Sa ka bërë Shqipëria për Kosovën?

Sa ka bërë Shqipëria për Kosovën?

Duket se është e thjeshtë por në fakt nuk është. Do të doja të dija mendimet tuaja me aq informacion sa keni. Le ta trajtojmë çështjen duke iu referuar 120 viteve të fundit.

Admir

Forumium maestatis
Re: Sa ka bërë Shqipëria për Kosovën?

Shqiperia si shtet, dhe shqipetaret kane bere relativisht mjaftueshem per Kosoven dhe Kosovaret sepse te tilla kane qene edhe mundesite tona. Roli i Shqiperise ka qene, eshte dhe do te jete vendimtar per Kosoven.

bobo

marksist-enverist

pershendetje!
meqense,e kemi nga prozatori,mund te shkruajme gjat...!rrofsh!,megjith`ate,une do i hy shkurt...
Shqiperia dhe Kososova,jane primar dhe sekondar:;te besh per Shqiperin duhet te jesh shqipetar;kurse te besh per Kosove smjafton,patjeter,te jesh shqipetar(nga botekuptimi)!,ta kuptosh kete eshte,po ashtu,primar dhe sekondar!
si perfundim,do thoja qe;Shqiperia i ka dhen pamjen Kosoves,dhe orientimin,-pamvaresisht nga politika!
Shqiperia,eshte ajo "jetimoreja" me shum jetima...,te cilet jane rritur dhe sduan te din me per nenen...!!?

Prozator

Primus registratum

I thellë ky homerS -ja.

Pozicioni dihet: Shqipëria shtet, Kosova gjithmonë në vështirësi të theksuara. Në rradhë të parë përballimi i sulmeve për identitetin e banorëve të saj e deri në largimin me dhunë nga vendi i tyre. Nëse i shikojmë gjërat nga prizmi i së tashmes natyrisht që gjërat do të na dalin me lule. Por nëse i referohemi të gjithë shekullit të fundit, do të shohim se gjërat janë krejt ndryshe.

bobo

marksist-enverist

vertet jam i thelle /pf/images/graemlins/wink.gif ,sidomos kur eshte shum ceket...
ti e dashke gjat...!?
Shqiperia,ka vuajtur po aq sa Kosova,-e pare ne shekuj,vite,muaj,dite...-ne te gjitha aspektet...!
sa per temen,spo permendi mundesit politike dhe ekonomike,qe ka(pasur) Shqiperia per ti ofruar nje ndihme,ashtu sic e dime ne kuptimin e fjales "ndihme"-,sepse eshte permendur kaq shum,dhe skam me nerva ti perseris.
-por spo e marr vesh,cfare don te mesosh me pyetjen;don te dish,qe Shqiperia sesht shqipetare,si don shqipetaret,ose ka frike se i nderrohet emri nga "Shqiperi" ne "Kosove"?!
se kur thua "Shqiperia" nenkuptoj popullin dhe politiken.!
per popullin po te jap nje shembull te fresket:ne kohen e shpernguljeve,gjate luftes,diku ne malesi nje familie(kuptohet ne skamje)...priti 8-persona nga Kosova(do thush kan marre ndihma?!,po por me vonese)... megjith` hallet e medha,i zoti i shtepise nuk u "korit"...e kshu me rradhe...
-kurse krye personi,qe udhehiqte grupin e t`shperngulurve ne fjale,kishte fshehur ne uckurin e brekeve(kerkoj falje,lexuesit) 2000 DM...
nje pyetje!,ca thu,ca mendon "ai i zoti i shtepise" per kosovaret?
dhe lajmi mori dhene...
dhe mos harro se nje gje e tille,ka ndodhur edhe perpara...strehimi dhe ndihma,qe i ka dhene populli...
-pse nuk e shtron pyetjen ndryshe;sa beri Kosova per Kosoven?
kaq,kjo tem eshte provokuese!
nejse varja!

goni_gon

Primus registratum

Manga po ku e ke lexuar ti historine e shqiperise kur ti nuk di te shkrush.. Meso nje here shqipen dhe pastaj eja dhe bej debat ketu ...
Dhe ku te jesh i bindur se e ke mesuar shqipen mire shkrim dhe kendim , athere te tregoje une ty se ku ishte Shkupi dhe Shkodra kur u ngrit flamuri ne Vlore...

