Re: Roli i ushqimit dhe pijes në shëndetin tonë

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Re: Roli i ushqimit dhe pijes në shëndetin tonë

ximi, kinezet hane cdo gje dhe kjo ka nje arsye te forte, arsyeja qe dendesia e popullsise per m2 eshte e tille qe e ben te veshtire sigurimin e ushqimit sipas "standarteve" perendimore, eshte si bicim lufte per ekzistence, me kupton besoj se une i kuptoj kinezet.

Sigurisht qe ka aq shume fakte per te folur per ushqimin, por une pata nje pyetje qe ne fillim, ju (sic tha jula) na bete derr me derrin, madje edhe me ripostimet.

Une di qe ne Korene e Veriut njerezit nuk kane asgje te hane, ushqehen me keq se Viktimat e Holokaustit, praktikisht 700 kalori ne dite per person.Pa mendo... :shrug: nderkohe qe ne dite nje person ka nevoje mesatarisht per 2500-2600 kalori ne dite.

Une kuptoj qe traditat gastronomike te nje populli jane te ndryshme per nje popull tjeter, natyrshem (eshte ceshtje shijesh dhe arsyesh jetike e arsye te tjera pa fund perse ne gastronomine e tyre ka hyre nje ushqim apo ka dale nga lista nje tjeter), por nuk kuptoj pse nje teme qe "gjoja" flet per rolin e ushqimit te beje propogande kundra-derr.

Nuk kam me deshire te perfshihem ne kete diskutim ne fakt, me beso qe gama e diskutimit nga postimi fillestar dhe ato mbeshtetese,eshte kufizuar shume. :cool: I vetmi qe Blendi qe beri "nje kthese" dhe te tjeret me pas tij.

Une po e mbyll ketu dhe po marr edhe urimin tend me vete edhe pse te sqarova fare mire per preferencat e mia. :cool:

gezim lame

Primus registratum

...kordele..fjala ishte per korene e jugut qe jane ne gjendje te mrekullueshme ekonomike...
kina ka dendsi 133b/km2 qe s'eshte me e larta ne bote edhe pjesa qendrore dhe lindore qe ka klimen
per jetese ka dendesi 200b/km2....

ps: sic behet fushate "anti-derr" s'ndalon njeri te behet fushate pro-derr..

PrInCiPiEl

Primus registratum

* 'Eksursioni' i injorancës, i paragjykimeve, i simpatizimeve( të injorancës dhe paragjykimve!) etj. si duket përfundoi .
* Loja e ping-pongut e 'shefes' së DSh si duket po ashtu përfundoi .

...

Sa për rifreskim , po e përsëris edhe njëherë qëllimin e temës :

Arsyet per ato qe u thane me larte(ne kete teme!) jane te shumeta .
Ato jane te natyres intelektuale dhe spirituale , morale dhe mentale ,fizike dhe ekonomike.

Qellimi I vetem eshte se si te zhvillojme vetvehten tone sipas nje kursi-orientimi-rruge te drejte te jetes ne menyre qe te jemi njesi e shendosh ne strukturen familjare , me pastaj ne shoqeri dhe PËRFUNDIMISHT njerezimin ne pergjithesi.
...

PrInCiPiEl

Primus registratum

Dikush më herët përmendi barërat dhe medikamentet nga ...

DOMOSDOSHMËRIA anulon NDALIMIN ne PARIMIN-NORMEN-REGULLLIN e DREJTËSISË.

PrInCiPiEl

Primus registratum

Ne baze te hulumtimeve te zhvilluara , dieta e caktuar ushqimore
ndikon dukshem edhe ne ngadalsimin e procesit te plakjes !

Ushqimet per tu zgjedhur :

* Dritherat e shkelqyeshem
Ushqimi dietik duhet te jete me permbajtje te larte te karbohidrateve komplekse, dhe me permbajtje te ulet ne proteina dhe yndyra.
Shume kalori ditore do ti merrni nga dritherat si p.sh. :
- GRURI
- THEKRA
- TËRSHËRA
- MELI
- ORIZI ( BOJËKAFE , JO I BARDHE !)
- MISRI

* Fasulet JOSHËSE
Prej BIMËVE BISHTAJORE jane :
- Fasulja ADZUKI
- Fasulja ANASAZI
- Fasulja e zeze
- Fasulja BOJËKAFE
- Fasulja e gjelbert
- BIZELJA e gjelbert
- FASULJA E KUQE
- Fasulet LARAMANE
- Fasulja LIMA ( sipas vendit ne Peru)
dhe natyrisht:
SOJË dhe PRODUKTET E SOJES !

