Re: Roli i ushqimit dhe pijes në shëndetin tonë

olti

Neo
Re: Re: Roli i ushqimit dhe pijes në shëndetin tonë

Fillimisht postuar nga PrInCiPiEl:
[qb] Derri eshte nje kafshe qe ushqehet me cdo gje !
Ka shume semundje qe percjellen nga derri te njeriu.

Hulumtimet e fundit jane te fokusuara ne pleqerin e njeriut ku mosha e vjeter eshte karakterizuar me fortesimin e astarit te brendshem te eneve te gjakut te zemres , trurit etj, proces qe quhet 'atheroselerosis'.
Kur formohet nje drocke-tromboze , ajo rezulton ne sulme ne zemer('coronary thrombosis')ose goditje ( 'cerebral thrombosis').

Faktor te ndryshem jane pergjegjes per 'atheroselerosis'.
Atheroma( tumor , i mbushur me material ne forme kokrrash ) e madhe mund te prodhohet ne lepur , kur ai te ushqehet me kolestereol('cholesterol').
Por kur ti shtoni DHJAMË DERRI - sallo, kolesterolit , incidenca e 'atheromes' rritet dhe keshtu mund te prodhohoni trombozen koronare
('coronary thrombosis') dhe infraktin miokardik .

PËR MË TEPËR DHJAMA e DERRIT permban 2800 njesi te vitaminit D ne 100 grame dhe aspak vitamin A !!!
Se voni vitamina D eshte cilesuar pergjegjese per atheromen , duke shakaktuar rritje te konsumimit te kalciumit ne enet e gjakut.

Ne qeniet njerezore , serumi kolesterol nuk eshte ne varrtesi ne kosumin e kolesterolit ne diete , POR varet nga proporcioni I yndyres shtazore ne diete , e cila e ngrite nivelin e beta-lipo proteineve ne gjak.

Yndyra shtazore permban ACIDE YNDYRORORE te ngopura , dhe mu keto ACIDE YNDYRORORE te ngopura jane zbuluar qe te jene nje nga shkaqet qe shkaktojen atheromen ne njeriun.
PASTËRMA mesatare e DERRIT permban 25 % proteina dhe 55 % yndyre !!!!

Ne nje pulikim shkencor lexojme se nje (1) person nga gjashte(6) prej tyre ,ne Ameriken Veriore , ne muskujt e tyre kishin mikrobin TRIKINOZ 8 , nga ngrenia e mishit te derrit(dhe produkteve ) te infektuar me KRIMBA TRIKINOZ . Shume prej njerezve te infektuar nuk kan fare simptome.
Shumica e atyre qe kishin simptome , sherohen ngadale.
Disa prej tyre vdesin , e disa prej tyre shterngohen te mbesin invalide te perhershem.
Qe te gjithe ishin perdorues te shkujdesuar te mishit te derrit (thiut).
Askush nuk eshte imun nga ato semundje dhe nuk ka sherim per te !
Parandalimi I infeksionit eshte pergjegja reale !
Cdo kush qe I lexon keta rrjeshta do te duhej te kuptonte se nuk ka garanci reale ne PARREZIKSHMËRI kur te ushqehet me mish derri(dhe produket e dala prej tij), qe nuk do te infektohet me TRIKINOZ !!!

[/qb]
Donit fakte shkencore ju?! Ja ku i keni. Me pare kur Blendi permendi vecse domosdoshmerine e njeriut per aminoacide te cilat i merr nga derri (po ashtu si mund t'i merrte nga ndonje kafshe tjeter) dolen fanset dhe duartrokiten dhe mezi gjeten rastin te identifikonin nje "fondamentalist"
He iher te shohim ca po na thuhet akoma! :goofy:

olti

Neo

Fillimisht postuar nga Skunk Love:
[qb] Me falni Principeli se nuk dua tju nderpres fjalimin, po moderatore ka ky forum? Nese ka, cila eshte lidhja e kesajt teme me DISKUTIMET SHOQERORE? Me sa di une ne ketu diskutojme fenomenet midis NJERIUT DHE NJERIUT jo YNDYRNAT E NGOPURA ACIDE TE MISHIT TE DERRIT . Nuk e kuptoj se pse moderatoret nuk e kryejne punen e tyre dhe mbajne me hater . Kjo teme eshte komplet jashte vendit .

Principel ne e dime se je musliman dhe se nuk ha mishin e derrit. kur lexoj si shkruan ti mendoj, DO FILLOJ TE HA AKOMA ME SHUME DERR .
Allahu do te denoje se ne vend qe ti bindesh njerzit po i ben te hane derr per inatin tend .
Pse ka jete pa Prosciuto di Parma ? [/qb]
Another fan! /pf/images/graemlins/tongue.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Olti, qendro ne teme dhe mos tall dynjane, ato me lart nuk jane fakte, perse te mos e hame derrin kur ha njesoj sic ha pula kur ju parashtroni si fakt qe ai suhqehet me fekale ndaj edhe eshte i urryer si kafshe (lerini menjane metaforat derri mebtet derr),nese ky eshte argumenti i vetem, atehere pula ua ka bere glasen ne koke, me ktheni pergjigje pa paragjykime, pa citate, pa nenshkrime apo shprehje absurde evazive pseudo-psikologjike.

Une e di pse derri u hoq nga lista e ushqimeve te lejuara per muslimanet, e di fare mire historine, ju po e shtremeberoni.Tani me thoni sic i thuhet nje femije thjeshte paster dhe bukur pergjigjen e pyetjes se mesiperme!

Kjo teme eshte absurditeti me i madh qe kam lexuar gjer me sot, totalisht dhe pakundershtueshmerisht PROPOGANDE!

jula

Primus registratum

Hehehe Kordelke derri ha si pula po pula rri tek shkallet e pallatit dhe qendis tere diten, eshte goce e ndershme kurse derri...pfff...bote e shthurrur, bote imorale! :rockband:

Kordelja

Valoris scriptorum

Une lexoj mes rreshtave te tu jula, shpresoj qe te mos "ndeshkohemi" me citate te tjera dhe te mos ripostohen ato qe jane postuar ne faqen e pare ne cdo faqe tjeter te kesaj teme.

Shendet popull! :thumbsup:

PrInCiPiEl

Primus registratum

Sa bukur u vërtetuan fjalët e thëna që në fillim të temës :

Ushqimi dhe pijet kan efekt direkt ne shendetin tone.
Jane te percaktuara regulla rreth ushqimit dhe pijeve .
Theksimi bije si mbi shendetin fizik ashtu edhe ate moral ,sepse qe te dyja keto jane njesoj te rendesishme per shendetin e shoqerise.
Abstenimi nga te perdorurit e derrit(thiut) per ushqim eshte nje prej hapave qe njerezimi duhet te ndermarri qe te praktikoj higjiene dhe te arrij pastertin shpirterore.

Jeta e njeriut eshte perzierje e trupit dhe shpirtit.
Cdo gje qe eshte e demshme per trupin , gjitheashtu e demton edhe shpiritn.
Konsumimi I mishit te derrit(thiut) e zvoglon ndjenjen e turpit , dhe ne ate menyre edhe standardet e modestise.
Ata popuj qe e konsumojne derrin ne menyre te zakonshme kan nje standard te ulet morali qe rezulatojne ne faktin qe virgjiniteti , thjeshtesia dhe turpi(ndruajtja) po behen gjera te se kalaures ne shoqerisne e tyre.

Numri I nenave te pamartuara eshte ne rritje te shpejte perkunder perdorimit te pilulave dhe mjeteve te tjera kontraceptive.

Simpas nje raporti , 60 deri ne 70 perqind e femrave ne Suedi behen nena para marteses ! Formula 'lekura per lekuren nuk eshte mekat' eshte ne kumbim por atje veshtire se ka ndonje ndjenje te turpit ose pendim per rezulatatin final.

Pasi qe shume kombe jane bere adiktive te veres dhe derrit , liria seksuale me te gjitha te keqiat qe e percjellin , jane rrenjosur ne kulturen e tyre.
Si rrjedhoje homoseksualiteti eshte legalizuar nga Parlamenti Britanik.