majinbu

Primus registratum

UNE JAM SHQIPTAR NGA SHKODRA dhe mendoj se shqiptaret nga shqiperia nuk kan ba asgje per kosovaret.kur erdhen kosovaret çmimet u rriten qirat u trefishuan.dhe mendoj qe kosovaret jane te vetmit shqiptare qe nuk kane marre me thene qe jane shqiptare dhe ne çdo shtepi te tyre gjindet nje flamure shqiptar gje qe nuk ndodh ne shtepite shqiptare.keshtu qe shpresoj qe sa me shpejt kosova te marre pavarsine e me vone kur lidhjet midis shqiptareve e kosovarve te jene me te forta te bashkangjitet me shqiperine si ka qene per 2 mije vjete.pashim

Hermesss

Primus registratum

Fillimisht postuar nga majinbu:
[qb] UNE JAM SHQIPTAR NGA SHKODRA dhe mendoj se shqiptaret nga shqiperia nuk kan ba asgje per kosovaret.kur erdhen kosovaret çmimet u rriten qirat u trefishuan. [/qb]
majinbu, une dhe ti e dime te dy shume mire se ne c'gjendje ishte (dhe fatkeqesisht eshte akoma) Kukesi kur priti fluksin e kosovareve. Vete nuk kam qene atje ne ato momente (kam qene pak kohe pasi kriza kishte perfunduar), por nga ato qe kam pare ne TV dhe sidomos sidomos me ato qe me kane treguar njerez qe i kane perjetuar personalisht ato dite, une per vete u heq kapelen kuksjaneve per ate qe bene, per ate shpirt aq human qe treguan (di raste te verteta kur kryefamiljari i shtepise u ka hequr buken e gojes 4 - 5 femijeve qe kish per t'ja dhene nje familjeje te madhe kosovare qe strehoi ne shtepine e tij; e sa e sa shembuj te tjere si ky). Nuk e mohon njeri qe ka patur edhe abuzime, me cmimet psh sic me te drejte e permend edhe ti, por nuk mendoj absolutisht se kjo gje duhet pergjithesuar apo, me keq, te te shtyje te nxjerresh perfundimin se "shqiptaret s'kane bere asgje per kosovaret". Edhe nje here e perseris: une u heq kapelen kuksianeve per gjestin e tyre ne ate kohe, pasi bene dicka qe s'jam aq i sigurte do t'a kishin bere disa te tjere po te ishin ne vendin e tyre...

goni_gon

Primus registratum

Ju pershendes te gjithve :: Siç e kame thene edhe me pare Shqiperia ka bere per Kosoven aq shume sa Kosova nuk do e kishte bere kurr per Shqiperine...Eshte e vertet qe u rriten çemimet dhe u benne edhe shume abuzime te tjera , por keto abuzime i vuajtem edhe ne qe ishim ne Shqiperi::por ç, eshte e verteta Shqipetaret e Kosoves kishin nevoje me teper se sa kurre , dhe brenda mundesive e kane mare ndihmen ... I bej te ditur atij shkodranit se ka pasur nga ata kosovare qe u eshte hapur dera ne shkoder dhe kur jane futur brenda dhe kane pare kryqin ne mur ose ndonje portret te jezusit,, OOOOOOO pse krishtere qenkni ju ,,, jo ne nuk rrime ketu , sepse ju keni kryq si shkijet..Kane dale jashte dhe kane ikur ,, po kjo a nuk eshte ofendim zoti shkodran .. Tjetri ta hape deren kurse ti ai apo dikush tjeter kushdo qofte e ofendon , bile te quan edhe serb sepse ke kryq ne shtepi , apo pse kultivon derra ... Ka pasur edhe nga ata kosovare qe u eshte ofruar shtepia , dhe kur kane pare qe shtepia eshte pa dush ::: OOOOOOO nuk paskeni dush ... jo ne nuk rrime ketu sepse nuk mujna me u la me kanoçe..dhi e zgjebosur bishtin perpjet ,,,Por kuptohet se nuk kane qene te gjithe te ketille ..Shumica kane qene hallexhinj si kur dhe ne dhe kane pranuar te hane dhe te pine ate çka ka pasur shtepia.. Bile ka pasur nga ata qe kane shkur çdo dite ne are per te punuar bashke me te zotet e shtepis..Pra shkodran kush gjeti mire foli mire , kush gjeti keq foli keq..Po edhe kushtet qe ka shqiperia nuk jane te favorshme si ne nje vend ashtu edhe ne nje vend tjeter , nuk mund te krahasojme kushtet qe kane Kuksianet me kushtet qe kane Tirana Durrsi Saranda Vlora etj..Une vete jame Tepelens por me sa kame degjuar pritjen qe u ka bere Kuksi kosovarve nuk ua ka bere asnje qytet tjeter , duke mare parasush edhe kushtet qe ka Kuksi....

