Solidarizohuni me studentet shqiptare ne Austri.

Archi

Forumium praecox
Re: Solidarizohuni me studentet shqiptare ne Austri.

Fillimisht postuar nga 109UV:
[qb] shyqyr qe u zgjidh muhabeti se desh ju rropen austriaket. ne solidarizim me vellezerit tane qaramane, une propozoj qe te mbledhim te gjithe ca euro e dollare dhe ti mbajme me buke e me studime. [/qb]
Mendoj, qe sarkazma jote dhe e shume te tjereve eshte e pavend ketu.
Askush nuk te kerkoi ty as buke e as studime. E vetmja gje, qe u kerkua ketu, ishte vetem nje ndjenje solidariteti dhe perkrahjeje. Nese nuk e shikon te udhes, qe te solidarizohesh, eshte nje e drejte e ligjshme e jotja, te pakten leri te tjeret ne hallin e tyre.
Kur nuk ke gje ne dore per te bere mire, te pakten, mos bej keq!

PS: Heret e tjera, bashke me solidaritetin, dergo edhe faturen, qe te te demshperblejne, per te gjitha sikletet, qe te shkakton nje ndjenje solidariteti dhe perkrahjeje.

109UV

Primus registratum

solidariteti eshte proporcional me "fatkeqesine". ne baze te informacionit qe eshte dhene ketu solidariteti ka turp te nxjerre koken. Prandaj dhe keshilla: shtrengo dhembet dhe forca se per te miren e vetes e ke.

oh dhe nje keshille tjeter qe do u sherbeje dhe ne te ardhmen. mos u mundoni te fitoni keqardhjen apo mbeshtetjen e dikujt tjeter duke treguar gjysmen e te vertetes se behet si ajo historia e ujkut dhe bariut /pf/images/graemlins/wink.gif

Blendi

Primus registratum

Edhe une, kur dal nga shtepia: kazmen ne krah, librat nen sqetull!

Une per vete i kam paguar c'do cent te shkolles se jam shume dembel te mbush dokumentat per financial Aid. /pf/images/graemlins/tongue.gif
Seriozisht ama, ve re se studentet ne Europe shumicen e kohes stujojne me bursa dhe kane boll kohe te lire, ndersa ne ketej (ashtu si na dikton dhe natyra e kesaj shoqerie) punojme me shume se ju.
Tani thuajse mbarova shkollen dhe marr diplomen por gjate gjithe kohes se kolegjit kam punuar 8 ore ne dite, 5 dite ne jave.

bona

Primus registratum

une per vete time e kam pagu shkollen , librat, qerane , ushqimin nje me nje duke punu nate e dite.

ne evrope bekan qejf dynjaja, ju lumte.

harrova me shtu qe finanical aid merr vetem kur ke documentat dhe une si kisha, dhe pervec kesaj duhej me e pagu shkollen dyfish, edhe nje here dyfish.

eagle_eye_andi

Primus registratum

sa ishte ajo??? 8 ore ne dite , 5 dite ne jave?
po kjo si te duket?: 10 ore ne dite, 7 dite ne jave? (profesioni:kamarier) Kete pune e ben ky studenti ketu,qe qenka ne austri, dhe qe beka palle gjithe kohen,dhe per me teper nuk ankohet.
E dini pse? Sepse ate mund po e ben per tu shkolluar,dhe askush nuk e ka detyruar te shkoje ne universitet apo te iki nga shqiperia.

Mos te ankohet askush sepse te gjithe i keni zgjedhur me deshire ato shkolla e vende ku jeni,dhe madje edhe keni festuar kur keni marre vizat e rruget.

Te gjithe i keni llogaritur cmimet dhe mundesite.
Ceshtja eshte kur te rritet ne menyre te papritur ai cmim,jo kur eshte i larte qe ne momentin qe ti fillon.

Prandaj mos diskutoni me jo une paguaj aq e kaq,se vete i keni zgjedhur shkollat,dhe vendet.

Kjo puna e austrise ndryshonte,pasi ishte nje vendim i papritur dhe i paimagjinuar.Cfare do thoshit ju tju njoftonin se per semestrin tjeter do paguanit shume me shume se sa keni paguar?

E rendesishmja eshte qe kjo ceshtje eshte zgjidhur nga vete austriaket.

Gjithsesi ketu u pa nje fryme shume e madhe mbeshtetjeje nga te gjithe...

