Re: Shkenca---'Armiku' i Filozofise!!!

Hipparchia

Primus registratum
Re: Re: Shkenca---'Armiku' i Filozofise!!!

hej,

nqs ti e ke seriozisht me ate titullin, do me duhet te te them se eshte gabim. filozofia dhe shkenca jane gjithmone partnere...kjo per arsye se Shkenca eshte kjo gje e bukur dhe brilante qe e njeh veten jo si armike e filozofise, por femije e saj, nje femije e lindur me shume vuajte dhe mundime....nuk e di sa po me kupton, por dua te shtoj se fillimet dhe skajet e shkences jane vecse filozofike. filozofia nuk dicka atje, ne ajer, qe s'ka te bej me realitetin tone shkencor. filozofia (te filozofuarit) perben bazen e realitetit (cdo realiteti).

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Acediac:
[qb] A ka gjasa qe Shkenca te arrije ti jape pergjigje cdo ceshtjeje Filozofike??? :confused: [/qb]
Einstein dha "teorine e relativitetit" ne menyre filozofike (prove konkrete akoma nuk ka). Sikur Aristoteli ne Greqine e lashte. Aristoteli e mendote ne menyre filozofike dhe ne te vertete shekuj me vone ato qe ai mendoi dolen te verteta.

dirty vegas

Primus registratum

Per te perforcu mendimin e Futbollistit, sipas Tomas Hobs, Filozofia eshte mema e te gjitha shkencave. Ne fakt, ne librin Leviathan te Hobs ka nje diagram ku behet lidhja midis shkencave dhe filozofis.

ps: ...po e gjeta diagramin ne internet do e postoj ketu.

Klinton

Primus registratum

Cfare do te thote fjala shkence?
Sistem dijesh e njohurish per ligjet e zhvillimit te natyres e te shoqerise, i cili eshte formuar historikisht duke vezhguar boten reale dhe jeten dhe duke bere pergjithesime teorike
Kemi gjithashtu nenkategori te shkencave
Shkencat e perpikta matematika dhe shkencat e tjera qe mbeshteten te ajo
Shkencat reale shkencat natyrore, te dalluara nga shkencat shoqerore

Cfare do te thote filozofi?
Shkenca per ligjesorite me te pergjithshme te zhvillimit te natyres, te shoqerise e te mendimit njerezor, si nje nga format e ndergjegjes shoqerore, qe perfaqeson botekuptimin e nje klase te caktuar, shkenca qe u jepp njerezve dije te pergjithshme per boten ne teresi, per vendin dhe rolin e njeriut ne te dhe qe perpunon bazat e pergjithshme te metodes per njohjen dhe shendrrimin e natyres, te shoqerise dhe ndergjegjes
Programi i filozofise
Teresia e parimeve metodologjike, mbi te cilat mbeshtetet nje shkence
Teresi pikpamjesh a bindjesh qe ka dikush per dicka

jim_albanian_morrison

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Futbollisti:
[qb] Fillozofia eshte nje shkence....

Une [/qb]
shkenca cdo gje e ka ne baze te ligjeve dhe ne baze te provave kurse filozofia eshte thjesht nje ide e hedhur nga dikush qe mund te jete idiot si nice,engels,marks ose froid dhe nuk bazohet ne prova jane thjesht ide qe po te duash i mohon i mohon edhe ti vete kurse fiziken nuk e mohon dot matematiken nuk e mohon dot se nuk thua dot ti se nje dhe nje bejne tre ato bejne dy dhe pike.kurse komunizmin e mohoj materializmin e mohoj.ketu eshte ndryshimi i shkences me filozofine.

