Shqiptare te Italise, mblidhuni dhe skedohuni!

Essenza

Primus registratum
Shqiptare te Italise, mblidhuni dhe skedohuni!

Miredita cuna goca. Sot per rinovimin e soggiornos (pra per riregolarizimin e zakonshem vjetor qe na takon ne studenteve, por edhe atyre qe punojne ma ha mendja), u skedova sikur te isha kriminele. Kjo fale ligjeve miredashese italiane. Jam kurioze te di cmendoni per kete procedure te re rezervuar ekstrakomunitareve.

orikum

Primus registratum
Re: Shqiptare te Italise, mblidhuni dhe skedohuni!

essenza ky eshte ligji ne vendin ku ti dhe une momentalisht jetojme dhe kjo jo se keta njerez qe bejne keto ligje na kane inat ne si te huaj por,te themi ate qe eshte ndermjet nesh qe rrojme ne menyre oneste kemi dhe individe qe nuk eshte e veshtire ti dallosh qe bejne shume gjera per te cilat na kane bere te ziejme ne nje kazan per gjithe kete periudhe.une jam kunder asaj procedure qe diskriminon te huajt nga ana tjeter e qytetareve italiane,por kjo sdo te thote asgje se dhe nqs na marrin shenjat e gishterinjve apo fotot,po ske bere gje ato foto ngelen si shume dokumenta qe te gjithe kemi neper sirtare.sduhet pare vetem ana negative e kesaj procedure po dhe ajo positive.

Darien

Primus registratum

Essenza,

"sikur të isha kriminele" u shprehe më lart

të vunë gjë prangat? të thanë ndoshta që po nuk u dhe shënjat e gishtave do të arrestonin?

sipas kësaj që thua ti, unë duhet të ankohem se punëdhënësi im më trajtoi si kriminel; para se të më merrte në punë, kompania më dërgoi tek zyra e doktorit që të prisnin ca fije floku dhe të kontrollonin për përdorim droge

ata po mbronin interesat e tyre dhe po u shmangeshin problemeve në të ardhmen, ashtu si po mundohem italianët që të mbrojnë interesat e tyre

ç'do mendoje po të ndodhte që një fqinji yt aty arrestohej, sepse iu morën shenjat e gishtave në bazë të këtij ligji dhe kompjuteri i policisë e identifikoi si hajduti në një vjedhje të mëparshme? do të vinte mirë që u kap?

Essenza

Primus registratum

Ne fakt me kriminele se aq se kisha pare kurre veten. Do thuash qe po mbrojne interesat? Po kur keto interesa kapercejne ate qe eshte detyra istitucionale, kur polici merr superxhiro e te trajton sikur te ishte i burgosur. Nje kinez i vockel pati guximin te pyeste se kur duhej te paraqitej (pasi kishte qene 7 te mengjesit qe priste te futej brenda por fatkeqesisht per te skishte me kohe), dhe policet me shprehje te tipit "animali" dhe duke tundur hekurat qe mbajne rradhen i bene shenja qe te ikte pa pyetur me gjate. Vija re se si nje ere e re sovraniteti i krahut te drejtesise frynte korridoreve.... per cdo informacion qe kerkoje me fjale merrje pergjigje xhestionale (te tipit ec tashi e mos e zgjat shume...).. ose rregulla te reja te tipit te dhenat mbi prinderit (emer mbiemer te nenes dhe babait sidomos te nenes kur kjo ishte e pamartuar.. ) te cilat duheshin shenuar ne nje cope letre qe ma pas kalohej dore me dore emigranteve per te shenuar te dhenat respektive te familjeve te tyre... U kujtova policeve se si kjo hynte ke dhunimi i te dhenave personale.. Natyrisht duke u munduar ti shihja si te entuziazmuar pra pjeserisht te pafajshem per te tilla gabime foshnjarake. Laboratori i te dhenave. Po permend vetem kartelen qe duhej te mbanim perpara qe per momentin mu duk se ishte ajo ku duhej te lija gjurmet e gishtave dhe e kapa me kujdes. Vetem pak me pas xhestkulacioni i laboratoristit shume te apasionuar me beri te kuptoja qe duhej ta mbaja afer fytyres. Tamam si neper filma... Nderkohe qe ai xhestikulonte i permenda nje shprehje kristiane "dio ci ha dato la parola". Dhe ai buzeqeshi po aq i entuziazmuar sa koleget. E nejse. Eksperienca prsonale.

genti

Primus registratum

Mos u bej kompleks moj goce!
Kjo nuk ndodh vetem aty por gati ne te gjitha vendet e shengenit,por ti je nisur nga fakti qe je studente.

Essenza

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Darien:
[qb]
të vunë gjë prangat? të thanë ndoshta që po nuk u dhe shënjat e gishtave do të arrestonin?