une_une

Primus registratum

[qb] UNE JAM SHQIPTAR NGA SHKODRA dhe mendoj se shqiptaret nga shqiperia nuk kan ba asgje per kosovaret.kur erdhen kosovaret çmimet u rriten qirat u trefishuan.dhe mendoj qe kosovaret jane te vetmit shqiptare qe nuk kane marre me thene qe jane shqiptare dhe ne çdo shtepi te tyre gjindet nje flamure shqiptar gje qe nuk ndodh ne shtepite shqiptare.keshtu qe shpresoj qe sa me shpejt kosova te marre pavarsine e me vone kur lidhjet midis shqiptareve e kosovarve te jene me te forta te bashkangjitet me shqiperine si ka qene per 2 mije vjete.pashim [/qb]
Shqiptaret e shqiperise i bejne keto dihet. Ka plot te padrejta qe thuhen ndaj shqiptareve te Shqiperise nga kosovaret por keto jane te drejta. Jemi pak matrapaze.

nike palkola

Primus registratum

Populli shqiptarë ka bërë shumë por regjimi ka bërë aqë sa ka bërë edhe regjimi i Malit të Zi. Vetem i ka lejuar të hyjn në Shqipëri, i ka shitur UÇK armë të vjetra, defekte e me fishekë të ujtisur, dhe as që kanë protestuar e jo më me e ndihmuar edhe me ushtri popullin e Kosovës të rrezikuar e të masakruar nga kriminelet serbë. Ata kanë deklaruar se kryeqyteti i Kosovës është Beogradi, ata janë antikombëtarë dhe tradhëtarë (regjimi aktual në Shqipëri).

Erison700

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga manga:
[qb] kosova per shqipnine e ka ba: lidhjen e perzerenit, qi ja vuni bazat pavarsise; e ka que flamurin n'shkoder e n'shkup, para se me e que ismal qemajli n'birucen e fundit t'shqipnise, n'vlore; e ka pranue gjuhen e cakatume standarde, vetem e vetem me kallxue qi jemi nji komb; asht djege me burg per flamur (teki dervishi ka qene tinejxher kur asht burgose n'goli otok, sepse e ka ngrite flamurin n'mur t'nji shkolle); asht shite, per me u ruejt integriteti territorial i republikes se shqiperise; asht quejt irredentiste e agjente e imperializmit kur ka lype strehim n'republike t'shqiperise (dervish shaqa - lash vjeshte e gjeta dimen); ka dhane burra qi ja kane zdrite ftyren shqyptarise kado qi kane shkue (dy nobelista: nane terezen e ferid muratin); etj etj etj...
republika e shqiperise s'ka ba asgja tjeter per kosoven, pos qi e ka pre n'fyt...
ata qi shprehen si e kane majte kosoven me buke gjat luftes, atyne ju mbette buka e perditshme n'fyt, se s'asht kane buke e jueja, e t'panginmive, po asht kane buke e amerikes e e europes. ata shqyptare t'shqypnise qi e kane nda buken e vet per kosove, ata kurr s'e permendin, sepse e dijne qi sofra e tyne asht edhe sofer e kosovarit... [/qb]
Manga!!! Pirth, Pirth se do liroesh lale!

martin noshi

Primus registratum

I lexoj tekstet qe i shkruejn kosovaret per ndihmen (e sipas tyre mos ndihmen e Shqiperise Kosoves!)cuditem dhe me vjen ti pyes ata zoteri se cka bene ata vet per Kosoven, e ta leme per nje moment Shqiperin anas?
Zoteri Dardan per te fol se cka ka bere Shqiperia per Kosoven duhet nje heri ti dijsh mire se ne cfar rrethanash ka qene Shqiperia dhe vet Kosova gjate nje shekulli. Por sidoqofte, fillojme aty ku nuk deshirojn keta lloj patriotesh kosovar te flasin.
Mos te ishte Shqiperia ne Kosove nuk do ti kishim, gjegjesisht, do te na vonoheshin fillet e te shkruarit shqip per nje kohe shume te gjate. I nderuar Dardan , ju sigurisht e dini se sa shkollare kishte Kosova ne kohe kur u be Shqiperia shtet? Ju sigurisht e dini se prej ku filloj Kosova ecatjet e para te saje. Sado e keqe, e varfer dhe kurrku ishte Shqiperia atje egzistonte edhe Shkolla shqipe qofte shkollat franceskane dhe jezuite ne Shkoder, qofte Normalja e Elbasanit. Pra, vetem shikjo inetelegjencen kosovare se ku i moren fillet e dijes se tyre. Shiko poashtu se kush i celi shkollat shqipe ne Kosove? kuadrat erdhen nga Shqiperia per ti mesuar "shkrim lexim" kosovaret.
Poqese deshiron te flasish ne aspektin ideologjik se cka beri Shqiperia per Kosoven atehere munde poashtu te flasim. Fatkeqsisht Shqiperia edhe vet kishte probleme me komunizmin dhe te vetmen gje qe munde te eksportonte (sa i perket ideologjise ishte ajo ideologji qe e kishin edhe ata vet. Jo se ishte e mire, jo se nuk mundeshin kosovaret pa te por, kosovaret e perqafuan ate ideologji jo se ishte komuniste por ishte nga Shqiperia." edhe dreqi i zi te vinte nga Shqiperia ishte me i bardhe sesa ajo nga sllavet".)

