Re: SHQIPJA, GJUHA QË LINDI GJUHËT INDOEUROPIANE
Fillimisht postuar nga 'Neo':
[qb]
Fillimisht postuar nga kastriot:
[qb]
Fillimisht postuar nga 'Neo':
[qb] Kastriot, me sa kam lexuar une ky alfabeti Mesap nuk permban as dhe nje fjale te lidhur me shqipen dhe si i tille nqs eshte e vertete kjo dhe nese mesapet ishin fis ilir, atehere i bie qe ne te mos kemi te bejme hic me iliret. Ndonje ide?! [/qb]
Shif te lutem Hans Krahe; Die Sprache der Illyrer(Gjuha e Ilireve)
Ose Anton Mayer; Die Sprache der alten Illyrer(Gjuha e Ilireve te vjeter)
Perfundimi yt eshte (per fat te keq)i pabazuar. [/qb]
Nuk eshte perfundimi im, por keshtu kisha lexuar; prandaj dhe te pyeta.
[/qb]
Me fal pra per keqkuptimin.
Sidoqofte nuk eshte e vertete qe Messapishtja nuk ka asnje lidhje me Shqipen.
Anton Mayer qe eshte nje njeri qe i perket pakices gjermane ne Kroaci i meshon pak faktit qe Shqipja ka ndryshuar shume nga ajo e vjetra dhe se Shqipja ka shume fjale te huazuara. Mirepo si Krahe por ashtu edhe vete Anton Mayer, por edhe shume te tjere korrigjojne dhe vene ne dukje se shume fjale qe jane menduar si te huazuara prej Shqipes psh. nga latinishtja, na fakt jane fjale te mirrefillta ilire qe me vone u huazuan nga Latinishtja por edhe nga vete Greqishtja.
Sidoqofte fakt eshte qe pothuaj te gjithe Indogjermanistet nuk e vene me ne dyshim lidhjet midis Ilirishtes dhe Shqipes. Fakti qe ne Shqipen hasen edhe fjale para-indogjermanike eshte tema qe diskutohet. Per kete fakt shume gjuhetare e shpjegojne me elementin pellazg, ndersa disa te tjere, me se shumti te ndikuar nga rryma te caktuara nazionalite e politike, perpiqen te gjejne elemente te tjera si psh. teoria e prejardhjes Iliro-Trake e keshtu me radhe.
Sigurisht qe edhe per shkak te afersise me Traket nuk mund te perjashtohen maredheniet ndergjuhesore por fakt eshte qe edhe kjo teorie nuk ka arritur te shpjegoje eksistenzen e elementit para- indogjerman ne gjuhen Shqipe. Linguiste te tille si Mayer,Jokl,Krahe shprehen, megjithse ne menyre te kufizuar per nje "barazim" te ilirishtes me Pelazgjishten ose e perceptojne Pelasgjishten si para-ilirishte, dhe sigurisht edhe si para-Greqishte. Kolia, Thomopulos etj. nuk bejne gje tjeter vecse mundohen ta vertetojne kete teze direkt me anen e perngjasimit te fjaleve.
Po pata kohe une do te postoj fjalet ilire qe japin Anton Mayer, Georg Mayer,Hans Krahe etj. ne disa studime te tyre.
Persa i perket Shqipes eshte fakt qe te gjithe ata studiues te huaj qe e kane trajtuar ne veprat e tyre nuk e njohin sa duhet kete gjuhe.
Edhe nje Shqipfoles i thjeshte si une i sheh pernjehere gabimet e tyre gjuhesore ne trajtimin e Shqipes. Kjo nuk don te thote se ata nuk kane asnje njohuri por qe ata nuk e njohin,si te thuash, me themel shqipen.