Protesta te dhunshme ne France

Protesta te dhunshme ne France

Cfare mendoni qe eshte arsyeja kryesore e demonstratave te dhunshme ne France keto kohet e fundit dhe qe duken qe nuk kane fund? A mendoni qe Liberté, Egalité et Fraternité! nuk aplikohet ndaj shtetasve franceze jo te bardhe?

MLK

Primus registratum
Re: Protesta te dhunshme ne France

Qe te jesh atraktiv ne tregun e punes duhet te jesh i dipllomuar, e per kete duhet qe kur je ne shkolle te studiosh.
Edhe komunitetet e tjera qe kane ardh ne France e kan nis nga zero, pra brezi i pare ka qen puntore ndertimi, po femijet e tyre shkuan ne shkolla e studiuan. Frekuentuan te njetat shkolla publike si dhe arabet po ne fund rezultati nuk ishte i njete, e per kete se ka fajin sistemi e eshte kollaj tja hedhesh te tera ne kurriz.
Te qahesh nga nje sistem qe te paguan ndihma per femijet, per shkollen e tyre, te paguan qirane e shtepise, e te jep asistence me duket e egzagjeruar.
Kinezet kan ardh shume me vone e kane arritur qe te jene te sukseseshem athere perse arabet nuk e bejne diçka te tille ne nje kohe qe kushtet jane?!

qemol

Primus registratum

Arabet jane te suksesshem kudo pervec Frances. Eshte e lehte tua vesh fajin atyre, por ka nuk per te zgjidhur asnje gje.

zog

Primus registratum

po ta permiresoj frazen e larteme ne kete menyre : arabet jane te suksesshem kudo ku jane TE PAKTE, pro jo ne france.

dhe KY LIGJ nuk eshte i vlefshem vetem per arabet por per tere te tjeret.

shqiptaret psh jane me te suksesshem ne france ku jane minorance sesa ne amerike, ne itali, ne greqi, turqi, etj.

qemol

Primus registratum

keto jane budalliqe, numri i madh apo i vogel i arabeve ndikon vetem ne barometrin e ksenofobise se francezeve.

zog

Primus registratum

leja pra arabet ksenofonit dhe kalo tek shqiptaret. edhe keta aty ku jane te shumte jane me te diskriminuar sesa aty ku jane me te pakte, e ky eshte FAKT.

duhet ti kalosh shabllonet (ksenofobet, arabet, budalliqet, etj) per te arrit tek e verteta, neqoftese kjo eksiston.

qemol

Primus registratum

diskriminimi, ksenofobia, racizmi jane ato qe ndikohen nga numrat..e kjo nuk do te thote qe eshte e drejte e qe ne duhet ta pranojme me apo pa rezerva. Aq me pak, nuk zgjidh asnje problem.

Por nuk ke cfare ti besh atyre qe e pranojne diskriminim ndaj tyre dhe ndaj atyre qe i rrethojne....

MLK

Primus registratum

Qemol kam pershtypjen se nuk e njef fare realitetin ne France e flet me te degjuar apo ato qe shef ne televizor (ndodhta gaboj po kete pershtypje le!).
E kam thene dhe me siper qe nese magrebinet (apo arabet si po i quajme) nese kane ngelur ketu ku jane e kane probleme sot nuk ua ka fajin shteti por vetja.
Nese kane probleme me gjet pune kjo vjen nga fakti se jane komuniteti me dembel ne France, qe te bejne hile ne pune, marin shpesh raporte dhe kur nuk jane semure, te vjedhin, nuk arrijne te respektojne rregullat e shoqerise, te punojne aq kohe sa te sigurojne asistencen e te rrine nga 3 vjet pa punuar duke marre ndihma, te bejne nga 10 femije e te presin ndihmat nga shteti, pra nga taksapaguesi francez.
Kur dikush qe nuk ka asnje lloj shkolle dhe e di se nepermjet punes mund te mari vetem 1 mije euro rroge, nuk ben 10 femije pasi parate si dalin dot qe ti rrisi, ata i bejne pasi i rrisin me ndihma e jo me punen e tyre, biles me ndihmat qe marrin per femijet jetojne dhe vet pa punuar.
Pra brezi aktual i arabeve, eshte ajo pjese e popullsise qe vetem i merr shoqerise pa kontribuar si pjesa tjeter ne zhvillimin e saj.
Fatkeqesisht ky eshte fakt e jo demagogji e mund te flas pa asnje lloj kompleksi pasi nuk i perkas as komunitetit arab e as atij francez dhe jam objektiv.
Qe jane bere gabime ne politikat franceze te emigrimit kjo sigurisht eshte e vertete, por jo per te gjitha e ka fajin shteti.

