shqiptaret dhe racizmi?!.

love_ya

Primus registratum
Re: shqiptaret dhe racizmi?!.

mund te jete e vertete per cifutet por jo per shqiptaret. Meqe do shembuj zoteria jote, njoh shume shqiptare prinderit e te cileve kane emigruar ketu. Ata vete jane te martuar me amerikane dhe femijet e tyre nuk e kane idene e gjuhes shqipe. Cifutet jane dicka tjeter, mos i ngaterro gjerat.

Albert Zylyftari

Primus registratum

Mos e ngaterroni fanatizmin me rracizmin.Shqiptaret ndoshta jane rraciste, kjo per faktin se ne ndjehemi superiore po ta krahasojme veten me arabo-afrikanet.Por jo fanatike si puna e cifuteve.Fanatizmi eshte shume me i rrezikshem se rracizmi.I pate cifutet ci gjeti me fanatizmin e tyre gjate luftes se dyte boterore.

Grekomani Albo

Primus registratum

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] tek çifutet ndergjegja fetare eshte e BARASVLEFSHME me ate kombetare. ngaqe perveç tyre asnje tjeter nuk e ka kete relizhion.

edhe tek arabet kjo dukuri eshte mjaft e theksuar, megjithese islamizmi ka mundur te perhapet edhe ne popuj te tjere. [/qb]
Arsyeja pse per cifutet identiteti fetar eshte i njejte me ate kombetar ka te beje me numrin e tyre te vogel. Cifutet nuk jane nje grup etnik qe i perkasin nje race pak a shume te njejte sic eshte rasti me shqiptaret. Perkunderazi shqiptareve, cifutet dallohen per nga diversiteti i tyre antropo-racial. Pamja dhe pigmenti i tyre i lekures varion nga i bardhe nordik, tek ato cifut qe kane jetuar mes fiseve gjermanike, tek pamja sllaviko-baltiko-turke e atyre cifuteve me origjine nga ish BRSS-ja, pastaj tek nenraca armenoide tek popullsia cifute me origjine nga ballkani dhe anatolio-armenia, tek pamja semite mes cifuteve sephardic, e deri tek raca e zeze mes cifuteve nga etiopia. Ky diversitet i tyre racor flet per nje origjine te cifuteve te sotem jo nga fiset semito-hebraike te Palestines sic perpiqen ta paraqesin disa shkencetare cifut por nga grupe diverse etnike qe gjate historise u konvertuan ne cifut(rasti i kazareve turq me vjen ndermend). Prandaj une jam i mendimit se cifutet jane nje grupacion religjioz dhe jo etnik sic eshte rasti i shqiptareve. Mirepo rasti i kombformimit te cifuteve nuk eshte unik. Edhe procesi i kombformimit te grekeve dhe turqve eshte i ngjajshem me ate te cifuteve, ku si baze nuk u more raca apo etnia por feja. Prandaj edhe greket dhe turqit pothuajse sikur cifutet kane nje diversitet racor qe nuk verehet tek shqiptaret.

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga love_ya:
[qb] mund te jete e vertete per cifutet por jo per shqiptaret. Meqe do shembuj zoteria jote, njoh shume shqiptare prinderit e te cileve kane emigruar ketu. Ata vete jane te martuar me amerikane dhe femijet e tyre nuk e kane idene e gjuhes shqipe. Cifutet jane dicka tjeter, mos i ngaterro gjerat. [/qb]
tjeter here lexoi me me kujdes postimet e et tjereve perpara se te pergjigjesh me nxitim e kryeneçesi.

çifutet e humben gjuhen, thashe atje me siper. por pergjate nje periudhe kaq te madhe, 2000 vjeçare, ata jo vetem çpiken nje gjuhe te re (jidish, ne poloni), por edhe rigjeten te vjetren, fale librave fetare te judaizmit.

ndersa ti veren SOT, ne nje hapesise prej vetem disa dhjetra vjetesh e kerkon te hedhesh poshte ose krahasosh me bindje. flitet per MIJERA VJET mi shpirt, a kupton ?

tani une nuk do te rri te te bej (mesonjë) MORFOLLOGJI, po ti, per (po pate kerkesa te tilla) kuriozitet e kulture, mund te gjesh edhe vete materiale te llojit.

me perulesi i yti turbullues. /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Grkomani Albo:
[qb]
Fillimisht postuar nga zog:
[qb] tek çifutet ndergjegja fetare eshte e BARASVLEFSHME me ate kombetare. ngaqe perveç tyre asnje tjeter nuk e ka kete relizhion.

