pyetje-pergjigje ne mjeksi

Wii

Grupi i të moçmëve!
Re: pyetje-pergjigje ne mjeksi

pyetje:cili eshte organi i pare qe zhvillohet te njeriu dhe kur?
a edhe nje tjeter thjesht ngaterruese:
ne fillim themi fetus pastaj embrion apo embrion pastaj fetus

Diavolessa

Valoris scriptorum

Nemesis yll une s'marr vesh hic per mjeksi... /pf/images/graemlins/frown.gif
Por me duket me se normale :

Me pare embrioni, pastaj fetus.

pS: Ishalla kam kuptu mire pyetjen.

Guest

Fillimisht postuar nga diavolessa:
[qb] Nemesis yll une s'marr vesh hic per mjeksi... /pf/images/graemlins/frown.gif
Por me duket me se normale :

Me pare embrioni, pastaj fetus.

pS: Ishalla kam kuptu mire pyetjen. [/qb]
:thumbsup:

Guest

Fillimisht postuar nga nemesis3:
[qb] pyetje:cili eshte organi i pare qe zhvillohet te njeriu dhe kur?
a edhe nje tjeter thjesht ngaterruese:
ne fillim themi fetus pastaj embrion apo embrion pastaj fetus [/qb]
sa inat e kam bere vjet embriologjne provim....po do e kerkoj se nuk e mbaj mend! :smash: :smash: :smash:

coyote ugly

Primus registratum

pershendetje te ghitheve!
tema qe ju keni hapur eshte me te vertete interesante por do te doja qe te ishte njecik me utile nga pikepamja praktike.per kete arsye do te doja qe tju drejtoja nje pyetje:cfare do te benit ju nqs nndodheni perpara nje personi qe i kane rene te fiket?

Wii

Grupi i të moçmëve!

pergjigjen po ta jap une pak a shume.
1-ne fillim personi therritet me ze dhe duke e tundur pak te supet.nese ai nuk pergjigjet atehere per mua ky person nuk eshte i ndergjigjshem.
atehre ne fillim shihet nese ne gojen e tij ka ndonje gje se ka raste mund te mbeten proteza a ndonje gje tjeter dhe mund te bllokojne frymemarrjen.nese ka hiqet ose me dore ase me dicka praktike.
pastaj shihet nese personi ka frymemarrje duke afruar veshin te goja dhe me sy shohim nese ka ndonje levizje te kraharorit.me vesh degjojme nese ka ndonje levizje ajri.
nese jo ky person nuk merr fryme.
po ashtu kontrollohet edhe nese ka qarkullim gjaku duke e prekur ne ane te qafes ku kalon arteria karotide qe eshte me e madhja qe con gjak ne koke.nese jo ska qarkullim gjaku.
atehere mund te kalohet ne frymemarrje goje-goje ose nese ka eshte nje lloj bombole emri sme kujtohet qe te ndihmon shume.behet nje frymemarrje dhe personi i dyte vendos duart ne gjoks dhe ne lartesine e procesit xifoideo (2 gisht me lart)shtyp me sekuenza prej 15 copesh.pastaj behet nje frymemarrje tjeter.
cdo here kontrollohet edhe qarkullimi i gjakut.do te mjaftonin 3 minuta qe te fillojne deme ne tru nga mungesa e o2 po kjo lloj fryme marrje te ndihmon ta ulesh kete dem.6 minuta do te sillnin deme te pariparueshme ne tru.
sot ka dale nje paisje defibrilatori qe te lehteson jetem me kete gje.ka 2 pjastra qe i vendos ne kraharor dhe con sinjale elektrike .po ashtu analizon vete gjendjen.pas 1 minuti te jep mundesi ta kontrollosh edhe nje here pacientin te themi dhe te kalosh ne frymemarrje si ne fillim.pas nje minuti fillon prape te punoje.
kujdes duhet pasur nese atij qe i ka rene te fiket mund te kete nje dem ne nivelin e shtylles kurrizore zona cervikale.atehere duhet te kesh kujdes te mos ta keqesosh gjendjen.
edhe dicka.ne fillim duhet te vendosen 2 gishta ne zonen poshte nofulles se ka raste qe nga humbja e ndergjegjes ka leshim te muskujve dhe gjuha mund te zere rrugen e frymemarrjes.
po ashtu kur i fryhet ne goje duhet te terhiqet pak koka pas qe te lejoje kalimin sa me te mire te ajrit po jo shume .
kjo procedure mund te shkoje edhe per gjysem ore dhe mund te sjelle lodhje te ai qe shtyp keshtu qe me mire te nderrohen here pas here.
une kaq mbaj mend nga mesimi.

Wii

Grupi i të moçmëve!

jane disa fjele qe ndoshta nuk jane kuptuar ne pjesen e mesiperme:
arteria karotide :eshte arteria me e madhe qe con gjak ne koke.ne fillim vazhdon si nje pastaj ndahet ne 2 dege ku njera shkon brenda kafkes tjetra ne siperfaqe.kalon anes qafes dhe eshte nje nga deget me te medha te aortes.per kete arsye ka edhe nje presion te larte dhe dallohet shpejt po ta vendosim doren pak anes qafes.
procesi xifoide /pf/images/graemlins/tongue.gifo te vazhdoni ne anen e parparme te kafazit te kraharorit ne fund do te mund te dalloni nje si maje te futur pak si brenda.ajo quhet procesi xifoide.
zona cervikale :eshte pjesa e shtylles kurrizore qe fillon qe baza e kafkes deri ne piken ku lidhet brinja e pare ne kete shtylle.

Wii

Grupi i të moçmëve!

ne moshe te thyer njeriu shkurtohet pak ne gjatesine e tij.si eshte e mundur?

Guest

e vertete njeriu me kalimin e moshes arrin te zvogelohet deri ne 5 - 6 cm, kjo per faktin se disqet intervertebrale humbasin volumin e tyre. Keto disqe jane te perbere nga fibrocartilagen i cili me kalimin e kohes humbet aftesine riperteritjes ashtu siq ndodh edhe me qelizat e tjera te trupit.Shtylla kurrizore ne moshen
20-35 vjecare (mosha konstante) arrin nje gjatesi rreth 45 cm... me kalimin e kesaj moshe kjo gjatesi zvogelohet per arsyet qe thashe me lart.

ps. sorry qe nuk kam marre pjese por provimet po vijne! :shrug:

Guest

Meqe jemi tek anatomia... po bej nje pyetje pergjigja e te ciles ka interes edhe per prinderit e rinj.

Kur formohet lordosa dhe kifoza e shtylles kurrizore?

Guest

Fillimisht postuar nga Stargate:
[qb] Sa here ne dite duhet te kete sex njeriu? [/qb]
Kjo eshte nje pyetje mjaft interesante.Me duhet te kerkoj falje pasi pergjigja ime nuk mund te jete e plote por me aq sa kam studiuar une do mundohem te jap nje pergjigje shkencore.

Atehere ne dime qe hormoni mashkullor TESTOTERONI, i cili fillon te prodhohet qe nga puberteti dhe deri ne vdekjen e mashkullit, prodhohet ne te njejtin sasi(kjo deri ne moshen 65 vjec me pas ulet sasia e prodhimit. Nje femonem i ngjashem nuk ndodh edhe me femren.Sasia e hormoneve ndryshon cdo dite, sa qe thuhet" Femra nuk eshte kimikisht e njejte asnje dite dhe kurre nuk do gjeni 2 femra te njejta".
Ky ndryshim verehet vecanerisht midis 14 diteshit te pare dhe te dyte para ciklit mestrual.

Por natyra me perfektesine e saj ka arritur ti ekuilibroje keto fenomene. Periudha e max e afshit femeror arrin gjate diteve 10-18 para ciklit.gje qe korrespondon me ovulimin tek femrat.Por edhe maturimi i spermatozoideve arrihet ne nje periudhe 16 ditore. kjo gje tregon perthuthjen e periuthes se afshit femeror dhe atij mashkullor(kulmi i afshit), kjo nuk do te thote qe vetem gjate kesaj periudhe kryhen marredhenie seksuale por ne kete periudhe terheqja seksuale eshte me e madhe.Kjo periudhe eshte edhe periudha kur cifti mund te arrij qe raportin e tyre seksual ta konkludoj me fenomenin e fekondimit.

Siq thashe me lart mashkulli ka te njejtin nivel testosteroni pra ai biologikisht mund te kryej marredhenje seksuale cdo dite. Por deshira e tij duhet te perputhet me deshiren e femres per te pasur raport seksual.

Ndryshimet midis dy sekseve tashme dihen... dhe femra per te arritur ne raport te kenaqshem seksual duhet te bej "dashuri" jo vetem seks. Prandaj nuk mund te jepet nje recete fikse se sa here mund te besh dashuri ne dite apo sa here mund te kryesh seks. Pasi kjo gje varet nga partneret...

Sipas disa studimeve eshte vene re qe nje mashkull arrin te kete mesatarisht deri ne 3 raporte seksuale ne dite.

Rhea

Primus registratum

Dott.essa,duket qe je me nge se eshte e qarte qe jo vetem per pergjigjet,por dhe per pyetjet qe jepni ketu(te pakten shumicen e tyre)filloni hapni librat. /pf/images/graemlins/booki.gif
Une kam nje provim te henen,po s'po gjej librin e biokimise se vitit te dyte...a e hap ti per mua(n.q.se s'e mban mend of course) dhe me thua cili eshte "rate limiting step"ne sintezen e fosfatidil-kolines

Wii

Grupi i të moçmëve!

rhea ne rradhe te pare e hapa kete teme qe cdokush te mesoj dicka dhe te perfitoje dicka.
nese ti je e gjithdijshme (dhe nga pergjigja zor ta thuash)do te drejtoheshe ne nje menyre tjeter dhe nuk do te futeshe fare ne kete teme.
sa per biokimine kur dikush nuk di dicka e perserit dhe besoj se e ben duke hapur librin.
te keshilloj te besh te njejten gje
p.s:i detyruar te pergjigjem keshtu.
sa per provimin te uroj suksese po me e matur here tjeter.

Erison700

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Rhea:
[qb] Dott.essa,duket qe je me nge se eshte e qarte qe jo vetem per pergjigjet,por dhe per pyetjet qe jepni ketu(te pakten shumicen e tyre)filloni hapni librat. /pf/images/graemlins/booki.gif
Une kam nje provim te henen,po s'po gjej librin e biokimise se vitit te dyte...a e hap ti per mua(n.q.se s'e mban mend of course) dhe me thua cili eshte "rate limiting step"ne sintezen e fosfatidil-kolines
[/qb]
Se pari, shiko(shiko me mendje dhe jo vetem me sy) titullin e kesaj teme, "Pyetje dhe pergjigje ne......". Ti pyet, une pergjigjem. Eshte zinxhir.
Ajo qe me ben te cuditem eshte: Ku qenka e keqja(e menduar nga ju) e ketij personi? Pse ky person qenka i pregatitur? Hapi dhe ti librat, mbase do te hyj dicka me shume ne koken tende per sa i perket studimeve. Merre si keshille.

Rhea

Primus registratum

Huh,wow...ne radhe te pare Xander,te falenderoj shume (me te vertete shume)per keshillen...goxha keshille;it's in my notes te betohem...
Replika jote eshte me te vertete e larte,aq e larte sa mua do me duhet nje kohe shume e gjate per formulimin e nje kunderpergjigjeje te se njejtit nivel...Po iki tani te mendohem.... :confused:

Erison700

Forumium maestatis

Rhea, nuk jam mjek, as student mjeksie, as infermier dhe nuk kuptoj ne mjeksi. Ai qe jam eshte se jam thjesht nje antar si te gjithe te ketij forumi. Vetem kaq! /pf/images/graemlins/smile.gif

Guest

Nuk doja te pergjigjesha sepse nuk e shikoja te arsyeshme ti pergjigjesha nje nderhyrje ofenduese dhe pa baza kundeshtimi!

E para fare vura re qe me ishe drejtuar mue ne postimin tuaj te pare... dhe nuk besoj se ke aq te drejte sa te gjykosh ate cka une shkruaj.Mund ta plotesosh ,ta kundershtosh por KURRE TA GJYKOSH.

E dyta nese juve nuk u kane pelqyer pyetjet pse nuk keni ardhur per te bere disa pyetje me mjekesore?????? (nuk do ishit lodhur edhe shume se nuk do kishit hapur libra)Forumi dhe tema ketu kane qene....

E treta uroj te dilni mire te provim e te henes...dhe doja tu thoja, me shume keqardhje qe une jam akoma ne vit te pare dhe nuk e bere akoma biokimine. Prandaj edhe niveli im ka qene i dobet si ne pyejte dhe ne pergjigje!Por nese ke deshire qe une te lexoj ate pjese per ju mund ta bej... se me pelqen te lexoj dhe nuk e kam per ofendim te mesoj dicka qe nuk e di!

Me vjen keq qe ketu ne forum vinkan njerez qe te heqin ckane...ne rradhe te pare shume turp sidomos kur vijne njerez te cilet ne rradhe te pare duhet te mesojne te komunikojne!Kjo eshte cka te jep titullin mjek!

Wii

Grupi i të moçmëve!

Fillimisht postuar nga Rhea:
[qb] Huh,wow...ne radhe te pare Xander,te falenderoj shume (me te vertete shume)per keshillen...goxha keshille;it's in my notes te betohem...
Replika jote eshte me te vertete e larte,aq e larte sa mua do me duhet nje kohe shume e gjate per formulimin e nje kunderpergjigjeje te se njejtit nivelPo iki tani te mendohem.... :confused:

[/qb]
rhea e cfare me cudit?ne 3 postime(ne kete moment qe po shkruaj ke 3) qe ke bere 2 i ke bere me te shara(kjo eshte thjesht provizore se edhe ajo qe do vije si pergjigje prape e share do jete).merre pak me shtruar degjo edhe te tjeret.
ciao /pf/images/graemlins/wave.gif