Receta Gatimi Shqiptare

tola77

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Rizoto me kerpudha

Per 4 persona,1 filxhan caji oris basmati,2 kuti me pana ose krem qumeshti qe eshte e njejta gje, nje kuti me kerpudha te vogla te konservuara,2 veze piper jeshil ose ne mugese piper i zi i grire.dhe gjalpe sipas deshires

Zjehet orizi ne 2 filxhana caji me uje per 10 min ne zjar mesatar,shtohen kerpudhat jo te gjitha(ne kutite e vogla gjysem kilshe gjysma) pasi i kini kulluar nga uji i kutise,shtohet pana dhe trazohet nderkohe qe zjen ne zjar te ngadalte,(nqs eshte e thate shtohet pak qumesht por pak ama)pasi e kini trazuar per 5 min me nje tas rahim 2 vezet dhe i shtojme ne tenxhere,shuajmee zjarin dhe vazhdojme i trazojme dhe pak duke shtuar dhe piper.
Serviret e ngrohte dhe e ftohte (po te doni hidhini dhe djath te grire parmegano)
E njejta behet dhe me bizele ne vend te kerpudhave ose dhe pa asnjeren ngs keto)
e renesishme eshte masa e piperit qe duhrt te jete sa me pikante.
Neser do shkruaj se me se shoqerohet.

tulipani

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Lara Croft:
[qb] Moonlight lexova qe kishe vu me skuq vezen ne mikrovale per te mos e ngrene me yndyre.

Nje menyre per ta bere vezen pa vaj ose gjalp: Zien ne nje tenxhere uje sa te marri valen. E heq dhe direkt mbi uje thyen nje kokerr veze dhe e le te mpikset. Pastaj e heq me nje nga ato luget e gjera si spatul. Kjo quhet veze dietike sy /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Mund ta skuqni edhe ne nje tigan "non-stick" pa perdorur yndyre. Njelloj sic e skuqni me vaj. Lereni tiganin te nxehet, sigurish pa vaj, hidhni vezen ne te, kthejeni nga ana tjeter duke e flipp-ur dhe kaq. Sipas meje time kjo eshte me e shijshme se e ziera ne uje te nxehte, sidoqofte mos e merrni per sicuro se cdo gje varet nga mideja/shija.

TEDI

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga tola:
[qb] Rizoto me kerpudha

Per 4 persona,1 filxhan caji oris basmati,2 kuti me pana ose krem qumeshti qe eshte e njejta gje, nje kuti me kerpudha te vogla te konservuara,2 veze piper jeshil ose ne mugese piper i zi i grire.dhe gjalpe sipas deshires

Zjehet orizi ne 2 filxhana caji me uje per 10 min ne zjar mesatar,shtohen kerpudhat jo te gjitha(ne kutite e vogla gjysem kilshe gjysma) pasi i kini kulluar nga uji i kutise,shtohet pana dhe trazohet nderkohe qe zjen ne zjar te ngadalte,(nqs eshte e thate shtohet pak qumesht por pak ama)pasi e kini trazuar per 5 min me nje tas rahim 2 vezet dhe i shtojme ne tenxhere,shuajmee zjarin dhe vazhdojme i trazojme dhe pak duke shtuar dhe piper.
Serviret e ngrohte dhe e ftohte (po te doni hidhini dhe djath te grire parmegano)
E njejta behet dhe me bizele ne vend te kerpudhave ose dhe pa asnjeren ngs keto)
e renesishme eshte masa e piperit qe duhrt te jete sa me pikante.
Neser do shkruaj se me se shoqerohet. [/qb]
Tola Nje Sugjerim Orizi duhet te jete i llojit Parboiled qe te dale sa me i mire dhe nuk ka rendesi masa e Ujit per ta zier . e Dyta PRocedura eshte keshtu . ne Nje Tigan me Pak Vaj Ulliri Extra Vergine shtojme pak hudhra te Grira hedhim Kerpudhat i skuqim pak por me shume kujdes dhe flake te Ulet se kerpudhat kercejne dhe te djegin dhe i shtojme Orizin pastaj i Hedhim Pannan ose Beshamelen dhe majdanoz dhe kripe piper sipas deshires por dhe Pak vere te Bardhe per Shije Pa Harruar Majdanozin . Dhe kur te jete ne nje Mase Homogjene Pak a shume si Sultjaci Shqiptar atehere Eshte Gati per Ta Servirur Ne Pjate . Masa per 4 Persona eshte 320 Grame Oriz ...