Te flasim per standardizimin e gjuhes shqipe, (jo rastesisht po i trajtoj keto tema, per te munde me lehte te kalojm aty ku duhet) jam i mendimit se perkunder shume leshimeve qe jane bere ne standardizim (filluar nga infinitivi e keshtu me radhe,) munde te themi se ajo shpirterisht bashkoj nje truell kulturor shqiptar. Ne sigurisht mundemi te mos pajtohemi me shume gjera nga ai standardizim, por eshte shume me rendesi se ai si i tille egziston dhe, nje gje eshte me lehte ta nderrojsh sesa nje gje qe nuk egziston aspak. Nuk e beri Kosova ate por Shqiperia ne koordinim me Kosoven.

Ju sigurisht e dini Dardan, pasi qenkeni nga Prizreni, e nese nuk e dini shkoni deri ne seline e Lidhjes se Prizrenit, dhe studjoni nga ishin themeltaret e asaj lidhjeje? nuk e keni veshtire , e nese nuk e dini pyetni se sigurisht ata kosovar qe ja dijne vleften asaj do te ju tregojn.

Te flasim se cka i ndihmoj Shqiperia Kosoves, duhet te dijm se me kende dhe kujt i drejtohemi dhe i flasim! Poqese ata qe flasin jane aso lloj strukturash sic qenkeni ju Dardan, atehere duhet thene qe eshte me se miri mos te flisni ne ate menyre se e ngarkoni me mllef kete list.

Shqiperia per informacion tuaj (ma merr mendja se e keni veshtire te kuptoni) se ju atehere kur i duhej Kosoves ndihma jote ti dhe shoket si ti iket dhe krejt fajin u munduat qe te ngarkoni mbi supe atyre qe eshte me se lehti, pra shtetit te Shqiperise! se shteti i Shqiperise nuk kerkon llogari nga ti dhe struktura qe i takon ! pra, nese nuk e dini shikjoni nga historia me e re, jo me larg se 4 vite me pare. Krejt teritori i Shqiperise ishte terren parapergatitor i ushtris kosovare te cilen ti nuk e respektove as atehere kur duhej respektuar e jo me tani!

Po zotni, Shqiperia i ndihmoj Kosoves dhe i ndihmon edhe sot e kesaj dite por sigurisht ata qe eshte ndihem e saj per Kosoven per ty eshte ajo frenim dhe pengese!!!

manga

Primus registratum

malsor (m'jane ba disa malsor tuj u sjelle ktupari e asnjani s'asht malcori i vertete), ma lejo nji replike:
shkollat moderne n'kosove n'mnyre sistematike i ka hape austria e italia, e jo shqypnia, perndryshe medrese, mejtepe e shkolla kishtare ka pase kosova njajte si shqiperia.
qaq sa ka pase profesionista shqyptare t'shqiperise n'kosove, njaq ka pase edhe kosovare profesionista matane- kujtoi ushtaraket e mbretnise, hasan prishtinen deputeti ma i shkolluem n'perandori t'turkit, e t'tjere.
sa per shkolle, ma teper shkolle kane marre kosovaret n'beograd, se sa prej pertej kufini - esad mekuli, poeti i pare modern i kosoves e kreu shkollen atje; martin camaj pervech shkodres, u shkollue edhe n'beograd...a mos do me thane kjo qi tash m'duhet me ngrehe paralele mes beogradit e tiranes?
e kam thane edhe ma perpara: pranimi i standardit t'shqypes asht sakrifice e kosovareve, prandaj s'ke qysh me ja mveshe mertitat vehtes per ket pune. lexo tahir kolgjinin...
e permende lidhjen e perzerenit; kush ishin themelues e shtyllat ma t'forta t'asaj lidhjeje?