bleri22

Primus registratum

Ej sikur nuk eshte dhe aq mire qe te jepen keto lloj etiketimesh te tipit "idiot" per filozofe te cilet mire apo keq kane dhene kontributin e tyre ne zhvillimin e mendimit filozofik perendimor. Eshte shume e drejte qe ne mund te mos ndajme te njejtat mendime dhe ide me ta por kjo nuk na jep ne per asnje moment te drejten t'i gjykojme apo klasifikojme ne ndarje qe normalisht behen sipas kriteresh shume te percaktuara nga psikologe te mirefillte.
Sepse mesa si une "idiot" nuk merret si nje shkalle e ulet e zhvillimit mendor te njeriut por si nje shkalle jo e njejte zhvillimi me bashkekohesit.
Sa per kuriozitet, Nice nuk mund te konsiderohet idiot vetem sepse pati guximin qe te shpallte hapur mendimet e tij qe per kohen ishin shume te perparuara.
ndersa ne lidhje me shkencen dhe sigurine qe te ofron ajo une dua thjesht te kujtoj nje thenie te Njutonit, "nuk me intereson se cfare eshte forca, masa apo nxitimi, une thjesht perpiqem te zbuloj lidhjen qe ekziston midis tyre" Por........
Nese ndonjehere te bie ne dore ndonje tekst virtuoz i Filozofise se Shkences do te shohesh qe shkenca nuk eshte armik i filozofise dhe as filozofia nuk eshte armik i shkences.
Mendime te tilla per fat te keq na kane mbetur nga "materializmi dialektik" i cili nuk mund te pranoje ekzistencen e shume mendimeve te ndryshme por ka vetem ndarjen e famshme "ne" dhe "ata" apo "o me ne o kundra nesh" e njohur ndryshe si "armiku i klases".

jim_albanian_morrison

Primus registratum

Fillimisht postuar nga bleri22:
[qb] Ej sikur nuk eshte dhe aq mire qe te jepen keto lloj etiketimesh te tipit "idiot" per filozofe te cilet mire apo keq kane dhene kontributin e tyre ne zhvillimin e mendimit filozofik perendimor. Eshte shume e drejte qe ne mund te mos ndajme te njejtat mendime dhe ide me ta por kjo nuk na jep ne per asnje moment te drejten t'i gjykojme apo klasifikojme ne ndarje qe normalisht behen sipas kriteresh shume te percaktuara nga psikologe te mirefillte.
Sepse mesa si une "idiot" nuk merret si nje shkalle e ulet e zhvillimit mendor te njeriut por si nje shkalle jo e njejte zhvillimi me bashkekohesit.
Sa per kuriozitet, Nice nuk mund te konsiderohet idiot vetem sepse pati guximin qe te shpallte hapur mendimet e tij qe per kohen ishin shume te perparuara.
ndersa ne lidhje me shkencen dhe sigurine qe te ofron ajo une dua thjesht te kujtoj nje thenie te Njutonit, "nuk me intereson se cfare eshte forca, masa apo nxitimi, une thjesht perpiqem te zbuloj lidhjen qe ekziston midis tyre" Por........
Nese ndonjehere te bie ne dore ndonje tekst virtuoz i Filozofise se Shkences do te shohesh qe shkenca nuk eshte armik i filozofise dhe as filozofia nuk eshte armik i shkences.
Mendime te tilla per fat te keq na kane mbetur nga "materializmi dialektik" i cili nuk mund te pranoje ekzistencen e shume mendimeve te ndryshme por ka vetem ndarjen e famshme "ne" dhe "ata" apo "o me ne o kundra nesh" e njohur ndryshe si "armiku i klases". [/qb]
ne radhe te pare une jam mysliman dhe per mua te gjithe njerezit qe nuk besojne ne zot jane injorante(nuk po e perdor me idiot se bie rende)dhe kete gje e thote edhe allahu ne kuran pastaj per mua filozofia eshte thjesht nje humbje kohe ose nje perpkje e panevojshme nga njerezit sepse njerezit e kane pasur e kane dhe do ta kene filozofine prej zotit te tyre dhe po te doni edhe ju vete mund te gjykoni filozofine fetare myslimane e kam fjalen dhe ate te shume filozofeve bashke dhe do te shihni qe mundimi i tyre ka qene i kote,atehere une si mund te keme respekt per disa njerez kur ata vete nuk kane pasur respekt per veten si mund ti marre une mendimet nje njeriu si NICE kur ai nuk ka gjetur gjene me te thjeshte qellimin e jetes se tij kur ai nuk ka gjetur zotin dhe fene e tij dhe si ka goje ky njeri tu tregoj njerezve filozofine e jetes kur ai vete nuk e ka gjetur,duhet ti ndajme disa gjera nice kush ka qene nice si jetoj nice si vdiq nice,nice vdiq i paralizuar nuk fliste dot leviste vetem gishtin tregues te nje dore.dhe sic eshte nje shprehje si do te jetosh ashtu do tevdesesh ashtu vdiq dhe nicja si jetoj.

Le_Routard

Forumium maestatis

ne radhe te pare une jam mysliman dhe per mua te gjithe njerezit qe nuk besojne ne zot jane injorante(nuk po e perdor me idiot se bie rende)

Pa perdor ate fjalen e rende dua te them qe edhe ateistat mendojn te njejten gje per besimtaret. Besimi ne Zot eshte personal dhe si i till nuk e ben njeriun superior mbi njerezit e tjere. Historia ka treguar qe ndjenjat e suprioritet jane shkataruese per shoqerin.

Adhurimi dhe besimi ne Zot duhet te jete i lidhur me respektin per njeriun, sepse sic beson edhe ti, njeriu eshte krijesa Zotit dhe po te mos te mos respektosh krijesen nuk ke respektuar as Krijusin. Gjykimi i njerit mund te jete i gabuar, ateher mos gabo!

Le_Routard

Forumium maestatis

Dhe per te mos dal nga tema doja te thoja qe per mendimin tim filozofia mundohet te shpjegoj shoqerin kurse shkenca mundohet ti sherbej asaj.

Nga cdo lloj kend veshtrimi ta maresh del se njeriu eshte faktori i perbashket.

jim_albanian_morrison

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Le_Routard:
[qb] ne radhe te pare une jam mysliman dhe per mua te gjithe njerezit qe nuk besojne ne zot jane injorante(nuk po e perdor me idiot se bie rende)

Pa perdor ate fjalen e rende dua te them qe edhe ateistat mendojn te njejten gje per besimtaret. Besimi ne Zot eshte personal dhe si i till nuk e ben njeriun superior mbi njerezit e tjere. Historia ka treguar qe ndjenjat e suprioritet jane shkataruese per shoqerin.

Adhurimi dhe besimi ne Zot duhet te jete i lidhur me respektin per njeriun, sepse sic beson edhe ti, njeriu eshte krijesa Zotit dhe po te mos te mos respektosh krijesen nuk ke respektuar as Krijusin. Gjykimi i njerit mund te jete i gabuar, ateher mos gabo! [/qb]
ti ke te drejte por une do te vazhdoj ti quaj perseri injorant ata qe nuk besojne ne zot dhe ne islam.

bleri22

Primus registratum

Ok, une e respektoj mendimin dhe besimin tend, POR, nese do te lexosh mendimin filozofik te filozofeve te medhenj arabe (muslimane) si psh Avicena, Averroes etj do te shohesh qe ata jo vetem nuk e hedhin poshte rolin dhe vleren e filozofise por perkundrazi e cilesojne si shume te rendesishme rolin e saj ne kuptimin e koncepteve baze te teologjise. Nese do te flasim konkretisht per Nicen jam dakort.

Le_Routard

Forumium maestatis

ti ke te drejte por une do te vazhdoj ti quaj perseri injorant ata qe nuk besojne ne zot dhe ne islam.