Bukuroshja

Primus registratum

Ju lutem me ndihmoni!
Jam duke u munduar te gjej pak gur gelqeror per arsye se kam deshire te bej disa lloj glikorash, (rechelesh)per ata qe nuk e kuptojne fjalen gliko.
Gliko eshte nje lloj embelsire qe behet me disa lloj frutash, shkalle me e larte se receli, dhe nevojitet guri gelqeror i pjekur per pregatitjen e saj.
Meret guri gelqeror i pjekur dhe hishet ne uje, pastaj meren fruta e llojit perkates per ate embelsire, e cila zgjithet sipas deshires ose shijes, por jo te gjitha frutat mund te perfshihen ne te, p.sh. pjeshka nuk ben, ose molla nuk ben, qershija nuk ben, etc., pasi eshte pastruar dhe qeruar nga xelefka, pasi i eshte hequr edhe fara, ne se me fare, hidhet ne ujin gelqeror ku lihet per disa ore, nga nje deri ndoshta ne 3 ore, dhe pastaj pregatitet sipas recetave te posacme per llojet e ndryshme dhe sasite e ndryshme.
Gjithashtu ka edhe perime me te cilat mund te behet glikoja, si p.sh. patillxhanet bebe, ose domatet bebe e ndoshta edhe te tjera.
Gelqerja ndihmon qe fruta te rije e pa prishur ne forme dhe e forte paksa.

Ju lutem me ndohmoni ne se dini ku une mund te gjej pak gur gelqeror te pjekur.

Gjithashtu ne se dini se ku mund te gjej miell me te cilin ne shqiperi ne pregatisnim simitet.
Pra miell per simitet.
Ne se juve dini si pregatitet brumi i simites dhe se cfare mielli nevojitet dhe se ku mund te gjendet ky lloj mielli!
Faleminderit dhe ju uroj nje dite te kendshme.

Une tani jam duke pregatitur buke shtepije. PAsi me pelqen era e saj kur eshte ne pjekje. :wave:

Bukuroshja

Primus registratum

Me falni por desha te shtoj se une nuk e di mire se si behen glikote.
Ne se mund te me ndihmoni edhe me kete.

TEDI

Valoris scriptorum

bUKURoshja Per Simitet Mjafton cfaredolloj MIell Gruri 00 ....

Bukuroshja

Primus registratum

Tedi!
Faleminderit!
Puna eshte se une nuk e di se cili eshte ky mielli 00
Pra ku ta gjej edhe pastaj si te vazhdoj me tutje.

Pastaj Tedi!
Si eshte e mundur qe ju nuk mund te me ndihmoni me Glikote mua?

:confused:

Nuk di asnje ketu si pregatiten ato edhe se ku une mund te gjej pak gur gelqeror te pjekur?

Bukuroshja

Primus registratum

Tedi

A mund ta hiqni ate nenshkrimin tuaj?

Ajo fjala nuk me duket e hijshme sidomos kur jeni pjesmares i diskutimeve ne fushen e gatimit.
faleminderit

erdha-edhe-une

Primus registratum

..nje aperitiv i mire.!.nuk e di si quhet por e di se aperitiv me te mire s'ka e nuk besoj se edhe ju keni provuar.
athere ATTENTION:Me kujdes te madh(se mos e thyeni)e merrni nje kavanoz qelqi(i thoni keshtu ju albanezet se ne ne kosove i quajm Teglla),hudhet ne te 1 liter RRUM dhe pastaj 1 kg VISHNJE te pastruara me pare si dhe nje gote qumeshti(250 gr) SHEQER.Mbahet te temperature te ulet.
keni mundesi ti shtoni edhe peme tjera psh dredhza,manaferra pa shtuar sasin e rrumit por vetem per gjdo kg te pemes se shtuar shtohet + 250 gr sheqer.
(une per vete nuk i shtoi me pelqen vetem me vishnje!)
...mire kishte qene te me therrsni mua si gustatore te provoi kete "experimentin"ne ia keni qelluar formules!

