shqiptaret dhe racizmi?!.

ere

Primus registratum
shqiptaret dhe racizmi?!.

pershedetje te gjitheve. :wave:

A jemi ne shqiptaret racista?. :shrug:
KJo perfshin :ngjyren, sexualitetin,fene,rracen etj....

abs

nuk e di...
Re: shqiptaret dhe racizmi?!.

mendoj se nje mase e shendoshe rracizmi si ban dam 'shendetit' /pf/images/graemlins/wink.gif

problemi nis kur diagnoza parashikon virus te fort, athere asht per tu shqetsuar.

mendoj se rracist asht njeriu apo...kur i mungojne informacionet e duhura mbi nje kulture tjeter...pra nga mosnjohja.

MLK

Primus registratum

Dhe une do te shkoja ne sencin e A.... kur thote qe injoranca ndaj botes dhe kulturave qe na rrethojne bejne qe nje pjese e njerezve te jene racist!
Frika ndaj te panjohures shnderohet shpesh ne racizem primitiv, e ne shqiptaret kemi qen nje popull i izoluar e kemi njohur keq popujt e kulturat qe na rrethojne e si rrjedhim jemi raciste dhe e konsiderojme racizmin si nje fenomen normal e nuk e denojme por e perkrahim!
Per tu freskuar pak memorjen do te sillja si shembull trajtimin qe u behej gabelve ne kohen e komunizmit ku gjithe shoqeria shprehte racizem te hapur te asaj pjese te popullsise dhe kjo gje na dukej te gjitheve normale e askush nuk e denonte!

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga A.......:
[qb]

mendoj se rracist asht njeriu apo...kur i mungojne informacionet e duhura mbi nje kulture tjeter...pra nga mosnjohja. [/qb]
krejt e kunderta ne fakt.

po jap nje shembull konkret.

shqiptaret nuk jane raciste kunder kinezeve ose indianeve, ta zeme, ngaqe ata nuk i njohim as kemi kontakt. por ne jemi racist, kundra gabeleve ose ciganeve si dhe jevgjeve me te cilet jata na ka lidhur e per rrjedhoje edhe njohur.

sidoqofte kjo teme eshte bere boze neper forumet shqiptare, e gjithmone ose ne teshumten hapet e diskutohet me zjarr nga gocat emigrante qe me siguri frekuentojne ose zezake, indiane, kineze, etj, neper shkollat ose lagjet periferike te qyteteve ku jetojne.

spartan00

Forumium praecox

Rracizmi eshte nje e mete e çdo njeriu ne mase te ndryshme.
Shembujt e mire jane ilaçi kundrejt kesaj padrejtesie dhe kur behesh viktime vete.
Sa per gabel,po mos ta kishin lene veten ne ate gjendje nuk besoj se do te kishin ate perçmim megjithe ngyren e lekures qe i veçon.

abs

nuk e di...

secili hedh do rreshta simbas kendveshtrimit te tij...

Italiant dhe greket jane shume racista, ngaqe kane vujt nga kjo sindrome shume vite ma pare , e s kane mujt me u "vaksinu".

Po te shohim mrapa Shqiptaret qindra vjet ma pare jane ambjentuar/pervetsuar me kulturat e tjera...shif psh:- ate fetaren.

Nese njeriu distancohet ose nuk perkrah nje menyre jetese, ne kte rast te gabelve, s me duket raciste, fundja gabelve kur na kan kerku uje ju e buk kena dhane pa pas asnje perfitim/interes /pf/images/graemlins/wink.gif

zog

Primus registratum

[qb] secili hedh do rreshta simbas kendveshtrimit te tij...

[/qb]
une per vete nuk them se çfare mendoj, sepse per shumicen e gjerave ndoshta s'kam menduar kurre me perpara, siç mund te jete psh kjo teme qe lidhet me racizmin.

por duke filluar qe nga momenti qe dikush (kjo mund te jete fare mire rastesia ne jeten time te perditshme) shtron pyetjen x ose y, une filloj qe nga ky moment e mendoj per te gjet te verteten e mundur, ne nje fare menyre gryej ne vetvete,bazen me te pa gabueshme dhe per te cilen dyshoj me pak, kuptohet deri ne argumentimin e te kundertes e cila sigurisht me ben, bile kundra vullnetit tim fillestar, te filloj e nderroj mendje.

sa i perket racizmit, mendoj se mund te jete organike, pra thjesht diçka qe s'varet nga ne (aresyeja, njohurite shkencore ose tjeter), por nga perberja jone, pra qe na imponohet prej struktures molekulare.

sepse lind pyetja, pse jane njerezit prej racash te ndryshme, pse s'jemi njesoj.

a eshte ky nje faj i natyres (apo zotit,per fetaret) apo kjo eshte nje PASHMANGESI e evolucionit biollogjik natyral tonit, pra nje DESTINE ose FATALITET.

e pikerisht ketu futet ai mesazhi jot i pare, qe fliste per mungesen e DIJENISE.

pra dijenia eshte e mbrendeshme, kjo do te na shtyje te ngrihemi kundra instiktit tone, te behemi te afrushem me te tjeret, ata qe s'jane si ne.

por une shtroj pyetjen; kjo eshte regres (evolucionist) apo progres (moral).

pra kjo e frenon njeriun ne rrugen e tij drejt s'dihet se ku, apo e pershpejton ate.

kjo me vlon ne mendje, kur mendoj se ç'eshte racizmi.