109UV

Primus registratum

Fillimisht postuar nga eagle_eye_andi:
[qb] Cfare do thoshit ju tju njoftonin se per semestrin tjeter do paguanit shume me shume se sa keni paguar? [/qb]
me njoftuan per nje rritje 25% te pageses per kredit dhe te dyfishimit te tarifes se studentit "full-time"

fillova te punoj me shume ore, dhe nuk erdha tek "forumi" per te kerkuar ndihme morale nga studentet ne kine.

ironia ketu shpertheu kur deklarimi qe "te gjithe studenteve shqiptare do ju duhet te lene studimet ne mes" u shoqerua me shifren 700 euro. wtf.

mon

Primus registratum

A mund te te pyes 109uv se sa fiton ti duke punu??
Dy shoke te mite jane ne austri dhe nuk marrin ndihme dhe nuk punojne dot sepse shteti nuk te lejon te punosh full-time(35 apo 40 ore ne jave) dhe eshte shume e veshtire te gjesh pune edhe part time(20 ore ne jave). Kjo per te te thene qe nuk varet vetem prej deshires ose jo per te punuar, dhe nuk eshte faji i tyre se nuk i merr njeri ne pune ose se nuk lejohet te fitojne me shume se 400-500 euro ne muaj.

Duke ditur se atyre i duhet te paguajne qera+ushqim+tjera, qe e kalojne shpesh here 400-500 eurot ne muaj.

Keto po ti them per te shpjegu pak situaten ne te cilen ndodhen dhe ndryshimin midis situates tende dhe te tyren dhe secila ka veshtiresite e veta dhe paraja nuk bie kurre nga qielli.

Ty bravo te qofte se punon dhe te lumte por nuk eshte sepse ti ke mundime qe te tjeret duhet te heqin te njejtat mundime si ty. Ktu kerkohet solidaritet per ata qe shume shpejt mund te ndodhen ne nje situate ku i vetmi shpetim eshte te ndalojne studimet pergjysem.

Shpresoj te me kesh kuptuar drejt, te uroj suksese e kalofsh mire.

Me respekt, Mon.

zog

Primus registratum

mon-e problemi osht se nuk behen peticione per problemet PERSONALE, siç eshte rasti ketyre studenteve ketu.

solidarizohuni me mu se sot me ka humb portofoli dhe s'kam te ha buke.

peticionet behen per probleme qe na perkasin te gjitheve. e aresimi i shqiptareve ka kohe qe nuk perben me te voglin problem. perkundrazi ne kemi TEPRI te aresimuarrish.

per mu problemi eshte tjeter, psh, si ka mundesi me kaq shume studente neper bote, ne shqiperi po nuk pagove nuk te shtrojne ne spital po te lene te vdesesh tek dera e tij.

dhe si ka mundesi qe asnjeri nuk e rrun bithen per kete, nuk ben me te voglin peticion.

a e di ti mon-e se me leket qe fiton ne menyre TE PALIGJSHME ai doktori ose infermierja ne tirane, financon shkollen e femijeve te tij neper bote.

sepse si thu ti mon-e ku i gjen paret nje RROGETAR shqiptar qe si fiton dot 200 € ne muj te financoje shkollat e femijve duke paguar dhjetra mijera euro.

pse s'ben asnjeri peticion per kete? apo shohin veç kuleten e tyre.

Guest

Zog,

Ajo cka thua ti eshte mese e drejte! Peticion mbi sherbimin sanitar...qe ne shqiperi mund te me plote gojen nuk ekziston.Flas per kete sepse marr vesh me shume se ne fusha e tjera.
Duhet te dish qe te funksionoj mire sistemi sanitar duhet te kete "mjeke te mire" dhe fatkeqesisht shqiperise i mungojne. I mungojne se ata qe jane jashte akoma skane mbaruar se studjuari(flas per mase studentesh dhe jo per 1 ose 2 ). Mjekesia do shume kohe per te pasur besimin e duhur per te hapur nje klinike apo per te marre guximin te rrish vetem para pacientit. PAstaj nje qe diplomohet jashte per mjekesi...studjon 10 vjet si "qen".Dhe per 10 vjet nuk dallon naten nga dita...te vije ne shqiperi ku as pastrues nuk e lene te punoje ... i vjen keq per veten.Sepse eshte gjynah, me beso!
Ama jam e mendimit qe eshte akoma heret per te pritur studentet qe po studjojne jashte. Sepse eshte brezi im ai qe mund te ndryshoje dicka...sepse akoma skane krijuar familje.Se dihet mire qe po u krijua familja jashte atje do mbetet tere jeten emigrante dhe pastaj ai femije qe lind e rritet ne nje shtet sdo e ndjej kurre veten shqiptar.
Prandaj ndihmojini e pritini akoma studentet qe do kontribuojne ne shqiperi!

eagle_eye_andi

Primus registratum

Une nuk e di ku mund te kesh te degjuar qe ka ne shqiperi tepri te shkolluarish.perkundrazi,ne nje studim qe lexova pak dite me pare shqiperia ishte nje nga vendet e fundit te listes per sa i perket raportit te te shkolluarve me universitet dhe atyre pa universitet ne popullsi.Dhe kjo ishte vene si nje nga arsyet kryesore qe te liberalizohej universiteti ne shqiperi,pra qe te mos kishte me kuota pranimi,dhe te gjithe te kishin mundesi te fillonin universitetin.

Kurse per ate punen e peticionit nuk ma merrte mendja qe do ju kushtonte kaq nerva dhe kohe,sa qe te shqetesoheshit.

Kurse per ate punen e peticioneve personale une personalisht kam firmosur me boje dhe gjithashtu ne rrjet disa peticione per te kerkuar ndihme per ndo1 te semure qe i duhej kurim diku ne bote,apo per nje talent sporti qe donte te perfaqesonte shqiperine,apo per nje hall apo nje hall tjeter te dikujt.Dhe prandaj nuk mu duk aq "ofendues" per publikun e gjere ky peticion.

Dua te theksoj ketu se une personalisht tek ai peticion isha thjesht nje firmues dhe jo organizator.

Nuk behej fjale per 25% rritje.Nese do besh raportin 15 euro me 700 euro i bie nje rritje prej 46 heresh,ose e thene me mire 4600%

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga eagle_eye_andi:
[qb] Une nuk e di ku mund te kesh te degjuar qe ka ne shqiperi tepri te shkolluarish.[/qb]
tek shifrat e dhena nga ju, lali. vetem ne austri ka 600 studente, pa llogaritur vendet e tjera me shume me kapacitet se austria per studim pasi shume here me te medhaja se ajo ne popullsi.

IMAGJINO! nga keta 600, rreth 150 vet mbarojne ne vit. ku thua ti mund te punesohen ne shqiperi gjithe keta kuadro. KU?

tregoi mua fushat, ne bashki, ministri te jashteme, te mbrendeshme, ekonomi, ushtri, tek ndermarrja e babit. KU?

po ata qe mbarrojne universitetin ne shqiperi, ku do ti fusim, ne çvende. ne kukes, kurvelesh, mallakaster apo shkoder.

degjo ketu ti vogelush, qe ne kohe te enverit pra disa DEKADA me pare, shqiperia kishte superprodhim kuadrosh. qeveria komuniste burrokrate te tille ja u rrasi nga tre-kater çdo kooperative te thjesht, çdo ndermarrje, çdo sektori. u bene me shume burrokrate se punetore, pra me shume njerez qe paguheshin pa punuar se njerez qe paguheshin per punen e kryer. keta tipa e kjo politike e SHKERDHEU shqiperine ne ate fare menyre qe te gjithe i perjetuam pervojat dhe i pame qarte konsekuencat.

e ju kerkoni akoma ndihma per te studiuar lehtesisht. po ku miq, ku do punesoheni, apo akoma ne kurriz te ekonomise se brishte shqiptare.

ne shqiperi sot ka me dhjetra te dipllomuar, mbrenda e jashte saj, te papune ose qe bejne sikur punojne.

prandaj ato studimet qe kryeni ju picirruket studente shqiptare, i kryeni per kapriçot e babit tregtar (ne te shumten hajdut me çizme e biografi te perlyer) ose te ardhmen tuaj personale, e aspak per nevojat e shtetit shqiptar siç keni deshiren te konsideroheni.

vazhdo gjeme argumentat per te kunderten e kesaj qe them.

per nevojat e veta shteti shqiptar ka te bursuar qe i paguan vete ose qe paguhen nga institucionet nderkombetare.

hehe, ju akoma pa mbaruar dhe i bete peticion qeverise shqiptare (jo asaj austriake), duke e akuzuar pergjegjese te "fatkeqesise tuaj" imagjino kur te mbaroni si keni per t'ja thith gjakun shqiperise e shqiptareve.

mon

Primus registratum

Zog , peticion mund te besh per cdo hall e shqetesim. Nuk e kam marre vesh akoma pse njerezit duan ti terheqin te tjeret per poshte, "po vuaj une, vuaj dhe ti",a thua se fakti qe tjetri vuan te lehteson dhimbjen?! /pf/images/graemlins/frown.gif .

Nqs nje peticion ndihmon disa njerez dhe u lehteson shqetesimet nuk shoh se ku eshte problemi per te hedhur nje firme.
Te kuptoj drejt, sot ne shqiperi ka plot probleme shume me te medha se pagesa qe do te paguajne studentat shqiptare ne austri, ne amerike studentat kane po probleme shume te medha se u duhet te punojne, por ne qofte se mund te permiresohet gjendja e disave le te permiresohet.