* FRUTAT FANTASTIKE
Nuk mund te gaboni ne kete kategori : thjeshte zgjedhni ÇFARËDO QE ESHTE NE SEZON /pf/images/graemlins/smile.gif

* PERIMET
Perimet jane LËNDË USHQYESE me e dendur.Ato gjitheashtu burimi me I mire
I fitokemikaleve mbrojtese !
Pa marr parasysh perimet qe I zgjedhni , do te merrni nje sasi te madhe
te vitaminave , mineraleve ,fitokemikaleve e edhe FIBËR .
Ja nje liste e perimeve te tilla :
- RREPË
- BROKOLI
- LAKËR BRUKSELI
- LAKËR
- KAROTË
- LULELAKËR
- PATËLLXHAN
- HUDHËR
- LAKËRJESHILE
- PRAS ( A. porrum )
- QEPË
- SPEC
- PATATE
- SPINAQ
- KUNGULLI
dhe natyrisht :
- DOMATET .

King XoR
:cool:

PrInCiPiEl

Primus registratum

Ja disa bime qe jane esenciale per mbrojtjen e shendetit te njeriut.

* GINSENG(ZHENSEN)
* GINKO
* Hudhra

Sa per terheqjen e vemendjes se juaj :

ZHENSEN e forcon sistemin imun , stimulon prodhimin e hormoneve ne sistemin
endokrin , e rrit funksionimin mental dhe zvoglon efektin e stresit.

Per bimet e tjera :
Lexoni , Mesoni , Studioni ...

PS.Une them se ende jemi ne Kategorine D.Shoqerore ...
Por ... duhet t'i japim edhe nje AROMË SHKENCORE temes ...sepse keshtu , mbase , do te e shpetojme kete teme ,nga PING-PONGU I metejme neper forum!
... Don Barcini kishte gisht ne kete "loje" te pingut edhe pongut...!

Blendi

Primus registratum

Mua me duhet ti them dy fjale te mira per perdorimin e Ginseng-ut (Ne Amerike shqiptohet Xhinseng).
Ginsengu eshte ekstrakt i rrenjes se bimes me te njejtin emer dhe ka efekte te "magjishme" tek njeriu. Eshte perdorur per te pakten 7000 vjet ne Azine e larget si suplement medicinal qe merret ne cdo kohe dhe jo vetem kur je i semure (si vitaminat).

Efektet e Ginsengut jane keto:
<ul type="square">
[*]Zbut stresin, riparon kujtesen, ul oreksin tek njerzit mbipeshe, gjalleron trupin ne pergjithesi, permireson qarkullimin e gjakut, lufton kapitjen e shkaktuar prej lodhjes, forcon imunitetin, shton pjellorine (sperme dhe veze te shendosha) tek meshkujt dhe te femrat, shton oreksin per seks, tonifikon lehtesisht muskujt e trupit. Besohet gjithashtu se mund te parandaloje disa tipe te kancerit, dhe per shkak se permireson qarkullimin e gjakut perdoret edhe per te semuret me skleroze.
[/list]

Njihen tre forma te Ginsengut. Ginseng Korean (ose Kinez), Ginseng Amerikan dhe ginseng Siberian. Mund te quhet edhe Panax Ginseng por eshte thjesht Ginseng Korean. Te tre llojet kane aftesi gati te njejta. koreani ka epersi ne propagande per shkak se eshte perdorur ne heret nga aziatiket.
Masa qe duhet marre eshte 1000 mg (miligrame) ne dite.
ginseng-a.jpg
R165.GIF

Blendi

Primus registratum

Vura re se Mjeku popullor ne AF rekomandon perzjeren e Ginsengut per kurim te crregullimeve ne sistemin nervor.

AnaBlue

Forumium maestatis

Nje i njohuri im qe studionte doktorature filloj ta perdori per te rritur kujtesen. Pas ca kohesh filloj te kete marrje mendsh dhe te ndihej jo mire, keshtu shkoj tek mjeku. Mjeku i tha te ndalonte perdorimin e ginseng sepse i shkaktonte rritjen e tensionit te gjakut, dhe pse ky normalisht nuk vuante nga tension i larte.

Dua te them qe kur merren suplementa te tilla duhet pasur pak kujdes sepse ne disa raste mund te kene dhe efekte anesore.

Blendi

Primus registratum

Te gjitha shishet e Ginsengut theksojne se tejkalimi i 2000 mg ne dite (pra dyfishi i sasise se rekomanduar) do te shkaktoje ngritje tensioni.
Ndoshta i njohuri yt ka dashur ti kujtoje gjerat me teper ngut. /pf/images/graemlins/smile.gif

AnaBlue

Forumium maestatis

Ndoshta ke te drejte, ose ndoshta disa trupa jane te predispozuar per te reaguar ndryshe ndaj substancave qe marrin. /pf/images/graemlins/smile.gif

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Blendi:
[qb] Te gjitha shishet e Ginsengut theksojne se tejkalimi i 2000 mg ne dite (pra dyfishi i sasise se rekomanduar) do te shkaktoje ngritje tensioni.
Ndoshta i njohuri yt ka dashur ti kujtoje gjerat me teper ngut. /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Ginseng perdoret per te qene "viscious" ne krevat me femrat. Ke "persistence" ne seks. Sa qenka zhvilluar shoqeria shqiptare. Kujtoja se vetem une kisha perparuar por qenkam gabuar.

