SHQIPTARET E AMERIKES

susana

Primus registratum
Re: SHQIPTARET E AMERIKES

o njerez eshte lidhur ndonjeri nga ju me Hoten? si eshte? na informoni si eshte situata e saj se s'po merret vesh??/ /pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/frown.gif

109UV

Primus registratum

une bashkohem me zogun ketu, le te mos behen publike te gjitha detajet. kush deshiron mund te kontaktoje me vals (qe me sa duket eshte me ne "korrent" me situaten) ne privat.

blendiys

Primus registratum

Zog ! Mos na fol per pune shtepish dhe mikpritjesh,po ngaterron prizem me duket.
E verteta eshte se ti nuk ja ke haberin muhabetit dhe kerkon vec pak interes (merre me mend kur ti krijon konflikte dhe tek tema e Urimeve dhe Pershendetjeve).
Prandaj mor student pabuks mos na luj rrolin e snobit ketu!
Nuk kerkon njeri te ndihmosh,ndaj mos u perzje!
Sikur dicka e tille te ndodhte ty do kishim diskutuar ndryshe.
Mos rrepliko te lutem !!!

abs

nuk e di...

shpresoj te bahet sa ma mir per Hotg. :angel:

po ju tregoj shpejt dicka qe nig`jova mram dikund.

nje djal shkodran kishte 8 vjet qe jetonte ne kanada, s kishte ba dokumentat, donte patjeter me ardh me pa njerezit e shpise.
ky djali kishte nje qen ( ja harrova si e kishte emrin qeni), qeni kishte pashaport, ky djali kishte vec nje (certifikat identiteti), pra nje leter shoqeruese.

kur vjen ne doganen shqiptare, i del pune, sepse e emronin me emrin e qenit e ky thoshte jo s jam ai...
merreni me mend , se c ka perjetu ky person 8 ore ne airoportin tone, nga cudia se qeni kishte pasaport e ai jo...

------------------------
kendveshtrimi i mendimit-veprimit te "keq" na terheq, prandaj reagojme kaq emocional kundrejt tij.

zog

Primus registratum

e pastaj cili e ka fajin qe djali s'kishte pasaporte; ai, qeni, kanadaja apo shqiperia.

une mendoj se ky eshte djali, po ti?

si dhe shtoj se kur pergjate tete vjeteve ti s'arrin ta marresh dokumentin (gjeja me e thjeshte sipas mendimit tim), e pra ti s'ke me te ardhme tek ai vend, sepse ti s'do te arrish KURRE te fitosh diçka me te larte nga ai (dokumenti pra).

s'thon kot: me mire i pari fshatit nga i dyti i qytetit. imagjino te jesh i fundit i tij. e pra une them atehere ja vlen me mire te rrish i fundit ne fshat.

abs

nuk e di...

do mendimin tem personal? ai asht: veni nje qellim vehtes, masnej studio rruget per te arrit ate.

plus banja t kjart vedit, se ka shume rruge qe te nisin per ne `rrome` /pf/images/graemlins/wink.gif

zog

Primus registratum

t'lumte (une e di qe je e zgjut /pf/images/graemlins/smile.gif ) kjo ishte dhe esenca e asaj qe po perpiqesha te shpjegoja tek kjo teme. megjithe me t'thon t'drejten me vjen keq qe kjo u krye ne "kurriz" t'hotes, e cila i ka dhene lezet forumit dhe mbi te gjitha nuk e bej aspak pergjegjese mbi çka po heq keto dite.

nganjehere jeta eshte FATALITET, ajo kushtezohet nga shume rrethana e faktore te pa kontrollueshme prej nesh. e ne kesi rastesh kurajo bile gjykimi na braktis dhe biem pa dashje viktime e rastesise ose instiktit tone.

per me teper nje njeriu im i shtrenjte pak a shume ne te njejtat rrethana ka humb jeten. e duke mos mundur te kthej kohen mbapa (si çdodh neper filma) "luftoj me eren" ketu duke dashur qe ngjarje te tilla mos ndodhin me kurre.
me vjen keq. /pf/images/graemlins/frown.gif

abs

nuk e di...

Te kuptoj Zog, e dija qe ne kte kendveshtrimi e shikon fatin e asaj vajze, per te cilen secilit nga ne i vjen sh.keq /pf/images/graemlins/frown.gif shpresoj te pakten te jete mire me shendet, te tjerat rregullohen.

Percfare mua me vjen keq, eshte se, mendoj(supuzoj me thane ma mire) individet tane qe mberrijne ne kte gjendje, mbartin mbi kurriz fatin e nje mase njerzish ( families apo te fisit), e kjo peshe e imagjinoj se asht shume e rand, e te shtyn te marrish vendime te pendueshme.

Plus, menyra e te menduarit (ne pergjithsi flas) ne kulturen tone eshte, se DUHET NDIHMUAR TE TJERET, ne nje kendveshtrimi qe Individi humbet vehten e te tjeret i ban PADASHJE parasit.(Pra asnje s eshte i ndihmuar e kte rast)

E mbi te gjitha, vej re, se ne SHQIPETARET, kena shume mungese Njohurishe e Informacionesh te vendit tone, kultures tone, kultures fetare...te cilat kto te ndihmojne ne jete.

Se fundi me vjen shume keq, qe mundesine e komunikimit ktu, nuk e perdorim per te PERFITUAR nepermjet shkembimit te pervojave tona,por hargjohet shume kohe me ripasqyrimin/tregimin e asaj te jetuares(si dhe te kaluares se DEGJUAR te paraardhesve tane) pa nxjerr nje konkluzion si pikmbeshtetese per jeten e tanishme e te ardhmen e saj.

Pervehte jam shoku kur degjova lajmin e gjendjes se kesaj vajze. Do thuash cfare do bajsha me pare? minimumi do i jepsha (im) Tipps se c rruge te ndjeki.
Ne jemi nje popull fatal, secili asht konfrontu ne menyra te ndryshme me probleme te tilla, prandaj te jemi realista.
E vetmja pasuri qe ka shqiptari asht vec truni mendoj, i cili nga pesha te ndyshme edhe mund te bllokohet, asht e natyrshme kjo.

Prandaj do ju lutesha te gjithve, qe ma mire te flasim per ate qe na mundon ne radhe te pare, e se si e shikojne te tjeret, si e kan realizu ato, si e kan perjetu, etjere etjere.
Mgjth, asht e drejte e secilit te shprehi ate qe ai vete deshiron.

disku

UNI

E megjithate abs ne situata te tilla nuk perplaset realiteti ne surrat. Te mendosh se ne c'gjendje te mjere psikologjike eshte personi ne fjale edhe ne vend qe ta mbeshtesesh moralisht ti tregosh ligjin e xhungles nuk eshte aspak humane. Funja jemi njerez se kena ndjenja... /pf/images/graemlins/tongue.gif

I love new york

Primus registratum

Vals,
te kam cuar edhe PM por te lutem na trego pak me shume se si mund te ndihmojme sado pak, qofte edhe vec nje sensibilizim me shume atyre gazetareve qe kane shkruar per Hoten dhe familjen e saj.

E ndoqa gjithe diskutimin e meparshem dhe me beri pershypje vetem dicak me shume se te tjerat "Te drejtat, meritohen dhe nuk meren me proteste" - Une do thioja qe te drejtat merren vetem me proteste, sepse drejtesia eshte koncept absurd shume dimensional qe i duhet dhene kuptimi nga konteksti qe e perdor. NJe e drejte merret me dhune, me proteste, me zera te perbashket e te bashkuar.

**E merituan shqiptaret te rinin 50 vjet nen ate rregim qe i varferoi ne palce?? - JO, gjithsesi e shqyen me proteste padrejtesine kur erdhi koha per te(le mos i hyme politikes se jashme dhe fuqive si Amerika , that' not my point).
** E meritoi femra te drejten e votes?? - JO e morri me "dhune" dhe protesta.
** E meritoi Galileu turen e druve - JO , ju dha me "dhune" shume me vone pasi ai nuk e shijoi dot.
** E merituan ata zezaket (qe ti i referohesh si legena) te drejten e trajtimin si njerez dhe jo si kafshe?? - JO , e morren me dhune, me gjak e me protesta te pafundme.
** E meritoi ai Michael jackson qe ti serish i referohsh statusin e "nje te bardhi" pa dhimbje e konseguance- JO e morri me "dhune" = pushtet= para.
** I moren shqiptaret neper bote dokumentat me merita - JO , i morren mbas shume perpjekjeve, me gjak, me reputacione kanibalesh, me trajtime humilijuse, me opinione kafsherore edhe sot e kesaj dite sidomos ne evropen e bashkuar pjese e asaj ku jeton dhe ti.
** E meriton nje femije i vogel te perdhunohet e pastaj te hidhet ne kosh pleherash - JO - por po nuk u ngrit zeri, dhe po nuk u sensibilizua media, dhe po nuk u vune ne levizje celulat e atij vendi asgje nuk ndodh.
Asgje nuk ndodh sepse kaq kaq shume padrejtesi ne kete bote sa nuk di nga t'a kthesh vemendjen me pare. Ndaj gjithsescili ben aq sa mund, me nje fjali me shume, me nje email me shume, me nje deshire a vullnet me njerezor.

Sepse ne qofte se do e linim gjithshka ne dore te meritave, atehere kushedi se ku do ishe ti, une e shume e shume te tjere ne kete bote.
YOU FIGHT - SURVIVAL OF THE FITTEST - eshte aq primitive dhe primordiale dhe aq e vertete ne thelbin e kamufluar me perlat e parave, me monitoret e teknologjive dhe emancipimet e tejkaluara. Ne thellesi te gjithe jemi "te brishte" dhe kemi nevoje per ndihmen njerezore, per pak "human touch" aty ku nuk lendon njeri dhe pse jo dhe pak solidarizim.

Nuk ka te drejte nje vajze 18 vjecare si Hotja apo dikush tjeter te kete nje jete me te mire, nje te ardhme me te sigurt qe vendi i vet nuk ja ofroi dot? PO ka, edhe Hotja dhe shume te tjere, qofte edhe ne nje vend pseudo-soicial dhe aq i paprekshem sic eshte Suedia. Qofte edhe ne nje vend qe ne gjuhen e tyre kane nje fjale dhe nje koncept edhe per njerezit e bardhe por qe nuk jane puro, suedez.
E pra, rracizmi qendron ne thelb, dhe do vazhdoje gjithe jeten per sa te kette rrace njerezore (here you go fjala RRACE again.

Pse cifutet kane bere hajer neper bote (whatever that means) - Sepse they stick together, sepse japin dhe bejne per komunitetin e tyre.
Pse shqipetaret nuk kane bere hajer neper bote - Sepse edhe pse individi eshte i fuqishem dhe i zgjuar dhe i kompletuar ne pergjethsi neve jeni aliene kundrejt rraces sone, ne kolektiv neve deshtojme, sepse duam te gjithe te jemi vete, te paret, te mos e kthejme koken mbrapa dhe presim qe te respektohmi ne bote e te njihemi si popull.
Duhet te filloje tek ndergjegja jone ne thelb te koncepteve, duhen te tunden malet e MIgjenit me grushta te fuqishme nese do duam qe gjerat te mund te funksionojme ndonjhere per ne.

Kjo bote nuk bazohet kurre ne MERITA por ne lufte sesi MERITA te "get acknowledged".
Anyway sepse e zgjata shume, nuk kam asgje personale me Zogun, dhe megjithesi jam dakort ne disa pika qe ai thote, serish me vret shume toni negativ me te cilin i komunikon gjerat.
NOTHING IS WRITTEN IN STONE. NJEREZIT I NDERTOJNE LIGHET DHE PO ATA I NDRYSHOJNE.
Mos n'a vi cudi sepse ja keshtu ne Amerike shume ligje jane shkruar e jane ndryshuar prej individeve.
Laci's LAw, MEgan's LAW, JOAN's law e sa e sa te tjere.

Ne qofte se mund te bejme dicka si komunitet, ne qofte se zeri mund te na degjohet sado pak, edhe ne monitorin pa ze te nje gazetari te humbur ne Suedi, ejani te bertasim se bashku.
PAC FAT HOTE- dhe mos harro "ASNJHERE NUK ESHTE FUNDI I BOTES".
PEACE TO YOU ALL!!!!!
**

Kordelja

Valoris scriptorum

Boh si qenkeni bere lemsh prape /pf/images/graemlins/frown.gif

A s'mendoni per nje cast qe perpjekja e Hotit eshte nje perpjekje e FUNDIT e deshperuar, e vetmja gje qe kish ne dore te bente?! Ne fakt asgje s'eshte e barabarte me jeten, ndoshta as jeta e dikujt s'eshte e barabarte me ate te dikujt tjeter. Sekush ka te drejten ta jetoje jeten ne menyren qe zgjedh dhe i pershtatet. Nuk eshte momenti te japim mendje nese ajo qe beri vajza eshte e drejte apo jo, normalisht edhe asaj do i vije keq per ate qe i ka shkaktuar vetes dhe njerezve te saj. Por sa rpej nesh s'kane dashur te jetojne ne caste teper te veshtira, sa prej nesh kane dashur te flene ne nje gjume te rende e kur te zgjohen gjerat te jene zgjidhur vete sepse s'kane pasur me as forca dhe as mundesi te luftojne me dhe shancet s'i kane pasur ne krahun e tyre. Une them qe ka pasur fat qe e kane kapur ne kohe dhe i kane dhene ndihmen e pare. Me sa di une suedezet jane ksenofobe deri ne nje pike dhe e kuptoj qe kjo eshte e rende per kedo qe ka ndertuar nje enderr (si familja dhe vete Hoti) per te bere nje jete me te mire,per te pasur me shume shance. E kur nje vendim ne nje cope leter te detyron te braktisesh endrren vjen ne momentin kur t'i s'e pret dhe kur je i bindur se ai vendim s'te perket, se eshte i padrejte je i detyruar te luftosh. Jam e sigurt qe Hoti s'e ka bere per meshire, e ka bere nga deshperimi, e ka bere sepse s'mund ta perbarllonte kthimin pas. I pelqente rruga qe kish nisur dhe ketu s'ka asgje te keqe. Nuk eshte e vertete qe suedezet nuk japin leje qendrimi dhe jam e sigurt qe familja e Hotit nuk ka qene nje familje parazite sic shume te tjera atje qe i sjellin shtetit nje ksoto marramendese nga pikpamja sociale, kjo eshte arsyeja qe te huajt kalojne ne shume intervista para se tu jepet nje shanc per integrim. Me vjen keq qe kjo histori qe eshte kaq afer nesh si asnje teme qe kemi trajtuar deri me sot ne AF te na beje kaq te pandjeshem dhe ta kalojme ne sulme personale. E kuptoj qe zogu me kete postimin e fundit e ka nxjerre arsyen e vertete qe perse ai paragjykon kete mendim, eshte ajo qe une thashe me lart; asgje s'eshte e barabarte me jeten. Eshte me mire qe te bejme dicka per Hotin, te shkruajme, ai eshte nje shtet social dhe zeri i ankeses degjohet, opinioni mund te sensibilizohet dhe eshte mundesia jone per t'i dhene Hotit nje fare mbeshtetje sado modeste qofte. Une nuk do doja qe kur ajo te kthehej ketu te lexonte te gjitha keto qe jane shkruar duke u ngrene me njeri tjetrin, s'do ishte e drejte.
Helena me jep nje dore te coj edhe une nje mesazh atje ku e con ti, ndoshta eshte e mira qe te firmosim te gjithe bashke dicka e ta nisim atje ku duhet. Jam dakort qe e drejta fitohet kur s'duan ta japin dhe ty te takon.

Le_Routard

Forumium maestatis

Rrobt e shpis ku ti ken te gjithe parlamentaret Europian!!!! :mad: :mad: :mad:

Fatkeqesisht nuk e kisha lexuar kete temen me pare /pf/images/graemlins/frown.gif

Eshte mbushur Europa me harap e byth zinj, e ne Shqiptaret, qe jemi nga popujt me te vjeter n'Europe, na cojn deri n'vet vrasje me mire se te na japin dokumentat!!!

Prap nje ngjarje tragjike /pf/images/graemlins/frown.gif por kete radh po e perjetojm te gjithe live /pf/images/graemlins/frown.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

Te dali ndonje moderatore ose moderatore qe te hapi nje teme te re diku tjeter dhe te kopjoj keto postimet...