ajo qi po m'pengon asht se lehtsia me t'cilen bijne njerzit pre e nji hipokrizie, e cila mshifet mbas vet titullit t'temes...pse s'shtrohet pyetja: chka kane ba shqypnia e kosova per njana tjetren? pse gjithnji kosova duhet me prite prej shqiperise, kurse shqiperia asht i vetmi shtet n'histori botnore qi ka shkue drejt vetvrasjes? a duhet me u vete edhe kosovaret kur shqiperia vendos per ndonje date e feste kombtare? ka shume e shume pytje, t'cila asht mire me i diskutue pa cinizma e hipokrizi, duhet bisedue si vllazen qi pretendojme me qene, e jo si kunata...

nji gja e di me sigurine ma t'madhe: shqiperia e kosova jane e njajta cope e bagles, t'cilen rrota e historise e ka nda pergjysme; prandaj, chdo hudhje e fajit edhe kerkim i meritave prej njani tjetrit s'ban asgja vechse e shperndan nji kundermim t'keq n'rrethine...

martin noshi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga the opposite of you:
[qb] malsor (m'jane ba disa malsor tuj u sjelle ktupari e asnjani s'asht malcori i vertete), ma lejo nji replike:
shkollat moderne n'kosove n'mnyre sistematike i ka hape austria e italia, e jo shqypnia, perndryshe medrese, mejtepe e shkolla kishtare ka pase kosova njajte si shqiperia.
qaq sa ka pase profesionista shqyptare t'shqiperise n'kosove, njaq ka pase edhe kosovare profesionista matane- kujtoi ushtaraket e mbretnise, hasan prishtinen deputeti ma i shkolluem n'perandori t'turkit, e t'tjere.
sa per shkolle, ma teper shkolle kane marre kosovaret n'beograd, se sa prej pertej kufini - esad mekuli, poeti i pare modern i kosoves e kreu shkollen atje; martin camaj pervech shkodres, u shkollue edhe n'beograd...a mos do me thane kjo qi tash m'duhet me ngrehe paralele mes beogradit e tiranes?
e kam thane edhe ma perpara: pranimi i standardit t'shqypes asht sakrifice e kosovareve, prandaj s'ke qysh me ja mveshe mertitat vehtes per ket pune. lexo tahir kolgjinin...
e permende lidhjen e perzerenit; kush ishin themelues e shtyllat ma t'forta t'asaj lidhjeje?

ajo qi po m'pengon asht se lehtsia me t'cilen bijne njerzit pre e nji hipokrizie, e cila mshifet mbas vet titullit t'temes...pse s'shtrohet pyetja: chka kane ba shqypnia e kosova per njana tjetren? pse gjithnji kosova duhet me prite prej shqiperise, kurse shqiperia asht i vetmi shtet n'histori botnore qi ka shkue drejt vetvrasjes? a duhet me u vete edhe kosovaret kur shqiperia vendos per ndonje date e feste kombtare? ka shume e shume pytje, t'cila asht mire me i diskutue pa cinizma e hipokrizi, duhet bisedue si vllazen qi pretendojme me qene, e jo si kunata...

nji gja e di me sigurine ma t'madhe: shqiperia e kosova jane e njajta cope e bagles, t'cilen rrota e historise e ka nda pergjysme; prandaj, chdo hudhje e fajit edhe kerkim i meritave prej njani tjetrit s'ban asgja vechse e shperndan nji kundermim t'keq n'rrethine... [/qb]

GOODFELLOW

Primus registratum

nuk po e mar shembull asnjerin. por desha te them qe te gjith po flisni broçkulla dhe asnjeri spo flet ate çfar esht bere tamam per kosoven dhe shqiperin.
un jam shqiptar i shqiperis dhe i dua tej mase kosovaret dhe shqiptaret ku do qe ndodhen. eshte mase e vertete qe shqiperia ka bere per kosoven aq sa ska bere kosova per veten.
ku rrinte uçk kur u bente lufta?
sa oficera te shqiperis ishin ate koh ne lufte?
mos vall e bente nje popull i thjeshte luften?
por ka pasur edhe nga ata shqiptar qe kan dhuruar gjak per femit dhe te plagosurit kosovar. e nje nga ata jam edhe un me te gjith shoket e mi e çdo kush qe esht atdhetar dhe e ndjen veten shqiptar.

dhe per ate punen e kryqit mos flisni budalliqe se ta gjith e din qe shqiperia seshte e gjitha myslimane. dhe ska lidhje qe pasken thene qe ju qenkeni serb.
dhe nje gje ta din kosovaret qe shqiptari ska qene seshte dhe kurr zdo tjet mik me serbet por vetem hasem. jo nano por rrugova shkoi ne kulmin e luftes dhe u takua me serbet e sllobodanin. prandaj shikojeni mir se ai rugova juaj esht serb per vete e po jua marrin kalan nga brenda.... me ata mendime te reja qe jua kan futur ne mendje.
turp per ju nese ndroni flamurin dhe himnin. per çfar luftoi Adem jashari rrf past e shoket e tij?
per çfar luftoi issa boletini?
e kuptoni qe jemi nje popull nje gjak dhe ska ku te shkoj. e kto fjal thuajini dhe rrugoves se eshte vet klysh serbi e don me ju nxjerr dhe juve.
dhe nje here rrespekt per vellezerit tane kosovar . inshallah do bohet ma mir e me von nje komb.

holtienka

Forumium praecox

Apache lol.

Shqiperia ca ka bere per ju???????? Edhe pyesni ju Kosovaret ca kemi ber ne per ju. Pyetje absurde me nje qeshje ironike. Sja vle ta diskutosh. Punto

martin noshi

Primus registratum

E lexova me vemendje ata qe shkruente "the opposite of you" ne lidhje me temen "sa i ndihmoj Shqiperia Kosoves". Me shume te drejte konstatoj qe keto lloj temash nuk duhet te banalizohen me nje lehtesi te tipit "... mejtepe e medrese e shkolla kishtare .... e poashtu edhe me Hasan Prishtina qe ka qene me i shkolluemi etj.... dhe me oficera kosovar kinse qe paskan stigmatizua ushtrin e Mbretnise.... e deri aty qe gjuha e standardizuar na qenka flijim i kosovarve... ".

Te shkollohesh diku jashte vendit tende nuk don te thote se je me pak shqiptar, pavaresisht se ku i perfundon shkollimet, mirepo une me se pakti deshiroj te terheqi paralele mes Beogradit dhe Tiranes (ne menyre ideologjike ashtu sic po pretendoni ju i nderuem), por poashtu nuk duhet neglizhua se nje pjese e kosovarve studimet i kryen ne Beograd, jo se e urrenin Tiranen, por Tirana zyrtare ishte e izoluar deri ne palce, keshtu qe kosovarve u cungoj mundesin per tu shkolluar atje.
Por ti kethehemi pak shkollave shqipe para luftes. Shqiperia sa per informate tuaj kishte si shtet ( e tash me lejo te perdori kosovarçen e standardizueme "koxha stazh") qe nga shpallja e pavarsise. Ju sikurse deshironi te na bindeni se Kosova na paska pas poaq shkolla sa na paska pas Shqiperia! po ku more zotni i dashtun ishin ato shkolla ne mes dy lufterave boterore?
Ju poashtu po deshironi me banalizue deri ne palce dhe me i krahasua mejtepet dhe medreset me psh. me Gjimnazin "Illyricum" te Shkodres, apo me Normalen e Elbasanit (qe pas kryerjes se saj ishte e mundur te rregjistrohesh ne cdo universitet te Evropes)!
Mos more zotni i dashtun se poqese do te kishim pas aq shkolla ne Kosove, ndryshe do te ishte Kosova sot.
Ju po thoni se Italia dhe Austria i celi shkollat moderne ne Kosove (Une do te thojsha ndryshe, se gjate asaj kohe shqiptaret ne Kosove, shfrytezuan rastin per hapjen e shkollave, por kuadrot ishin shqiptare nga Shqiperia apo Kosova) se po te ishte ndryshe do te ishte e njejte sikur te konstatojme se Universitetin e Kosoves e celi Beogradi! mozotmakeq!

Sa i perket Lidhjes se Prizrenit zotni i dashtun ju shume mire e dini cila ishte ideja fillestare e saj, dhe poashtu mire e dini se 22 ditet e para te Lidhjes se Prizrenit (e cila nuk quhej Lidhje por "Xhemiliati Ihtiliati Islam" (Lidhja e muslimaneve lojal) e qe ne 16 nenet e Kararnamese nuk e kishte asnje fjale per Shqipni Shqiptar dhe shqiptarizem deri sa qe ai Statut (Kararname) u modifikua dhe fitoj karakter shqiptar me dt, 2 korrik 1878 e u shenderrua ne Lidhje te Prizrenit!. E kjo duhet te besoni se u be me memorandume te intelektualve nga Shqiperia drejtuar Fuqive te medha qe nga Shkodra deri ne Preveze. Kete gje nuk e ndryshuan kurrkush tjeter perpos memorandumet drejtuar Fuqive te medha si nga Shkodra poashtu nga Janjina,. Edhe kjo nuk ishte aspak e cuditeshme se ne at kohe ne Kosove nuk kishte e poqese kishte atehere ishin shume te pakte qe dinin me shkrue dhe lexua. E Poqese e keni lexua (Memorandumin e Shkodres drejtuar Lordit Beaconsfield te dates 13.06.1878 do te pajtohemi se memorandum politik me te mire nuk ka dal nga gjini i Kosoves deri tash )

