Pushteti i fese

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Re: Pushteti i fese

LIGJI I BARAZISE

"Sy per sy, dhemb per dhemb" eshte nga Bibla.

Ne Islam, kjo shprehje quhet Ligji i Barazise (el-Khisas). Kjo eshte denim per nje kriminel qe vret nje person te pafajshem dhe mund te vritet. Kjo parandalon kriminelet qe te vrasin te pafajshmit se vete do vriten si denim.

Nga ana tjeter,nqs jeta e tij falet nga familja e viktimes, nqs ata duan ta falin, demshberlimi ne para paguhet nga vrasesi.

Per mos te hyre ne implikime ose detaje me te gjata, kjo eshte si puna e denimit kapital ne disa vende perendimore per krime te renda si vrasja, etj.

Nuk ka te beje fare me ate qe po flasim ne, ushtrimin e drejtesise ndaj te tjereve. Kjo eshte specifike per personin ose personat qe bejne krime vrasese.

Nuk mund te perdoresh analogji me kete te justifikosh vrasje te pafajshmish.

Ligji i barazise nuk do thote se te vrau krimineli gruan tende, tani duhet te vrasesh kriminelit graun e tij, apo femija me femijen etj... Kjo eshte padrejtesi.

Pra nqs ti vret pafajshem, do denohesh me ate qe i ke bere te pafajshmit, dhe jo se nje i pafajshem tjeter do denohet per qefin tend. E kupton piken kryesore ku dua te dale?

Eshte vetem specifikisht per kriminelin dhe nuk justifikon asgje me tej.

QEVERIA DHE NJEREZIT

Lere tani, mos konfuzo qeverine me popullaten e thjeshte se eshte gje e komplikuar dhe nuk dua te hyje ne keto diskutime se jane ca te gjata.

Nuk mund te ushtrosh padrejtesi ndaj nje njeriu, edhe sikur te jete nga pala tjeter. Ajeti flet qarte qe nuk mund te ushtrosh apo paguash padrejtesine me padrejtesi.

Nuk ka gje te justifikoje padrejtesine edhe te nje personi te vetem te pafajshem. Edhe ne qeveri me diktature ka njerez te ndryshem ne qeveri, mos te fusim te gjithe ne nje kallep.

DETYRA E BESIMTARIT

Natyrisht, nje nga detyrat e besimtarit eshte te ftoje ne besim dhe drejtesi.

Nqs nuk ben keto do merresh ne llogari nga Zoti.

Nje histori e ngjashme jepet ne Kur'an per nej popull te kaluar.

Dhe kur një grup prej tyre thanë: “Përse këshilloni një popull që All-llahu do ta shkatërrojë ose dënojë me një dënim të ashpër?” Thanë (këshilluesit): “Arsyetim (shfajesim) para Zotit tuaj dhe me shpresë që t’ju largohen gabimeve”.(Kur'an, Surah El-A'raf(7):164)

Pra drejtesia eshte ajo qe duhet t'i mbahemi dhe jo padrejtesia edhe kur te tjeret ushtrojne padrejtesi. Zoti kerkon drejtesi per te miren e gjithe njerezimit nga ana jone. Thote gjithe njerezimit dhe jo vetem muslimaneve.

Je jeni populli më i dobishëm, i ardhur për të mirën e njerëzve, të urdhëroni për mirë, të ndaloni nga veprat e këqia dhe të besoni në All-llahun. E sikur ithtarët e librit të besonin drejt, do të ishte shumë më e mirë për ta. Disa prej tyre janë besimtarë, por shumica e tyre janë larg rrugës së Zotit.(Kur'an, Surah Ali-Imran(3):110)

Pra ne urdherojme per mire, dhe ndalojme veprat e keqija. Kjo do thote qe kritikojme edhe njerin tjetrin per veprat e keqija.

Nje nga tiparet qe thote Zoti ne Kur'an eshte se kur njerezit e tjere shikon vepra te keqija nuk kritikonin njeri tjetrin.

Mos me thuaj tani pse kritikon se kjo eshte tipar jo konform asja qe thuhet ne Kur'an !

Ata ishin që nuk ndalonin njëri-tjetrin nga e keqja që punonin. E ajo që bënin ishte e shëmtuar. (Kur'an, Surah El-Maide(5):79)

Krimi eshte krim, nuk ka rendesi ca je per krimet.

Marrja peng e te pafajshme ka qene krim. Ca do ndalesh luften me marrjen pengje?

Jo cecen, por shqiptare te ishe, do te urreja per ate gje.
Marrja pengj, dhe idiotizma te tilla qe po shohim nga grupe te ndryshme jane devijemi shume te qarta nga Islami.

Nje dijetar i ka quajtur "vellezerit e shejtanit" keta muslimane.

Mos hyj ne keto diskutime me mua se do acarohemi kot.