Bukuroshja

Primus registratum

jam duke kerkuar borzilok

dhe ne se mund ta perktheni ne anglisht ju lutem!

faleminderit

TEDI

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga Bukuroshja:
[qb] jam duke kerkuar borzilok

dhe ne se mund ta perktheni ne anglisht ju lutem!

faleminderit [/qb]
Atehere Borziloku ne Anglisht Quhet Basil . Nsq e do te Fresket shko ne merkatot e Fruta Perimeve Ndersa nese e do te Thate Shko ke Reparti i Erezave ne cdo Merkato dhe ke me shumice ...

TEDI

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga Bukuroshja:
[qb] Tedi!
Faleminderit!
Puna eshte se une nuk e di se cili eshte ky mielli 00
Pra ku ta gjej edhe pastaj si te vazhdoj me tutje.

Pastaj Tedi!
Si eshte e mundur qe ju nuk mund te me ndihmoni me Glikote mua?

:confused:

Nuk di asnje ketu si pregatiten ato edhe se ku une mund te gjej pak gur gelqeror te pjekur? [/qb]
Tani Glikote i bejne Mamakat Tona dhe prandaj nuk te ndihmoj dot . Sa Per Miellin shko ne Cdo Merkato dhe shiko Flour Type 00 e cileson ate lloj merr dhe pergatitja eshte sic ben Petullat ne shtepi vetem se do i hedhesh pak Maja birre me teper se per Petulla dhe me pak Uje ...

Bukuroshja

Primus registratum

Faleminderit!

Por ne marketet qe shkoj une thote vetem miell i bliçuar i pabliçuar, miell i zi miell i bardhe, miell per te gjitha llojet, miell me i miri per buke,....., por nuk thote miell 0

Pastaj eshte shume e rendesishme qe une te gjej perkthimin e fjales Barbaroz

pastaj une nuk di ku te gjej gur gelqeror te pjekur.

silvia

Primus registratum

receta qe do jepja sot ne forum eshte per midhje
ngrenesit:)po i veme nje titull recetes.
Midhje tigani.
te themi per 4 persona
2kg midhje (te gjalla kuptohet se ndryshe do me semureni) /pf/images/graemlins/smile.gif
3 thelpinj urdhre
majdanoz te fresket sipas deshires
1 gote uje me vere te bardhe
pak vaj
kripe piper sipas deshires
nje spec djeges.

i pastrojme mire midhjet .
ne nje tigan te mjaftueshem hedhim vajin ,hudhrat e shtypura bashke me specin djeges dhe i veme ne zjarr te forte sa te filloje te zverdhet hudhra ,hedhim midhjet dhe pa arritur keto te fundit te hapen dhe te leshojne lengun e tyre shtojme veren majdanozin dhe piperin,pastaj i perzjejme me kujdes dhe i veme kapakun dhe i leme per 5-7 minsa te hapen midhjet pastaj ulim zjarrin ne minimum dhe i leme per 3 min.
pastaj i servirim ne tasa qe te mbajne nxehtesine dhe u hedhim persiper lengun e tyre.
eshte vertete yamiiiiiiiii. /pf/images/graemlins/smile.gif

Vals

Primus registratum

Bukuroshja: Mielli 00 eshte ekuivalent me Pastry Flour, nqs je ne amerike.

silvia

Primus registratum

bukuroshja per simiten mund te perdoresh disa lloj miellrash .
une nuk e di ku ndodhesh.
por ne uk me i miri eshte strong flour.nese nuk gjen kete thjesht plain flour,po do insistoja ke strong flour.
sa per glikone as une ste ndihmoj dot se nuk e di cfare perdorin ketu per te ngurtesuar frutat per liko.