Sjellja me femren - mangesia kryesore e shqiptarit

abs

nuk e di...
Re: Sjellja me femren - mangesia kryesore e shqiptarit

Zog, personaliteti dhe amancipimi im eshte ndertu ne shqiperi.

simbas meje Probleme ka gjithkund.

Cfare kam vu re eshte se :
- te paren e ka shpjegu ma mire shoqja me lart, kjo dukuri ka lidhje mendoj me periudhen e pushtimit osman kur burrat shkonin ne lufte dhe grate kujdeseshin per gjithcka,qe aty trashegohen shume sjellje barbare sidomos ne zonat rurale.
- dhe e dyta, qe u shperndame pa pas "nje ekuiliber"...ose ndryshe ky eshte ai i dhunes...

(ps: kam degjuar, se femrat (ato qe preferojne te punojne ne rruge, mbahen te dhunshme agresive)

per mua kjo ceshtje nuk eshte thjesht tek meshkujt, por tek ne si komb...e burimet e tija vijne nga dikund...

meshkujt gjithandej jane te `nje` natyre, ketyre ktu ku jetoj une jua ka mbledh ligji rrypat, pra s jane me ndryshe...
ne kohen e monos psh te pakten rruges s guxonte mashkull me te kap me zore rrugs, por athere nuk "dihej" se si silleshin baballaret ne shpi, ne familie, ose me mire ishte tabu me fol mbi kte ceshtje...apo jo?

ndersa mendimi im personal eshte se per nje Problem duhet te ekzistojne gjithmone minimum dy vete....nese njera ana luan gjithmone rrolin e viktimes anes tjeter i rritet `tensioni` i rolit te demit /pf/images/graemlins/laugh.gif kshtuqe ky i fundit kerkon `kundershtar`... /pf/images/graemlins/wink.gif

ah c me fute n kto mendime...

ps: nuk ma thote mendja se ka ndonje nga ne, qe s ka perjetu pervoja pozitive dhe negative ne familiet/rrethin familiar/komshi te kultures tone...etj.

-----------------------
Mesova te mos pergjoj por te degjoj,
nuk desha te mesoj te mos shoh,
mesova fjalet ti zgjedh
po nuk mesova te mendoj qe te mos rresht se mesuari,
nuk mesova mire te marr, por mesova te di cfare dhe sa dua te jap,
mesova se kush jam, por nuk desha te mesoj te te le te me cenosh...
mesova se rruga ime, eshte romani i jetes time me te gjithe ju personazhet e saj...
sa pak mesova...

zog

Primus registratum

abstrakt ti se rujte kahjen qe desha ti jap une diskutimit. per me teper ajo goca me "turkun" s'ka gjet gjo. njeriu shpellave, qe ne gjendje te eger, linte gruan me femijet e ai bridhte me gjet ushqim. kjo ndodh dhe tek kafshet, femra okupohet per shtepine e femine, pastaj zoti asaj ja ka kriju gjite, siduket per ta lidh per jete me femine e katandine.

pra te kerkosh tjeter eshte te duash ti shpetosh natyres njerezore, po a ja vlen. a eshte nje grua vetem me e lumtur se nje grua qe jeton me burre, dhe a varet kjo nga ne, ketu eshte çeshtja.

abs

nuk e di...

Zog, ne fjalet e tuaja kuptoj ate per te cilen shpesh here na merr malli.
Pra per rolet ne origjin te families se shejt.
Fakti eshte, nga ky `iluzion`, me plot kontraste gjeografike, zhvillimi ekonomik, si dhe ai i degradimit sexual, ne kte coroditje qe jetojme sot, na ngushellojne sadopak copeza realitetesh te mare nga jeta (e jone, apo e te tjerve)...

Se eshte nje Njeri (mashkull apo femer) me i lumtur vetem apo ne cift...pergjigja e sinqerte eshte;- natyrisht se ciftet e kane jeten ne te gjitha drejtimet me te lehte...