Puna eshte te permiresohet gjendja e sa me shume studenteve jo te perkeqesohet.

Nuk besoj se ka me teprice studenta ne shqiperi apo shqiptare perkundrazi, studenta e profesore nuk do te kete kurre mjaftueshem ne qofte se duam te jemi vend i qyteteruar dhe i perparuar. Kjo eshte e vlefshme jo vetem per shqiperine por dhe per cdo vend ne bote.

Gjithsesi nga studentat ne austri diskutimi kaloi icik me larg.

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga mon:
[qb] Zog , peticion mund te besh per cdo hall e shqetesim. Nuk e kam marre vesh akoma pse njerezit duan ti terheqin te tjeret per poshte, "po vuaj une, vuaj dhe ti",a thua se fakti qe tjetri vuan te lehteson dhimbjen?! [/qb]
jo lal nuk mund te besh peticion per çdo gje, nuk ta lejon ndergjegja, kur kjo ta lejon e kjo shkon ne dem te interesit te pergjithshem, atehere kjo eshte KRIM ose ANARKI.

sepse ne ndodhemi te gjithe mbi te njejten anije, e nuk mund te kete me shume komandare se marinare qe u japin rremave, ndryshe anija s'ec, ajo eshte e destinuar te fundoset duke na MBYTUR TE GJITHEVE.

a kupton pra pse keto gjera duhen pare ne plan te gjere e jo ate te ngushte personal.

ps; e mos fol si papa kunder abortit, po llogjiko. shqiperia mbetet vendi me BURROKRATIK ne bote. e per te njejten aresye me i KORRUPTUAR gjithashtu. qe kjo te ndryshoje duhet te ndryshojne mentalitetet, duke filluar nga vetja e deri tek te tjeret.
pra duhet qe mos flasim bile as mendojme si TY!

mon

Primus registratum

Fillimisht postuar nga zog:
ps; e mos fol si papa kunder abortit, po llogjiko. shqiperia mbetet vendi me BURROKRATIK ne bote. e per te njejten aresye me i KORRUPTUAR gjithashtu. qe kjo te ndryshoje duhet te ndryshojne mentalitetet, duke filluar nga vetja e deri tek te tjeret.
pra duhet qe mos flasim bile as mendojme si TY! [/QB]
Me thuaj, cfare te shqeteson ne ato qe them e qe mendoj?

assassino26

Primus registratum

Gjeja qe me beri me teper pershtypje ketu eshte se dukej sikur ne Amerike kane shkuar me zor shqiptaret e shkrete...Studiojne atje se jane te detyruar edhe merziten pse ketyre kendej nga europa u kerkojne me pak edhe arsimohen me lehte.
S'ka dale kot ajo barsaleta qe i kerkoi peshkut magjik peshkatari ti hiqte njeren *oqe sepse simbas kushtit komshiut do i bente dyfishin.Shumica prej jush ketu me zogun ne krye,do ishin gati te vuanin 2 here me shume me kusht qe edhe te tjeret te vuajne 4 here me shume.
Ktu ka njerez qe jane gati te bejne peticion qe cica e misit te sivjetem te zmallohet 2 numra e ku di une se cfare budalliqesh te tjera ama jo,per probleme qe mund te zgjidhin studimin e disa qindra veteve duhet me nejt me bo llafe edhe me mush 3 faqe debat per 4 dite.
Se mor vesh si s'kan turp ca njerez mer jahuuu /pf/images/graemlins/frown.gif
Hajt shyqyr qe u zgjidh problemi i studenteve edhe mbani mend prej meje qe nga 1 njeri qe eshte i shkolluar e qe ka siguri ne jete edhe po sgjetet mire te pakten keq sdo gjeni.llogaritni 1/5 e atyre studenteve te lene shkollen e 1/5 e kesaj 1/5 te fillojne te vjellin sa keq do ishte per ne...
Disa dhjetra kriminele shqiptare me shume neper bote,disa kronika krimi me shqiptare shume turp me teper per ne te gjithe,qe edhe kaq sa na eshte mbledhur e kemi me bollek

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga mon:
[qb] Me thuaj, cfare te shqeteson ne ato qe them e qe mendoj? [/qb]
hiç me thone! ne mos CEKTESISE sate SE GJYKIMIT.

por drejt me thone, nuk jam une ai qe shqetesoj, pastaj ti harron qe ishe ti (per shoket e tu studente), ajo* qe dialogon e qe peticionon. jo une!
pra siç duket shqetesimi eshte ne anen tuj. jo timen!