Vazhdo ti e lal vazhdo menimin, vetem se poplli thot 'kush sha osht i sham'. Kshu si meno ti menojn edhe te tjetert per ty /pf/images/graemlins/laugh.gif

Lale, nuk hecet perpara ne shoqeri me te shame dhe perbuzje. Rrespekto njerezit simbas sjelljes dhe jo si mbas besimeve!

Thunderway

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Futbollisti:
[qb] Fillozofia eshte nje shkence....

Une [/qb]
Ne fakt, shkenca eshte filozofi. Shiko, perpara se te zhvilloheshin shkencat ekzakte, nuk e di se sa ekzakte jane /pf/images/graemlins/laugh.gif , ishte vetem filozofija dhe mendja a njeriut.

Shkenca eshte nje lloj filozofije qe ka hapesira te percaktuara, fjala hapesire e perdorur me kuptim me te gjere ketu, per shembull ligjet e shkencave percaktojne hapesiren dhe jo permasat, dhe mundohet qe te vertetoje gjithcka duke pasur te dhena vetem kete hapesire.

Filozofija, ne anen tjeter, ka nje hapesire me te madhe por qe eshte e kufizuar gjithashtu nga ligjet e saj. Ligjet e filozofise jane ligjet e logjikes, si p.sh "dy te genjeshtra nuk bejne nje te vertete," ose "dicka nuk mund te jete njekohesisht e vertete dhe e genjeshtert."

Me nje fjale shnkeca eshte "subset" i filozofise.

Oh, ti e kishe sqaruar me perpara te njejten ceshtje keshtu qe argumenti im eshte i panevojshem, megjithate une po e le ketu.

Tani ceshtja eshte nese Shkenca eshte amrmiku i filozofise. Nuk ed nese ti po referon ndonje shkence ne vecanti, por ka disa te ashtuquajtura "shkenca" qe nuk jane dhe aq ekzakte dhe ketu perfshij te gjitha shkencat a njeriut, psikilogjine, sociologjine etj.

Nese do te argumentosh per ekzaktesine, mjafton qe te te kujtoj se edhe fizika, ose kimia qe jane me ekzakte perseri kane masa per te matur gabimet dhe ne asnjehre nuk arrijme dote 100% ekzaktesi. Sic ka thene Ajnshtajni (Einstein) "Gjithcka eshte relative"

Duke kerkuar qe te ekzaktesoje gjithcka, shkenca ne fakt "vret" filozofine spese filozofije nuk ta kufizon imagjinaten dhe krijueshmerine, ndersa shkenca i vret kro te dyja sepe cdo teori e re kerkon saktesi dhe matje te kujdesshme per cdo mundesi duke i bere njerezit me shume si robota.

Domethene, me pak fjale, shkenca eshte armik i filozofise, dhe me pak më shume mundim, mund të provohet se edhe filozofija eshte armik i shkences.

mbretereshe

Primus registratum

Mirdita te gjitheve! Sapo kam mberritur ne kete forum, shpresoj se do t'i njoh sa me shpejte anetaret e tij.
Mendimi im per filozofine: Filozofia nuk eshte art e aq me pak shkence! Filozofet jane thjesht ca parazite qe nuk vlejne per asgje apo nuk duan te bejne asgje, apo qe jane aq budallenj saqe e vetmja gje qe mund te bejne eshte te filozofojne

Kordelja

Valoris scriptorum

Mbreteresha, ketu nuk po flitet se s'eshte nje filozof /pf/images/graemlins/wink.gif por nese shkenca ehste armike e filozofise. /pf/images/graemlins/wink.gif

/pf/images/graemlins/smile.gif

...nese s'e ke kuptuar.