Sidoqofte, i nderuar "the opposite of you", mendoj se kesaj teme duhet ti qasemi pak me ndryshe e jo vetem "sa per sy e faqe" por duhet thene se poqese mos te ishte Shqiperia si shtet dhe si subjekt i drejtes nderkombetare, Kosova do te kishte pas me veshtire. Te perkujtoje nje thenje te cilen ma ka thene ne mars vitit 1998 z. A.Izetbegoviq ne nje takim zyrtare " Kur te kishim pas ne si Bosnje nje shtet rezerve sic e keni ju Shqiperine, nuk do te ishin vra aq popull sa qe na kan vra serbet". Pra, mendoj se ajo pjese e trupit e ndame e quajtur Kosove (KURRSESI BAGEL E EDHE ME PAK KUNDERMIM I ASAJ BAGLEJE!), nuk ka merite me te vogel per formimin e Shqiperise si shtet sesa vet Shqiperia politike. Pjesemarrja e kosovareve ne rrjedhat per formimin e shtetit te Shqiperise, i jep te drejte Kosoves ne pjese te saje ne ate koncept qe quhet shtet ame.

I nderuem "the opposite of you" mendoj se ate mllef te kondenzuem "qe keni ndoshta" ndaj nje establishmenti te caktuar politik ne Shqiperi apo ne Kosove, nuk u jep te drejte qe ti qaseni kesaj problematike ne ate menyre.

Me nderime Martin Berishaj, Lublane

REXHEPI

Primus registratum

[qb] UNE JAM SHQIPTAR NGA SHKODRA dhe mendoj se shqiptaret nga shqiperia nuk kan ba asgje per kosovaret.kur erdhen kosovaret çmimet u rriten qirat u trefishuan.dhe mendoj qe kosovaret jane te vetmit shqiptare qe nuk kane marre me thene qe jane shqiptare dhe ne çdo shtepi te tyre gjindet nje flamure shqiptar gje qe nuk ndodh ne shtepite shqiptare.keshtu qe shpresoj qe sa me shpejt kosova te marre pavarsine e me vone kur lidhjet midis shqiptareve e kosovarve te jene me te forta te bashkangjitet me shqiperine si ka qene per 2 mije vjete.pashim [/qb]

manga

Primus registratum

i nderuemi martin berishaj,

mu sikurse ju, njashtu edhe une kisha dashte me i pa raportet kosove-shqypni prej nji prizme gjakftofte e vllaznore, e jo kunatore. por, tuj e dite qellimin e mbrapshte te hapsit t'temes (shih qysh reagojne tash njerzit: kosovaret po vesin se chka bani shqypnia per ta, e n'fakt prozatori asht i republikes) m'duhet me reague me ashpersi.

une, i lene n'kosove, jami pari qi e pyta dardanine se chka ka ba kosova per vetvehten. une jam i vetmi qi po ju ftoj mos me diskutue n'prizmen: ti dhashte dy kilograme miell, m'kthe 30 kokrra ve...vazhdimisht jam tuj u thirre n'ate se qysh muj shprehet njeriu qi e due doren e djathte ma teper se t'majten. kjo t'dishmon se une jam tuj e pa kosoven e shqypnine si nji trup i vetem, chofte edhe bagel.
por, nese ju filloni me i numrue gjanat, at'here nuk m'mbetet edhe mue me nurmue, sepse s'jam prapa ksaj pune hiq.
veq kujto nji gja: suksesi ma i madh diplomatik i republikes se shqiperise asht futja e kines n'kshillin e perhershem t'kombeve t'bashkueme. nuk e di se me sa mend krenohet njeriu me kto 100 vjet shtetsi t'shqiperise, kur n'libra t'historise botnore thuhet se shqiperise ju fal pamvarsia? kujto qi s'ka kene e vogel masa qi e ka perkrahe haxhi qomilin.
me nji vonese 100 vjeqare, neper po t'njajten rruge asht tuj hece edhe kosova: shiko shtajnerin n'rol t'princ vidit edhe finin n'rol t'gjeneral thompsonit, t'cilit i pat thurre vargje noli.
une s'e di, nuk ma rroke truni, qi me u analizue situata: shqiperia vs. kosova! qysh kisha mujte une ma vone me e analizue punen: kosova vs. lugina e presheves, ose kosova vs. maqedonia perendimore? per mue, kto jane pjese e nji trupi, nese jo gjografikisht e politikisht e juridikisht, at'here shpirtnisht jane...