Tani behen deklarime se derri eshte diete shume e forte , e pasur ne proteina !!!!
Argumentimi I metejme se , pasiqe ka mungese te madhe te gjerave usqimore ne bote , dhe derrat jane te dispozicion dhe ne kuantitete te bollshme ,duhet konsumuar derri ne diete per te kapercyer mungesen ushqimore !!!

Nese ky argumet eshte I veretete , atehere pse nuk perdoret mishi I kafsheve te tjera , qenit psh., qe jane me bollek ????

Nje botekuptim tjeter I gabuar rreth mishit te derrit eshte ai se konsumimi I tij zgjate jeten njerezore , edhe pse kjo eshte nje mit I pastert dhe absurditet.
Në horizont nuk duket as edhe një argument kundër !

Njejtë edhe për raportet shkencore ,që po ashtu u dhanë më lartë !

Duhet ri-përkujtuar njerëzit se për cka është duke folur tema /pf/images/graemlins/smile.gif
:rockband:

Kordelja

Valoris scriptorum

/pf/images/graemlins/laugh.gif

A te thash jula, a te thashe /pf/images/graemlins/laugh.gif

jula

Primus registratum

Princi, si mund te guxojme te te kundershtojme?
Une personalisht jam duke analizuar thelle shthurrjen e shpirtit tim ne saj te substancave qe trupi im merr...duket pak si alkimi po nejse.

Ama qe pula ha ashtu, i ka vdekur gjeli muhabetit! :wave:

Kordelja

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga jula:
Ama qe pula ha ashtu, i ka vdekur gjeli muhabetit! :wave:
....me mire te mos vazhdojme ta bejme ne, se bie ne vesh te shurdhet kakarisja /pf/images/graemlins/wink.gif

AnaBlue

Forumium maestatis

Po te ishit tek tema politike, do vija bast se mbrojtesit e derrit (ato qe thone qe mos ti vrasim dhe hame mishin) do mendoja se kane marre rryshfet per nje propagande te tille /pf/images/graemlins/laugh.gif

shpresa

Primus registratum

neo, ne rast se me konsiderove fan te Blendit kur shkrova me pare, e ke gabim . Sa per dijeni nuk kisha qelluar ta lexoja shkrimin e Blendit . Mundet qe njeriu te shkruaje edhe ate qe mendon vete, ti pse i shikon te gjitha reagimet si tifozllik????

Sa per dijeni ai kishte te drejte per aminoacidet, se principeli thote qe derri hyn ne gjak si derr . Dikush qe pohon kete pretendon se merr vesht nga mjeksia??
Po qe derri qenka kurvar seksual, c'ka te beje me njeriun ? Pulat psh jane kandidate per orgji lezbike me nje gjel te vetem ne kotec .
Dhe nose do te dish ti me te vfertete, mishi i derrit dhe mishi i lopes nuk kane ndryshime te medha ne vlera kimike, proteinash dhe bakteriale . Ashtu sic ka shirit derri ka edhe shirit kau . Sa per yndyren dhe forcimin e membranes se brendshme te venave (i thene thjeshte per Diskutime Shoqerore: akumulim proteine), shkaktari numer 1 i semundjes eshte VEZA, VEZA, VEZA, VEZA, VEZA!!!!
Por Qurani nuk thot gje per vezen, dhe as principeli, normal .

Guest

Fillimisht postuar nga Skunk Love:
[qb]

Pse ka jete pa Prosciuto di Parma ? [/qb]
buonoooooooooooo! :goofy:

PrInCiPiEl

Primus registratum

Nje pergjegje per miken e nderuar moonlight /pf/images/graemlins/smile.gif
Shpresoj se do te hasim ne mirekuptime :
Ketu nuk eshte vend i teologjise , por nje pergjegje per miken time me duhet te e jap.
Shume shkurter :

moonlight
yochana
Anetar/e # 62
Shkruajtur më 07 Maj, 2003 07:45
--------------------------------------------- ----
...

Principiel, nuk je aspak ne gjendje t'u vesh pike ne fund fjalive ku permend Biblen.
(per me teper, ca lidhje kishte ajo fjali me shkrimin 'tend' ne pergjithsi?!)

Nejse, ca nuk po lexojme!
Përshëndetje moonlight

Në shkrimin tim fillestar kam potencuar :

PrInCiPiEl Shkruajtur më 05 Maj, 2003 17:00 :

Kur'ani e ka ndaluar mishin e derrit(thiut) , keshtu qe muslimanet as qe e prekun ate . Bibla po ashtu ka ndaluar mishin e derrit, por te krisheret e kan mosperfillur kete rregull dhe filluan te e konsumojne .
Ju lutem vetem lexoni :

“Për ju është i papastër; derri, sepse është dythundrak dhe e ka këmbën të ndarë, por nuk është ripërtypës; për ju ështp i papastër. Nuk do të hani nga mishi i tyre dhe nuk do të prekni trupat e tyre të pajetë; për ju janë të papastër”.
Lev. 11:6-8:

Kjo vërteton se mishi i derrit ka qenë i ndaluar edhe në Bibël /pf/images/graemlins/smile.gif

Cdo të mira /pf/images/graemlins/smile.gif

PrInCiPiEl

PS. Për pyetjet e tjera që më ke bërë , me gjithëdëshirë do të të përgjigjem, kur do të kemi mundësinë që të bisedojmë direkt ose në chat ose në Yahoo messenger /pf/images/graemlins/smile.gif

gezim lame

Primus registratum

......Jula & Kordele.....
e para derri eshte kafshe - pula shpend
e dyta derri dhe i pula kane fizionomi te ndryshme
e treta derri ha edhe njeriun dhe kjo eshte edhe gati nje forme kanibalizmi te hash derrin....
e katerta po te merret nga ana teologjike nese Zoti thote te mos prekesh mishin e derrit ne Kuran dhe ne Bibel ai qe eshte besimtar patjeter s'e ve ne dyshim urdherin.....
ka edhe nga ana shendetsore sic jane fjalet e principel.....

ne fund po ju jap nje urim te gjitheve atyre qe e hane derrin......e hongshi me nocke e me bishtin e perdredh qe ma ka si turjel se s'ju ndalo njeri e as ja vlen me fol me teper...

X

TranofiljA

Primus registratum

Flitet per rolin e ushqimit dhe pijes...dhe ju akoma keni mbetur ke derri :rolleyes:

Njeriu eshte vete perzgjedhes i ushqimit. Kam pershtypjen qe n.q.s dicka eshte me te vertete shume e demshme, nuk do ta konsumonin...eshte pune shijesh.

Une p.sh mendoj qe pijet me gaz (aq me shume cola& pepsi) jane shume te demshme kur konsumohen ne sasi te shumta.

Hajde levizeni rradhen se ngelet ke MISHI /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kur me Kafshon te Gervish

Primus registratum

po sigurisht qe jan te demshme pijet gazuse
gjithmon te fryn barkun dhe nuk ndjehesh rehat
un pervete kam hequr dor nga pjet gazuse
veçanerisht nga cola
per vete pi nga pijet gazuse ate Tonik
me pelqen shum dhe nuk permban sheqer

me mir esht e preferushme te pish çaj te ftoht
esh me i shendetshem

olti

Neo

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb]
Fillimisht postuar nga jula:
Ama qe pula ha ashtu, i ka vdekur gjeli muhabetit!
....me mire te mos vazhdojme ta bejme ne, se bie ne vesh te shurdhet kakarisja[/qb]
Kordelina fjalet tuaja ne kete teme dhe ne ndonje tjeter /pf/images/graemlins/wink.gif jane nje shume fjalesh qe ndoshta formojne fjali, por kuptim nuk i shoh une. Per Julen do te thoja se e ke kapur aq keq pulen sa po ia shkit puplat /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/tongue.gif Ai te cilin filluat ta kryqzonit, dha plot fakte pse eshte i demshme dhe nga ju nuk po shoh asgje. Tentoi pak Blendi, por ai kujton se eshte i vetmi qe ka bere biologji, apo qe ka ngrene Mc. Un' se di nga e gjeti Blendi ate perqindjen e llojrave te mishrave qe konsumohen ne perendim, por mesa kam pare une mishi i derrit eshte norme dhe mishrat e tjere gati perjashtime. Ndersa te McDonalds afer shpise time do doja shume te provoja dhe une nje BigMc, por gjithmone detyrohem te ha McChicken. Blendi thote se nuk ka rendesi se cfare ha, sepse ne gjak shkojne njesoj ato, pra i bie qe ne te hame dhe ate qe Jula e ka permendur kaq shume deri tani per pulen, apo dhe mishin e lopes e cmendur- dhe nuk ka per te na gjetur gje /pf/images/graemlins/wink.gif POR ka proteina dhe proteina. Ka qe jane te mire dhe te duhura, po ashtu si ka dhe te demshme dhe bartese te semundjeve. Principel i permendi shume fakte, por une do te thoja vetem dicka. E dini ju pse derri ve mish dhe shendoshet aq shpejt?! Ja them una. Sepse ndersa shume kafshe te tjera nje pjese te madhe te asaj qe hane e nxjerrin ne formen e jashteqitjeve, derri nuk e ben kete, por i kthen te gati te tera ne mish dhe dhjam dhe jane keto qe ne hame. Klaro?! :smash: Nejse ju befte mire ju :devil: :goofy:

Blendi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga 'Neo':
[qb] Un' se di nga e gjeti Blendi ate perqindjen e llojrave te mishrave qe konsumohen ne perendim, por mesa kam pare une mishi i derrit eshte norme dhe mishrat e tjere gati perjashtime. Ndersa te McDonalds afer shpise time do doja shume te provoja dhe une nje BigMc, por gjithmone detyrohem te ha McChicken. ...[/qb]
Nese mundohesh te me nxjerresh genjeshtar. Dust it off and try again...
Kjo eshte menuja e McDonalds USA
http://www.mcdonalds.com/countries/usa/food/n utrition/categories/ingredients/index.html#1 :

04-25-2003 01:15P.M. (EST)
Sandwiches

Big Mac®: Beef Patty*, Big Mac Bun, Sharp Pasteurized Processed American Cheese, Big Mac Sauce, Lettuce, Pickle Slices, Onions (Dehydrated), Grill Seasoning

Big N' Tasty®: Quarter Pound 100% Beef Patty*, Sesame Seed Bun, Lettuce, Tomato Slice, Mayonnaise, Ketchup, Chopped Onions, Pickle Slices, Grill Seasoning

Big N' Tasty® with Cheese: Quarter Pound 100% Beef Patty*, Sesame Seed Bun, Lettuce, Tomato Slice, Mayonnaise, Sharp Pasteurized Processed American Cheese, Ketchup, Chopped Onions, Pickle Slices, Grill Seasoning

Cheeseburger: Beef Patty, Regular Bun, Sharp Pasteurized Processed American Cheese, Ketchup, Mustard, Pickle Slices, Onions (Dehydrated), Grill Seasoning

Chicken McGrill®: Grilled Chicken Breast Filet, Sesame Seed Bun, Lettuce, Tomato Slice, Mayonnaise

Crispy Chicken: Crispy Chicken Breast Filet, Sesame Seed Bun, Lettuce, Tomato Slice, Mayonnaise
Double Cheeseburger: Beef Patty, Regular Bun, Sharp Pasteurized Processed American Cheese, Ketchup, Mustard, Pickle Slices, Onions (Dehydrated), Grill Seasoning
Double Quarter Pounder® with Cheese+: Quarter Pound 100% Beef Patty*, Sesame Seed Bun, Sharp Pasteurized Processed American Cheese, Ketchup, Mustard, Pickle Slices, Chopped Onions, Grill Seasoning

Filet-O-Fish®: Fish Filet Patty, Regular Bun, Tartar Sauce, Sharp Pasteurized Processed American Cheese, Grill Seasoning
Grilled Chicken Flatbread: Flatbread, Grilled Chicken Strips, Creamy Herb Sauce, Processed Pepper Jack Cheese, Tomato Slice, Lettuce, Grilled Onions, Montreal Steak Seasoning, Cooking Spray Oil

Hamburger: Beef Patty, Regular Bun, Ketchup, Mustard, Pickle Slices, Onions (Dehydrated), Grill Seasoning

Hot 'n Spicy McChicken®: Hot and Spicy McChicken Patty, Regular Bun, Mayonnaise, Lettuce
McChicken®: McChicken Patty, Regular Bun, Mayonnaise, Lettuce

Quarter Pounder ® with Cheese+: Quarter Pound 100% Beef Patty*, Sesame Seed Bun, Sharp Pasteurized Processed American Cheese, Ketchup, Mustard, Pickle Slices, Chopped Onions, Grill Seasoning

Quarter Pounder®+: Quarter Pound 100% Beef Patty*, Sesame Seed Bun, Ketchup, Mustard, Pickle Slices, Chopped Onions, Grill Seasoning

*Legjenda per Beef Patty:
Beef Patty: 100% pure USDA inspected beef; no additives, no fillers, no extenders.

Jo vetem qe mishrat e tjera nuk jane perjashtime. por ne menune e McDonalds nuk ka absolutisht asnje gram mish derri. E megjithate McDonalds eshte nje nga dietat me vdekje prurese sot ne bote.
Mishi i lopes - THE REAL KILLER /pf/images/graemlins/smile.gif
mckiller.gif

AnaBlue

Forumium maestatis

Si tha Tranofilja, nuk kemi pse te flasim vetem per mishin (aq me teper une personalisht qe nuk ha asnje lloj mishi). Jam plotesisht dakord me te kur thote se pijet e sotme freskuese, sodat, si pepsi e coce jane mese te demshme. Jane te mbushura me kimikate, sheqer dhe ngjyra artificiale. Gjithashtu, dua te permend sa i rendesishem eshte qualiteti i ushqimit qe hame, dhe i ujit qe pime, gjera qe i ka permendur dhe Mjeku Popullor tek tema Mjekesi Popullore. Une kam disa vjet qe kam kaluar pothuaj organic. Eshte pak me shtrenjt si ushqim, por ja vlen si per shije, ashtu dhe kufizimi i futjes ne trupin tone te hormoneve dhe antibiotikeve me te cilat rrisin kafshet. Gjithashtu, cdo gje qe ble dua te lexoj qe thote se nuk ka preservatives dhe eshte natyrale. Po te kete paketa e ushqimit ne permbajte nje tufe me formula kimike dhe emra ushqimesh qe do tingellonin me mire ne oren e kimise, as marr mundimin per ti blere.

Blendi

Primus registratum

DISA DERR FAKTESH INTERESANTE

<ul type="square">
[*]Derri eshte burimi i me se 40 barnash dhe medikamentesh te ndryshme qe perdoren sot ne mjeksi.
(Dhe ti mendove se nuk perdorje mish Derri, lol /pf/images/graemlins/laugh.gif ).
[/list]

<ul type="square">
[*]Derri eshte mishi me i perdorur ne bote.
(Ndersa ka akoma vende ku njerzit nuk ushqehen mosperdorimi i Derrit eshte nje luks qe nuk ia lejojme dot vetes).
[/list]

<ul type="square">
[*]Lekura e derrit perdoret per te mjekuar djegjet e renda tek njerzit per shkak te ngjashmerise se madhe me lekuren e njeriut.
[/list]

<ul type="square">
[*]Antropologet besojne se mishi i pare qe njeriu perdori si ushqim ishte mishi i derrit te eger.
[/list]

<ul type="square">
[*]Per te ndaluar derrat qe te hynin ne fushat e grurit banoret e ishullit Manhattan ne NY ndertuan nje mur. Rruga qe u shtri pergjate murit te derrave egziston edhe sot ne Manhattan, quhet...Wall Street
[/list]