Fillimisht postuar nga zog:
[qb]

shqiptaret nuk jane raciste kunder kinezeve ose indianeve, ta zeme, ngaqe ata nuk i njohim as kemi kontakt. por ne jemi racist, kundra gabeleve ose ciganeve si dhe jevgjeve me te cilet jata na ka lidhur e per rrjedhoje edhe njohur.
[/qb]
Ne i kemi njohur gablet? Ne cilin sens i kemi njohur? Qe i kemi pare ne rruge dhe kemi nderruar trotuarin? Qe i tmerronim femijet e vegjel me "po s'bere kete qe them une, do te te marrin gabelet", qe si jepnim tollona apo te drejte per apartamente si gjithe qytetaret e tjere, qe mesuesit tane te shndritshem i trajtonin femijet gabele si mut neper shkolla, ose nuk i pranonin ne klasat e tyre. Ne se kemi idene se kush jane gabelet. Se mos jemi ulur ndonjehere ne me gabelet e kemi qene vertete te interesuar, per gjuhen e tyre, tradita e tyre, kenget edhe "veset" e tyre qe na duken kaq te huaja. Ne shqiptaret nuk shikojme problemin por pasojat. /pf/images/graemlins/tongue.gif

P.S.
Edhe desha te shtoj qe nuk jemi raciste pasive :wink:
P.P.S
Racizmi nuk eshte konstrukt biologjik, eshte konstruct social qe eshte shume recent, ka rreth 200-300 vjet qe eshte formuar.

ika se s'kam kohe...

OROSHI

Primus registratum

Deri tani nuk besoj qe kemi qene raciste kundrejt gabeleve/ciganeve sepse ata deri tani ishin thjeshte endacake.
Po sikur ciganet te fuqizoheshin ekonomikisht,atehere do beheshim raciste.
Racizmi ne nje fare menyre ka lidhje me kapitalin/pasurine e tjetrit,kur tjetri eshte race tjeter normalisht!

Sot diskutohet jashte mase per fenomenin "rracisem",dhe,thuajse te gjitha diskutimet qe qe kam marre pjese kam vene re se pak a shume te gjitha jane rraciste duke perfshire ngjyren e lekures,fene,apo nacionalitetin!
Me vjen ne mendien nje fraze e degjuar nga nje grup cunash di colore , ne kopshtin e fakultetit(me kete dua te tregoj qe ishin student):"Me la sono fatto quella zoccola bianchia!.

Gjithcka eshte reciproke!

love_ya

Primus registratum

Oroshi, ekonomia dihet qe ka lidhje me racizmin, po jo ne ate relacion qe mendon ti
"nese ciganet do fuqizoheshin ekonomikisht, atehere do beheshim raciste"??????
Une them qe shqiptaret jane raciste ne lidhje me ciganet, por nese ata do fuqizoheshin ekonomikisht atehere shqiptaret do diskriminonin, ose me fjale te tjera do vepronin me ligje, ose akte te dhunshme ndaj tyre.
Tani per tani, existon racizmi pasiv.
/pf/images/graemlins/smile.gif peace

endacakja

Primus registratum

Rracizmi nga që është fenomen social rrjedhon nga ngjarje historike.Kështu që një komb mësohet kë komb ose minoritet të simpatizoj ose të ndjej më i lartë .Për shembull ciganët nuk asimilohen nëpër shoqëritë perëndimore se kanë mënzrën e tyre të mbijetojnë kështu që kanë patur një politkë të rreptë dhe rraciste nga qeveritë dhe pastaj nga popujt e perëndimit..Një shembull tjetër është sic thatë kinezët që në shqipëri mund të mos ballafoqohen me rracizëm se historikisht qeveritë kishin marrëdhënie të mira dipllomatike por dhe tani nuk janë problem për ekonominë e qeverisë Shqiptare ,kurse për kundrazi disa kilometra më tej në shtetin Greqi kohët e fundit kinezët janë vënë në shinjestër aq sa shqiptarët se prishin ekonominë e Greqisë se pronarëve të mëdhenj që bëjnë ligjin në qeverinë greke nuk ju intereson kurse popullit që ska lekë megjithëse ju intereson mësojnë nga televizori ti urrejnë dhe si përfundim tju thonë që sjanë të bardhë.

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Nelk@:<br />[qb]
[qb]

[/qb]
Ne i kemi njohur gablet? Ne cilin sens i kemi njohur? Qe i kemi pare ne rruge dhe kemi nderruar trotuarin? Qe i tmerronim femijet e vegjel me "po s'bere kete qe them une, do te te marrin gabelet", qe si jepnim tollona apo te drejte per apartamente si gjithe qytetaret e tjere, qe mesuesit tane te shndritshem i trajtonin femijet gabele si mut neper shkolla, ose nuk i pranonin ne klasat e tyre. Ne se kemi idene se kush jane gabelet. Se mos jemi ulur ndonjehere ne me gabelet e kemi qene vertete te interesuar, per gjuhen e tyre, tradita e tyre, kenget edhe "veset" e tyre qe na duken kaq te huaja. Ne shqiptaret nuk shikojme problemin por pasojat. /pf/images/graemlins/tongue.gif

P.S.
Edhe desha te shtoj qe nuk jemi raciste pasive :wink:
P.P.S
Racizmi nuk eshte konstrukt biologjik, eshte konstruct social qe eshte shume recent, ka rreth 200-300 vjet qe eshte formuar.

ika se s'kam kohe... [/qb]
nella nella, kur s'ke kohe, pse do me kuptu, xhanem. pse, he ?

love_ya

Primus registratum

Racizmi nuk eshte konstrukt biologjik, eshte konstruct social qe eshte shume recent, ka rreth 200-300 vjet qe eshte formuar

200-300 vjet?????/shume recent??????

Nje shembull i thjeshte : Racizmi kunder afrikano-amerikaneve ka filluar rreth 1619!!!!!!! Mund te kete existuar edhe me pare. Nuk e di nga i ke marre keto fakte. Shqiptaret, te pakten ata qe jetojne ne Shqiperi, jane racista passive sepse nuk ka violent cases of them attackin any minority groups.

S6T6N6

Forumium maestatis

Racizmi eshte pjese e natyres se vete njeriut, dhe duke qene se ne jemi nje specie egocentriste qe njohim shume mire ligjet e ekzistences, na takon pervec te tjerash te diferencojme racat duke u munduar ti japim superioritet tones. Zanafille e ketij racizmi (qe daton shume me larg nga c'shprehet parafolesi) zakonisht eshte kultura qe diferencon popujt, prandaj nese vini re me vemendje gjithmone "te djegurit" nga nje lufte me baze raciale jane banoret e Afrikes apo sic i quajme ndryshe "te zinjte". Jam shume i bindur se po te kishin ata nje kulture me solide dhe zhvillimi i tyre te ishte me i madh nga i yni, te jeni te sigurt qe do ishin ata qe do na e "nxinin"... jeten

love_ya

Primus registratum

sipas parafolesit:
"Jam shume i bindur se po te kishin ata nje kulture me solide dhe zhvillimi i tyre te ishte me i madh nga i yni, te jeni te sigurt qe do ishin ata qe do na e "nxinin"... jeten "

Ka dicka te ajo qe shprehe ti, qe une nuk bie dakort. "zhvillimi" i nje kulture mund te shikohet vetem relativisht. Vendet perendimore e kane tendency qe te kuptojne me "zhvillim" perparimin teknologjik, shkencor etc.
Permbledhja e experiences dhe teresia e kulturave afrikane ose e quajtur ndryshe "afrikana", nuk ka te njejtin kendveshtrim mbi fjalen zhvillim. Afrikana e shikon perparimin teknologjik, individualitetin, dhe konkurencen (gjera qe vleresohen shume nga kulturat perendimore) si principe qe korruptojne moralin e njeriut, dhe ve ne radhe te pare spiritualitetin, komunitetin vs. individin, traditat, dhe nje ndjenje shenjterie per sa i perket natyres.
dmth "zhvillimi" perendimor eshte superior vetem ne syte e perendimoreve (duke perfshire shqiptaret, nese marrim parasysh racen e bardhe). Popujt afrikane mund te mos jene perpara materially, but their culture and traditions are very rich.

S6T6N6

Forumium maestatis

...ne fakt kane nje kulture te jashtezakonshme... jetojne ende ne tribu nje pjese e mire e tyre :wink:

[qb]
[qb]
sidoqofte kjo teme eshte bere boze neper forumet shqiptare, e gjithmone ose ne teshumten hapet e diskutohet me zjarr nga gocat emigrante qe me siguri frekuentojne ose zezake, indiane, kineze, etj, neper shkollat ose lagjet periferike te qyteteve ku jetojne. [/qb]
me kete plotesisht dakorte.