjysma e historise. Budallallek eshte ta thuash, por polemika ne shqip midis ne te dyve vazhdoi gjate, sepse atij nuk i mbushej koka qe une s'kisha patur fare si qellim t'i heq copyrightin e kafese turke Stambollit, por kembengulte si gomar ne te tijen. Me erdhi keq sepse pashe nje lloj buzeqeshjeje te fshehur ne sy, te profesorit zviceran, jo ironike, por si buzeqeshja e mamase kur shikon dy kalamajte qe zihen per lodrat.
He, nuk iu ka ndodhur edhe ju ndonje situate e tille?

jack

Primus registratum

eshte nje liste e gjate te metash , qe nuk do te dilnin faqe te tera per ti permendur ,por mund te thoja se nena e te gjitha ketyre te metave eshte kultura (dituria). dhe kjo luan ne favor negativ te vet shqiptareve e shqiperise ,eshte kjo pikerisht ajo qe e paralizon ecjen perpara

jack

Primus registratum

doja te shtoja se shqiperia nuk ka asnje te mete , eshte e mrekullueshme dhe nuk do t ndroja me asnje vend ne bote , i gjith oroblemi qendron te shqiptaret

a_maliqi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga jack:
[qb]doja te shtoja se shqiperia nuk ka asnje te mete , eshte e mrekullueshme dhe nuk do t ndroja me asnje vend ne bote , i gjith oroblemi qendron te shqiptaret[/qb]
pikerisht.

nderkaq e vetmja e mete e shqipetareve eshte se kane shume te meta.

Iliri

Primus registratum

Nje teme e rralle ne mesin e Shqipetareve. E verteta eshte se ne, sikur te tjeret, nuk jemi perfekt. Shume prej nesh nuk duam te diskutojme te metat tona, por vetem te metat e te tjereve. C'te keqe ka diskutimi i problemeve tona si Shqipetare? Ne qofte se nuk diskutohen, a do te zgjidhen ato?

Un mendoj se kjo vete eshte nje nga te metat me te medhaja. Nuk i diskutojme, por i fshehim te metat.

Tropojani

Primus registratum

Jemi popull parakombetar,ende nuk kemi arrite ne fazen e kombit,me mungesa ne formimin shekullor,nuk ka pasur fuqi te cdo kohe qe nuk na ka pushtuar,nuk ka pasur lufte nga e cila mbetem te pademtuar per vete poziten tone ne Ballkan!Periudha e mbretit Zog qe e vetmja kendellje dhe faze ne te cilen nisi nje tradite evropiane shtetformuese por fatkeqesisht qe jeteshkurter,1945 erdhi sistemi i stepave sllavo-ruse e na beri rrafsh ne cdo vlere ne emer te komunizmit!Pasojat kane qene edhe jane fatale,ajo periudhe na beri qe te:flasim ndryshe e te mendojme ndryshe,te fshehim gjithshka e te urrejme ciltersine,jemi te tere mosbesues e te pabese qe shoke ne bote nuk kemi,spiunllekun e beme tipar popullor,vetem si t'ia fusim njani tjetrit mendojme e njemije e nje te zeza thurim ne mendje dite e nate!Ne Shqiperi urrejme njeri tjetrin nga fukaralleku e jashte shtetit e urrejme njeri-tjetrin nga shpirti i lig,psh ne USA ka aq shume kombe sa nuk i njeh te tere e ne vetem me njeri-tjetrin merremi,shpifim per shqiptaret,spiunojme njeri-tjetrin,pyesim ku punon njeri apo tjetri e shkojme e bejme njemije perpjekje ta leme pa pune,jemi me te lumtur qe Iksi eshte pa pune sesa po te ishim ne pune per vete!?Betohemi ne nder e fe,e nuk ka ma te pandershem e pafe se ne anembane botes,rrime me shokun ketu e pas shpine mendojme per te shoqen apo te motren,ultesia me e madhe ne bote felliqim edhe ne buke!Ja keta jemi ne bijte e shqipeve!E me kot ia bejme qejfin vetes duke thure lavde se jemi race e mire apo ku di une...!Ne Evrope te tere shqiptaret e Shqiperise jane regjistruar si kosovare e hane socialeve te Evropes qyl ne emer te tyre e tere diten vetem rrine e shajne kosovaret!?Qe i vrafte ajo buke i vrafte!Jo po nuk jane te tere do thoshte dikush,thoni si te doni djema por sot nese udheton ne nje tren ne Evrope dhe rastesisht i tregon dikujt se je shqiptar ai evropian e ka per detyre te gjeje te parin rast te ike nga kabina ku je ti!Kaq te nderuar jemi ne Itali me prostitucionin,Zvicer me drogen,Gjermani me vjedhjet banale neper supermarkete e drogerat e njemije e nje te zeza,koheve te fundit ne Angli me tentativat per te vjedhe edhe Bekamet,(kulmi!)E lene pastaj kur themi qe ne,ne jemi te zgjuar vetem na kane me inat kurse amerikanet,italianet anglezet e perendimoret ne teresi jane te "marre" athua se nuk jemi ne qe po kerkojme ndihmen e tyre e jo ata tonen...

roland

Primus registratum

o petroninsja
s'ka pyll pa derra deshe te thoshe ti?!!
shume e vertet!!

nike palkola

Primus registratum

Duke ndihmuar të tjerët i ndihmojm më së shumti vetes. duke i ndihmuar vetes në principet e mirësisë i ndihmojm edhe të tjerëve edhe Kombit.
Për ti ndihmuar atdheut e Kombit duhet t ia nisim nga vetja. Të mos bëjmë të këqija. Nëse bëjmë mirë edhe më mirë.
Sikur të gjithë ti përmbaheshim thënies - çka nuk dëshiron me ta bërë kush (ty) mos ia bë (ti) kujt,- do kishte qenë situata ndër ne shumë e mirë të mos them e shkëlqyer).
Natyrisht se kemi të meta, si të gjithë, dhe këto janë si pasojë e okupimeve të huaja dhe e okupimit tonë 50 vjeçar nga antikombëtarët me emrin komunizëm që nuk është gjë tjetër vetem kolonializem rus i kamufluar. Komunizmi na ka çveshur nga virtytet. Na ka mësuar me gënjyer, me vjedhur, me qenë hipokritë, na ka varfëruar, na e ka çrrenjosur njerëzinë, nacionalizmin e edhe patriotizmin (më dhimbet ai mirditori - pasi kam gjak të përbashkët me të- që lëvdon komunizmin).
Duhet kohë -disa thonë aqë sa ka sunduar diktatura murtajë e kuqe që të shërohemi.
Pra, duhet të bëjmë diçka secili me mundësitë që ka për të ndihmuar Atdheun-Kombin. Kush ndihmon Kombin ndihmon njerëzimin.Kush ndihmon njerëzimin ndihmon shpirtin e vet - përparon shpirtnisht.
Pra, le t ia nisim nga vetja. Të mundohemi të bëhëmi të mirë!

abs

nuk e di...

.......... ...........

mes shume te tjerash me ben pershtypje qe ne biseda te ndryshme ne mes shqiparve te thuhet, ps; e mete e shqipetareve eshte se ....

a mos valle duhet te thuhet, e mete e ne shqiptarve ... ?????

.............

----------------

sepse...