PSE PO E BRAKTISIN SHKODREN???

Tarasi

Primus registratum
Re: PSE PO E BRAKTISIN SHKODREN???

Problemin une per vedi nuk e shof me tifozllek sic e shef Z. Tush po me vepra. Shkodra ia dha Sales tash sa kohe dhe u gezu diten qe fitoi. Po kaq se mandej 4 vjet vazhdoi e fjeti gjume. Asnje ndryshim per te. E askush nuk u tund edhe prej te djathtes me punu gja te ai vend qe i kishte dhane voten. Vetem se xenen mire edhe fort karriget e parlamentit edhe te bashkise.

OROSHI

Primus registratum

Mbrapambetja e Shkodres i ka rranjet ma thelle!!!Mos harroni qe shkelqimi i Shkodres ka qene ne periudhen e lidhjeve tregtare/kulturore/politike me Venedikun,pastaj lavdia e Shkodres filloi duke ra avash-avash kur kulturen Kristiane e zuri obskurantizmi Islamiko-Aziatik.Persa u perket te "ashtuquajturve"qytetare puro Shkodran po u them se gabojne,qytetaret e vertete Shkodran,ata qe i dhane lavdine Shkodres,iken ne fillim te pushtimit te saj nga Osmanet,ndersa ata qe tani bertasin me te madhe per qytetarizmin e tyne(dhe e vertetojne kete me qitape Turke) nuk jane gja tjeter vecse "bashkepunetore ne krimet osmane kunder qytetareve te vertete te Shkodres",Qytetarizmi Shkodran nuk ka fillu me pushtimin Osman,perkundrazi,ai u shkaterrua nga Turqit duke u zevendesuar me injorancen e njohur Turkoshake,shkodranet e vertete u hypen varkave mbas vdekjes se Skenderbeut vetem qe te mos u banin sherbetore te Turqve!!Qytetarizmi Shkodran e ka fillesen e vet 3000vjet perpara dhe jo nga familje me origjine te dyshimte(egjyptiane apo aziatike),historikisht Shkodra ka qene e lidhur me Kristianizmin dhe ka luftu per mbrojtjen e tij.Familjet Turkoshake Shkodrane nuk mund ta kthejne shkelqimin Shkodran te viteve te parapushtimit Turk,sepse keto familje jane pikerisht dallkauket e mbetur nga ky pushtim!!!!Pikerisht keto familje dallkaukesh ishin te paret qe dolen ne Shkoder me fytyren aziatike te Sadamit neper bluza ne vitin'90,jane po keto familje qe kane udheheq Shkodren me shekuj,duke ia venit lavdine dhe nderimin qe ka pas Evropa Kristiane per kete qytet.

H

harap

Guest

Oroshi me duket se ke keqkuptu temen edhe keto shkrime ik e bani tek letersia e hap nje teme perralla te vjetra qe me ka tregu gjyshja me gjyshin.

Tarasi

Primus registratum

Orosh nuk e di di pse kisha kriju pershtypjen se mund te ishe ma i pjekun

OROSHI

Primus registratum

E verteta djeg dhe te krijon shum armiq,por une nuk kam asgja personale me asnjeri,perkundrazi respektoj mendimin e gjithsejcilit,ne qoftese ju mendoni ndryshe,bujrum,te diskutojme,mbetet brenda temes sepse nxjerr shkaqet e braktisjes se Shkodres!!!!Mbas pushtimit Turk te Shkodres jane njoft TRE ikje masive,sa mendoni ju se kane qene????Sa mendoni ju se ishte Shkodra atehere???Kush iku nga qyteti,cilat familje????Kur filloi Osmanizimi i qytetit te Shkodres???Kur e qeverisi qytetin e Shkodres per 500 vjet,cilat familje,(per mos me fol per katunarin e Berdices,apo ate te Postribes)???Kush i zhduku familjet e njoftuna Shkodrane,kush i vodhi,kush i burgosi/internoi ne Anadoll????Kush e zuri vendin/shtepine/token/pasunine e familjeve katolike Shkodrane mbas pushtimit Turk????

Nuk po ju baj ma pyetje(te cilave une jua di pergjigjen)se lodheni mentalisht /pf/images/graemlins/laugh.gif

ptanushi

Primus registratum

Ai qe na ftoi te votonim per Fatosin si shpetimtare i shkodres qenka i cmendur fare.Dua ta siguroj ate qe une personalisht votoi perpara per gomarin po te konkuroje me Tos qorrin sesa per Tosin.Nuk e di se si ka mundesi qe keto njerez jo vetem kane fytyre te votojne hajdudin me te madhe te te gjitha koherave por edhe na bejne thirrrje edhe ne te tjerve te bejme te njejten gje.Ketu ne po flasim vetem per shkodren sepse mendohet qe te gjithe ato qe po japin mendime jane te zones se shkodres por kjo nuk do te thot qe ne zonat e tjera te shqiperise nuk ka braktisje.Po ja kujtojme zoterise ne fjale se shqiperia eshte zbrazur anembane dhe motoja e cdo shqiptari qe nga 90' eshte te largohemi sa me pare te jete e mundur dhe fatkeqesisht kjo tragjedi vazhdon edhe sot edhe pse qorri i sules tosi eshte ne pushtet dhe miku jone ne fjale na thot se le te ja leme pushtetin tosit se mire jemi ne keshtu si ne kohen e diktarures le te hame edhe bar dhe te mos ta nderrojme sistemin.

OROSHI

Primus registratum

Arap,nqs ty te duken prralla asht problemi kulturoro-historik i joti,ndersa per ty Buna po te them qe je zhgenjy shpejt?Mbas tre postimeve :eek: ,apo ke ken ma perpara e je kthy me nji nik tjeter??

abs

nuk e di...

Buna t ka xan bat/gafil itash Oroshi, dmth me presh n dore :lol:

Ops sorry per dalje jasht teme, s po kam nge itash me hi n te /pf/images/graemlins/laugh.gif

PS: OK mund ti ndrroni Nick_at, t pakten lenje naj shej nen nick se kush keni ken...se marr vesht kte metode.
Qendroni tek vehtja mor njerz, se no body ist perfekt.

OROSHI

Primus registratum

Absi /pf/images/graemlins/wink.gif ,pse??qa thash naj gja te papjekun un???Un pata frik se ishte e pjekun shum bile /pf/images/graemlins/laugh.gif ,pranej u "nxe"edhe Arapi,kurse ai Beaou Gossa e bani si puna e sekretarit :kur e pyeten se cili ishte edhe mendimi i tij,ai th:jam dakord me cfar tha Krietari :lol: :lol: .e kam edhe prej Brukselit,ku rrin vlla ti,ne Schaarbek a?? /pf/images/graemlins/laugh.gif

Po kujt po ja nin :tipsy: :tipsy:

abs

nuk e di...

Ori si shume je tuj bertit anej e knej :eek:

Fundja buna e secili me tre rreshta e nxjerr opinionin per tjetrin.

Une e kisha fjalen per ndrrimnickat, gja qe s me pelqen, por ky asht problemi jem /pf/images/graemlins/wink.gif

fundja secili e din vet se ku i "dhemb dhembi"

kshtu pra ule pak zanin bitte!

Mr. Big

Primus registratum

Orosh, mos i shaj turqit se disa ketu ne forum kan gjak turku. :lol:

H

harap

Guest

Oroshi ti flet e sdin ca thu.flet per fakte e rrin e ban vetem pytje.per punen e familjeve myslimane hajde te te tregoj dokumenta qe ka sa te duash ne shkoder te shkruara nga luigj gurakuqi se ca thuhet ne lidhje me to.prandaj na len venedikun qe tane jeten asht mundu me na perca e me na ardhe hakut.e nuk asht tu e braktis njeri shkodren per arsye te venedikut apo te turqve , prandaj lexo temen e permbaju temes.frenoji ndjenjat me nje fjale e permbaju temes.

persa i perket politikes nuk ka te bajne edhe shume se kujt ju dha vota.po per mendimin tem asht ne politiken e qeverise tone pro greke lenia prapa e veriut qe te zhvillohet jugu.prandaj qeveria aktuale sdo vete te fitoj ketu e prandaj vendos kandidatura te hupuna.

OROSHI

Primus registratum

Arap,nuk diskutohet qe politika e Venedikut kunder shqiptareve ishte me hile,te jete per mu Venedikasit te ishin ba musliman e shqiptart te kishin ndejt njashtu sic ishin ne kohen e Gjergjit /pf/images/graemlins/laugh.gif ,une habitem me ju,ti arap sikur te rrish gjith diten e te me shash Italianet apo Francezet,une do te ndihmojsha ty sa kisha mujt,ndersa e kunderta ndodh me ju,po permende pak Turqit,kceni perpjete,nuk e di pse ndodh kjo pune,a ju terhjek gjaku????Nuk ma merr mendja,e bani per inerci.tjeter,ti arap me thu qe te klexoj disa dokumenta te Luigj Gurakuqit....une te tham qe :neper arkivat Shqiptare gjinden vetem "qitape" Turke(shumica te shkrueme ne Arabisht)te shkruara nga "baba" Sulltani,persa i perket pasurive qe pervetesonin familjet qe nderronin fene(nga katolike ne muslimane),familjet qe nuk nderronin fene,syrgjynoseshin neper shkretetirat e Anadollit,kurse pasuria e tyne kalonte me Qitap ne pronesi te familjes muslimane!!!!Dhe keshtu na lindi klasa e re Turkoshake/anadollake/dallkaue te cilet paraqiten si te vetmit qytetare te vertete/te vjeter Shkodrane :eek: .Persa i perket temes,kam ndigju dicka,kur Fatos Nano i tha kryetarit te bashkise se Shkodres qe:hajde ne Tirane e te bisedojme per nje kredi per qytetin e Shkodres(per infrastrukturen etj etj),ky i fundit nuk shkoi,sepse nuk e kishte lane Partia e tij,pra,lufta partiake ndodhe ne kurriz te popullit te varfer.Kryetari i bashkise,megjithese i nje partie tjeter,duhet te shkoje ne Qeveri,sepse Qeveria eshte asnjanese persa i perket fondeve(te pakten, duhet te jete keshtu),prandaj tham se:po nuk hoqen dore populli i Shkodres nga perkrahja qe i ban Sal Karaduzes,nuk ka per te pa hajr!!!!!!Nuk tham qe te perkrah Fatosin!!!

Arap,ne lidhje me dokumentat e familjeve,une perjashtoj familjet qe ishin te pasura pa nderru fene e pastaj e nderruan,pra keto familje nuk u bane te pasura,por ruajten pasurine ngaqe nderrune fe,ndersa tjeter eshte me familjet qe nuk kishin asgja,e brenda nates u bane qifligare apo tregtare!!!E nga keto lloj familjesh(te fundit)jane me shume se 80%,sepse pasurine e kishin vetem disa familje,nje numer i vogel.

Tarasi

Primus registratum

Orosh e kuptoj deshiren tande me shkru sa me shume ne forum por mendoj se kjo nuk eshte justifikim per nivelin e atyre qe shkruan.Kuptohet nuk eshte e thane qe te gjithe te dine, por ato qe nuk dine te pakten nuk flasin per ato gjera qe as nuk ia kane idene sepse:
1)Flasin marrina
2)Ofendojne te tjeret
3)Shajne vetveten
4)Ulin besushmerine dhe rrisin merzine e leximit te mesazheve te tija
5)Ka edhe te tjera por nuk po zgjatem....
E para dhe me kryesorja eshte qe nje grup te eci perpara dhe te kete sukses duket te jete kompakt,i lidhur dhe mos te kete sherre e ndarje brenda vetes.Dhe ne qe po flasim per arsyet e braktisjes se Shkodres nuk po bajme gja tjeter veetm se po shajme edhe ofendojme njeni tjetrin dhe vedin tone. Atehere si mund te jemi te lidhur dhe te sukseshmen ne ate qe po bajme (ketu e kam fjalen per te gjithe ata shkodrane qe jetojne ne Shkoder dhe mendojne si Oroshi)?Si mund te mendojme per zhvillimin e Shkodres dhe per moslargimin nga ajo kur te del perpara nje musliman qe ka hap nje dyqan dhe thu "Varja ky nuk eshte i joni.Pse duhet te hyj e te blej te ai?" ose te del nje katolik e mendon "Po ky ketu e gjeti me ba shpine. Nuk do i flas per jete te jeteve se eshte kaurr".Mendoj se muhabeti i largimeve e eksodeve eshte muhabet i trashe qe nuk ka kuptim. Njerezit jetojne ne nje vend edhe e ndertojne edhe e zhvillojne ate.Amerika nuk u ndertu prej katolikeve e as prej muslimaneve, por u ndertu nga njerezit qe ditet te respektojne njeni tjetrin dhe punen e secilit.Asnjeni nuk e pa me sy ate tjetrin qe po ky pse me shet tangarllek sikur eshte indian i vjeter.
Biles personalisht mendoj se nje nga shkaqet qe njerezit largohen nga Shkodra eshte edhe kjo qe nuk kane me deshire te vazhdojne e jetojne ne te njejtin vend me ato persona qe mendojne si Oroshi.
Tirana per momentin me sa e kam pa eshte zhvillu shume (te pakten jashtezakonisht me shume ne krahasim me Shkodren).Nuk ma do mendja se e kane zhvillu vetem muslimanet ose vetem katoliket. Eshte absurde ta mendosh.
Kaq persa i perket diskutimit te oroshit per ndarjet e njerezve ne fete supreme dhe mendjet supreme.
Nderkohe kisha nje pyetje per Oroshin si njohes i mire i historise qe eshte.Diku te nje nga mesazhet e tija lexova qe: "familjet qe nuk nderronin fene,syrgjynoseshin neper shkretetirat e Anadollit,kurse pasuria e tyne kalonte me Qitap ne pronesi te familjes muslimane".Shume e drejte. Keshtu e kam mesu edhe une historine, ate qe na jepej ne vitet 80.Po ajo qe nuk arrij te lidh dhe kuptoj une dhe e pres me padurim nga ndonjeri, si oroshi qe e njef historine, eshte qe pse greqia dhe jugosllavia(fut gjithe kombet ketu pervec bosnjes) edhe pse ishin me qindra vjen ne pushtimin e turqise nuk e nderrun fene? Edhe ato me perpara si ne ishin (pra jomusliman).Shume e habitshme.Te na kene pa me sy tjeter turqit neve thu?

Godfather74

Primus registratum

Orosh,kaq i palezetshem je ba sa stomakun ma perzijne ato qe shkruan ti per Shkodren.Nuk e di prej ciles ane te malit je ul por vetem pak kujdes me ba ne ato qe te shkruajne Arapi,Buna...etj celulat e trurit do ishin zhvilluar pak ma teper.Me i'u pergjigj "shkrimeve" tuaja per Shkodren ne fakt asht me e ul vedin ne nivelin tend.Nje keshille;lexoji edhe nje here me kujdes pergjigjet e Arapit dhe Bunes e ke me kuptu nivelin tend;dmth...nqs Zoti ka me ba mrekulli!

H

harap

Guest

o orushi dan me na tregu ti se ca ndodh ne shqipni prej atje ku je a??po keka e kote me fol me ty se po e shef mirefort se tane te thone je gabim po ...

OROSHI

Primus registratum

I kam prit fyerjet e te treve,normal qe do shkruanit keshtu!!!Njeni me thot nuk din,tjetri me thot qe paskam zbrit prej malit :rockband: .
Une po ju them vetem nji fjale:1)keni mendu me vite e shekuj sikur te ishit ajka e Shkodres,kur ishim nen pushtimin Turk,u keni sherby atyne me besnikerin ma te madhe ne kurriz te pjeses tjeter,2)per 50 vjet nen komunizem keni sherby gjithashtu me besnikeri,duke shtyp me pameshire pjesen katolike te Shkodres.(e di se ju djegin keto gjana,lyejeni me krem vendin e djegjes).
Mbasi prishet kishat dhe pushkatuat,burgoset,internuat te gjith klerin katolik,tani therrisni me te madhe per toleranc.Mbasi i ngjyroset bluzat me fytyren e Sadamit ne '91(ndoshta edhe ne '02,nuk kam ken atje)tani bertisni per modernizim dhe bashkim.Vazhdoni si gjithmone te talleni me malsort qe jetojn malesh(se cfar ndryshimi ka mali prej fushet e dini edhe ju vete) ndersa historia na ka mesu qe jane pikerisht keto malesore qe kan ba qe te ekzistojn Shkodra!!!!Kaq poshte keni ra sa po bahen 14 vjet qe votoni per Tropojanin(prej malesh edhe ky)i cili nuk ja ka ndi prapanica per Shkodren,nuk tham qe te votohet per Nanon a per Gjinushin a per dreqin e te birin.Nqs Shkodra mbas vitit '91 ka fillu tuj u popullsu edhe prej njerezve te malit,katundart kan popullsu Shkodren per 50vjet rresht.
Pra Arapo me shoke,nuk asht zor me shkru dy fjal fyerje ne drejtimin tem,puna asht me diskutu nqs keni deshir,une nuk ju ofendova askund.
Me te mira!!!!

Dhe sa per punen e nickut tem,besoj qe Oroshi asht ma i mire sesa Arapi :wink:

Tarasi

Primus registratum

Orosh pse nxitohesh me shkru pa i lexu mire gjanat. Te sygjeroj ti kthehesh edhe njehere shkrimeve edhe ti lexosh me vemendje.E kuptoj shume mire qe ke nevoje ta lexosh dicka 2-3 here qe ta kuptosh. Nuk prish pune.Mund ti ndodhin kujdo qe ka deshire te shkruje (flase) shume dhe shpejt. Po nuk ka randesi kjo. E rendesishme eshte qe te tan nuk te shanen ose ofendunen.(nuk eshte ofendim me i than dikujt "e ke gabim","mendo mire"). Kjo e para. E dyta asht qe prap mendjen tane ti. Pa e din mire me ke je tu fol fillove me ba ndarjen jo ju muslimanet kerkoni tashi tolerance e dikur keni ba kete e ate. Po ma kujdes ma burr i dheut se ka njerez qe na njofin se kujt perkatsie fetare i perkasim edhe thojne "sa mend paska ky Oroshi". Lexo me vemendje piken 3 qe te kam thane ne mesazhin tjeter edhe ishallah e kupton se perse e kam fjalen.

OROSHI

Primus registratum

Buna,paske nevoj ti me i lexu edhe nji here postimet e,te pakten Arapit e Beau Gosse,se ndoshta has naj fjale ma fyese se "e ke gabim" /pf/images/graemlins/wink.gif ,ndersa,persa i perket shkruarjes shume prej anes teme,besoj qe forumi bash per ket pune asht,ne forum nuk mundesh me fol me vedi,mandej mu me pelqen me i than gjanat drejt,njashtu si jan(apo njashtu si i mendoj une),nuk besoj se ka naj gja te keqe ktu,nqs ekziston pra toleranca e shumperfolur nder shqiptar!!!Une e kam parasysh qe me shkrimet e mija i bi ndesh ndonjenit,por edhe ata,mos ke frike,nuk ngurrojne me m'ra ndesh mu /pf/images/graemlins/wink.gif .Gjanat duhen vu ne vend njiher e pergjithmone!!!!Nuk mund tja fillojm prej bishtit!!!Ato pyetjet qe bana une ma siper,nuk po me kthen askush pergjigje :wink: ,a thu nuk i din kush pergjigjet a??I dine boll mire /pf/images/graemlins/wink.gif ,perndryshe mund t'i kthesh edhe ti Buna,e mos u merr me analizimin e personit tem,nuk jena tuj ba krushqi.
:wave: