Si gjendemi ne vend te huaj?????

Balahk

Locus omnem
o figur...si kam pas pre kerthizen me e dit ca asht beqare apo e martume. dhe ne gjuhen shqipe kur sjke siguri per gjendjen civile, drejtohesh me zonje si forma me solemne dhe respektuese. ... kshu pra zoti balosh....uli puplat e fol si njeri ose kris qafen e mos u perziej.
O ju europiani,ne gjuhen shqipe kur nuk i di statusin civil drejtohesh (z/znj)
Nuk eshte eshte fare nevoja t i presesh kerthizen.
por ju snuk hic nga shqipja.;)

hurtlocker

Valoris scriptorum
ashtu si dhe rregullat baze te miresjelljes, se bashku me dy fjalet magjike "te lutem" dhe "faleminderit"...
me beson te te them qe ma kan then ne surrat je qullac... :) jeta ime profesionale kryesisht zhvillohet ne anglisht dhe mes anglishtoflesve qe se kan anglishten gjuh amtare. rrjedhimisht, tendenca per mirsjellje e kombeve anglishtfolese, shumfishohet kur komunikojn ne anglisht ata qe e kan jo gjuh amtare..
shqip e shkurt or shoqe un po ste thash tre her te lutem qoft edhe per te me kaluar kripen ne tavoline me ngelet ne fyt. nuk them se jam burr me i mire se tjeret. por ja qe e kam marr ket gje. perfundimi??? ma kan then shok ne tavoline, je shum i dobet e i nenstruar ....ec e e merre vesh...un i shkreti vuaj se mos terrorizoj robt ... :p
pune e ngaterruar. sdua te them pastaj si trajotjm femrat e femijet.... eshte vend i pajetueshem dhe pike. dhe un jam mesuar edhe shum mir edhe shum keq. nuk jetohet.

hurtlocker

Valoris scriptorum
O ju europiani,ne gjuhen shqipe kur nuk i di statusin civil drejtohesh (z/znj)
Nuk eshte eshte fare nevoja t i presesh kerthizen.
por snuk hic nga shqipja.;)
ahahaha erdhi kaloresi i fytyres se vrerosur. ta mson baca

zonjushe - statusi civil beqare
zonje status civil - i e martume.
e kupton tash???
sa nuk fole na u duke budalle, tash qe fole na hoqe cdo dyshim.
te lutem na jep versionin tend te shqipes si duhet tu drejtohesh ne menyr formale korrekte e respektuese personave te gjinis femerore me te cilat ske konfidence? jam gjith veshe....

un ju drejtova me termin zonje.... ti the qe zonje nuk eshte shqip...zonjush eshte shqip :)
ke pak ngaterrim zorresh ne tru te vogel ti zoti balosh ;)

hurtlocker

Valoris scriptorum
As nuk kam ndermend te zgjas me njerez pylli qe dine te drejtohen me fjale ordinere.
ua mami cfare po me ndodh mua :)
me eksiton ne marrezi snobizmi i pordhaceve qe njeher provokojn, vijn japin mend, me nje sjellje paternaliste te denje per livingstonin ne afrike, dha parpitmas shkelqesia e tyre pendohet qe ka harxhuar diamantet e dijes se tij me vdeketare...pylli :)
po ik o cun ik... :) mos u bej qesharak tashi....

hurtlocker

Valoris scriptorum
...dhe ti shqipfolesi i nderuar... shkurtimi z. (per zoteri) e znj. (per zonje) perdoren perpara mbiemrit. ne rast kur nuk eprdoret mbiemri, ater perdoret termi ju zoteri ose ju zonje....kjo ne baze te rregullave drejtshkrimore te shqipes, te edukates minimale, dhe te bonsensit qe eshte i domosdoshem te jet i fituar maksimumi deri ne moshen 15 vjcare se aty e mrapa esht von...qeni plak sbehet gjuetar... snuk ju anadollaket fare me shqipen...

katsune

cherry blossom
me beson te te them qe ma kan then ne surrat je qullac... :) jeta ime profesionale kryesisht zhvillohet ne anglisht dhe mes anglishtoflesve qe se kan anglishten gjuh amtare. rrjedhimisht, tendenca per mirsjellje e kombeve anglishtfolese, shumfishohet kur komunikojn ne anglisht ata qe e kan jo gjuh amtare..
shqip e shkurt or shoqe un po ste thash tre her te lutem qoft edhe per te me kaluar kripen ne tavoline me ngelet ne fyt. nuk them se jam burr me i mire se tjeret. por ja qe e kam marr ket gje. perfundimi??? ma kan then shok ne tavoline, je shum i dobet e i nenstruar ....ec e e merre vesh...un i shkreti vuaj se mos terrorizoj robt ... :p
pune e ngaterruar. sdua te them pastaj si trajotjm femrat e femijet.... eshte vend i pajetueshem dhe pike. dhe un jam mesuar edhe shum mir edhe shum keq. nuk jetohet.

e kuptoj cfare do te thuash...edhe mua me bene verejtje ne lokal ne shqiperi duke me thene, mos e falendero cdo here kamarierin kur te sjell dicka, sepse eshte detyra e tij... sjellja e meshkujve ne pergjithesi eshte per te ardhur keq, dhe kur i kam pyetur pse silleni keshtu, ne menyre kaq arrogante, me eshte dhene kjo pergjigje: na detyron menyra e jeteses ketu te sillemi ne kete menyre, sepse po u solle me miresjellje te marrin per budalla dhe perfitojne... ky eshte mentaliteti mbizoterues...

hurtlocker

Valoris scriptorum
...ja pse sme pelqen ne shqiperi...prej njerzve si ky baloshi, qe bejn si ai filozofi i lasht grek qe per te ren ne sy, nje dit i priste bishtin qenit e nje dit tjeter kur binte shi, fuutej ne grope te mutit qe te mbrohej nga shiu.....

hurtlocker

Valoris scriptorum
e kuptoj cfare do te thuash...edhe mua me bene verejtje ne lokal ne shqiperi duke me thene, mos e falendero cdo here kamarierin kur te sjell dicka, sepse eshte detyra e tij... sjellja e meshkujve ne pergjithesi eshte per te ardhur keq, dhe kur i kam pyetur pse silleni keshtu, ne menyre kaq arrogante, me eshte dhene kjo pergjigje: na detyron menyra e jeteses ketu te sillemi ne kete menyre, sepse po u solle me miresjellje te marrin per budalla dhe perfitojne... ky eshte mentaliteti mbizoterues...
pikerisht... :( un jam gjet me se nje ehr ne telashe se pastaj sillem mir...fillojn e bejn si garipa e pastaj mbireagoj :(
mendimi im eshte se jemi burracake,....kemi formen patologjike te cdo trajte te personalitetit njerzor...jo trima por mizor, jo te ngroht por invadent, jo pasional por obsesiv, jo kursimtar por koprace, jo bujar por duar shpuar.... se di... kur robi e di qe dicka esht keq, mos e bej dhe hajt shnet. puna ehste se edhe kamarjeri po e respektove ste sherben si duhet :(

katsune

cherry blossom
ehhh me shpresen qe te ndryshoje nje dite...diku duhet filluar, sepse nuk e ka hic mire punen ai vend po vazhdoi keshtu...

hurtlocker

Valoris scriptorum
ehhh me shpresen qe te ndryshoje nje dite...diku duhet filluar, sepse nuk e ka hic mire punen ai vend po vazhdoi keshtu...
i am too old....and unfortunately too cynical at this point to have any hope.... :)
dhe sic thoshte clark gable te bashke me eren "frankly, my dear.... ":)

Djali Adoloshent

Forumium maestatis
Te mirat e nje vendi te huaj:
-Po marr rastin e Liverpool-it ne Angli dhe te mirat jane te shumllojshme,si rroga e larte,njerzit e sjellshem,ushqimet jane te kontrolluara dhe me te mira,ka me shume organizata humanitare ku mund te shtysh kohen nese je i ri ose adoloshent,ka shume fusha dhe palestra,ke me shume liri,paragjykimet jane ne minimum dhe kritikat gjithashtu,jeton i lire dhe nuk ke nevoje te jetosh me friken se heret a vone do te shpertheje tritoli ne rruge apo bombola e gazit sic ndodh ne Shqiperi.