---------------------

"Nga mur'i Tusit Korbi po vë re
Kafkën e Kaj-Kavusit tej përdhe
Dhe kujës ia kërcet: Kaj, Kral i Ngratë,
Daullet dhe trumbetat ku m'i ke? "

zog

Primus registratum

o peshkatar ça mollais mor daj.

shih me kujdes e do te dallosh se isha une qe iu kundervura studenteve te amerikes e halleve te tyre, bile i konsideroj PO NJESOJ me ato te austrise.

populli ne shqiperi s'ka buk te haje, e studentat KUDO ku ndodhen kerkojne pse s'e kane qershine mbi ombelsine.

mezashi im ishte ky: studentat shkollen e bejne per vete e jo per popullin e as per shtetin.

ishte pikerisht ARESIMI MASIV komunist ai qe i dha dermen e fundit shtetit shqiptar, ai qe perhapi korrupsionin gjigand qe kanceron edhe sot jeten e vendit.

shqiperise i duhen PUNETORE e jo shkollare debile qe s'dine te shkrujne dy mendime te qarta.

se kishte kot niçe qe tha; stop aresimit per te gjithe.
e nje i aresimuar e me kulture nuk ka nevoje per peticion, vetem loqet kane nevoje per mburoja te tilla sociale se ndryshe marrin fund.

mostro

Putraku

si rrepliko zogu,origjinal si ai tipi austriak me pak mustek..me H- i fillote emni besaaa..

zog

Primus registratum

hehe, s'jam une H... une jam zeri i kohes. do te me kujtosh kur ne shqiperi te instalohet "junta ushtarake". shpresoj te ndodheni ne anen qe duhet.

bile dhe peticionet ruajini se do tu hyjne ne pune.

shnet! studentuce.

assassino26

Primus registratum

Shyqyr qe e paskan vu prape kete butonin e citimit.
Fillimisht postuar nga zog:
[qb]
shih me kujdes e do te dallosh se isha une qe iu kundervura studenteve te amerikes e halleve te tyre, bile i konsideroj PO NJESOJ me ato te austrise. [/qb]
Ti mer daje sle gje pa kundershtu.S'maj men te kem lexu nai shkrim tatin ku te jesh dakort me ndonje gje.Kundershtimi im me tendin eshte komplet ndryshe ne lidhje me studentet e amerikes.

populli ne shqiperi s'ka buk te haje, e studentat KUDO ku ndodhen kerkojne pse s'e kane qershine mbi ombelsine.
kjo seshte e vertete.Ata s'po kerkojne kokrren e qershise mbi torte,po kerkojne te mos cmenden duke studiuar e punuar njekohesisht.Ke parasysh gjithe ajo vuajtje i transformon ne njerez si ti qe s'kane mirnohje per asgje.
mezashi im ishte ky: studentat shkollen e bejne per vete e jo per popullin e as per shtetin.
Paraftyro popullin dhe shtetin pa studente,dmth pa intelektuale pa kuadra...Njera dore lan tjetren.Po te mos kishte nevoje njerzimi per intelektuale do ishim akoma ne epoken e majmuneve.
ishte pikerisht ARESIMI MASIV komunist ai qe i dha dermen e fundit shtetit shqiptar, ai qe perhapi korrupsionin gjigand qe kanceron edhe sot jeten e vendit.
Tashi ja fute kot fare...Arsimi masiv shqiptar i ka lene shqiperise kete pakez dinjitet qe na ka mbetur pas atij regjimi.Tjeter gje eshte shkenca teknika,arti etj etj me vijen e partise.Ishin ca debila qe udhehoqen Shqiperine der 100 vjec qe na katandisen ketu ku jemi sot.
shqiperise i duhen PUNETORE e jo shkollare debile qe s'dine te shkrujne dy mendime te qarta
.
Me i llaf ti je i mendimit qe Shqiperise i duhen punetore(ata ne te shumten e tyre sdine te shkruajne 2 mendime te qarta).Puntoret pa intelektualet vetem gropa din me hap e me nez zjarre se asgje tjeter me shume s'ka pa kualifikim.

se kishte kot niçe qe tha; stop aresimit per te gjithe.
e nje i aresimuar e me kulture nuk ka nevoje per peticion, vetem loqet kane nevoje per mburoja te tilla sociale se ndryshe marrin fund.
Mbas peticionit dhe kerkesave demokratike vijne guret dhe dhune.Ti do qe te vije qe ne fillim dhuna...Normal,vetem ata qe kerkojne dhune sduan arsimim.