Pushteti i fese

ujku81

Primus registratum
Re: Pushteti i fese

Nuk me kuptove or mik. Une them qe gjera si keto e demtojne imazhin dhe kuptimin e fese islame nga njerezit, perse institucione islamike nga keto vende nuk deklarohen qe ky veprim eshte i gabuar dhe nuk ka asgje te perbashket me islamin. A ka institucione feja islame??

Gysi

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Ti i pari p.sh /pf/images/graemlins/smile.gif

[/ QUOTE ]

E ku mendon ti se duhet te reagoj une?

Pastaj, sa budalliqe bojne robt sot ne emer te fese....!
Nuk kam pune tjeter une!
/pf/images/graemlins/frown.gif(

Reagime ka Ujk, pavaresisht se sa ato arrijne te vijne deri ne veshin tend.
Problemi eshte se sot bejne buje (dhe sidomos mediat i kane ne qender te vemendjes) budalliqet. Ato jane me te dukshme per syrin.

Mbi te gjitha ka ca gjera qe nuk ia vlen ti kundershtosh. Te ndalosh futbollin p.sh. nuk ia vlen me e marre ne konsiderate si fakt, e lere me pastaj te reagosh apo te argumentosh. Thjesht i jep rendesi budallait qe e ka ndermarre kete iniciative.

Poseidon

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Kot sa per debat:

Ne Somali, qeveria e atjeshme (islamike) ndaloi shfaqjen e Kampionatit Boteror te futbollit ne TV me pretekstin se eshte nje shfaqje qe cenon parimet dhe moralin dhe bie ne kundershtim me moralin islamik.

Tani, te gjithe e kuptojme qe nga nje qeveri diktatoriale nuk mund te presesh tjeter, dhe e di se do thoni qe nuk ka lidhje me praktiken islame kjo, por une pyetjen e kisha: Si ka mundesi qe vete myslimanet nuk i denojne shfaqje te tilla? E kam fjalen autoritetet fetare (dijetare, teologe, etj , etj)?

[/ QUOTE ]

tani dhe un kot sa per debat po them se jo cdo lajm qe jepet ne ndonje gazete apo tv ja vlen te merret aq seriozisht... nje analize te vockel mund ta bej kushdo per te arritur ne perfundime personale pa pritur qe "autoritetet e larta islamike" te pronocohen, te distancohen, te kerkojn falje per cdo gje qe ndodhka ne bote dhe qe qofte edhe fare aksidentalisht mban emrin islam, musliman etj etj

tjeter... persa i perket somalise, ai grup qe synon te arrij ne pushtet(nuk eshte se ka ndonje qeveri te ligjshme sot ne somali) mund te kete ndonje emer te rastesishem islamik( si shumica e grupeve ne afrike qe jane "luftetaret e lirise") po nje grup i tille shume pak mund te perfaqesoje islamin, nuk them se u mungon deshira e mire, por vetem per faktin se ata nuk kan te siguruar ekzistencen e tyre ne ate qe kane arritur deri tani... e jo te merren me teologji dhe te fillojn te percaktojn se cfare lejohet dhe nuk lejohet ne islam. nuk ka shum kohe para se te fillonte kampionati boteror qe ai grup arriti te zinte ne dore Mogadishon ne Somali duke perzene ata qe ishin filo amerikane ne qeveri dhe mbase sipas asaj qe mendoj une per te tu ruajtur grumbullimeve publike per ndeshjet e kampionatit, ku Somalia eshte besoj si shqiperia e viteve 70 ku ne nje televizor rrinin e shifnin ndeshje nja 200 veta, kane justifikuar nje veprim per te mos pasur telashe...

tjeter... ne cdo filozofi qofte dhe ato fetare "puritanizmi" eshte kudo i pranishem, ai del si nje alternative e atij mendimi dhe ketu nuk ka asgje per tu cuditur... historia ka plot raste te tilla... biles shume here ato mendime puritane them se kan qene goxha te justifikuara dhe te mbeshtetura fare mire ne baza llogjike te shendoshe.

ujku81

Primus registratum

OK, nuk e diskutoj qe ky rast eshte shume periferik, po nese te njejten gje (ose ndonje gje tjeter) do ta bente qeveria e Iranit p.sh?? Fakti qe Islami nuk ka nje "kryetar", nje institucion "qendror te Islamit" sic ka qene Kalifi dikur, nuk le shkas per abuzime me interpretimin e fese islame??
Ne rast se ka debate per interpretimin e ndonje pjese te Kuranit, cili institucion vendos se cili eshte interpretimi i sakte, apo secili sipas kokes??

Poseidon

Primus registratum

ujko po te vendos dicka nga kurani qe mendoj se eshte dhe thelbi i gjithe kuranit dhe vete islamit

3.Ali Imram
7. Ai është që ta zbriti ty e që në të ka ajete të qarta dhe ato janë bazë e librit, e ka të tjerë që nuk janë krejtsisht të qarta (muteshabih). Dhe ata, që në zemrat etyre anojnë anojnë tek e shtrembëta, ata ndjekin atë që nuk është krejt qartë për të shkaktuar përshtjellim, e gjoja kërkojnë komentin e tyre.
Por, pervec All-llahut askush nuk e di domethënien e tyre të saktë. Dijetarët e pajisur me dituri thonë: Ne u kemi besuar atij (atyre që janë të paqarta), të gjitha janë nga Zoti ynë! Por këtë e kuptojnë vetëm ata që janë të zotët e mendjes.

me nje fjale jeta e kesaj toke eshte test per vleresimin ne diten e gjykimit... vleresimi nuk do jete vetem besimtar jo besimtar por edhe ndermjet besimtareve... per kete flet dhe vargu siper... vargjet e papercaktuara vlejn si test per te provuar zemren e njeriut...
per cdo gje te paqarte nuk ka asnje dijetar e asnje qenie njerezore qe mund te jape pergjigjen e sakte se nuk e di...
arsyeja eshte thjesht per te provuar zemren e njeriut...

sipas disa personave ashtu sic mund te jene 1miliar e gjysem muslmane ne bote, duhet te jene dhe po aq menyra te te kuptuarit te islamit... nje gje nuk do te ndryshoje eshte fjala e Zotit ne kuran

shpresoj te kem qen i qarte /pf/images/graemlins/laugh.gif