Te keqijat:
-Anglezet nuk i pelqejne shqiptaret,keshtu qe do te te bejne me qindra pyetje sa do te lodhin e do te bezdisin shume,gjuha qe do flasesh me se shumti do te jete anglishtja,keshtu qe ngrohtesia qe te jep perdorimi i gjuhes shqipe do te jete i vogel,ushqimet shqiptare do te mungojne pasi kultura e ushqimit eshte krejt ndryshe por klima eshte me shume lageshtire :/

hurtlocker

Valoris scriptorum
Te mirat e nje vendi te huaj:

Te keqijat:
1- Anglezet nuk i pelqejne shqiptaret,keshtu qe do te te bejne me qindra pyetje sa do te lodhin e do te bezdisin shume,
2- gjuha qe do flasesh me se shumti do te jete anglishtja,
3- keshtu qe ngrohtesia qe te jep perdorimi i gjuhes shqipe do te jete i vogel,
4- ushqimet shqiptare do te mungojne pasi kultura e ushqimit eshte krejt ndryshe por
5-klima eshte me shume lageshtire :/

ater...ky eshte kendveshtrim personal qe ne asnje menyr sta imponoj, por te lutem ta analizosh:

1- pse? pse sna pelqejne? anglezet jan njerezit me mendjehapur ne bote, me nje kuriozitet femijeror per kulturat e tjera, dhe i perqafojne pa problem... pse sna pelqejne? sepse nje pjes e jona ka ber gjer ate shpifura! pse bejn pyetje? anglezet jan super te famshem si njerezit me diskret ne bote...deri para pak vitesh patenta angleze nuk kish foto pasi fotoja quhej dhunim privatesie....bejn pyetje se duan te te shofin temperamentin.... ater beju ambasador i vendit tend, dhe me sjelljen dinjitoze tenden demostroj se ka shqiptar e shqiptar. jii i sigurte qe sjellja dinjitoze askund skalon pa u ven re dhe edhe njeriu me shpirtzi heret von dorzohet para sjelljes dinjitoze

2- perfekt! anglishtja eshte nje gjuhe fantastike ...dhe po e fole me pak theks british (e jo me theks alla sali berisha dhis iz a mirakle of fridem si e flas une :p) po e fole me pak theks british, ik me pushime ne amerike dhe te garantoj perdhunime masive nga super femra qe loosers si un as ne tv skan kuraj ti shofin ;)

3- nqs dikush te do, do e mesoj per ty...nqs ti zgjon kuriozitet me fisnikerin tende dhe me respekt te sinqert per kulturen e komunitetin ku jeton do te ta kerkojn tua mesosh. perpiqu te kuptosh sa me shum nga kultura lokale, jo ajo komerciale....por tradita ushqimore, trajta dialektore...historit e vogla te zones ku jeton. do pasurohesh shpirterisht do mesosh ta duash at vend dhe do fitosh miq e respekt

4- cili??? djathi? te mesoj un ta besh... salca kosit? te nis un receten.... supermerkatat angleze jan super te mir furnizuara....pak fantazi....dhe voila....dhe... besome asgje nuk ndez me shum nje femer se kur gatuan per te...vecanerisht po gatuave mire...e po ja sherbeve me smoking ;) truke te vjetra keto te me te shemtuarit te klases....funksionon....por...Zot ruajna po u ushqeve me guzhin angleze perjashto roastbeef..... pastaj ne britani ke steak angus mmmmm :D un ketu e paguaj qimet e kokes...atje se besoj se esht aq shtrejt....dhe shiko te blesh gjera direkt ne farm....jan me lir dhe super te mira

5- klima...ke te drejte....por ajo klime mbrujti anglezet....nje komb kurioz, inteligjent, mendjehapur, praktik, gjeni....qe mund ti urresh ter diten dhe ke pse ti urresh, ama tre cereket e rruges qe ka ber bota ku eshte sot, ja kan ber anglezet...