ç'do mendoje po të ndodhte që një fqinji yt aty arrestohej, sepse iu morën shenjat e gishtave në bazë të këtij ligji dhe kompjuteri i policisë e identifikoi si hajduti në një vjedhje të mëparshme? do të vinte mirë që u kap? [/qb]
Prangat jane procesi i fundit per te marre te ashtuqajturin status te "IMPUTATO-s"=ai/ajo te ciles i dyshohet qe ka bere krim. Dyshohet prandaj dhe do kete nje gjykate qe do ta coje ceshtjen drejt sqarimit..Pra prangat te hapin dosjen.. perpara prangave ka hetime etj si keto. Nuk do ti sillja prangat si limite te prekjes se dinjitetit njerezor . Apo meqe jemi ekstrakomunitare, meqe jane djeg i lagur me te thate, le tua quajme per nder qe sna i vune sa hyme ne kuesture (ku i dihej ndokush mund te kishte protesta te dhunshme).
Sa per arrestin .. jo as kete sdo ta merrja per maksimumin e demit moral dhe fizik .. ne fakt nuk me arrestojne. Thjesht sme japin te drejten e soggiornos, dhe pas kesaj nuk shkoj dot ne sekretarine e studentve te bej kerkesen per laureim sepse me duhet soggiorno. Kjo sjell mos laureimin, pra me rrofte qe jam perpjekur per tu shkolluar. E drejta e studimit eshte kthyer ne nje "ciak(kshu ben makina qe te fotografon me kartele ne dore)-azione(gjurmet nje nga nje)".

orikum

Primus registratum

essenza po te kujtoj qe ne momentin qe je pajisur me nje soggiorno gezonte drejten ta rinovosh ate dhe asnje ste ben dot gje ,aq me shume qe ti je dhe studente dhe e drejta e shkollimit eshte e mbrojtur jo vetem me ligj dhe kushtetute por ne te njejten kohe te kujtoj qe shqiperia eshte pale e nje kontrate me italine per tu dhene mundesine stdenteve te fillojne ,vazhdojne dhe te mbarojne universitetin apo shkollen e nisur.degjo mua sperben problem ajo marrje shenjash ne polici,problem perben ajo menyre se si sillen ata me ju (se di ku ndodhesh ti).dhe nje keshille nuk ja vlen te vesh dhe te besh llafe me policat,se konseguencat i di vete ti se ca mund te jene,por dhe shume kokeulur mos te beheni .suksese njehere dhe harroji shenjat e gishtave. /pf/images/graemlins/wink.gif

Essenza

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Darien:
[qb] Essenza,

ç'do mendoje po të ndodhte që një fqinji yt aty arrestohej, sepse iu morën shenjat e gishtave në bazë të këtij ligji dhe kompjuteri i policisë e identifikoi si hajduti në një vjedhje të mëparshme? do të vinte mirë që u kap? [/qb]
Aspak. Dhe e di pse? Sepse neve qe studiojme juridik na kane mesuar qe ligji aplikohet vetem kur ka sigurine e shkeljes se tij. Deri ne momentin qe nuk provohet shkelja e ligit individi eshte i pafajshem. Prandaj dhe ka gjithe ato procedura per nje proces, hetime, prova, njerez qe punojne, gjykatesa qe duke studiuar gjithe situaten do vendosin per fatin e dikujt. Kjo eshte baza e te drejtes, dhe ka dale si rrjedhoje e sistemeve dikatoriale te disa dhjetevjecarve me pare (flas per italine se shqiperia vetem nje dhjetevjecar ka).Ne fakt ne fashizem, nazizem etj mjaftonin hipotezat e krimit per tu quajtur kriminel. Por keto sisteme deshtuan dhe rrjedhoje kemi la certezza del diritto. Ky fqinji im ne itali qe thua ti, me nje avokat te mire do fitonte nje alamet gjyqi po te shihte bazat e te drejtes te aplikuara si ke Mago Merlin"me hipoteza ke sfera e magjike".

Erison700

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga xhinO:
[qb] Mos u bej kompleks moj goce!
Kjo nuk ndodh vetem aty por gati ne te gjitha vendet e shengenit,por ti je nisur nga fakti qe je studente. [/qb]
Po pse si i duket zotrotes fakti qe i merren shenjat e gishtrinjve nje studenti??? Pa me thuaj ato shtetet e tua te shengenit qe i marrin shenj. e gish. nje studenti.
Studenti nuk eshte refugjat.
Nuk po kekon leje te perkoheshme qendrimi.
Nuk eshte azil kerkues.

Jam kurjoz kurjoz te dija nese ne Itali do ti merrnin shenj. e gish. nje qytetari te SHBA-se, si student ne Itali?

Essenza

Primus registratum

Fillimisht postuar nga fontana:
[qb] essenza po te kujtoj qe ne momentin qe je pajisur me nje soggiorno gezonte drejten ta rinovosh ate dhe asnje ste ben dot gje ,aq me shume qe ti je dhe studente dhe e drejta e shkollimit eshte e mbrojtur jo vetem me ligj dhe kushtetute ) [/qb]
Kete e di mire. Flm qe ma rikujtove por me siguri ti e ke te qarte se si mosmarrja e gishtave ne kete rast e ve ne rrezik marrjen e soggiornos. Sepse eshte proces i domosdoshem nga momenti qe eshte ligjeruar . Me shume stil ne mbetemi pa shkolle.. po te duam te tregojme i cik me shume dinjitet. Anyway une i lashe dockat aty sot. E fitova shkollen!

Essenza

Primus registratum

Fillimisht postuar nga APACHE:
[qb]
Fillimisht postuar nga xhinO:
[qb] Mos u bej kompleks moj goce!
Kjo nuk ndodh vetem aty por gati ne te gjitha vendet e shengenit,por ti je nisur nga fakti qe je studente. [/qb]
Po pse si i duket zotrotes fakti qe i merren shenjat e gishtrinjve nje studenti. Pa me thuaj ato shtetet e tua te shengenit qe i marrin shenj. e gish. nje studenti.
Studenti nuk eshte refugjat.
Nuk po kekon leje te perkoheshme qendrimi.
Nuk eshte azil kerkues.

Jam kurjoz kurjoz te dija nese ne Itali do ti merrnin shenj. e gish. nje qytetari te SHBA-se, si student ne Itali? [/qb]
Ta them une. Jo sdo ja kerkonin. Dhe as nje studenti francez ose cfaredolloj komunitari. E megjithate krimi spara njeh nazionalitet.

Erison700

Forumium maestatis

Atehere spo e marr vesh pse ata me lart jane duke thene qe "eshte normale".
Pse nuk thon qe fatkeqsisht ligji eshte vetem per disa shtete jashte komunitetit e fatkeqsisht ne jemi nje nga ata.
I bejne qefin vetes o cfar.......???

Essenza

Primus registratum

Fillimisht postuar nga APACHE:
[qb] Atehere spo e marr vesh pse ata me lart jane duke thene qe "eshte normale".
Pse nuk thon qe fatkeqsisht ligji eshte vetem per disa shtete jashte komunitetit e fatkeqsisht ne jemi nje nga ata.
I bejne qefin vetes o cfar.......??? [/qb]
Normalisht si extrakomunitar duhej tu merreshin.. por faktet jane keto: Studentet amerikane qe kane ardhur ketu i kane marre soggiornot ne pak ore.. kurse neve na duhen muaj. Mbase ka te beje me llojin e plastikes qe ka pashaporta.Sa per gjurmet ligi eshte i ri... aplikimi po ashtu,.. do informohem me mire duke pare se cdo bejne me amerikanet.

Essenza

Primus registratum

Ja nje rast i nje grupi studentesh amerikane ketu: Kane ardhur ne Itali dhe sdine ceshte procedura e soggiornos sepse tutori i grupit eshte marre me kete pune. Per kete te fundit ka qene shume pak impenjative , pune oresh..duke paraqitur thjesht pashaportat marrin soggiornot. Per ata eshte thjesht formalitet. Do jete vertet kurioze te shoh cdo behet. Por kuptohet edhe nga replikat e bashkeatdhetareve me lart qe ky ligj nuk eshte bere per kriminelet e pertej oqeanit.. ncncncnc...keto ligje te "vockla " jane mjaftuar me pertej detin dhe diku rrotull :mad:

edda

Primus registratum

essenza s'duhet te jete aspak eksperience e bukur sidoqofte ne njefare menyre i jap edhe te drejte. Ne jemi te huaj dhe vete fjala i huaj nenkupton mister sipas meje, prandaj me duket normale qe nxjerrin ligje te tilla. Shiko sa eshte rritur shkalla e kriminalitetit kto 10 vjetet e fundit, jane mbushur burgjet me extracomunitare.
Ti do thuash "une s'jam kriminele", ok po ku ta dine ata se ti je njeri i ndershem. Mendja e njeriut eshte si gastarja u thy iher iku per l.. s'njitet ma. Sa ka nga ata qe ne pamje te jashtme jane "normale" dhe kryejne krimet me orribili (shiko Eriken qe vrau te emen e te vellain).
personalisht mua s'me rendon aq shume edhe per faktin se me vone do aplikohet edhe me italianet vete, mua me rendojne invece sjelljet "animaleske" (siç e the ti) te policeve. Te pakten njehere dua che quei terroni di merda te me drejtohen me "lei"

Essenza

Primus registratum

Fillimisht postuar nga edda:
[qb] essenza s'duhet te jete aspak eksperience e bukur sidoqofte ne njefare menyre i jap edhe te drejte. Ne jemi te huaj dhe vete fjala i huaj nenkupton mister sipas meje, prandaj me duket normale qe nxjerrin ligje te tilla. Shiko sa eshte rritur shkalla e kriminalitetit kto 10 vjetet e fundit, jane mbushur burgjet me extracomunitare.
Ti do thuash "une s'jam kriminele", ok po ku ta dine ata se ti je njeri i ndershem. Mendja e njeriut eshte si gastarja u thy iher iku per l.. s'njitet ma. Sa ka nga ata qe ne pamje te jashtme jane "normale" dhe kryejne krimet me orribili (shiko Eriken qe vrau te emen e te vellain).
personalisht mua s'me rendon aq shume edhe per faktin se me vone do aplikohet edhe me italianet vete, mua me rendojne invece sjelljet "animaleske" (siç e the ti) te policeve. Te pakten njehere dua che quei terroni di merda te me drejtohen me "lei" [/qb]
Eda ti flet per ndjenjat vetiake por keto nuk i perkasin nje organi publik qe eshte krahu i djathte i nje nga tre fuqive te shtetit(gjykates). Aty nuk gjykohet me gastare robsh po me kode ligjesh. Sa per menyren si jane bere keto kode, dhe psiklogjine e te drejtes kam shkruar pak me lart. Dhe me tremb fakti qe kjo gje u duket normale pikerisht atyre qe jane "destinataret e ketyre ligjeve".

Erison700

Forumium maestatis

Criminalita, extracomunitari, albanesi, prostituzione, droga, keto jane te gjitha stronzatat e italise sepse edhe gjermania(po marr si shembull sepse ka banues pak a shum sa italia)ciao ka emigrant edhe besoj qe ka me shume nga italia, por nuk i ka keto pislliqe qe u behen studenteve.

Guest

Ska pse te na vije keq qe ne skedohemi dhe ata jo.
Midis amerikes dhe Italise ka marrveshje diplomatike qe nuk ka midis shtetit tone dhe atij italian.
Skemi pse te habitemi se une per te marren je informacion nga ambasada shqiptare ne rome me eshte dashur te shkoj deri ne rome.Nje shtetas amerikan(aq me teper nje student) nuk do kishte shkuar kurre deri ne ambasade per te marre nje informacion banal qe mund te shpjegohej ne tel.
Kemi nje shtet ne te cilin nuk sbatohet asnje ligj dhe asnje rregull!Me vjen keq ta them se sa here shkoj ne questure me duhet te ZIHEM me disa police injorante vetem per faktin se jam Shqiptare.Nuk eshte e drejte por duhet te na mbroje shteti so italianet ashtu si cdo shtet tjeter ka te drejte te na skedoje!

orikum

Primus registratum

po lexoj me qejf pjesemarrjen e te gjithe atyre qe kane shkruajtur ne kete teme dhe me behet qejfi qe seicili jep ate mendim qe mendon eshte i drejte.une po ju tregoj nje rast shume te fresket qe nuk ka te beje me punen e shenjave,kur po ikja ne shqiperi para nja nje jave ne aeroport takoj nje djale nga kavaja qe i kishte vdekur i vellai ne shqiperi dhe donte te ikte por,kishte soggiornon per te rinovuar,vajtem bashke te dy ne policine e kufirit,dhe i them problemin policit te sherbimit.me pergjigjet qe ky djali mund te iki ne shqiperi por nuk mund te kthehet pa pasur te pakten nje vize.duke u perpjekur ti shpjegoja qe kishte nje rast urgjent dhe smund te priste per te marre soggiornon,dolem ne konkluzionin qe kete procedure ligji nuk e percakton ,dhe do te ishte ne doren e policit te sherbimit te lejonte kete person po "ti desh qejfi"qe te futej prape ne itali.edhe se ky djale kishte me shume se 8-vjet ne itali ne pune dhe me rregulla,prandaj po jua perseris qe jemi nje tufe njerezish pa zot ,per te mos thene "zingari" se dhe ata mbrohen nga vendi ku marrin strehim,apo qe kane ate statusin e apolide,qe essenza duhet ta dije mire.duhet te jemi vete avokatet e vetes dhe jo te shpresojme ne mirebesimin e njerezve qe perfaqesojne ligjin ne itali apo kudo.

Guest

eshte shume e verte ajo qe thua! edhe mua me ka ndodhur qe me jam kthyer pasi kisha bere check in bileten.
Po problemi eshte tek qeveria jone!