Megjithate s kam vrejtje me nejt ne krahun e burrit,dmth me ma vu ai krahun n sup e t me afroje afer brinjeve te tija... :wub:

:devil:

-----------------------
mesova fjalet ti zgjedh
mesova se rruga ime, eshte romani i jetes time me te gjithe ju personazhet e saj...
sa pak mesova...

zog

Primus registratum

hehe na fute ne menime, ne un, ne un, ate du me ju afru brinjes (jo brimes he /pf/images/graemlins/laugh.gif ) :wub:

TEA

Forumium maestatis

u zbute zogo! omel e omel ta mor absi kalan nga mren /pf/images/graemlins/laugh.gif

abs

nuk e di...

Zogu gjithmon i but asht Tea /pf/images/graemlins/wink.gif
mvaret se m c sy e shef...e me c vesh e nigjon... :wink:

Psh kto ku jetoj une kane nje reliev malor te thyer. Ne biseda te ndryshme, ju them, juve ju ka dhane natyre "kufij" te kjarte prandaj keni dertu strukturen e shendoshe te kultures se punes. E puna e `zbut`njeriun. dmth mirqenja.

Kurse ne, e keni pa ndonjehere harten e albanise?
nga njena ane persegjati ka alpe, nga ana tjeter persegjati ka detin, dmth nga maje alpeve mund te zbresish menjehere ne dete dmth terthorazi.

me kte dua te them, se edhe relievi ndikon shume ne karakterin e nje populli. Prandaj jena te vecant na, nga kto dy kontraste te theksume. /pf/images/graemlins/wink.gif
(dmth i them atyne, se ju besoj e dini kte gja) :wink:
gjithashtu me kte rast dua te them se si relievi si ekonomia lozin nje rol te madh ne psikologjine e njerezve...nje arsye kjo, mendoj.

-----------------------
mesova fjalet ti zgjedh
sa pak mesova...

TEA

Forumium maestatis

editova vetveten para se me u nez gjakrat /pf/images/graemlins/laugh.gif

Alanis

Primus registratum

Eshte nje nga mangesite por jo kryesorja

Autun

Primus registratum

jam shume dakort. une shkoj shume rralle ne shqiperi dhe kur shkoj, njerezit sillen mire me mua sepse jam e huaj (franceze) . por kam vene re qe djemte jane shume kastrator ne shqiperi. u presin barin poshe kembeve femrave. nuk kuptoj perse kjo sjellje???? femrat jane "gjera" te fragile dhe perse djemte s'e kane kuptuar akoma ne shqiperi? a ka ndonje djale qe mund te me pergjigjet? ju lutem. salut

alinos

Forumium maestatis

Autun,
pikerisht sepse e dine qe jane delikate i keqtrajtojne. Pra vetem ideja se jane me te dobeta i jep guxim nje mashkulli te sillet keq, sepse me "te barabartin e vet" nuk e ben nje pune te tille, se ka frike dajakun.

Une per vete nuk mendoj se femra asht delikate, por ka nje pjese femrash qe mendojne se jane te tilla, dhe per pasoje durojne keqtrajtimet e meshkujve perreth tyre.

zog

Primus registratum

femra delikate
ohmy.gif
.......jo oreeeeee! femra osht si mocja me shtate shpirtra....
unsure.gif

alinos

Forumium maestatis

pranej ti s'ke zan gja :tipsy:

abs

nuk e di...

LinoS mos bej shaka me zemren e dobt te tjetrit... /pf/images/graemlins/laugh.gif
masanej ku di gja ti nese ka gje ne kafaz apo jo :idea:

:devil:

alinos

Forumium maestatis

dhe me mushkerite e lodhuna nga vrapi!
Ssssssss, kape!!!
/pf/images/graemlins/laugh.gif

p.s. ka per te me hy me shkelma me duket! Sot nuk e di pse u nikem e keqe /pf/images/graemlins/laugh.gif

mengjesi

Primus registratum

Ta marr dhe une pak seriozisht kete temen (mgjs ca duhet akoma te me pergjigjen per dushkun qe NUK eshte shkurre):
Kam arritur ne perfundimin qe nuk mund te fajesohet nje grupim i caktuar, ne kete rast meshkujt shqiptare; o do te fajesohet individi o shoqeria. Femrat shqiptare jane njesoj fajtore qe pranojne sjellje te caktuara. Me pranimin e tyre meshkujt mendojne se mund te vazhdojne te bejne ate qe kane bere. NJeriu meson dhe adapton sjellje sipas kontekstit dhe kontekstin ne marredhenien midis dy vetave e bejne ata te dy. (Sa paskam hec dhe une!)

alinos

Forumium maestatis

megjithate edhe ajo ne dyshe qe pranon nje gje te tille nuk e ka 50% pergjegjesine e dashur, se une dhe ti patem rast te shofim se ka dhe ndryshe, kurse nje i rritur ne qeli, nuk di qe ka jete dhe jashte saj dhe ndoshta edhe me mire :wink:
Mungon informacioni dhe stereotipet televizive, edukative e me the e te thash nuk bejne gje tjeter vec perforcojne kete mit te gruas ne ate pozicion ku eshte!

abs

nuk e di...

LinoS nuk jam dakort me kufizimin e shembullit te personit ne "celi"...sepse, edhe ne kohen e monos ka pase shembuj pozitiv te ekuilibruar ne mes cifteve, dhe ne shoqeri.
Bota dhe fokusimi i saj, lun nje rol, ne radhe te pare ndihmon ne mirqenjen ekonomike, e ne radhe te dyte njeriu shef e reflekton.
Mundesia e levizjes qofte ajo brenda fshatit/qyteti/shteti (eshte si uji qe rrjedh, e s rri kenete) ne syte e mije...
Mendoj se kushtet qofshin dhe ne celi...i krijojne mundesi per me pa me tej tjetrit...
psh kam njoft zvicerian qe skan leviz asnjehere nga vendi i tyre biles dhe kur bijne ne qytet, dallohen nga corientimi( pra kto kane mbi 700 vjet liri), si dhe burgjet e zvicres jane me pc,tv...bibloteke etj... celi quhet dhe ajo...

edhe pse jam prap dakort me ate shprehjen i dituri i shetituri... /pf/images/graemlins/wink.gif

-----------------------
mesova fjalet ti zgjedh
sa pak mesova...

alinos

Forumium maestatis

mos harro abs
se ka qene mashkulli tolerant (leshko per disa) qe e ka ba te mundur nje gja te tille.
E di si do thuash: kalin e dhuruar, mos e shif nga dhembet.
Mirepo kur njeriu mesohet me te dhuruar, harron se duhet punuar per te arritur gjerat e deshiruara.
Kjo ne fakt eshte e vertet ne Shqiperi dhe ne kontekste te tjera, pervec rolit te femnes.

abs

nuk e di...

LinoS kur dua me fol per shqiperine, marr pershembull vec pjese nga jeta ime ne shqiperi.
Di vetem kte, qe dhe mashkulli me i "forte" para nje gjykimi te shendosh, terhiqet. Natyrisht qe do energji e guxim mbi te gjitha, por dhe kjo nese perdoret per te dominu eshte energji e humbur. Edhe ktu ku jetoj une eshte teme kjo, edhe pse kushtet ligjet jane me te forta e ne favor te femrave se pothuajse kudo.

Pervete mendoj se te dy palet kur thjesht mendojne se jane "me te forte me te ditur"kane problem me vehten e tyre, duken kjarte se jane te pakenaqur, kto lloj tipa njerezish i hasim ne jeten e perditshme, secili nga ne kudo qe te jemi.

e keqja ne kulturen tone eshte, se psh: femine qe te vogel e mesojne, bjeri bjeri, gjuje ate, he myte...ose nxitjen e inatit tek femija, si psh: s ta jap (nje loder psh), ose du ate, eshte i imi (per te motren, ose vellane)...dmth nxitjen e ndienjave jo pozitive...etj.

lene ma dhuna fizike dhe verbale...

Rreshti yt i parafundit eshte nje nder viruset e rrenjosur qe ndihmon ne prodhimin e energjive negative...

-----------------------
mesova fjalet ti zgjedh
sa pak mesova...

mengjesi

Primus registratum

Nuk ka njeri ta editoje kete shqiptarin se ketu edhe puthjet jane prone e albforumit?
Imagjinoj tani pyje me dushqe dhe derrat qe hane lendet. Beju peme e bukur ti po deshe /pf/images/graemlins/tongue.gif .

megjithate edhe ajo ne dyshe qe pranon nje gje te tille nuk e ka 50% pergjegjesine e dashur, se une dhe ti patem rast te shofim se ka dhe ndryshe, kurse nje i rritur ne qeli, nuk di qe ka jete dhe jashte saj dhe ndoshta edhe me mire
Mungon informacioni dhe stereotipet televizive, edukative e me the e te thash nuk bejne gje tjeter vec perforcojne kete mit te gruas ne ate pozicion ku eshte!

Alinos nuk eshte informacioni i jashtem i vetmi shpetim, na ka njollosur edukimi perendimor ne. Njeriu e ka aftesine te kuptoje poziten e tij/saj ne nje situate edhe pa lexuar manuale, edhe pa lexuar mbi te drejtat universale te njeriut (cuditerisht mese perendimore ne konceptim). Jam dakort me ty qe steriotipet perforcohen nepermjet medias po jemi prape ne, femra dhe meshkuj, qe e pranojme ate media (une psh e kam kap keq me ato femrat qe kercejte tek fiksi, o zot cfare rolesh te percaktuara). Per tu kthyer aty ku e nisa, eshte absurde te mendosh qe nje njeri nuk e di cfare do derisa i thuhet nga jashte 'ti do kete, ti do barazine, ti do respektin.' Kohet e sotme e nenvleresojne, ne mos e harrojne fare, unicitetin, potencialin dhe fuqine e individit. Po nese individi mendon qe mund te sjelle ndryshime vetem ne grup, bujrum, dhe nese mendon se ka nevoje per informacion te jashtem per kete gjithmone mund ta gjeje. Psh ne qe do krijojme ate organizaten feministe, apo jo /pf/images/graemlins/tongue.gif ? Me kujtove pak Heideggerin, qe flet per ndergjegjesimin tone per ekzistencen e gjerave kur ato pushojne se funksionuari. Ne qe jemi jashte alarmohemi per strukturat e familjes ne Shqiperi sepse nuk funskionojne me ashtu sic jemi mesuar ne perendim (apo ne media, apo ne vendet islame ne rastet kur ata qe kthehen kerkojne me pak 'shthurje'), jo dhe aq sepse kemi lexuar mbi to. Qenka dite citimesh sot, po jam dakort me Kandiskin qe thote se teoria eshte post-art e jo pre-art, cdo gje qe themi eshte deskriptive e jo perskriptive, me fal per anglicizmat,sepse arti eshte i lire ne ekzistencen e tij. Po rasti me siper eshte rast ekstrem, ku ndergjegjesimi eshte i paevitueshem. Bukuria e njeriut qendron tek ndergjegjesimi spontan (ah c'mrekulli qe me duket). Do te thuash pse nuk ka ndodhur nje gje e tille? Eh ne jemi vetem nje pjesez e ekzistences, kushedi c'ka ndodhur e c'do te ndodhe, madje madje c'eshte duke ndodhur ne keto momente (nuk po e kuptoj as une pse e thashe kete po nejse). Sidoqofte gjerat nuk jane te percaktuara nga jashte, cdo gje ka vlere kur perceptohet dhe internalizohet nga njeriu, edhe sjellja e embel, edhe sjellja e dhunshme. Ua sa e zgjata.