Receta Gatimi Shqiptare

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Bukuroshe prit sa t lej punen qe kom tani ne ju jap un receta t reja ...

DEVIL-girl

Primus registratum

Qepe te mbushura

per kete recete duhen:
8 qepe mesatare
1 veze
djath parmazan apo kackavall i grire
100g buke te thekur te shkermoqur(breadkrumbs)
kripe dhe piper
nje pako mish te grire(300g)

Ziejme qepet per 10 min dhe pastaj i leme te kullojne. Ne nje tigan skuqim mishin e grire ne vaj ulliri, kur te jete gati e leme te ftohet ca, dhe e perziejme me vezen e rrahur me pare, i shtojme djathin e grire, buken e thare, kripen dhe piperin sipas deshires.

Ndezim furren ne 180 grade dhe e leme te ndezur derisa tava te jete gati per pjekje.

Marrim qepet qe tashme jane ftohur dhe i presim pjesen e siperme aty ku jane rrenjet dhe i heqim mesin me kujdes me nje luge ne menyre qe te na krijoje hapsire per mbushjen.
I mbushim me perzierjen e mesiperme dhe i leme ne furre per 20-25 min.

Mund ti servirni te ftohta ose te ngrohta.
Ju befte mire. :wave:

GJYSHI

Gjyshi

A mund te me thote ndonjeri si gatuhet Tava Tiranase(ose tava e kosit).Faleminderit :wave:

GJYSHI

Gjyshi

Si ore nuk di asnji me gatu taven e kosit po ky eshte kulmi i turpit :lol:

Florus

Forumium maestatis

Baked lamb with yogurt (Tave kosi)

1 1/2 kg lamb leg or shoulder
salt
pepper
¾ cup butter
2 tbs rice
1 kg yogurt
5 eggs, beaten
1 tbs flour

Cut meat into 4 serving pieces. Season with salt and pepper to taste. Dot with ¼ cup butter and bake at 350 degrees, basting now and then with pan juices, about 40 minutes, or until well browned.

Stir rice into pan juices. Remove baking pan from oven and set aside while preparing yogurt sauce. Combine yogurt with salt and pepper to taste. Stir in eggs until smooth. Set aside.

Melt the remaining ½ cup butter and add the flour. Sauté until the mixture becomes smooth. Add yogurt mixture and stir until smooth. Pour yogurt sauce in baking pan, stirring it with meat pieces, and bake at 375 degrees for 45 minutes. Serve hot.

Receta eshte ne anglisht po shija nuk ndryshon /pf/images/graemlins/laugh.gif
:wave:

GJYSHI

Gjyshi

O Flobo rrofsh plako se ka 2 jave qe mka shku menja per tave kosi e spo e gjeja dot receten e gatimit. Edhe njehere thanks. :wave:

xhoni

Primus registratum

Fillimisht postuar nga DUSHKU:
[qb] A mund te me thote ndonjeri si gatuhet Tava Tiranase(ose tava e kosit).Faleminderit :wave: [/qb]
Lale ,tava kosit eshte specialitet Elbasani,packa se gatuhet edhe ne Tirane,bile ne shume libra kuzhine,quhet Tave Elbasani.

xhoni

Primus registratum

Po ju jap i recete timen per te gatuar peshkun.
Une zakonisht e bej me thela salmoni por mund te behet me shume lloje peshqish.

1-tre thela salmon
2-tre qepe mesatare
3-gjysem kanace tul domateje
4- 1 luge salce domate
5- 3-4 luge miell
6- kripe,piper te zi dhe spec djeges sipas deshires
7-vaj ulliri i perzier me vaj lulesh sipas qejfit.
8-majdanos nje tufe

ne nje tigan veme vajin te nxehet dhe ne te skuqim pak nga te dyja anet peshkun te lyer me pare me miell.E heqim dhe e vendosim ne tave.
Ne vajin e mbetur skuqim qepen deri sa te marre ngjyre te verdhe.Shtojme salcen e domates me pak fare uje,piperin e kuq dhe specin djeges.E leme te tretet salca nja 5 minuta.Me pas shtojme gjysmen e kanaces me tul domateje,kripen dhe majdanozin.
I perziejme nja 7-8 minuta pastaj te gjithe kete mase ja hedhim siper peshkut qe me pare e vume ne tave.
I futim ne furre 180 grade 30-40 minuta dhe pastaj lepini gishtat.
Me kane thene qe e qaj fare kte taven.Provojeni dhe me sillni pershtypjet.
Mos harroni,pini nje shishe vere per qejf dhe fujani llapen dashnores sic e keni zakon. /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif
Shnet e t,mira!!!

GJYSHI

Gjyshi

Une nuk pyeta si quhet por si behet ,dhe ne qofte se i kane vene emer tjeter (se une e di qe quhet tave tiranase ose tave kosi) faleminderit per informacionin :thumbsup:

xhoni

Primus registratum

une kam provuar vec nje here ta bej por sme doli gje se vallaj n elbasan e qajne plakat taven e kosit.kto dite do e provoje dhe nje here duke pyetur andj nga qyteti im dhe do tju them.

provojeni ket peshkun qe thashe me lart une dhe shifeni si del,yll bote.

Post Scripter

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Bukuroshja:
[qb]
Pastaj eshte shume e rendesishme qe une te gjej perkthimin e fjales Barbaroz

pastaj une nuk di ku te gjej gur gelqeror te pjekur. [/qb]
Bukuroshe, barabaroz = geranium
take care

AnaBlue

Forumium maestatis

Xhoni, duhet patjeter te skuqet peshku me miell? Jo per gje por mielli ngelet ne tigan dhe mezi pastrohet pastaj. Po hudhra perdor?

TEDI

Valoris scriptorum

Peshku mund te skuqet me MIell po do te shkundet pak qe ti bjere MIelli i Tepert Dhe ne Tigan mos hidh shume vaj qe te digjet ...

AnaBlue

Forumium maestatis

Alla shqiptarshe se te gatshme e lexoj tek kutia /pf/images/graemlins/laugh.gif

ana karenina

Primus registratum

Me duket se duhen zjere patatet, pastaj duhen qeruar (per kete te dyten jam e sigurte /pf/images/graemlins/laugh.gif), pastaj duhen shtypur derisa te behen tip brumi. Me pas nuk e di mire ne i hidhet qumesht i ftohte e lihen te zjejne pak bashke, apo i nxehte, i zjere, edhe vetem perzjehen. Kripen dhe gjalpin sipas qefit. Mgjth pyet dhe ndonje tjeter me mire /pf/images/graemlins/laugh.gif