nese do me e analizue problemin n'rrafshin: shteti shqiptar vs. klasa politike e kosoves (sepse shtet kosova s'asht hala), at'here mos i perzij n'ket telashe njerzit e thjeshte, t'cileve ju kane kthye buke edhe shtetet ma t'largeta t'botes, e le ma shqipnia. a m'duhet mue me kukate per grupet marksiste-leniniste-enveriste, t'cilat i kemi marre peshkesh prej republikes, e t'cilat e kane marre n'qafe kosoven per sa e sa kohe? vet shprehesh: Tirana zyrtare ishte e izoluar deri ne palce, keshtu qe kosovarve u cungoj mundesin per tu shkolluar atje. kjo t'le me kuptue qi tirana ju ka mbylle dyert e shkollave kosovareve! chka me i thane une ksaj pune? perndryshe, kosovaret me nji mallngjim patetik i paten prite profesoret e tiranes kur kane pase ardhe n'kosove n'vite t'70ta e '80ta...kujto luften e dyte botnore, kur aradhat partizane paten marre turr prej kahmosit t'shqiperise me e chlirue jugosllavine, e n'anen tjeter kosovaret ishin tuj luftue me serbin per kosove!
perderisa e kujton shkrim leximin e kosovareve, kujto qi ishte gjon nikolle kazazi ai qi e zbuloi mesharin e buzukt, shtjefen gjechovi ai qi e rishkroi kanunin e lekes...kujto ma thelle pjeter bogdanin e shkollen e janjeves...mundesh me thyane qi kto shkojne thelle n'histori; at'here kujto seminarin e gjuhes e kultures shqipe, organizue prej pristine e qi asht ngjarja ma madhore e vazhdueshme per kulturen shqype; kujto qi para kongresit t'72 e pas atij t'elbasanit, asht majte kongresi per drejtshkrim n'prishtine, kujtoi mitingjet e poezise, t'cilat kane kene t'vetmet dritare t'hapuna per kulturen shqype, perderisa shqiperia ishte n'frymen e revolucionit kulturor t'mao ce dungit...kujto qi je tuj e rrehe t'njajten teneqe si sllavi, kur thote qi kosoves ja ka hape jugosllavia universitetin...me i hy ksaj loje, m'duhet me thane qi shkollen teknike t'tiranes ta ka ba amerika - e tash, kujt i ban ndere kjo pune? mos u kap fort n'shkolla, se me shkolla t'mesme jemi rrite (liceu i korches, normalja e elbasanit, tekniku i tiranes, gjimnazi i shkodres) - hajde kallxom tash se sa larg jane kto prej medreseve e sa larg jane kto prej universiteteve t'shteteve perreth!

mllefin e kam, edhe e kam t'madh, sepse, qysh thash, bini n'lak t'nji malverzimi, e syn po ja gjoj shtegdaljen ksaj pune...ma e lehta pune asht me ba ket qi jeni tuj e ba: me numrue se sa kokrra ve e sa kille miell m'keni dhane...

me rrespekt,
ardiani, i biri i bashkimit, gojan i sert, fand i vennit, ish-kapedan i kull's s'oroshit

manga

Primus registratum

Fillimisht postuar nga malsori:
Sidoqofte, i nderuar "the opposite of you", mendoj se kesaj teme duhet ti qasemi pak me ndryshe e jo vetem "sa per sy e faqe" por duhet thene se poqese mos te ishte Shqiperia si shtet dhe si subjekt i drejtes nderkombetare, Kosova do te kishte pas me veshtire. Te perkujtoje nje thenje te cilen ma ka thene ne mars vitit 1998 z. A.Izetbegoviq ne nje takim zyrtare " Kur te kishim pas ne si Bosnje nje shtet rezerve sic e keni ju Shqiperine, nuk do te ishin vra aq popull sa qe na kan vra serbet". Pra, mendoj se ajo pjese e trupit e ndame e quajtur Kosove (KURRSESI BAGEL E EDHE ME PAK KUNDERMIM I ASAJ BAGLEJE!), nuk ka merite me te vogel per formimin e Shqiperise si shtet sesa vet Shqiperia politike. Pjesemarrja e kosovareve ne rrjedhat per formimin e shtetit te Shqiperise, i jep te drejte Kosoves ne pjese te saje ne ate koncept qe quhet shtet ame.
shume bukur...rrjedh pytja: pse nuk e pranon republika e shqiperise kosoven si shtet t'pamvarun? pse nuk e inicon republika njohjen e pamvarsise s'kosoves n'kombe t'bashkume?