Shqiptari rracist?

SkErDi

Primus registratum
Re: Shqiptari rracist?

Timi e dinte qe shqipteret jane raciste por donte vetem ta provonte/verifikonte, apo jo Tim?

Them se jemi raciste sepse deri ne '90 nuk kishim njerez me ngjyre. As tani ne shqiperi nuk ka njerez me ngjyre dhe me te vertete rralle sheh ndonje qe eshte perkohesisht ketu per pune. Per sa i perket romeve, thoni sa te doni "JO" ju por te gjithe ... te gjithe jane raciste kundrejt tyre. Mbase kjo edhe nga niveli (i lene pas dore) i tyre. Flas per shqiptaret ne Shqiperi. Per shqiptaret jashte saj .. eshte ndryshe. Dmth jane raciste .. por disi me ndryshe sepse ka diversitet ne mase me te madhe sesa ne Shqiperi.

1UA

Primus registratum

Une s'e di nqs ne te shkuaren shqiptaret kane qene ose jo raciste.
Sa per sot, mund t'jua konfirmoj. Sa here flasim per te zinjte me shoket ketej, perdoren terma jevg, mban ere, etj, etj, une i njoh aq sa i njoh shoket e mij dhe e di se s'e kane urrejtje perbrenda, por me teper automatizem, menyre mendimi dhe kshu ka ngel, por po ti degjosh jane shume diplomat me racat e tjera por ne fund kur behet bilanci huh, te keqen e gjykimit thumbues, pra po sot te shqiptaret une shoh doza racizmi por jo urryes, se te njejten gje e shoh edhe te Zviceranet (romande-et dhe schwyzer tüütsch-et), personalisht e quaj racizem diplomatik, me sa duket e kemi mesuar edhe ne, te pakten Shqiptaret e Zvicres.
Bizarre, qmême.

1UA

Primus registratum

ah po harrova...

Jam kurioz te shoh se si do te sillen shqiptaret me refugjatet qe do ti shpetojne mizerjes ne vendin e tyre diten kur shqiperia te jete bere Zvicra e ballkanit.

Adile

Primus registratum

Duar duar jane edhe shqiptaret.Ca jane pak ca cik me shume /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

eli

Primus registratum

Shqiptari s'asht rracist, se Shqiptari asht ma i mire se te tane /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

policia

Forumium maestatis

qe ne momentin qe ne i themi romit, "jevg", rracista jemi...
me thoni nje shqiptar qe nuk e ka perdorur nje here te vetme ne jeten e tij fjalen "jevg"...
une nuk dua te jem rraciste, por ne te njejten kohe une rralle e perdor fjalen "jevg", krushqi me ta nuk dua te bej, miqesi me ta nuk dua te kem, te keqen nuk ia dua, ... dhe kjo eshte e pergjithshme ne shqiperi nuk jam vetem une keshtu...

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Une fjalen "jevg" e perdor me shaka... kur ngacmoj dike qe e njoh...dhe te perdoresh fjalen "jevg" derisa jevgjit egzistojne...nuk me duket se ka lidhje me "je apo s'je rracist". ndersa fakti qe ti nuk do te kesh marredhenie me ta...me duket pak i dyshimte...nuk kam apriori mbi ngjyren e njerezve kur kam miqesi me ta...dmth nuk nisem nga ngjyra e lekures per te zene miqesi me dike...

Qerratai

Primus registratum

Ka te beje KONTEKSTI SHOQEROR ne te cilin nje njeri rritet dhe jeton. Ka te beje dhe NIVELI EKONOMIK i personave qe merren ne konsiderate. Une psh nuk do martohesha kurre me nje femer qe ruan lopet ne fshat, qe nuk di ca eshte parfumi, qe nuk di ca jane sytjenat transparente... po aq sa nuk do doja te kisha raporte me nje femer qe s'di ku ndizet televizori apo qe enderron te martohet me mbleseri. Te keqen nuk ua dua, u dua te miren: EMANCIPIMIN. Nje zezaku qe jeton ne felliqesiren me te skajshme te Bronxit nuk do i jepja doren, as nuk do i rrija afer, ndersa Denzel Washington-it bie llafi, do i kerkoja nje autograf, apo do e perqafoja per te bere nje foto (shembull ky). Lere pastaj ca do i beja Halle Barry-t /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Romëve ne Shqiperi iu ofruan pune, shtepi, jete sociale... ata qe pranuan u bene jevgj, ata qe nuk pranuan ngelen arixhinj. Bujar Qamili eshte jevg, perveçse artist... Sabri Fejzullahu po ashtu... Gazi dhe Bajamja, moter e vlla te lagjja ime, Colja e Vlores, jane arixhinj, s'lahen, bredhin me karroce me kuaj, e hane supen me duar etj etj. Nqs une nuk dua te kem te bej me keta te fundit, konsiderohem racist ? Ok, racist qofsha.