PrInCiPiEl

Primus registratum

Do të doja të citoja një numër anëtarësh që "reaguan" ndaj shkrimeve të mia më herët ne këtë temë :
Nuk kam deshiruar te reagoja më herët ... por ... një përgjegje mbase do te mund te ishte nje pjese e dialogut ne mes John Travolta-s ( JT) dhe Samuel L.Jackson (SLJ) ne " Pulp Fiction " :

JT : Want a sausage?

SLJ : Naw, I don't eat pork.

JT : Are you Jewish?

SLJ : I ain't Jewish man, I just don't dig on swine.

JT : Why not?

SLJ : They're filthy animals. I don't eat filthy animals.

JT : Sausages taste good. Pork chops taste good.

SLJ : A sewer rat may taste like pumpkin pie. I'll never know 'cause even
if it did, I wouldn't eat the filthy motherfucker. Pigs sleep
and root in shit. That's a filthy animal. I don't wanna eat nothin'
that ain't got enough sense to disregard its own feces.

JT : How about dogs? Dogs eat their own feces.

SLJ : I don't eat dog either.

JT : Yes, but do you consider a dog to be a filthy animal?

SLJ : I wouldn't go so far as to call a dog filthy, but they're definitely
dirty.But a dog's got personality. And personality goes a long way.

JT : So by that rationale, if a pig had a better personality, he's cease to
be a filthy animal?

SLJ : We'd have to be talkin' 'bout one motherfuckin' charmin' pig. It'd
have to be the Cary Grant of pigs.

Te dy aktoret fillojne te qeshin me te madhe /pf/images/graemlins/smile.gif

PS. Më lartë te 'citim' nuk vendosa asnjë emër të caktuar - sepse dihet se kush dhe si kan reaguar ndaj meje !
Kush dëshiron mundet me i lexu , ato gjenden në faqet paraprake në këtë temë.

karamel

Primus registratum

PER MUA USHQIMI ESHTE NJE DROGE, KAM RELACIONE TE KOMPLIKUARA, ME KA BERE TE MBYLLEM NE VETVETE, TE MOS KEM AS NJE LIDHJE STABEL, DHE TE JEM SHUME INDIVIDUALISTE, GENJESHTARE, DHE MASHTRUESE!

PrInCiPiEl

Primus registratum

Fillimisht postuar nga 3329680_85210:
PER MUA USHQIMI ESHTE NJE DROGE, KAM RELACIONE TE KOMPLIKUARA, ME KA BERE TE MBYLLEM NE VETVETE, TE MOS KEM AS NJE LIDHJE STABEL, DHE TE JEM SHUME INDIVIDUALISTE, GENJESHTARE, DHE MASHTRUESE!
Nëse do të më lejohet:

Beso në vetëvehte !
NDRYSHO PER TE MIRE!

BESO!

Cdo të mira në jetë.

Sinqerisht
PrInCiPiEl

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga PrInCiPiEl:
[qb] Ja disa bime qe jane esenciale per mbrojtjen e shendetit te njeriut.

* GINSENG(ZHENSEN)
* GINKO
* Hudhra

Sa per terheqjen e vemendjes se juaj :

ZHENSEN e forcon sistemin imun , stimulon prodhimin e hormoneve ne sistemin
endokrin , e rrit funksionimin mental dhe zvoglon efektin e stresit.

Per bimet e tjera :
Lexoni , Mesoni , Studioni ...

PS.Une them se ende jemi ne Kategorine D.Shoqerore ...
Por ... duhet t'i japim edhe nje AROMË SHKENCORE temes ...sepse keshtu , mbase , do te e shpetojme kete teme ,nga PING-PONGU I metejme neper forum!
... Don Barcini kishte gisht ne kete "loje" te pingut edhe pongut...! [/qb]
Per cilin ginseng e ke fjalen?
Egzistojne 22 lloje te ndryshme.

Raif

Primus registratum

Kur themi Ginseng duhet kuptuar nje prej se paku 22 bimeve qe jan te ndryshme ne permbajtje, edhe pse disa i ngjajn Ginseng-ut te vertet i njohur ne shkence me emrin Ginseng Panax.

