Solidarizohuni me studentet shqiptare ne Austri.

Archi

Forumium praecox
Re: Solidarizohuni me studentet shqiptare ne Austri.

Fillimisht postuar nga wow:
[qb] Go take a hike you putz. [/qb]
Jo vetem qe qenka hera e pare e jotja ketu, por ma merr mendja, qe eshte edhe hera e pare, qe ti merr pjese ne ndonje diskutim ne pergjithesi. Megjithate ia arrite qellimit: kishe mesuar nje shprehje te re anglisht dhe doje ta perdorje diku se s´ben. Nejse, une per veten time, nuk e ndjej veten te ofenduar, sepse e di, qe ti nuk me njeh dhe as une nuk te njoh ty.

zog,
perseri po te zhgenjej. Babin as e kam patur dhe as e kam ne pushtet ose me pushtet, as edhe ndonje nga familja ime, pasi mund ta them me gojen plot, qe askush prej nesh nuk ka synuar pushtet, por ka pare punen e tij.
Une kam dy vjet, qe i kam mbaruar studimet dhe ne rastin e studenteve ne Austri shpreha thjesht solidaritetin tim, une personalisht nuk kam ndonje perfitim ose humbje nga kjo ceshtje. U solidarizova, sepse e di vete, se sa te veshtire e ka nje student shqiptar ne Austri ose ne Gjermani. Per studentet ne Amerike, Itali, France e ku di une nuk mund te them gje, pasi nuk kam njohur ndonje nga studentet atje, por gjithashtu nuk mund te paragjykoj njeri.
Nuk e kam idene se si funksionon ceshtja e shperndarjes se vendeve te studimeve ne Shqiperi, pasi kam shume vite, qe jam larguar nga Shqiperia. As nga prinderit e mi nuk kam marre ndonje lek per studimet e mia, pasi te gjitha i kam perballuar me shpatullat e mia, edhe perseritjen e matures, sepse neve nuk na njihet matura jone ketu, edhe studimet. Cdo gje e kam perballuar vete dhe sigurisht, qe cdo gje e kam bere per veten time dhe per kete arsye i jam mburrur dhe nuk dua ti mburrem kurrkujt (per cfare ti mburrem njehere?). Asnjehere nuk jam nisur me iluzionin, qe duhet te studioj, sepse kur te kthehem ne Shqiperi, do te ze nje vend te mire ne administrate. Perse valle? Mos valle jam keq ketu, ku jam? Apo per te braktisur punen dhe rrogen e majme per dy-tre qind Euro ne muaj ne mes te pluhrit dhe stresit? Biles asnjehere nuk kam patur iluzionin, dhe per kete i qofsha fale Zotit, qe, per shkak te ndonje delli nacionalist, te kthehem pergjithmone ne Shqiperi.

shpresoj ta kesh babin me pushtet, e ta gjesh nje vend pune rehat.
Po te ishte puna per te gjetur nje vend pune rehat, une nuk zgjidhja zanatin tim, por behesha filozof ose politikan.

alinos

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga 109UV:
[qb]
Fillimisht postuar nga Linos:
[qb] Qe te "haje" ai femiu i nje te korruptuari, do para, dhe qe te nxirren keto para, baba ose mama duhet me i rrit tarifat per nje dokument pronesie, per nje note me te mire, per nje certifikate trungu familjar, per nje operacion lindjeje, per te kalu mallrat e sjella nga jashte e te tjera si keto! [/qb]
lol. sipas ketij arsyetimi ai i "korruptuari" del i pafajshem dhe faji tashti bie mbi femijen e tij lol... [/qb]
sipas atij arsyetimi desha te them se korrupsioni ushqehet edhe nga kjo hallke e shoqerise shqiptare dhe se te gjithe kemi nga pak dhe nga shume faj per kete...

109UV

Primus registratum

kemi nga pak dhe nga shume faj per kete? ti do te thuash qe i konsideron te prinderit e te gjithe studenteve shqiptare jashte si pak apo shume te korruptuar?

alinos

Forumium maestatis

e kalova ne nje kontekst me te gjere! Thash se prinderit e disa prej studenteve jashte, bashke me fwmijet e tyre stimulojne dhe mbajne te gjalle korrupsionin, duke perbere nje nga hallkat qe nxisin korrupsionin ne Shqipwri.
Nuk i fus te gjithe ne nje thes jo /pf/images/graemlins/wink.gif :wave:

p.s. kur thash "kemi" desha me pergjithesu per te gjitha rastet kur shkelim ligjin dhe paguajme nje "gjobe" te vogel ne vend qe te marrim denimin qe na takon me ligj, apo kur nuk zbatojme kohen dhe rregullat dhe japim "bakshish" per kete, por mendova se do dilja jashte teme, si edhe po pertoja...

109UV

Primus registratum

ok, por te qenit student i tyre nuk mund te konsiderohet shkak apo katalizator i korruptimit...

alinos

Forumium maestatis

natyrisht! Te qenit student nuk con detyrimisht ne korrupsion!

pippo

Primus registratum

une jam i mendimit qe ne kete bote asnje gje nuk eshte falas ....... ciao

psh. shpresoj te pakten qe keta studente qe ben kete petizionin te tregojne ne vitet e ardhshme qe me te vertet e meritoni.

Danae

Primus registratum

peticioni sucks???
Qeveria shqiptare ne radhe te pare duhet te mendoje per shtetasit e vet,apo te dije te beje dy pare llogari,sa studente austriake sot per sot po ndjekin universitetin ne Shqiperi?
numri i shqiptareve qe ndjekin shkollen ne austri eshte i larte,ku e ka dobine kjo lloj politike e ndjekur?
Nese deri sot taksat nuk paguheshin,pse te mos kerkohet nje peticion ne favor te studenteve?
Austria ka nder universitetet me te mira ne bote,eshte ne interesin tone qe shume studente te ndjekin studimet atje.
Taksat jane shume te larta dhe bursa nuk ka fare,nderkohe qe ne Itali ka bursa per shqiptaret qe perjashtojne pagesen e Takses universitare.

alinos

Forumium maestatis

kadal mi rrush,
se shteti nuk i ka borxh qytetareve edukimin e larte!
Me ligj duhet ta ndjeke shkollen deri ne moshe 16 vjec, me duket se eshte ulur tani (?!), nese do me shume duhet ta ndjeke vete.
Pastaj, ne momentin qe robi kapercen kufirin shteteror, shteti ka pak ne dore dhe kjo pak ka te beje me sigurine e jetes dhe trajtim te barabarte me vendasit, jo trajtim te privilegjuar!!!

Shteti! Shteti! Shteti! Mendohuni pak para se te flisni se nuk jemi ne komunizem, ku i zgjidhte te gjitha partia! :book:

mon

Primus registratum

Me ide te tilla solidariteti nuk e ka te gjate.

Pastaj qahemi se ne Shqiperi sundon ligji i me te fortit.

Tashi po e kuptoj pse kane bo hajer te fortet e lagjes.

Rambla

Primus registratum

Pse ka ndonje vend ku nuk ndodh? perse si duhet te ishte?

pastaj "i forti" dhe "i forti i lagjes" (qe e perdorim ne) nuk jane i njejti koncept /pf/images/graemlins/wink.gif .

mon

Primus registratum

Besoj se ne cdo vend ndodh, ne disa me pak ne disa me shume. Diku me force fizike diku me menyra te tjera. Ndaj nuk ka fare ndryshim midis te fortit dhe te fortit te lagjes, njeri te shkaterron me grushta tjetri te shkaterron me pare, dije, dredhi, shoqeri por prape te shkaterron, ata qe dilnin dje me tuta sporti dhe te thonin "pse me shef" sot jane me kostume dhe kane biznese.

Si duhet te ishte?

Ne fakt ligji i me te fortit ka lindur ne pyje kur njeriu jetonte akoma me kafshet e egra dhe nuk mund te kujdesej per njerezit me te dobet sepse rrezikonte te vdiste dhe vete, dmth kush ngelte mbrapa e hante ujku. Mirepo ka ca mijera vjet qe njeriu e kuptoi se duke ndenjur ne grup mund ti bente balle ujkut me mire dhe mund te jetonte me kollaj. Mirepo grupi nenkupton qe secili te ndihmoje njeri-tjetrin. Keshtu dhe sot, ose do vazhdojme te mendojme secili per by.... e vet ose te themi hajt se po e ndihmoj ket shokun se sot ka nevoje ky e neser ku i dihet do te kem une. Besoj se kjo e dyta eshte me e mire.