edhe tek arabet kjo dukuri eshte mjaft e theksuar, megjithese islamizmi ka mundur te perhapet edhe ne popuj te tjere. [/qb]
Arsyeja pse per cifutet identiteti fetar eshte i njejte me ate kombetar ka te beje me numrin e tyre te vogel. Cifutet nuk jane nje grup etnik qe i perkasin nje race pak a shume te njejte sic eshte rasti me shqiptaret. Perkunderazi shqiptareve, cifutet dallohen per nga diversiteti i tyre antropo-racial. Pamja dhe pigmenti i tyre i lekures varion nga i bardhe nordik, tek ato cifut qe kane jetuar mes fiseve gjermanike, tek pamja sllaviko-baltiko-turke e atyre cifuteve me origjine nga ish BRSS-ja, pastaj tek nenraca armenoide tek popullsia cifute me origjine nga ballkani dhe anatolio-armenia, tek pamja semite mes cifuteve sephardic, e deri tek raca e zeze mes cifuteve nga etiopia. Ky diversitet i tyre racor flet per nje origjine te cifuteve te sotem jo nga fiset semito-hebraike te Palestines sic perpiqen ta paraqesin disa shkencetare cifut por nga grupe diverse etnike qe gjate historise u konvertuan ne cifut(rasti i kazareve turq me vjen ndermend). Prandaj une jam i mendimit se cifutet jane nje grupacion religjioz dhe jo etnik sic eshte rasti i shqiptareve. Mirepo rasti i kombformimit te cifuteve nuk eshte unik. Edhe procesi i kombformimit te grekeve dhe turqve eshte i ngjajshem me ate te cifuteve, ku si baze nuk u more raca apo etnia por feja. Prandaj edhe greket dhe turqit pothuajse sikur cifutet kane nje diversitet racor qe nuk verehet tek shqiptaret. [/qb]
ti mund te kesh te drejte PER ARESYET PSE tek çifutet ndodh ky fenomen, por kjo s'do te thote se une jam ne gabim, kur them qe tek çifutet (s'ka rendesi a jane race, popull a çfare) identiteti nacional eshte i njevlefshem me ate fetar.

bile kjo ndodh edhe tek boshnjaket, te cilet pasi e kane humbur origjinen, sot VET konsiderohen me etni muslimane.

edhe tek keta fakte se pse e qysh e humben identitetin etnik pak kane te bejne me gjendjen e tyre sot.

me kete dua te them qe une i qendroj gjithmone shkrimit tim atje lart, si te drejte. shtesa jote nuk arriti ta hedhe dot poshte.

te pershnes, per okazionin.

marina s.

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga love_ya:
[qb]
Fillimisht postuar nga Sceptic:
[qb]

sipas arsyetimit tend, zezaket e lindur e rritur ne France sipas kultures franceze,pas disa brezash mund te jene te zinj po nuk mund te quhen dot afrikane? [/qb]
Ne fakt ajo gje duhej te ndodhte ne realitet, por kur racat e tjera (pervec te bardheve) jetojne ne nje shtet perendimor, edhe pas disa brezash ato do quhen afrikane ose hispanic or whatever megjithese ata nuk do kene me lidhje me kulturen e para ardhesve te tyre.
Une s'po flisja per kete te postimi i meparshem. Po flisja per shqiptaret qe edhe nese kane femije me zezake ose amerikane nuk ka ndryshim nese ata nuk e ruajne kulturen "ilire" per te cilen fliste personi para meje. Ok, do te ndryshoje raca ne rastin e zezakeve por perseri kultura eshte do te humbase ne te dyja rastet.

/pf/images/graemlins/smile.gif peace [/qb]
nuk mendoj se kultura do te humbiste ne rastin e martesave me te bardhe(europiane/amerikane te cilet kane prejardhje europiane).popujt e evropes e kane ndikuar jashte mase njeri-tjetrin ne nivelin kulturor,pra kane te gjithe pakashume nje kulture te perbashket.keshtu qe kultura jone nuk do te humbiste,por do te modifikohej(e nje gje e tille po ndodh edhe tani vetem se me ritme te ngadalta).
gjithesesi,ç'eshte me rendesishme nuk do te ndryshonte rraca.ne fakt une,kur thashe pasardhes te ilireve,nuk ju referova aq kultures sa ngyres se lekures.

love_ya

Primus registratum

alright bravo te gjithe atyre qe jane krenare qe jane raciste! Njerezit kane menyra te ndryshme per tu ndier mire . Njera nga keto me sa kam pare eshte tu vesh nofken e inferioritetit nje grup njerezish me qellim qe ta ngresh veten tende ne nje shkalle me larte.
Une e kam bere paqen time me boten dhe s'do ta zgjidhja asnjehere ate sleazy choice sepse s'ma lejon as ndergjegja. E gjitha eshte ceshtje morali.

Peace:) (although the word doesn't quite say it)

epiphany

Primus registratum

racizmi tregon mungese sigurie ne vetvete.ke gjithmone nevoje te meshosh ne faktin qe ka shume tjere me poshte se ty per t'u ndjere mire.

zog

Primus registratum

dmth gjermanet, populli me racist ne bote, kane mungese te theksuar sigurie ne vetevete ?

ps; ti po e vertetove kete, behesh "doktor i shkencave" patjeter, bile i degjuar.

epiphany

Primus registratum

une nuk po flisja per ate lloj racizmi, te popujve te tere ndaj popujve.kete qe thua ti eshte e qarte qe nuk ta vertetoj dot.po flisja per ato qe ndeshim cdo dite ne ambjentet qe jetojme.

zog

Primus registratum

çdo lloj urrejtje te jep kenaqsi, bile kenaqsia me e madhe tek njerezit vjen kur bejme keq.

sesa kur bejme mire.

pra edhe tek racizmi, po te shohim shkaqet, prej nga rrjedh, dhe duke e konsideruar si forme te urrejtjes, s'ka dyshim qe vjen prej kenaqesise, siç vijne edhe urrejtjet e tjera me te vogla ose me te medhaja se ai.

ndersa KONFORMIZMI (pra rehatia personale nga pershtatja me ambientin), pra qe me duket eshte pikerisht ajo qe flet ti, mund te vije edhe nga krahasimi me te keqijte ose te vobektit ne raport me ne.

te thuash "ka me keq se mua", s'ka pse ti urresh ata, te duash ti zhdukesh. perkundrazi ekzistenca e tyre te konforton, rehaton, te plogeshton.

per mendimin tim, racizmi vjen prej punes. punetoret jane edhe me racistat.

blendiys

Primus registratum

Nuk e di kete lidhjen e punes me rracizmin.

Im ate dhe gjenerata e tij kane punuar nje jete te tere dhe perseri nuk kam verejtur shenja rracizmi tek ai apo tek tjeterkush kohe me pare.

Mendoj se ne Shqiperi,idene e rracizmit,po e ushqejne dhe ndertojne ata qe ulen me para borxh per te pire nje kafe ne bulevard.Ata qe gjithe kohes masturbojne mentalisht duke fantazuar nje afrikane ne krevat apo duke qene skllever te tyre,ndersa ne rruge peshtyjne djersen qe kane puthur!
(persa i perket rracizmit ne Shqiperi)

Pastaj:
une nuk kuptoj kur shume prej nesh per dy leke dhe nje pashaporte kthehen nga X ne Y ne Greqi,apo Marin ne Marino ne Itali.

Ky eshte snobizem dhe karagjozllek.

Shume diskutues ketu e kane per turp te veshin nje t-shirt me emblemen tone rugeve te Milanos,Brukselit,Parisit apo diku tjeter!

zog

Primus registratum

tet ate s'ka punu nojhere me te huj (ne racizem rrenja e fjales eshte race, e ketu ndodhet çelesi, midis te njejtes race nuk ka racizem). qe ti ti vereje ato shenjat.

pjesa tjeter e shkrimit tend eshte jasht teme. s'ma ha mendja qe shqiptaret qe nderrojne emrat ose fene ne emigrim te kete lidhje me çfare diskutojme.

si dhe per nje diskutim te mbare, duhet me u zhvesh nga realiteti.

dmth ti s'duhet te diskutosh si shqiptar emigrant belgjike qe ke ndru emrin. por si blendi qe pasi e ka fry barkun me buke e xhepin me leke, eshte ul ne hije te rrapit e po kqyr boten me vemendje e kerkon ti gjeje kuptimin.

vetem keshtu mund te qellosh ne shenje, te temes ketu, apo çdo far lloj tjeter gjeje.

blendiys

Primus registratum

Une diskutoj duke u bazuar mbi rrealitetin dhe nuk eshte ndonje mundim i madh per me zgjat koken jashte "dritares" per ta "pare" ate.

Une diskutoj si Blendi,"ai qe mbush xhepat me leke dhe barkun me buke" me djersen e vet (dhe kjo eshte pjese e rrealitetit dhe brenda teme).

Une nuk pretendoj te qelloj ne shenje dhe per me teper "ul nen hije te rrapit" .
Dhe per me nejt brenda teme,ketu nuk rritet rrapi /pf/images/graemlins/laugh.gif

epiphany

Primus registratum

sdq mendoj se eshte shume e vertete qe rracizmi eshte me i perhapur tek punetoret.

dollibash

Primus registratum

kur nje e bardhe vete me nje zezak ose dy a e dini cfare del,KULISH :tipsy: :lol: :lol: :lol: