Re: Libri që ke në duar.

Status
Not open for further replies.

Goca

Primus registratum
Re: Re: Libri që ke në duar.

mbarova "Kusheriri i engjejve" ... Kadare

Kshu e kam une , e filloj me nje shkrimtar e i nxjerr funin, mbrapa du me i hy Hygos...

ilva

Primus registratum

HORDHIA- "Kur shqipetaret ishim ne" duhet lezuar sepse tregon jeten e bukur te ketyre meeee...ave italian mafiozet si i kane shitur grate,shfrytezuar femijet e tjera pislliqe shume interesant.

romeo

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb] Muri, Sartre [/qb]
e pashe edhe une ne nje version shqip ne nje librari ketu ne Firenze. Kur ta mbarosh me thuaj nese ja vlen qe ta blej.

Mrika Limani

Primus registratum

A e ka lexuar dikush "Djalli dhe zonjusha Prym:
P.coelho?

Eshte nje liber i mire, por te tjeret i ka me te mire.

eM

Paper Moon

per mendimin tuaj kush eshte libri me i mire i Ibsen? Ndonjeri?

:shrug:

bebivogel

Forumium maestatis

'Ora e Lige'- Gabriel Garcia Marquez ...
version ne shqip ...
Do e kerkoj ne spanjisht edhe pse do e kem te veshtire ...

eM

Paper Moon

Fillimisht postuar nga Blendi:
[qb] "A doll's house" sipas meje, sipas Ibsenit nuk di gje. [/qb]
hrm kete e kam lexuar dhe me pelqen shume po nuk jam ne gjendie te vendos nese The Master Builder eshte edhe me mire. booh me duhej si dhurate...

Mrika Limani

Primus registratum

Isbenit?Nuk kam lexuar ende asnje liber te tij...
Por do te kerkoj ndonje liber te tij :thumbsup:

zog

Primus registratum

sipas Nolit eshte "Zonja Ingra e Ostrotit" e shkruar ne 1885 ku Ibseni ish 27 vjetç.

shihni ç'thot NOLI per te:

"Kjo drame eshte kllasike per nga forma me te tria unitetet, te kohes, te vendit dhe te interesit: eshte e permbledhur ne nje kohe te shkurter, ne nje nate; lohet ne nje vent, ne Keshtjellen e Ostrotit; ka nje interes kryesor, krizen ne shpirtin e Ingres.
Nga ana tjeter, eshte romantike nga disa episode te papritura, melodramatike, te lidhura me pahir dhe me nje menyre pak a shume arbitrare. Po keto cene, te cilat e vellazerojne me dramat e Viktor Hugoit dhe Skribit (Scribe), te hedhura per jete ne kosh te harrimit, Ibseni i ri ka ditur jo vetem t'i kunderballanconje, po dhe t'i mbulonje me forcen e tij dramatike tronditese, me psikollogjine ne te pershkruar protagonistet e drames dhe me mjeshterine e tij ne te pikturuar nje periude mjerimi kombetar. Fytyrat skandinave te Ingres, te Lykes e te Skaktalit jane aq te gjalla sa na duket sikur i njohim, sikur i kemi pare sigurisht rreth nesh me emra dhe me kostume te ndryshme. Piktura e tere eshte aq e mire, sa munt ti zbatohet çdo vendi te shtypur qe ka shkuar nga ato mjerime ne perpjekjet per liri. Nga keto pikepamje, "Zonja Ingra e Ostrotit" vihet prej shume kritikesh prane dramave historike te Shekspirit dhe me lart se dramat simbolike dhe sociale me te forta qe na ka dhene me vone Ibseni i rritur dhe i arrire gjer ne kulm."

alinos

Forumium maestatis

Jam ankuar alinos.Lere se kushedi deri neser vjen ne terezi.Boh!

Nella

Primus registratum

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] sipas Nolit eshte "Zonja Ingra e Ostrotit" e shkruar ne 1885 ku Ibseni ish 27 vjetç.

shihni ç'thot NOLI per te:

"Kjo drame eshte kllasike per nga forma me te tria unitetet, te kohes, te vendit dhe te interesit: eshte e permbledhur ne nje kohe te shkurter, ne nje nate; lohet ne nje vent, ne Keshtjellen e Ostrotit; ka nje interes kryesor, krizen ne shpirtin e Ingres.
Nga ana tjeter, eshte romantike nga disa episode te papritura, melodramatike, te lidhura me pahir dhe me nje menyre pak a shume arbitrare. Po keto cene, te cilat e vellazerojne me dramat e Viktor Hugoit dhe Skribit (Scribe), te hedhura per jete ne kosh te harrimit, Ibseni i ri ka ditur jo vetem t'i kunderballanconje, po dhe t'i mbulonje me forcen e tij dramatike tronditese, me psikollogjine ne te pershkruar protagonistet e drames dhe me mjeshterine e tij ne te pikturuar nje periude mjerimi kombetar. Fytyrat skandinave te Ingres, te Lykes e te Skaktalit jane aq te gjalla sa na duket sikur i njohim, sikur i kemi pare sigurisht rreth nesh me emra dhe me kostume te ndryshme. Piktura e tere eshte aq e mire, sa munt ti zbatohet çdo vendi te shtypur qe ka shkuar nga ato mjerime ne perpjekjet per liri. Nga keto pikepamje, "Zonja Ingra e Ostrotit" vihet prej shume kritikesh prane dramave historike te Shekspirit dhe me lart se dramat simbolike dhe sociale me te forta qe na ka dhene me vone Ibseni i rritur dhe i arrire gjer ne kulm." [/qb]
Dhe Noli, qe e kish mjeshtri perkthimin, e ka qare fare. Personazhet te duken teresisht shqipetare per nga karakteri. Kam pershtypjen se jo pa qellim Noli perktheu pikerisht kete drame te Ibsenit; per te vene theksin mbi krenarine,fisnikerine, besnikerine, dashurine e nenes per femijen, per vendin...me nje fjale, ato virtute qe jane karakreristike per shqiptarin.

Patjeter qe eshte drame e fuqishme. Dhe sic e thote ai vete, drama ndjek modelin aristotelian qe eshte karakteristike per tragjedite shekspiriane. Nje nga veprat klasike qe te ngelet ne mendje, edhe sikur ta kesh lexuar nje here te vetme.

zog

Primus registratum

sot sapo bleva "L' ignorance" te Milan Kundera. kuptohet hala se kam lexu, shpresoj ta lexoj e jo ta arkivoj si pothuaj ç'bej gjithnje keto kohe. shihni ç'thote Kundera tek kapaku prapem i tij:

" Mbi te ardhmen, te gjithe gabohen. Njeriu nuk mund te jete i sigurte perveç te çastit prezent. Por a eshte kjo e vertete? A mund me te vertete te njohe te sotmen? A eshte i afte ta gjykoje ate? Sigurisht qe JO. Ngaqe si mund pa ditur te ardhmen do te mund ai te kuptoje sensin e te sotmes. Ne qofte se ne s'jemi te afte te dime se ku na shpie e sotmja, si mundemi ne te themi per te qe eshte e mire apo e keqe, qe e meriton pjesemarrjen tone, dyshimin tone, urrejtjen tone?"

e bukur jo? ahh kundere, kundere. i thelle je.

Boby

Primus registratum

Fillimisht postuar nga FaiTh-No-MoRe:
[qb] Vellezerit Karamazov , i Dostojevskit, kryeveper! [/qb]
:thumbsup:
Romanin e dyte "Nje Tragjedi Amerikane" jam gati ne te mbaruar dhe me duket se do e filloj edhe njehere nga fillimi

Status
Not open for further replies.