mbretereshe

Primus registratum

E kuptova shume mire, por duke treguar se sa i kote eshte nje filozof doja te tregoja qe filozofia eshte e kote, nderkohe qe shkenca eshte po aq e rendesishme sa jeta

atman

Forumium maestatis

Filozofet zonja mbretereshe, apo matke, si te duash ti te therresim, jane ne gjendje te shohin edhe lakuriqesine e nje mbretereshe, pikerisht atehere kur te tjeret e shohin te veshur, ose te pakten keshtu ju duket.
Te arrish ne nje nihilizem te kulluar per ate shkence qe nga vete emri kuptohet se ç'eshte, do te thote te mos kesh asnje njohuri, apo orientim per boten ku jeton. Vetem per ty eshte ky shpiegim: FILOZOFI -do te thote MIK i DIJES dhe eshte shkenca qe studion ligjesite e pergjitheshme te natyres dhe shoqerise dhe ligjesite e mendimit e te njohjes njerezore.
Ne mos gabohem filozofet kane qene ata qe u kane paraprire ndryshimeve qe kane ndodhur ne shoqeri, per çdo kaperxim historik te kesaj shoqerie. Jane ata njerez te kote siç i quan ti qe pergatitin kushtet ideologjike per keto ndryshime. Mjafton te te kujtoj nje sere filozofesh franceze si Volteri, Melie, Didero, Monteskie etj, qe pergatiten me idete e tyre ate revolucion qe shenoi renien e feudalizmit dhe ardhjen e nje sistemi te ri, atij borgjez. Cdo epoke ka pasur e do te kete filozofe, pavaresisht se ty te duken te kote.
Kur lindi filozofia, njerzit e lashte kishin ende èak njohuri per boten qe i rrethonte dhe keto njohuri ishin te pamjaftueshme per te shpieguar dhe se pikerisht filozofia ishte e vetmja shkence qe perfshinte te gjitha njohurite e njeriut mbi boten dhe jeten ndaj edhe u quajt SHKENCA MBI SHKENCAT. Si term per here te pare e perdori Pitagora, ndersa Platoni e quajti shkence me vete. Nuk dua te perserit te njejtat gjera sepse me duket se kam shkruajtur edhe njehere per kete teme, por brenda filozofise perfshihen, ose per te qene me i sakte pasurimi dhe zhvillimi i filozofise pati si shkak lindjen e shkencave te Ontologjise, gnoseologjise, psikologjise, estetikes, logjikes, socioklogjia, historia e filozofise etj.
Po e le me kaq me shprese qe te kuptosh, sepse me shpesh e me lehte eshte te keqkuptosh.

Presidenti

Forumium maestatis

nese te kuptuarit dhe arsyetuarit(filozofia) e te verejtures(shkenca) qenkenshan armike te njera tjetres athere jash llogjikes sime kjo teme ka nje sens ...ndryshe s'e kuptoj hiç se ku do me dal hapsi e diskutusi!!!

Kordelja

Valoris scriptorum

atman :thumbsup:

Mbreteresha harron qe ne priremi nga thellimi i mendimit gje qe mburresisht na dallon nga kafsha.

Mbreteresha, meditimi i gjate apo filoozimi i kontekstit con ne evolimin mendor, pyetja nxjerr pyetjen dhe ti me ose pa dashje arrin te evolosh ne mendime (nese ke mundesi thellimi natyrisht)dhe keshtu arrin ne nje game te gjere mudnesish eksplorimi qe me pas te cojne ne idera te reja.Filozofi (kotesisht !!!) arrin ne nje perfundim qe ka nje baze logjike dhe parashtron nje teori te bazuar ne logjike.Kjo nuk ehste pak...edhe formulat shkencore bazohen ne logjike edhe eksperimente, sidoqofte mendimi i lire ka tjeter forme evolimi /pf/images/graemlins/wink.gif

SI TJETRI

Primus registratum

Mbase Pitagora Sofia-se [njohurise]ia bashkangjiti fjalen Filo[mik,dashamir] nga bindja e tij se njohuria[dija]i perkiste vetem Zotit.Nese ju hyn ne pune ja perkufizimi i filozofise sipas studiuesve islam te filozofise=Filozofia eshte kerkim i lire logjik rreth Zotit,botes dhe njeriut.