Cdo gje eshte relative, edhe racizmi. Racizmi me i eger ka ekzistuar dhe eshte konsumuar mes te bardhesh, kjo do te thote dicka apo jo ? Per japonezet, martesa me nje jo-xhaponez, eshte mungese totale nderi... krim per disa. Po ky racizem eshte ? Une them ndoshta, por mund te jete edhe JO, po te pyesesh japonezet mbi arsyet e kesaj ceshtjeje... mund te jete edhe PO, po te pyesesh ndonje amerikan qe ka dashur nje japoneze te lezetshme qe ka bere harakiri per çnderimin qe i shkaktoi familjes.

Ka njerez qe jane racista ne thelb, por asnje prej tyre nuk besoj te jete anetar i AF :).

Ta shpifin jevgjit ? Ok, edhe une gjellen me lakra nuk e honeps dot! (Uroj qe ministria Agrare te mos me denoncoje per selektivitetin tim perimor [parimor]).

Te gjithe jane te lire te sillen si te duan, mendojne c'te duan, raportohen me ke te duan... mjafton qe te mos thyeni ligjin se aty do e hani prasin (edhe ate te ndonje jevgu te burgosur) me zor :D!

policia

Forumium maestatis

ne shqiperi ka rom, ka egjiptian, ka bullgare ka edhe disa pakica te tjera qe ne duke bere qofte edhe shaka i quajme "jevgj"... dhe fjala jevg eshte diskriminuese pavaresisht se ne na eshte mesuar goja keshtu dhe se ata per shume arsye nuk bejne asgje per ta ndryshuar kete fakt, ashtu sic eshte diskriminuese fjala "malok" dhe qe ne fakt e perdorim ne rrethe te ngushta dhe nuk themi "malesor", per mua ky eshte rracizem... ne i perbuzim "maloket", ne nuk i perfillim "jevgjit"... dhe akoma me rraciste eshte kur themi ndonjehere " ishte jevg, por ama ishte alamet njeriu"...
per mendimin tim arsyeja qe ketu te ne nuk ndihet rracizmi eshte se keto pakica nuk luftojne per veten, nuk pretendojne te arsimohen dhe edhe ata vete ndihen inferiore...dhe une ketu nuk po flas per veten personalisht, ky eshte fenomen ne shqiperi...
tani sa per pune shoqerie une po ju tregoj nje rast.
kam pasur ne shkolle nje shoqe qe kisha shume miqesi por qe ishte e zeze, pra sic e perdorim rendom ne shqiptaret ishte jevge. e kisha si te gjitha shoqet e tjera. kur u martua me ftoi ne dasem. i shkova vetem une bashke me nje shoqen time dhe ne ate banket nga 100 e ca veta qe kishte vetem ne te dyja ishim te bardha. te gjithe personat e tjere qe ishin si puna ime pra te bardhe dhe qe ishin te ftuar ne dasem nuk i shkuan. pse nuk i shkuan? ata ishin te paster, ishin te shkolluar...

Vals

Primus registratum

Dakort jam qe nejrezit jane te lire te mendojne si te duan, por duhet te mebtet ketu, tek mendimi jo te shkoje ne veprim. Nqs ti nuk i honeps dot jevgjit eshte nje gje por te shkosh dhe ta therrasesh nxenesen ne klase: ho mi jevge e dreqit, akoma pa detyra! Apo, shif shif, u bo jevga me ngrit doren ne klase....sic e ka pat bere profesori im i matematikes ne gjimnaz, eshte tjeter komplet. Nuk mund te ndryshosh mendimet e njerezve por mund te influencosh ose ndalosh veprimet e tyre qe demtojne te tjeret.

Adile

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: m@sTe®mInD</div><div class="ubbcode-body">Ka te beje KONTEKSTI SHOQEROR ne te cilin nje njeri rritet dhe jeton. Ka te beje dhe NIVELI EKONOMIK i personave qe merren ne konsiderate. Une psh nuk do martohesha kurre me nje femer qe ruan lopet ne fshat, qe nuk di ca eshte parfumi, qe nuk di ca jane sytjenat transparente... po aq sa nuk do doja te kisha raporte me nje femer qe s'di ku ndizet televizori apo qe enderron te martohet me mbleseri. Te keqen nuk ua dua, u dua te miren: EMANCIPIMIN. Nje zezaku qe jeton ne felliqesiren me te skajshme te Bronxit nuk do i jepja doren, as nuk do i rrija afer,</div></div>
Ca ke kundra fshatareve ti dhe vajzave te thjeshta te fshatit ? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif. Si jane ca e ca.... dembela dhe kurnace ! I doni te gjitha gati /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif Hec re blij nje parfum te mire cupes tregoj dhe si vishen sytjenat trasparente... ndimonin nje cik per EMANCIPIMIN mos e mbani te gjithin per vete /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

antip

Primus registratum

Fiona nga ca fshati ishte ti se mos dalim patriote? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif

Adile

Primus registratum

d.m.th as ti s'di ti veshesh sytjenat transparente ? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif

antip

Primus registratum

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Eshte me se e sigurt qe nuk di me ja vesh, por di shume mire me ja zhvesh...
Si i thoshin atij llafit ... emançpim ... edhe ket di me ja msu fshatarkave /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

Adile

Primus registratum

OK /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif mer dhe masterin behuni dy dhe hiqni cik EMANCIPIM ( si e the ti ? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif ) nga vetja, se po ju ze syte /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif