PSE FTOFEN NJEREZIT NE EMIGRIM

gh

Primus registratum
PSE FTOFEN NJEREZIT NE EMIGRIM

E hapa kete teme qe te diskutojme per ftofjen(largimin) e njerezve dhe afermit tone behen interesaxhi dhe i huton leku ose kushtet e mira dhe nuk duan tja dine te ndihmojne njeri-tjetrin ne emigrim.
Pse ndodh ky largim nga njeri-tjetri.

Petroninsja

Primus registratum
Re: PSE FTOFEN NJEREZIT NE EMIGRIM

Gentian shume teme interesante pergezime,
Nejse per tiu rikthyer temes do te thoja qe kjo ftofje ndodhe ne cdo kulture. Ndoshta ngaqe lufta per ekzistence shihet me e ashper ne nje vend te huaj dhe egoja e cdo prej ketyre emigranteve si te bejne mire per njeri tjetrin ose qofte te ndajne nje grup miqesor njerezish sic ndodhte ne Shqiperi. Nga ana tjeter jane dhe kushtet e jeteses qe ste lejojne shume kohe per mbledhje sociale por cdo kush shikon punen e vet dhe i pershtatet stilit te jeteses...
Eshte nje fenomen qe do sdo na ka influencuar dhe na ka bere te jemi ata individe qe ne, ne nje te shkuar skemi pas pelqyer ose sic thonin tipa "anglezi"....

personazh

Valoris scriptorum

ne fillim e shihja si fenomen qe ndodhte vetem jashte Shqiperise. po disa here kur jam kthyer per pushime, kam vene re qe kur nuk frekuenton te njejtat vende pune, jetese ose qejfi, detyrimisht qe ftohesh me ata qe njeh.
tjeter gje eshte fakti qe sa me shume rritesh, aq me shume e sheh qe hallet sa vijne e shtohen, e dashur pa dashur distancohesh,pa e kuptuar as vete ndoshta se si te merr rrjedha e jetes.
nqs çeshtja eshte per ndihmen qe mund te te japin bashkatdhetaret jashte shtetit, mendoj qe nuk eshte problem qe ka te beje me kombesine, sesa me individet qe ke perqark, dhe me pozicjonin qe ke arritur te zesh ne shoqerine ku jeton.

AnaBlue

Forumium maestatis

Diku kam lexuar se mirqenia ekonomike i largon njerezit nga nj-tj. Ne fakt krahasoheshin amerikanet ne kohen e krizes ekonomike te viteve '30 dhe amerikanet e sotem. Permendej se veshtiresit e bejne njeriun te lidhet me te tjeret per te mbijetuar, dhe nuk nuk ka probleme te tilla, vetvetiu shkeputet nga te tjeret.

Gjithashtu, mendoj se ka te drejte shkruesi i mesiperm qe permend se kur largohesh nga njerezit, sic jemi larguar ne ne emigrim, vetvetiu shkeputen kontaktet dhe lidhjet qe na mbanin bashke.

personazh

Valoris scriptorum

eshte shume e drejte si gjo ajo e largimit kur mirqenia ekonomike rritet. po ashtu siç edhe kur mirqenia bie. ka nji shkak-pasoje qe vjen natyrshem, biles biles eshte natyra njeriut e tille ndoshta.
megjithate besoj se ktu flitet per persona te cilet i njohim mire, dhe kemi patur te pakten shoqeri me ta. personalisht munohem me e majt shoqnine, pavarsisht se gjendjen ekonomike e kam pat njesoj gjithe jeten. ndoshta ato levizjet drastike te anes ekonomike mund te me sillnin ndryshime ne menyre jetese, po gjithsesi ata qe i dua shume, besoj se do ti dua gjithnji.

contie

Primus registratum

Pse ftohen njerzit ne emigrim?Nuk jane ata njeres te ftohte po eshte bota pereth tyre.Une mendoj se jane njeres shume te ngrohte dhe shume te dashur.

brunilda dervishi

Primus registratum

jo te gjithe ftohen ne emigrim ka dhe nga ata qe rrine te ngrohte. /pf/images/graemlins/frown.gif

Love_Sponge

Primus registratum

Fillimisht postuar nga buzeqeshja:
[qb] jo te gjithe ftohen ne emigrim ka dhe nga ata qe rrine te ngrohte. /pf/images/graemlins/frown.gif [/qb]
/pf/images/graemlins/wink.gif I 2nd that /pf/images/graemlins/smile.gif

Belinea

Primus registratum

Pse :confused:

fare e thjesht.Duke qene i vetem ,atehere kur ke aq shume nevoje, per pranine e dikuj , e prinderve te tu , i nje shoku/shoqje..... eshte normale, qe nje dite do harrosh ,se ka njerez te cilet mund te kene nevoje per pranine tende ne jeten e tyre... /pf/images/graemlins/frown.gif EMIGRIMI plaga e shoqeris ...se tha kot ai qe e tha /pf/images/graemlins/laugh.gif

AL PACINO

Forumium praecox

edhe un jam emigrant dhe jam i ftohur jashte mase ka 5 dite qe jam ne krevat me 40 grad

Never Alone

Primus registratum

Fillimisht postuar nga AL PACINO:
[qb] edhe un jam emigrant dhe jam i ftohur jashte mase ka 5 dite qe jam ne krevat me 40 grad [/qb]
mas te ka kap ai gripi i keq marr rrezik....

Merr ne telefon doktorin.

contie

Primus registratum

Fillimisht postuar nga KurIshimTeVegjel:
[qb]
Fillimisht postuar nga AL PACINO:
[qb] edhe un jam emigrant dhe jam i ftohur jashte mase ka 5 dite qe jam ne krevat me 40 grad [/qb]
mas te ka kap ai gripi i keq marr rrezik....

Merr ne telefon doktorin. [/qb]
u shtua nje i semure me teper.

Never Alone

Primus registratum

Une per vedi kam kene e ftohun qe ne shqipni, inati im ishte te puthjet 4-6 her ne faqe me gra/njerz qe nuk i kishe taku naj her. PO ishte shenje respekti...jak

PO e din si eshte ajo shprehja 'larg syve e larg zemres' Eshte jeta qe te ndan, ne cdo situate, jo vetem kur largohesh nga shqiperia.
Ne shqipni njerezit nuk kane shume kohe, per njeri tjetrin se merren mas biznesit, tane diten tu shit ne treg edhe te thojne "hajde andej nga dyqani e duku najher".

"Vec Mali me Mal nuk Takohen,
Por njerezit Takohen nje dite"

inah

Primus registratum

JO SE FTOHEN PO JETA BEHET AQ E VESHTIRE DHE ME AQ PROBLEME SE NUK ARRIN TE MENDOSH PER TE TJERET.VETM KURKTHEHESH NE VENDIN TEND E KUPTON QE KE NDRYSHUAR DHE JE FTOHUR ME TE TJERET PA E NDJERE DHE KUPTON QE KA KALUAR SHUME KOHE QEKUR JE LARGUAR NGA VENDI JT.

sonida

Primus registratum

pse ftohen e ke fjalen /pf/images/graemlins/tongue.gif

i ftohe klima hahaha /pf/images/graemlins/laugh.gif

Tupac

Primus registratum

Te ballafaqohesh me nje realitet te ri ku gjuha , njerzit, rregullat dhe cdo gje eshte ndryshe, nuk eshte e lehte.
Te ndeshesh me kete realitet dhe te fitosh eshte e veshtire.

Te zene, shume te zene, vetem me 4 – 5 ore gjume ne nate. Te shndruar ne robote, dita te ngjan me subrutina qe ekzekutohen (over and over again) , por njekohesisht shume vigjilent per te papriturat qe te kushtojne shtrenjte. Thjesht te shndruar ne kafshe.

Dhe kur I vjedhim nje moment kohes mendojme:

Verat e qeta ne plazhin e Durresit, eren e mimozave, shetitjet ne parkun prane Liqenit, dhe mbasditet e qeta me te afermit.
Eshte e vertete, athere nuk kishim shume por ishim te qete, ishim te lumtur.

DriniS

Ecejak

C'eshte e verteta, njeriu i sheh gjerat te paqarta ne te tashmen, dhe te kthjellta ne te ardhmen. Ne kemi qene te lumtur, sepse kujtojme vetem gjerat e bukura duke harruar te keqijat.

Duke qene ne vend te huaj, njeriut i duket vetja vetem, dhe kur nje tjeter bashkekombes i afrohet, ky instiktivisht e largon pasi i duket se nqs ai i ben ndonje gje te keqe, nuk do e denonte njeri. Kurse ne shqiperi e ndjen veten te ngrohte sepse ke shoqeri, nuk je vetem, dhe nqs dikush ben nje veprim te keq ndaj teje, ke te tjeret qe "te ruajne krahet".
Ndaj mendoj se nuk duhet gjykuar se mireqenia ekonomike ndikon vetem ne largimin apo vetem ne afrimin midis njerezve. Faktor per keto luhatje nuk eshte thjesht mireqenia financiare. Merrni rastin kur disa shqiptare kenaqen me ato qe fitojne duke punuar dhe dalin e bejne qejf sebashku ne qytete qe s'i kane pare me perpara.

GaP

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Petroninsja:
[qb] Gentian shume teme interesante pergezime,
Nejse per tiu rikthyer temes do te thoja qe kjo ftofje ndodhe ne cdo kulture. Ndoshta ngaqe lufta per ekzistence shihet me e ashper ne nje vend te huaj dhe egoja e cdo prej ketyre emigranteve si te bejne mire per njeri tjetrin ose qofte te ndajne nje grup miqesor njerezish sic ndodhte ne Shqiperi. Nga ana tjeter jane dhe kushtet e jeteses qe ste lejojne shume kohe per mbledhje sociale por cdo kush shikon punen e vet dhe i pershtatet stilit te jeteses...
Eshte nje fenomen qe do sdo na ka influencuar dhe na ka bere te jemi ata individe qe ne, ne nje te shkuar skemi pas pelqyer ose sic thonin tipa "anglezi".... [/qb]
nuk e di pse quhen tipa "anglezi" kur te gjithe jane njelloj. normal qe ftohesh pasi nuk te del koha qe te dalesh edhe te takosh njerez. je tere diten ne pune ose ne shkolle, vjen e lodhur, s'ta ka qejfi qe te durosh edhe njerez te tjere, ke punet e tua per te bere, ke nje familje per te mbajtur (nqs je familjar) dhe ke mesime, provime, corsework, ese per te shkruajtur (kur je student). dhe pastja mezi pret weekend-in qe te kesh icik pushim, qe te zgjohesh vone, te shikosh TV te dalesh shopping dhe pasi ploteson te gjitha kerkesat e tua shume pak kohe te mbetet qe te takosh njerezit e tu.
ne shqiperi ndryshon puna se vjen komshija pa rene ora 8 per te pire kafen e mengjesit dhe aq duhet se ajo e ka kemben e keqe dhe s'pushon dera pastaj e si rezultat per dreke kemi sufllaqe se mami s'kishte kohe qe te gatuente. /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/tongue.gif

Mall

Primus registratum

Une nuk do ta perkufizoja kete fenomen me fjalen ftohje.
Me teper ndodh nje fare largesie, kjo sepse koha e lire eshte shume e paket, dhe ajo qe te mbete te duhet per te bere cka ke lene pas dhe shume pak per tja perkushtuar te tjereve.

Thug_Mentality

Primus registratum

Na ftoh vete ambjenti i huaj.Te duhet te jesh vete ne mergim dhe ta marresh pergjigjen e sakte.
Te duhet te fillosh gjithshka nga e para nga zero, dhe te duhet shume kohe te arrish ne ate gjendje qe ishe ne vendin tend dhe jo me ti pershtatesh kushteve ku jeton. Me pak fjale qe nga momenti qe largohesh nga vendi tend ke shume pergjegjesi dhe mund per te arritur aty ku do per veten tende dhe le me per te bere hije dhe per te afermit e tu.Mos e mendoni kaq te lehte mergimin,eshte lufta me e madhe qe ben njeriu i shkrete per te arritur qellimin, dihet qe ne lufte nuk dalin te gjithe te fituar.