alinos
Forumium maestatis
Re: Si te behesh shkrimtar
Cfare?Fillimisht postuar nga neo2002:
[qb]
Te quhesh shkrimtar kerkon me shume. [/qb]
Cfare?Fillimisht postuar nga neo2002:
[qb]
Te quhesh shkrimtar kerkon me shume. [/qb]
Mire, mire Neo, me duket se po kundershton veten me ate qe ke thene pak me siper. Kjo ishte pikerisht ideja ime. Ka shume njerez qe mbarojne per gjuhe-letersi, apo per dege qe jane te lidhura me te shkruarit, por kjo nuk i ben domosdoshmerisht shkrimtare. Eshte tamam ai zeri i brendshem qe krijon cdo gje e qe me pas materializohet neper letra.Fillimisht postuar nga neo2002:
[qb] Nuk besoj se ekziston nje perkufizim i sakte se cfare me shume. Megjithate, nje gje e them me siguri:
"Ne qofte se momentin frymezues e shpik edhe kur nuk eksiston, e ruan dhe e riperdor edhe kur te duhet ta shperfillesh, jeton me te dashur apo pa dashur - kur gdhin, kur ngryset, ne punet e ndryshme qe te marrin diten - dicka brenda teje eshte me doemos shperthyese, e bukur dhe e plote. Sepse arti eshte i magjishem, i gjithkundshem, i plote!
Kur ti jeton me te pavaresisht nga pengesa te ndryshme qe mund te te detyrojne ta lesh, dicka e madhe ushqehet brenda teje. Copezat qe shkuan dhe rishkruan do te te thone ty se pari se sa te bukura jane. Subjektivizmi, gjithsesi ekziston.
- Thith vetem art dhe do te njerresh paksa art! - (nga nje autore shqiptare qe me pelqen)
Gjithe te mirat
Neo2002 [/qb]
Fillimisht postuar nga Iola:
[qb] Ti nuk heq dore kollaj /pf/images/graemlins/smile.gif
Mu duk i goditur perkufizimi aty poshte e une nuk di cte them me teper se aq sa thashe.
Une e kam nje problem ne fakt ketu,nuk e trajtoj dot si profesion kete por di qe behet ndonjehere, imagjino pyetjen:
- C`pune ben?
- Shkrimtar![]()
ke te drejte. Shkrimtar njeriu duhet te behet njehere pasi vetem po te shkruaj dhe nuk jeton nuk ka kuptim
Flm per pershendetjen :wave: [/qb]
Nuk e mbaj mend cili por nje shkrimtar i njohur shqiptar ka thene qe duhet ti kesh te dyjaFillimisht postuar nga soldier_of_fortune:
[qb] Une mendoj se shkrimtar mund te lindesh,por jo te behesh.Letersia eshte art dhe jo zanat pra jo gje qe mund te mesohet. [/qb]
Eniad, nuk e kundershtova, e zbuta pak! /pf/images/graemlins/wink.gifFillimisht postuar nga Eniad
Mire, mire Neo, me duket se po kundershton veten me ate qe ke thene pak me siper. Kjo ishte pikerisht ideja ime. Ka shume njerez qe mbarojne per gjuhe-letersi, apo per dege qe jane te lidhura me te shkruarit, por kjo nuk i ben domosdoshmerisht shkrimtare. Eshte tamam ai zeri i brendshem qe krijon cdo gje e qe me pas materializohet neper letra.
papapa sa gabim. greket e vjeter e quanin artin TEKNE, nga vjen fjala teknike e teknollogji, pra mjeshteri.Fillimisht postuar nga soldier_of_fortune:
[qb] Une mendoj se shkrimtar mund te lindesh,por jo te behesh.Letersia eshte art dhe jo zanat pra jo gje qe mund te mesohet. [/qb]
Fillimisht postuar nga zog
[qb]papapa sa gabim. greket e vjeter e quanin artin TEKNE, nga vjen fjala teknike e teknollogji, pra mjeshteri.Fillimisht postuar nga soldier_of_fortune:
vete ART vjen nga AR = punimi i arit per stoli. ARGJENDAR eshte ndoshta mjeshteria e pare artistike ne bote.
Po jo mor grup mos i ngaterro gjerat.Vertet qe per te bere art nevojitet mjeshteri por kjo nuk do te thote se ata jane e njejta gje.Ne art eshte e rendesishme qe te ndjesh dicka te cilen po deshe mund ta pasqyrosh.Piktori e shpalos ne pelhure,skulptori ne gur shkrimtari ne leter etj.Pra arti eshte dicka qe e ndjen dhe mjeshteria te sherben vetem per ta nxjerre ate ne pah.Te falenderoj per kete kuptimin etimologjik te fjales art qe nuk e dija.
"Il y a des moments où l'art s'élève presque à la dignité du travail manuel." Wilde. [/qb]
Fillimisht postuar nga LR:
[QB] Sipas menimit tim shkrimtar mund te behesh duke shkruajtur. /pf/images/graemlins/laugh.gif
trupi i saj i lagur qendrote perball pasqyres se erret me fijet e merimanges qe i vareshin mbi korniza.Ehh sa e s kujtime mbante kjo pasqyre brenda erresires se qelqit te saj.Mijera njerez me veshje nga me te ndryshme do i kene dhene ngjyra e ngjyra te cilat per vec zbehjes dhe heshtjes nuk transmetojne gje tjeter.
O L-R (o lakuriiiiiiqqqqq)si po te duket libri im,a ta mush nai cik menejn?prit prit se o vetem fillimi i librit tim te ri"...." jo titulli eshte surprize /pf/images/graemlins/laugh.gif
oj dolores, diskutimi ne kete teme, eshte i kote, pa qene shkrimtar.Fillimisht postuar nga Dolores:
[qb] gjithkush jep shembuj bazuar ne lidhje me dicka personale qe ka sense per ta ...edhe per dike tjeter qe ka pasur te njejtat experienca...nuk mund as te gjykohet as te keshillohet nji opinion i pergjithesuar, sepse nuk jepet per te kenaqur apo mesuar dike...thjesht jepet ne baza personale.
Persa i perket pergjigjes se Culit qe shkrimatari s mendon per mesazhin qe percjell...do te thosha qe eshte pjeserrisht i vertet....shkrimtaret e rrinj jan shume "egoista" te fresket te gjalle unik me idera qe i derdhin me naivitet ne krijmtarin e tyre te pare, kjo vjen nga fermetimi i iderave qe kan lindur nga nji observimi i gjate edhe eturia qe ka nji i ri per ti derdhur ato...dhe si ngelet shume kohe te mendoj per mesazhin qe percjell se dhe vet per te nuk eshte shume i qarte...eshte reagimi i mases se lexuesve edhe suksesi qe fiton shkrimtari qe dikton ne nji fare menyre mesazhin ose ideologjine e shkrimtarit...me von ai fillon te behet me i pergjegjshem edhe me i vetdishem per ato qe shkruan.....ta rralle jane ata qe nisin shkrimet e tyre me nji mesazh te caktuar. [/qb]