Re: Receta Gatimi Shqiptare
Siç tha Kordelja, mishi i lepurit ka nevoje te marinohet fillimisht. Gjeja e pare qe duhet te besh, eshte qe te kontrollosh nqs ngjyra e mishit eshte roze dhe mishi te jete i forte, i ngjeshur dhe te mos mbaje ere te rende.
Marinimi : Prite lepurin ne copa te vogla. Ne nje ene porcelani pastaj, hidh qepe, karrota, piper, majdanoz, rigon, gjethe dafine, uje dhe uthull. Gjeja e rendesishme eshte qe mishi te jete i mbuluar teresisht nga marinada. ( E mira do ishte ta lije nja 12 ore ne marinim... por besoj se disa ore me pak do jepnin rezultate sdq ).
Vijme tek çomleku. Per 4 persona duhen : 2 filxhane vaj ulliri, dy gjethe dafine, piper te zi kokerr, nje kokerr hudher ( disa thelpinj ) , 2 filxhane kafeje uthull, kripe, 1 kile e gjysme qepe dhe 3 a 4 kokrra domate.
Pergatitja:
Me te shtrydhur mire e mire copat e mishit te marinuar, pasi te kesh nxehur nje tenxhere me vaj, skuqen ne te. Kur te jene skuqur mire, shtohen uthulla, hudhrat, dafina, domatet e qeruara ( hiqju lekuren ) dhe aq uje sa te mbulohet cdo gje. Me te bere kete, duhet ta lesh gjellen te zieje ne zjarr te ngadalte ( Po kur do ta hame kete te uruar lepur moj grua ? /pf/images/graemlins/laugh.gif ... ke qe ne dreke qe merresh me te /pf/images/graemlins/tonguee.gif ). Nderkohe, duhet te pastrosh qepet ( ose qepujkat, do ishte me mire ) duke i lene ashtu rrumbullake. Me pas qepujkat duhet ti kaurdisesh ne nje tigan ( une keshilloj kaurdisjen me gjalpe ) dhe se fundi t'ia shtosh edhe keto mishit. Shto dhe kripe e piper sipas deshires dhe lere gjellen te zieje derisa te jete gati.
( Thone qe zierja ideale eshte ajo brenda ne furre... )
Gatim te mbare. /pf/images/graemlins/smile.gif