qemol

Primus registratum

perse nuk i permend ato gabime qe ka bere shteti francez? une nuk jetoj ne france po kur degjoj shpjegime si ai i yti, ku te gjithe arabet jane dembele, hajdute, me 10 femije, ja bej bla bla bla bla..nuk po na thua ndonje gje interesante, megjithese na flet nga franca.

une me aq sa kam lexuar, si psh. intervista, artikuj etj, duket qe ka probleme. nuk e krijoj dot nje opinion te sakte nga aq sa kam lexuar, po eshte e qarte qe dicka nuk shkon, dhe prandaj pres te degjoj ndonje nga franca te na thote dicka me shume...por jo keto brockullat raciste nga ty.

ta kam thene shume qarte, arabet jane te suksesshem kudo ( as me shume e as me pak se te tjeret) pervecse ne france...

MLK

Primus registratum

Qemol,
Une shpjegoj ate qe jetoj per dite, e ky eshte realiteti qe shoh, per kete nuk kam as faj po as merite!
Keshtu qe nese ty nuk te pelqen mos e lexo, eshte e thjeshte.
Sa per te metat e shtetit francez, mund ti lexosh disa shkrime me lart, keshtu qe para se te japesh mendimin mos lexo ne diagonal se nuk kuptoke dot gje!
Sa per faktin qe magrebinet jane te sukseshem kudo ne bote perveç se ne France, te ftoj te mesosh per ta ne Zvicer, ne Itali (pjesa dominuese jane marokene e jo algjeriane), ne Spanje, ne Portugali... e do bindesh qe ajo qe thua nuk qendron.
Sa per ate qe ti quan racizem, une e quaj kritike ndaj nje modeli jetese i cili bazohet te principi i perfitimit nga shoqeria pa kontribuar ne te.
Eshte kollaj te qahesh e te kerkosh vetem te drejta kur shkon ne nje vend tjeter por mos harrojme qe kur do te jetosh ne ne nje vend tjeter do pranosh dhe ligjet e rregullat e atij vendi, pasi ne çdo shoqeri ka te drejta, por ka dhe detyrime, e detyrimet duhen pranuar qe te gezosh dhe te drejtat.

pinkparadise

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
perse nuk i permend ato gabime qe ka bere shteti francez? une nuk jetoj ne france po kur degjoj shpjegime si ai i yti, ku te gjithe arabet jane dembele, hajdute, me 10 femije, ja bej bla bla bla bla..nuk po na thua ndonje gje interesante, megjithese na flet nga franca.

une me aq sa kam lexuar, si psh. intervista, artikuj etj, duket qe ka probleme. nuk e krijoj dot nje opinion te sakte nga aq sa kam lexuar, po eshte e qarte qe dicka nuk shkon, dhe prandaj pres te degjoj ndonje nga franca te na thote dicka me shume...por jo keto brockullat raciste nga ty.

ta kam thene shume qarte, arabet jane te suksesshem kudo ( as me shume e as me pak se te tjeret) pervecse ne france...

[/ QUOTE ]
ti edhe do te degjosh gjera interesante nga ata ne france, qe e jetojne kete realitet qe ti lexon ne revista edhe gazeta ...edhe kur ta thone ti nuk e pranon...keshtu qe nese nuk je i predispozuar te besosh ata qe e jetojne...me mire vazhdo e besoi atyre qe lexon sepse edhe ti do vazhdosh te jetosh ne realitetin e terthort te mediave.
edhe nuk mendoj qe te shohesh edhe te thuash te verteten mbi jeten ne france eshte te jesh racist, thjeshte eshte te jesh realist.

qemol

Primus registratum

une kur them gjera interesante nuk kam parasysh perrallat alla shqiptarce, si psh. arabet kane nga 10 femije. Une doja te shikoja se mos kishit ndonje informacion me te verifikueshem, si psh. statistika... po eshte e kote se juve do na sillni ca traplliqe te tjera...

MLK

Primus registratum

qemol,
kur diskuto me dike, nuk ke mesuar qe duhet me respektu e me u sjell ne menyre normale! E ndjen si detyrim te quash tjetrin trap, budalla apo ku di une!
Nuk mendoj se tu drejtu njeri me ato fjale keshtu qe fjalorin shqiptar mendoj se e dime te gjithe qe i permban dhe fjale te tilla, prandaj nuk kemi nevoje te na i kujtosh.
Kur ske pula, pse ben shutttt!!

qemol

Primus registratum

nuk po te quan njeri trap, por ti duhet qe te sjellesh argumenta me te mire sesa paragjykime te tipit te mesiperm. ndryshe eshte e kote qe pergjigjesh. dhe qe une mundohem te hyj ne diskutim me ty.

D-J

Forumium maestatis

myslimanet u cun ne demo vetem per tregu se sa jane integru ne jeten franceze

makinat e djegme jane vetem llastime kalamajsh. kush adoleshent eshte ai qe po tti jepet rasti nuk do djegi e shkatrroj. eshte experience e rritjes rrebelimi

francezet te te gjitha koheve kane nje love affair me rrugen. kjo ka ardh nga humbjet e shumta ne luftra qe sjell si pasoje mosbesim ne politiken institucionale.

jo vetem kaq po francezet jane gjenetikisht te programuar per ti bere gjerat ne rruge. dashurite ne rrruge jane a french thing, kafenete restorantet demonstrata etj.

francezet jane kombi qe proteston me shume se cdo komb tjeter. jane zevzek te medhenj.

kane per borxh te nxjerrin ne rruge gjithe lagjen per ti dhene te drejte pensionistit qe bleu qumesht te skaduar.

perdite do digjen goma makinash qe do pengojne maunet angleze qe vine nga eurotunel

problemi i frances jane sindikatat, keta dembele qe ngaterrojn dynjane dhe ligjet e paliberalizuara te punesimit.

/pf/images/graemlins/laugh.gif

MLK

Primus registratum

Asgje nuk eshte me detyrim qemol, po nuk do te thote se mendimi im nuk te rri ty mire e eshte detyrimisht trapllik apo paragjykim.
Te pakten mendimi im vjen nga eksperienca qe jetoj per dite me ate komunitet, i yte nga ato qe lexon ne shtyp. Nuk e di cili eshte me prane realitetit!

qemol

Primus registratum

po ti lexoje dhe njehere se ca thua, qe arabet kane nga 10 femije, dhe pastaj hajde dhe me thuaj per realitetin. sa familje arabe kane nga sa femije? ke ndonje statistike ti? eksperiencat personale jane shume subjektive dhe prandaj duhen marre me me pak seriozitet...dhe duhen plotesuar me statistika qe te merren parasysh si nje argument serioz.

D-J

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

[/ QUOTE ] /pf/images/graemlins/eek.gif

ndonje statistike per kto qe thua (perpara se ti fusim tek traplliqet)

apo ti Qemal thu se komunitetet jane te sukseshme njesoj apo pak a shume njesoj? (ndonje statistike ke para se ti fusim tek traplliqet- terminologjia jote)

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

A ka mundësi të ktheheni në temë kalamoja (edhe xhaxha) dhe pa të shajtme? Po nuk ju interesoi si temë mund edhe ta internojmë ... .

MLK

Primus registratum

Problemi qemol eshte se si çdo njeri, kam nje rreth shoqeror, e ,e kete rreth diskutohen problemet e perditeshme, e ndermjet tyre dhe ky qe flasim me siper.
Kur pjesa me e madhe e shoqerise kane probleme me kete komunitet nuk eshte me subjektiv por realitet.
Kur them 10 femije eshte nje menyre te shprehuri e nuk i kam vene presjen prapa shifres, keshtu qe mundohu te kuptosh thelbin e jo te kapesh me nje fjale, pasi çdo fjale e nxjerre jashte kontekstit, humbet kuptimin e saj!
Femijet nga 10 deri ne 15 vjeç qe rrine deri ne oren 12 te notes neper lagje, ne vend qe te mesojne, nuk mendoj se ua ka fajin shteti!
Te solla me siper shembuj ne shtete te tjera ku magrebinet nuk jane te sukseseshem ashtu si thua ti, por kane te njetat probleme si ne France, pra diskuto rreth tyre e mos thuaj qe nuk vlejne argumentat!
Duam apo nuk duam kjo ka te bej me nje perplasje kulturash e mentalitetesh pasi komunitetet e tjera kane arritur te integrohen shume me kollaj e sot kane kap majat e shoqerise.

pinkparadise

Forumium maestatis

Qemol, neve jemi as diskriminus e as rracista sepse neve ne kete tok jemi te huj vet, keshtu qe nuk kemi arsyje pse te themi gjera te keqia ose ti ulim arabet kur flasim per ata.
thjesht po te tregojme pikpamjen ton per kete vend, per robt qe na rrethojne, dhe gjendjen ça shohim me syt tane.
ti nuk ke pse kemngul kot per gjera qe ti vetem i lexon, kurse ne i jetojme.
gjithsesi nese kjo eshte zgjidhja jote.