PS mendime personale dhe nje dobesi eprsonale....un vdes te bej si i mencur o vlla...ca ti besh...kur robt gabojn e me ven veshin marrin veten ne qafe :)

Lisa

Moderator
Anëtar i Shtabit
zonje....do doja te kishit te drejte... por... kush jam un te jap mend.
e vendosim keshtu, ate dit qe ne shqiperi te emsojm (te mesojm po fus dhe veten) qe ne vija te bardhe me semafor jeshil te respektojm nje grua me dy femij per dore, ate dite sdo jem me kritik per vendin tim.
AMAN.:D

Djali Adoloshent

Forumium maestatis
ater...ky eshte kendveshtrim personal qe ne asnje menyr sta imponoj, por te lutem ta analizosh:

1- pse? pse sna pelqejne? anglezet jan njerezit me mendjehapur ne bote, me nje kuriozitet femijeror per kulturat e tjera, dhe i perqafojne pa problem... pse sna pelqejne? sepse nje pjes e jona ka ber gjer ate shpifura! pse bejn pyetje? anglezet jan super te famshem si njerezit me diskret ne bote...deri para pak vitesh patenta angleze nuk kish foto pasi fotoja quhej dhunim privatesie....bejn pyetje se duan te te shofin temperamentin.... ater beju ambasador i vendit tend, dhe me sjelljen dinjitoze tenden demostroj se ka shqiptar e shqiptar. jii i sigurte qe sjellja dinjitoze askund skalon pa u ven re dhe edhe njeriu me shpirtzi heret von dorzohet para sjelljes dinjitoze

2- perfekt! anglishtja eshte nje gjuhe fantastike ...dhe po e fole me pak theks british (e jo me theks alla sali berisha dhis iz a mirakle of fridem si e flas une :p) po e fole me pak theks british, ik me pushime ne amerike dhe te garantoj perdhunime masive nga super femra qe loosers si un as ne tv skan kuraj ti shofin ;)

3- nqs dikush te do, do e mesoj per ty...nqs ti zgjon kuriozitet me fisnikerin tende dhe me respekt te sinqert per kulturen e komunitetin ku jeton do te ta kerkojn tua mesosh. perpiqu te kuptosh sa me shum nga kultura lokale, jo ajo komerciale....por tradita ushqimore, trajta dialektore...historit e vogla te zones ku jeton. do pasurohesh shpirterisht do mesosh ta duash at vend dhe do fitosh miq e respekt

4- cili??? djathi? te mesoj un ta besh... salca kosit? te nis un receten.... supermerkatat angleze jan super te mir furnizuara....pak fantazi....dhe voila....dhe... besome asgje nuk ndez me shum nje femer se kur gatuan per te...vecanerisht po gatuave mire...e po ja sherbeve me smoking ;) truke te vjetra keto te me te shemtuarit te klases....funksionon....por...Zot ruajna po u ushqeve me guzhin angleze perjashto roastbeef..... pastaj ne britani ke steak angus mmmmm :D un ketu e paguaj qimet e kokes...atje se besoj se esht aq shtrejt....dhe shiko te blesh gjera direkt ne farm....jan me lir dhe super te mira

5- klima...ke te drejte....por ajo klime mbrujti anglezet....nje komb kurioz, inteligjent, mendjehapur, praktik, gjeni....qe mund ti urresh ter diten dhe ke pse ti urresh, ama tre cereket e rruges qe ka ber bota ku eshte sot, ja kan ber anglezet...

PS mendime personale dhe nje dobesi eprsonale....un vdes te bej si i mencur o vlla...ca ti besh...kur robt gabojn e me ven veshin marrin veten ne qafe :)
Pse nuk shkon e te zesh vendin e Blendi Feziut ti?