Sipas hulumtimeve te bera (Mayer, Rusi) Ginseng-u Panax eshte ilaqi i vertet qe sheron semurjet qe i kan permend Principieli dhe Blendi por edhe disa te tjera, semurje keto te njohura si te pasherueshme per mjeksine medicinale farmaceutike...

Mayer e ka bere sintetizimin e par te Ginsengut Panax (karakteristike jan 19 komponente, dhe Une mund te verifikoi me kete metode klasike te Mayerit se a eshte ginseng-u Panax apo jo).

Te gjitha llojet tjera te Ginsengut nuk jan ilaq as i perafert me Ginseng Panax. Kjo bime (perdoret vetem rrenja) ndikon ne te gjitha organet ne organizem dhe shkurt: eshte njeri nder ilaqet themelore te Imunitetit te organizmit.
Eshte vertetuar se Ginseng Panax i regjeneron indet e gjakut qe do te thot e "pertrin njeriun" (gjithnji me ndihmen e Zotit te vetem te madheruar)

Mendohet se eshte bima me e hulumtuar shkenctarisht ne te cilen jan zbuluar mbi 200 komponente te ndryshme.

Kur lexojme per ndonje bime si p. sh. Gensing Panax, gjithnji preferohet dicka qe eshte prodhim nga ajo bime e kjo, me rregull, jo se eshte ai prodhim me i mire per shendetin por nga shkaku qe i thon BIZNIS.

Dua te theksoi se Ginsengu Panax nuk duhet perdor gjithnji por mund te perdoret ne sasi te caktuar 3-4 muaj, me pas duhet bere pauze per tre muaj ne menyre qe te vazhdohet perdorimi i tij per tre muaj te tjere e keshtu me rradh.

Edhe pse hulumtimet shkencore nuk kan gjetur asnje komponent ne Ginseng Panax qe mund te ndikoi negativisht ne organizem, prap kjo bime nuk duhet te perdoret rregullisht per me shume se 3-4muaj, qoft si caj i pregaditur apo ne ndonje forme tjeter sepse mund te shkakton ngritjen e tensionit te gjakut e me pas pjellin probleme tjera...

Pirja e cajit nga kjo bime (nje e treta luges se vogel te cajit ne nje gote 2.5 - 3.00 dl pervlohet me uje shume te val dhe kullohet menjihere, ketu dua te ceku se nese doza e bimes eshte me e vogel se sa duhet te jet, at'here ndikon ne ngritjen e tensionit te gjakut kurse sasia e duhur ndikon ne uljen e tensionit te gjakut, kurse efekti me rregull fillon prej dites se 14 deri me se largu ne diten e 28 kur efekti eshte konkret dhe pozitive) tre here ne dite per tre muaj me se shumti, jep rezultate shume te mira pozitive per te gjitha qe me lart i permenden Principieli dhe Blendi,gjithashtu e lufton kolestorinen dhe diabetin etj. por jo edhe ne rastin e kancerit sepse ketu efekti eshte me i madh dhe konkret tretja e bimes ne alkohol (ne kete menyre absorbohen komponentet ilaq qe i luftojn me sukses kanceroidet etj.)

Per Ginseng Panax kaq kesaj radhe e tash pak per mishin e derrit:

Une si shqiptar i besimit musliman nuk e perdori mishin e derrit dhe kjo eshte normale, mirepo nga te gjithe misherat ky i derrit me se shumti u rekomandohet pacienteve te semur qe ate mos ta perdorin. Ne lidhje me kete teme do te mundohem te pregadise nje artikull qe e spjegon problemin pse mishi i derrit shpesh here ndalohet edhe nga ana e mjekeve ane e mbar botes.

PrInCiPiEl

Primus registratum

Mjeku Popullor:

...
Une si shqiptar i besimit musliman nuk e perdori mishin e derrit dhe kjo eshte normale, mirepo nga te gjithe misherat ky i derrit me se shumti u rekomandohet pacienteve te semur qe ate mos ta perdorin. Ne lidhje me kete teme do te mundohem te pregadise nje artikull qe e spjegon problemin pse mishi i derrit shpesh here ndalohet edhe nga ana e mjekeve ane e mbar botes.
/pf/images/graemlins/wink.gif

jula

Primus registratum

Meku i Donaldsve deklaroi se nuk do te perdore me antibiotike ne ushqimin e pulave dhe vicave qe perfundojne ne menute e fast-foodit nr.1 ne bote. Antibiotiket e perdorur me shumice tek kafshet e shendetshme (pra vetem me qellim iper-zhvillimi) eshte vertetuar te shkaktojne imunitet ndaj veprimit te antibiotikeve tek vete njeriu.
Trataktivat kishin 20 vjet qe zgjasnin, me ne fund u arrit dicka. Ndergjegjsim apo frike nga uljet e te ardhurave nga bojkotimi? S'ka rendesi, me duket nje lajm i mire.