Shqiptari rracist?

Hellena

Primus registratum
Re: Shqiptari rracist?

Shiko shiko Shqiptaret mire se rracista po na dolen dhe seksista /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

-eda-

Primus registratum

pershendetje!

me aq sa lexova mund te them qe svaret nga nje popull i tere (ta maresh ne pergjithesi) nese eshte rracist apo jo... qe ta presesh me thike!

por varet nga kultura, nga edukimi e shume cilesi te tjera.

po se kuptoj pse shkoni aq larg... deri te jevgjit, kur jane camet??? populli brenda kufijve nuk i pranoi asnjehere tamam kur u debuan nga greku. une jam me origjine came dhe mbaj mend si sot kur isha e vogel dhe thonin... ik me came qelbet! dhe ky muhabet behej kur familja ime kishte dy breze ne kete qytet.

kshu qe me vjen keq ta them po ne jemi rracist dhe me njerezit tane jo me me popujt e tjere!

Ema

Goddes

Shqiptari eshte si thote proverbi "dhi e zgjebosme me bishtin perpjete"Jam rritur ne Elbasan.Ne Elbasan,elbasanllinjte jane rraciste per ata qe jane me origjine nga veriu se i quajne maloke,ata qe vijne nga jugu se i quajne labe laluce dhe fshatare.Per ata qe vijne nga fshati se quhen katunare dhe per ata qe vijne nga qyete tjeter se quhen jabanxhinj.Gjithashtu te gjitha keto kategori jane rraciste kundrejt arixhinjeve dhe jevgjve duke i konsideruar pijanece,te piste dhe inferiore.Pastaj ishte edhe shprehja "Mos u ngaetrro me cam,cobej,cifut"Shumica e burrave dhe grave qe njoh ne qytetin tim do ishin bere pjes me qejf ne ushtrine e Hitlerit per shpetimin e rraces ariane.
I kam premtuar vetes se femijet e mi do shoqerohen dhe do martohen me ke ti doje kokrra e qejfti.MEKAT QE UNE S'MUND TI COJ PRINDERVE TE MI TEK DERA NJE ZEZAK,NJE MULKAT,NJE AZIATIK...do me pelqente shume ti shihja fisin dhe komshinjte me syte si gogla.
Injoranca eshte nene e gjithe fatkeqsive.

Ema

Goddes

Harrova :popull me rracist se shqiptaret ka vetem nje ne bote :greket.

atman

Forumium maestatis

Në të gjithë popujt ekzistojnë këto probleme në të dy kahet, të brendëshme e të jashtme. Përshembull: italianët e veriut quajnë “terronë” italianët e jugut, në Milano quan “buxurr” fshatarin që vjen të dielave në qytet e kështu me rradhë.
Në Austri para tre vjetësh një italiani ja ulën dënimin, nga 7 që parashikonte ligji për ngjarje analoge, në 5 vjet, sepse “keqtrajtimi i gruas bën pjesë në kulturën e italianit” tha gjykatësi kur dha sentencën... Etj.

Evgjiti është evgjit. (mbetet evgjit kur bën diçka që pasqyron prejardhjen)
Ebreu është ebre (çifut kur kryen një akt të poshtër. E kini lexuar Tregëtari i Venedikut?)
Zezaku është zezak. (mbetet i tillë sërish për motivet e evgjitit)
Etj, etj.
Në thelb, pohimet jashtë kllapave zbulojnë thjesht identitetin. Asgjë më shumë dhe aspak racizëm. Përbuzja, tallja, racizmi është i padëmshëm kur drejtohet ndaj një mënyre jetese, një zakoni, ose vesi, (në regjimin e mëparshëm, diku andej nga Levani i Fierit, u dhanë hyrje në pallat kurbetëve. Njëri prej tyre ngriti çadrën në mes të dhomës. Legjendë metropolitane? Ndoshta. Por jo aq larg së vërtetës.) Pa trajtuar ngjyrën e lëkurës si shkak për të mbrritur te inferioriteti dhe superioriteti si një përpjestim i zhdrejtë midis grupeve shoqërore, qendrojmë te faktorët historiko-psikologjikë, mjedisorë, që kanë ndikuar në formimin e identitetit.
Natyrisht, të gjitha këto i dini, edhe pse për të qenë i sinqertë, dyshoj kur lexoj se çfarë shkruani.

Shqiptari nuk është racist.
Sikur të ishte do t’i kishim kursyer vetes kaq e kaq dhimbje. Ndryshe nuk ka si shpjegohet që evgjitët e kurbetët janë në tokën tonë prej disa shekujsh, ebrenjtë u shpëtuan prej nazistëve, martesat me çobenj, ekzistenca e kaurrevgjitëve në Korçë e rrethinat e saj, sllavët maqedonas (“shule” temri përbuzës) në rreth 7 fshatra, grekët e Dropullit të pajtuar si bujq, etj asnjëherë shqiptari nuk i ka keqtrajtuar. Përkundrazi. Kanë spekulluar. Natyrisht, nuk mund ta quajmë racizëm qendrimin e shqiptarëve sepse ai nuk e ka shndëruar kurrë në ideologji. Sikundër e thashë më sipër, e ka përdorur për t’u dalluar prej të tjerëve, si kombësi, identitet. Do të martohesh? Martohu! Do të të tallin, përbuzin, është e drejta e tyre përballë të drejtës tënde për t’u martuar. Racizmi merr kuptim të plotë kur ndiqet nga një ideologji që drejtohet kundër të tjerëve deri në ekstrem, dmth dhunë. Asnjëherë këto dallime nuk i ka shndëruar në “Pogrom”. (fjalë ruse që do të thotë shkatërrim. E përdora qëllimisht sepse në fjalorin politik të botës mbarë kujton famën e trishtë të pogromit rus kundër ebrenjve më 1903.

Ema

Goddes

Rracizem nuk eshte te shkruash ne gazete Extracpmunitaret jane te gjithe kriminela...rracizme eshte te nxjerresh nga shtepia femijen dhe te mos i flasesh derisa te vdesesh se martohet me nje person me ngjyre...(ketu perfshij njerez me ngjyre qe mund te jene evgjite,arixhinj,amerikane,afrikane,sud amerikane,etc)

Ema

Goddes

Pyetje per atman:Femija jot mund te martohet me nje afrikan nga etipia,me ngjzre,te pasur dhe me shkolle te larte,por me ngjzre?Cfare do beje ne kete rast ti qe nuk je rracist?

Kondrapedali

Kondrapedali

Fëmija mund të martohet me kë të dojë megjithëse nuk do e aprovoja një martesë të tillë. Dhe kjo nuk ka të bëjë me ngjyrën e lëkurës (megjithëse jemi më pak të mësuar me njerëz me ngjyrë) por kryesisht me diferencën e kulturës dhe në një shkallë më të vogël me hijeshinë e çiftit. Bianco e nero nuk shkon shumë në çift (percepsion personal ky).

atman

Forumium maestatis

Eshte racizem te thuash se emigrantet jane te gjithe kriminele? Po! Eshte dhune psikologjike.

Nese e nxjerr femijen nga shtepia dhe nuk i flet me goje gjithe jeten pse martohet me nje te ngjyres se zeze apo te verdhe ose te kuqe? E nxjerr sepse duke qene nen nje strehe, sikunder thote Kondre, mosperputhja kulturore, ne zakone, rite, menyren e jeteses, krijon te çara te tilla qe vene ne krize vetiu bashkjetesen. Ndaj eshte me mire qe sinorin ta dije gjithkush.
Ne Itali kemi mjaft raste kur familja eshte shkaterruar nisur nga besimi fetar. femra italiane qe jane martuar me burre mysliman, martese qe pas nje fare kohe ka mbaruar sepse njeri ben presion mbi tjetrin per ndryshuar fene dhe se kur neneshtrohesh e kupton se ndodhesh ne nje hapesire te panjohur ku te mungon frymemarrja, ajri qe te ka ngjizur, pra identiteti, kultura etj. Kane pesuar femijet.

Cdo te beja une ne nje rast analog? Beh, nuk do ta kaloj jeten une me ngjyre(dere)ziun apo ngjyre(dere)bardhen, por femija. Gje qe nuk me detyron.

Por, po te shikosh, Jeta, se si e ke formuluar mendimin pak me siper, kupton se ti do t'i lejosh femijet e tu te martohen me ke te duan, jo per koncept, por e ben kete per te pare se si do te zgurdullojne syte farefisi. I jep ngjyre sfide. Ndaj vetiu vjen ajo pergjigje.

Mendoj se duhet te jemi raciste. Eshte monedha e shkembimit me disa nga popujt qe na rrethojne e qe nuk pertojne te shkruajne edhe ne enciklopedira perbuzjen e tyre ndaj nesh.

Ema

Goddes

Athere prinderit e mi jane te dy feve te ndrushme.Gjyshi im beri lufte te madhe ne emer te mosperputhjes fetare dhe kulturore te dy familjeve por por kaluan vitet dhe prinderit e mi u martuan ,bene kater kalamanj,ja kaluan bukur e mire me gjithe fisnine nga babi dhe nga mami,festojne pashket e dhe bajramin dhe te gjithe ata qe qene kunder marteses pas ca kohesh pranuan qe ishin gabuar.
Nje nga shoqet e mia me te mira eshte afrikane,ka lindur ne Bologna ,ka studiiuar ne Bologna dhe ka bere universitetin ketu,por prinderit jane nga Etipia dhe ngjyra e lekures e zeze si Naomi Cambell.Nese kjo vajze martohet me nje italian apo me tim vella cfare diversitet kulture mund te kete mund te kete.Mendon se do ta nxirrje vajzen nga shtepia nese martohet me nje amerikan pasanik dhe te bardhe per diversitet kulture apo diversiteti na nis ne tru kur flasim per ngjyre lekure.Ti e din me mire se une se nje i zi i amerikes nuk eshte njelloj si evgjitet shqiptare dhe edhe evgjitet nuk jane te gjithe njelloj.Ti e din me mire se une se nese ta kerkon vjzen nje person si Obama mendohesh duy here para se ti biesh hasha.Une jam kunder pergjithesimeve.Nuk me pelqen qe dikush thote I zi,jo,i bardhe po si me qene gare kuajsh.Jeta eshte e larmishme,te ka bere te mundur te shohesh boten,te hapesh mendjen ,te njohesh vende dhe kultura te ndryshme per te kuptuar se shpesh here je me afer me nje amerikan se me komshiun e pallatit..
Batuta mbi zgurdullim e syve eshte provokim ndaj atyre qe nuk shohin dot me larg se vijes se thanes ne oborr te shtepise.

Ema

Goddes

Perseris:Jam kunder dhe luftoj cdo lloj forme rracizmi,me mendje dhe me zemer.

gurax

Pan ignoramus

bush_monkey_pointing_it_out.jpg

obama-monkey.jpg

(PS: On a world dominated by primates, there can only be a primate as a chief, ever no matter his/her name)

Sikur nje nga ne (i bardhe, jo jevg apo i zi) te marre foton e Bushit dhe tia tregoje nje grupi te bardhesh, do kundershtojne apo debatojne apo qeshin apo miratojne, por nuk do e quajne racist. Po t'ju tregoje foton e Obames, ka shume mundesi qe ta quaje qe ne fillim 'racist'.

Sikur te kishte shqiptar zezak dhe te bente te njejtin test, mundesia me e madhe eshte qe do quhej racist nga te bardhet dhe s'do quhej racist nga te zinjte.

Tashti mendoni sikur tju vije dikush dhe tju tregoje nje nga keto foto (ne analogji me sa me siper), ke do kishit tendence te quanit racist, nje te bardhe apo nje zezak.

Veten une nuk e quaj racist. Por per rastin e nje bashkimi familjar, une bashkohem me mendimin e Kondraperdali. S'do me vinte mire te shihja femijen tim me nje zezak apo zezake afer...

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Ah Guri Guri... ti nuk e quan veten racist por ti nuk do perzierje, bashkim ne familje...etj etj...me fal ky eshte racizem i moderuar?!!
Nuk hyn te racizimi ky mendimi..."ok s'ka problem...secili jeton mbi kete planet...ne qejf te vet ne pune te vet...jemi te gjithe shoke e shoqe....ama po mu afru me shume se ç'duhet...psh...te me marre djalin apo vajzen...ah jo...te lutem, ketu nxjerrim kthetrat"

Guri dhe Kondra ...do t'ju haj!!!!...po sikur mos te njiheshim bashke...dhe ne fakt une te jem jevge apo zezake, apo arabe...apo aziatike...meqe ne jemi miq virtualisht...dhe s'jemi pare asnjehere...ça do benit ju? do nderronit mendim mbi mua? sepse une s'kam te njejten ngjyre lekure si ju?!!

s'kam asgje per te thene mbi specien shqiptare...sa me injorant te jete robi aq me shume rracist eshte...le te rrine ne injorancen e tyre...s'me behet vone fare...secili e ka kulturen per veten e vet...ne e kemi per te tjeret!

PS pershendes nga larg...Calipso, Guri, Atman...dhe puthje veç per Kondren
laugh.gif
pippiripi.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Muahhhhh për jevgën apo zezaken Dahlia.

Dali, mungesa e kontaktit nuk mund të quhet rracizëm. Ne jemi të pamësuar me zezakët. Sa për jevgjit, unë jam rritur në Brrakë dhe nga eksperiencat personale mund të them që do duheshin shumë prova nga një jevg/ë para se të bija dakort ti "jepja" fëmijën tim për martesë.

Sa për arab as që bëhet fjalë
tonguee.gif

u74

Primus registratum

Me luftue c'do lloj rracizmi apo diskriminimi asht "nobel intention" kur arrin njeri ket pike asht nje shkall larg pa u ba "Buda" dhe plotsisht ne harmoni me Jezu Krishtin dhe Muhamet Mustafajn . Tash se sa i sinqert apo i vetdishem asht njeri kur zhduk cdo lloj paragjykimi ne nergjegjen e vet vetem zoti dhe personi vet e dijne.

Por un si njeri me paragjykime qe e njoh veten du me pa se sa te drejt kam dhe sa me vlejn mu kto paragjykime. Ne te njejten kohe kisha dasht me dit se sa t'gabume dhe te damshme mund t'jene paragjykimet e mija karshi te tjereve.Du me skjaru se nuk ia uroj kurrkuj te keqen.

Un i du nan e bab te mi per ato ca jan , nuk kisha dasht me iu nrru ngjyr as pashi edhe sikur te munem . Po ashtu edhe nji tjeter me ngjyr i don prind e vet e besoj se nuk kishte me iu nrru kurrfar nuance pervecse ashtu si jane . C'do nryshim tjeter do te ishte i pallogjikshem.

Ne kjoft se un kam deshir qe fmijt e mi t'jene me tipare te prinve te mij c'fare dami apo t'keqje jam tuj i sjell kuj?

Ose .. ne kjoft se preferoj ma shum femrat brune se bijonte a mos jam diskriminues ne ket rast...?

A nuk asht njerzore me pas shije dhe preferenca ?

Dikush preferon ngjyren blu , dikush roze e kshtu me rradhe, ku asht diskriminimi ktu pervec shijes qe ka robi. A munena me pas preferenca te njejta per te tana ngjyrat pa ba kurrfar dallimi per nji ngjyr te vecant?

Diversiteti asht shumllojshmeri , e ku ka shumllojshmeri ekziston munsia e zgiedhjes .
Dikush han mishin dikush peshkun , njerzit zakonisht nuk perziejn peshkun me kosin.
Cilen kategori njerzish munena me fajsue n'ket rast ? Kush asht injoranti e kush asht i dituni ktu?

AKABA

Primus registratum

Shqiptari gjak ballkanas asht, oo rracist e shume biles, e nuk a me u marr per gja kjo.. thjesht jepi cezarit cfare eshte e cezarit.

gurax

Pan ignoramus

Dahlia e po s'kam si t'ia bej. Shoke e shoqe zezake kam patur, te zinj aq sa fundi i tenxheres dukej bore i bardhe. Po vallaj me i dhon' gocen apo cunin nji prej tyre do i rrudhsha buzet deri pertoke.

black people raped.jpg

laugh.gif