Nqs nuk mbajme drejtesi, jo vetem qe jemi te humbur ne kete bote, por kam frike se edhe ne boten tjeter do jemi te humbur.

Po pse femijet e krimineleve nuk jane te pafajshem dhe te dobet?

Shiko se po flet pa e peshuar mire fjalen.

Nejse,

une po e le kete diskutim.

Mos mu drejto me mua per kete ceshtje!

Gjithe te mirat!

ujku81

Primus registratum

Hera e pare qe jam dakort me Albanskin /pf/images/graemlins/laugh.gif

blabla

Primus registratum

Po ti e gjete faktikisht spleen, se duket psh sa shum ti vete e perdor "arsyen" dhe llogjiken.

sick_of_spleen

Primus registratum

ma hidh poshte ate qe thashe dhe me thuaj se ku ka munguar arsyeja dhe logjika ime.
PER FENE VETEM E SHENJTA ESHT E VERTETE,PER FILOZOFINE VETEM E VERTETA ESHT E SHENJTE.

blabla

Primus registratum

ajo qe the ti ishte thjesht nje opinion i bazuar ne intelektin tend. Ku esht ndryshimi mes fese dhe filozofise ne kontekstin qe ti e ke vene? Dmth edhe feja edhe filozofija kane nje zot qe adhurojne, per fene ky eshte ZOTI per filozofine kjo eshte e VERTETA (sipas teje). Kjo nuk do te thote qe arsyea/llogjika ne te cilat feja dhe filosophia arrijne te adhurojne dicka eshte ndryshe, vetem objekti i adhurimin ndryshon.

p.s. po pergjigjem vetem ne kontextin tend, sepse filozofia faktikisht arrin ne resultatin qe duhet patjeter te kete nje "cause of all causes" be it socrates, st. thomas aquinas, des cartes, etc etc.

sick_of_spleen

Primus registratum

KUR THUHET "PER FILOZOFIN CDO GJE E VERTET ESHT E SHENJT" fjala 'e shenjt' nenkuptohet "e rendesishme" por qe thenia te rimoje,te lexohet bukur perdoret ashtu sic esht perdorur.e di cfare? CDOKUSH MUND TE KET ZOTIN E VET.IMI KA CA VITE QE ME KA HUMBUR.DO MA JAPESH PAK HUA.
un thjesht shpreha nje mendim,esht e drejta ta injoroni.

blabla

Primus registratum

M'fal spleen, po ti qe ai qe the "feja thote poshte llogjika."

Pastaj, si trim, edhe m'pyet mua te te hedh argumentin posht, dhe kur un te pergjigjem ti thua s'dua te argumentoj me ty. Ti ishe ai qe perdor arsyen...si ka mundesi te ngresh duart ne qiell (hahahahah) kaq kollaj?

sick_of_spleen

Primus registratum

je shum larg kuptimit tim.
"posht logjika" sepse sa me shum arrin te logjikoje njeriu aq me shum kupton se nuk ka zot.nuk me pelqen me te vertete te bisedoj me tipa si ti sepse nuk dua te rri e tju shpjegoj fjal per fjal ato qe them(keshtu po ndodh apo jo?) dhe ketu del ajo qe them une.ju nuk mund te logjikoni.se perndryshe bota do te ishte me mire.

blabla

Primus registratum

Problemi, spleeno, esht qe ti ske kuptim. Ti nuk e di cfar mendo per veteen tate fare.

Ti merr borxh (ose vjedh) mendimet e njerezve qe shef n'televizor, apo te tjereve qe bisedojne n'kafe, se ma mer menja ti nuk ke shoqeri te atille qe te lejon te flasesh apo argumentosh hapturazi. Kjo duket nga menyra sesi ti i ben postet. Per te miren tate (dhe kte fjali po e them vetem se m'vjen gjynof qe harxhova ca poste kot me rob si puna jote) te te rekomandoj te hapesh nje liber, apo te bisedosh me dike te cilin e degjon me vemendje--jo per fe, por cfardo, sepse ti je INJORANT ne kuptimin e plote te fjales. Dhe me kte nuk dua te them jo-tolerant.

sick_of_spleen

Primus registratum

o shpirti se sa me lejon mua ne shoqeri ti nuk mund ta dish. /pf/images/graemlins/winkwink.gifte pakten keshtu mendoj un se prej jush cfar nuk pritet.(se mos padashje te behet qejfi) /pf/images/graemlins/lol.gif
pastaj ku rri un e ku rri ti.
kush jam un e kush je ti. /pf/images/graemlins/smirk.gif
vetem per injorant nuk me njihnin.je i/e papam fare

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

sick_of_spleen,

Po kush qenka ai filozof qe paska filozofuar dhe paska arritur te GJITHE TE VERTETEN?

Po ti filozofo sa te duash, po me aq sa di ti as nuk mund te perceptosh gjithe te verten natyrisht nqs nuk je i GJITH-DIJSHEM. Ka filozofa qe kane filozofuar dhe kane bere nje vrime ne uje se aq kishin dijuri me njohurite e asaj kohe.

Pra te thuash qe e verteta eshte e SHENJTE per filozofet, une dua te di sa te verteta kane keta filozofot sepse secili filozof ka nje version me vete...

Nuk ka si dy njerez qe kundershtojne kompletisht njeri tjetrin ne nje subjekt te jene te dy te sakte dhe te vertete. Ose njeri eshte gabim, ose te dy jane gabim.

Kjo eshte llogjikore!

Ku jane ata filozofet qe donin te provonin se nuk ka Krijim (nuk ka Zot) se thonin qe Universi ka ekzistuar PERGJITHMONE?

Kete quan te "shenjte" ti?

Nqs "fantazirat" te provuara "fantazira" me kohe jane te shenjta per ty. Urimet me te mira per aryetimin kritik tendin.

Kushedi sa filozofi te tilla kane falimentuar... Falimenton e verteta?

Sipas fese ISLAME e Nje Nga Emrat e Cilesite e Zotit eshte E "VERTETA"!

Ne adhurojme te "VERTETIN".

Ca testi ka ajo teoria jote nqs nuk mund te FALSIFIKOHET? Ka ndonje test qe mund te falsifikohet ky pohimi yt apo nuk ka? Nqs nuk ka atehere, nuk mund te merret seriozisht!

Cfare ndryshimi ka pohimi yt me na nje fe tjeter kur nuk ka teste qe mund te falsifikohen?

Islami eshte i mbushur me teste te falsifikueshme...shembuj ka plot... Do te provosh qe besimi Islam eshte 'mbeturine', ik gjej na nje gabim ne Kur'an dhe na e provove.

Ka na nje gje te ngjashme kjo filozofia "jote" qe ta provoje une qe eshte e rreme. Me jep nje liber filozofie qe qenka 100% e vertete (sipas teje)? Se per genjeshtra qe jane provuar te gjej une me tonelata nga fusha e filozofise.

Kuptohemi?

Gjithe te mirat.

Gysi

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
o shpirti se sa me lejon mua ne shoqeri ti nuk mund ta dish. /pf/images/graemlins/winkwink.gifte pakten keshtu mendoj un se prej jush cfar nuk pritet.(se mos padashje te behet qejfi) /pf/images/graemlins/lol.gif
pastaj ku rri un e ku rri ti.
kush jam un e kush je ti. /pf/images/graemlins/smirk.gif
vetem per injorant nuk me njihnin.je i/e papam fare

[/ QUOTE ]

Njeriu e tregon veten se kush eshte, pa pasur nevoje te flase per veten lal! /pf/images/graemlins/wink.gif

blabla

Primus registratum

Spleen, hajde tr@p hajde...
Un s'boj analize psikologjike ty mer cun/goc se un t'boj t'flasesh me vete me fol me rob si puna jote n'tavoline. Por un thjesht te vura ne dukje sa injorant e ke mendjen dhe sa te pakulturuar (i.e. te pa praktikuar), dhe per kte s'duhet te njof as ty, as shoqerine tende, dhe as mesuesit tuaj.

sick_of_spleen

Primus registratum

o zemra rrofsh per ate komplimentin.por aq ignorant je sa nuk e kupton qe je ti ajo qe flet me vete 5 here ne dit.se sa her qe flet me zotin tat je tu fol me vete.

ujku81

Primus registratum

Kot sa per debat:

Ne Somali, qeveria e atjeshme (islamike) ndaloi shfaqjen e Kampionatit Boteror te futbollit ne TV me pretekstin se eshte nje shfaqje qe cenon parimet dhe moralin dhe bie ne kundershtim me moralin islamik.

Tani, te gjithe e kuptojme qe nga nje qeveri diktatoriale nuk mund te presesh tjeter, dhe e di se do thoni qe nuk ka lidhje me praktiken islame kjo, por une pyetjen e kisha: Si ka mundesi qe vete myslimanet nuk i denojne shfaqje te tilla? E kam fjalen autoritetet fetare (dijetare, teologe, etj , etj)?

bona

Primus registratum

une bibles i pelqej historine e eves dhe adamit kur zoti i tha eves do te bej te desherosh burrin tend keshtu ai do te te mbizoteroje,
pelqej artin neper kisha , statujat, picturat, thenjet e dashurise ne bible, proverbat, theniet me shume kuptime.
por qe u hap toka e fluturoi zogu nuk i besoj.

hawk

Primus registratum

Termi me i pershtatshem per idene tende do ishte vende Islame e jo myslimane.
Por as islame nuk jane,sipas idese sime.
Merr Somaline e harron A.Saudite qe madje mori pjese ne boterore,keshtu dhe Irani,Tunizia.
Nuk ke patur drita kur kan luajtur keto vende apo nuk bejne pjese ne sferen e Islamit ??