Natyrisht qe sot ujku nuk eshte me kafshe por jane pengesat qe kemi ne si shqiptare, pengesa qe duam ti kapercejme qe me ne fund jeta mos te jete me lufte per buken e gojes.

Kshu pra me mire te ndihmojme njeri tjetrin ne shpresen se dikur ne shqiperi nuk do te kete me te forte te lagjes por njerez qe i japin doren njeri tjetrit kur tjetri eshte ne nevoje.

alinos

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga moni78:
[qb] Me ide te tilla solidariteti nuk e ka te gjate.

Pastaj qahemi se ne Shqiperi sundon ligji i me te fortit.

Tashi po e kuptoj pse kane bo hajer te fortet e lagjes. [/qb]
une mendoj se te mbledhurit dhe te protestuarit per cdo gje qe eshte kundra interesit tone te ngushte personale, duke perfshire neper peticione absurde njerez qe s'kane lidhje me te, ka cuar ne zhvleresimin e kesaj forme proteste, njelloj si edhe demostratat ne Shqiperi, duke i bere te pavlefshme edhe ne rastet kur nevojat jane reale.

Le t'i kthehemi temes origjinale: studentet ne Austri u ankuan sepse duhet te paguajne nje shume prej 700 eurosh ne vit per studimet e tyre, nderkohe qe i kane te gjitha falas.
Ne rradhe te pare, e vetmja gje per te cilen mund te ankohen eshte fakti se e kane nisur shkollen me premtimin se nuk do te paguajne asgje, gje qe nuk u respektua nga austriaket. Duke qene se kam pak eksperience me kontratat e bursave, mendoj se ajo ka pasur nje klauzole ku studenteve ju eshte thene se nese ndryshojne rregullat gjate studimeve te tyre, atyre do t'ju duhet te pershtaten me ndryshimet. PER ME TEPER KY ISHTE NJE NDRYSHIM QE KUSHTEZOI TE GJITHE STUDENTET E HUAJ NE AUSTRI, JO VETEM SHQIPTARET, sic na beri te besojme olti ne fillim!
Se dyti, shuma eshte qesharake per nje vit studimesh, pavaresisht se studentet kane per te dale me shoqerine dhe per te bredhur Evropen me nje vize Shengen, por nuk kane per edukimin e tyre.
Se treti, shkolla e larte NUK eshte me detyrim dhe as e GARANTUAR ne asnje vend te botes (edhe ne Shqiperi, ky eshte privilegj i atyre qe fitojne konkursin!) dhe per pasoje, kushdo qe deshiron nje arsimim te larte duhet ta siguroje ate vete.
Se katerti, nuk ka te beje fare me solidaritetin sepse une nuk paguaj asgje duke shtuar emrin, por zhvleresoj seriozitetin tim si individ duke bere kerkesa absurde.
Se pesti, ju duhet te rishikoni edhe nje here perceptimin tuaj mbi rolin dhe detyrimet e qeverise/shtetit (edhe pse keto nuk jane e njejta gje!) ndaj shtetasve te vet dhe do t'ju sugjeroja ta shikoni ne kontekstin kapitalist. Kjo do t'ju ndihmonte goxha te mbijetoni ne nje ambjent si ai austriak apo dhe shqiptar.

Rambla

Primus registratum

atehere bejme siç thonte rousseau /pf/images/graemlins/laugh.gif

p.s. :sleep:

eagle_eye_andi

Primus registratum

Kush tha qe e kemi shkollen falas???!?!?!
Aspak!
Ne duhet te paguajme jetesen, konviktet,ushqimin,taksat e ndryshme te siguracioneve shendetesore e shoqerore,etj etj etj,te cilat ne total kushtojne mbi 500 euro ne muaj
Paguajme librat,te cilet kushtojne minimalisht 30 euro,por ka edhe nga 150 euro nje liber, dhe duke bere pak llogaritje: 30 euro X 9 lende ne semester mesatarisht = 270 euro ne semester per librat.Por nese do futesh edhe fotokopjet dhe printimet e skripteve atehere te shkon pa frike nje 400 euro ne semester me librat dhe materialet shkollore.

Pra,sic e sheh nuk ka "falas",kjo fjale ketu nuk njihet.Thjesht ne paguanim 15 euro takse ne semester,dhe me kete te fundit doli qe do paguanim 1500 euro shtese ne semester.
Prandaj,duke pare se 1 vit ketu kushton minimalisht 7000 apo 8000 euro ne vit,ajo shtese prej 1500 eurosh ishte shtypese,apo jo?

Pastaj dua te rikujtoj edhe nje here faktin qe ketu mund te punosh vetem 11 ore ne jave,dhe te fitosh deri ne 360 euro ne muaj.Ne te zeze nuk punohet se nese te kapin atehere shkon ne shqiperi (dhe mos ua mohoni ketyre studenteve qe per ju qenkan te "llastuar", sakrificen qe bejne,duke rrezikuar gjithe studimin per te vazhduar me tej).
Prandaj,shikoni mundesite qe keni atje ku jeni,dhe pastaj krahasojeni me kushtet.

Dua te them edhe dicka tjeter: A nuk mendoni se ata prinder qe jane ne shqiperi po sakrifikojne boll ndjenjat e tyre,duke na lejuar te rrime larg tyre vetem per shkollimin?

Mos flisni kot per prinderit e per korrupsionet qe vijne nga pas.

Ai student,mbi 18 vjecar, i cili e ka kerkuar me deshiren e tij largimin nga familja,nuk mendoj se duhet ti kerkoje familjes ndihme,por ta perballoje vete jetesen,ashtu si bejne te gjithe studentet e vendeve ku jemi ne.

Prandaj,mos flisni per me korrupsione e gjera te tilla,se nese ka nga ata "femije" te llastuar,qe rrijne me gojen hapur tek mami dhe babi nuk eshte faji i te gjitheve.

Kalofshi mire,
ANDi

pippo

Primus registratum

Ja dhe nje tjeter qe qahet ...... euro ketu euro aty normale mor mike qe te hash te pish kushton te shkosh ne uni kushton te blesh libra kushton ose me mire kushton shume ,eshte me se normale, kjo qe ty te duket stermundim ......e ke gabim, eshte me se normale, nqs ti nuk ja harrin tja perballosh..... nuk eshte se je ne burg ,nuk te mban njeri me zor ne universitet prandaj mos u qani se çdo student ne kete bote ka te tilla probleme dhe ata qe jane te pasur se prindrit nuk eshte se u lene te perdorin shume leke, thjesht qe mua nuk me duket problem kaq i jetesor per te bere petizion.

eagle_eye_andi

Primus registratum

Une nuk u qava,aspak.

Me duket se ishin te tjere ata qe filluan te qahen ketu.

Mua kjo jetese me duket ajo qe kam merituar per zgjedhjet qe kam bere ne jete,dhe kete sakrifice qe bej e bej per vete dhe per askend tjeter,dhe per kete askujt nuk i kerkoj as i jap llogari.

Ceshtja ishte se te gjithe ketu filluan te bejne bilancet e tyre ekonomike,me sa dollare ne vit paguajne,dhe ne studentet ne austri dolem si ata "qylxhinjte" qe e paskemi shkollen falas,se gjasme vetem studentet ne amerike paguakan shume dollare per shkollim etj etj etj.Madje kishte edhe nga ato qe acaroheshin nga nervat kur i kujtonin mijerat e dollareve qe duhet te paguanin apo kishin paguar.

Une nuk u qava tek askush,nuk i kerkova askujt te me jape para nga xhepi i tij,apo jo?

Jam aq i zoti sa te perballoj shkollimin, ushqimin, udhetimet me vizen schengen,dhe udhetimet ne shqiperi,edhe te dalat me shoqerine ndo1here.
Por mos te thote askush nga ata studentet ne amerike apo diku tjeter qe nuk dalin me shoqerine,apo shkojne me udhetime ketu apo atje,pasi shkruajne te tjera fjale neper temat e tjera te forumit.

Prandaj ju lutem shume,mos hidhni ketu idene se shkolla ne europe apo ne austri qenka falas.Eshte edhe qe cke me te me para,sic eshte ne amerike,apo ne australi apo kanada.

Kot qe diskutoni per korrupsionin e per idiotesira qe nuk i perkasin temes,se te gjithe po te ishit,tju benin nje rritje te tille pagese ne shkolle do kerkonit ndihme,te pakten morale,dhe kjo ishte ajo qe u kerkua ketu.

Por ajo qe ve re me shume se cdo gje ketu eshte shpirti ziliqar pse ai me shume e une me pak,apo te ketilla fenomene shqiptare.

Jam i sigurt qe nga postimet e ardhshme do diskutohet per zgjedhjet ne shqiperi,se si jemi ne studentet ne austri dhe prinderit tane qe kane fajin per rezultatet e zgjedhjeve,apo se si eshte faji jone se kryeministri apo te tjere politikane shqiptare bejne kete apo ate korrupsion apo cmenduri politike.

...Rruge te mbare...

eagle_eye_andi

Primus registratum

Lajmi qe u perhap ketu ne forum se ceshtja e takses ishte nje gabim teknik mesa duket qenka i pavertete,ose me mire,ndoshta eshte vetem per studentet e Grazit.

Une isha sot ne ÖH - JKU Uni Linz,dhe atje me njoftuan qe nuk eshte aspak gabim,dmth do te paguajme rreth 1500 euro ne vit.

Do tju lutesha te postonit,studentet e austrise,nese keni informacione te reja per kete ceshtje.

Faleminderit,

ANDi

109UV

Primus registratum

Fillimisht postuar nga eagle_eye_andi:
[qb] Kot qe diskutoni per korrupsionin e per idiotesira qe nuk i perkasin temes,se te gjithe po te ishit,tju benin nje rritje te tille pagese ne shkolle do kerkonit ndihme,te pakten morale,dhe kjo ishte ajo qe u kerkua ketu.

Por ajo qe ve re me shume se cdo gje ketu eshte shpirti ziliqar pse ai me shume e une me pak,apo te ketilla fenomene shqiptare.[/qb]
Degjo, perse te duket ty se eshte moralisht e drejte te kerkosh ndihme per kete? Perse te duket ty sikur te gjithe ata qe nuk mendojne si ty jane ziliqare? Perse nuk e ul koken meqenese eshte zgjedhja jote personale, me pasoja vecse personale?

Ketu nuk po gezohet njeri qe ju rrit pagesa, sepse eshte problem per te gjithe...por peticion???

Ndihme morale te jap une... pune muti vella kur te rritet cmimi i shkolles me 1500 euro ne vit!

eagle_eye_andi

Primus registratum

Moralit apo Imoralisht e drejte apo e padrejte ne kete rast nuk mendoj se ka vend te perdoret.Fjala "morale" ketu u perdor me kuptim krejt tjeter.
Gjithsesi,nese do shohesh gjithe shkrimet ne forum,pervec atyre qe kane njoftuar ne fillim,dhe disa perjashtime midis,te gjithe kane folur per veten e tyre,dhe per pagesat e tyre.Dmth kjo teme u hap per hallin tone,por u mbajt aq mire gjalle per hallet e te tjereve.Kjo ketu ishte nje teme qe u hap per studentet e austrise.Do te isha shume dakort nese do e aprovonin apo jo,por ketu te gjithe sollen rastet e tyre te vuajtshme.
Por nuk ka askush pse te shkruaje:hajde paguani edhe ju si ne,apo ju doni te beni udhetime me vizat shengen,apo te ketilla gjera.A nuk te duken ty shenja zilie?!? Nese jo atehere je i njeanshem dhe nuk qenka shume veshtire te kuptohet nga cila.
Edhe nje here po ju them,lemoshe apo te tilla gjera ketu nuk u kerkuan.
Por kur flisni per te tjeret kini kujdes veten tuaj,se cfare beni apo nuk beni.Kjo eshte nje keshille nga une,merreni si te doni.

Per sa i perket peticionit mendoj se ne shqiperi kjo eshte forma me e perhapur e protestes apo ngritjes se zerit per te kerkuar plotesime kerkesash te ndryshme. Keto na i ka mesuar "demokracia" jone 13 apo 14 vjecare.