Probleme.

Noe

Primus registratum
Re: Probleme.

PROBLEM 5

Per nxjerrjen e ujit nga nje galeri, jane vendosur tre pompa. Pompa e pare, duke punuar vetem, e nxjerr ujin per 12 ore, e dyta per 15 ore dhe e treta per 20 ore. Pasi punuan tri ore pompa e pare dhe e trete, filloi punen edhe pompa e dyte. Per sa kohe e nxoren ujin nga galleria te tri pompat?

gezim lame

Primus registratum

e dreqo pune .... ishte si pune s'fide.... s'desha me u pergjigj po.... /pf/images/graemlins/tongue.gif

p1 & p2 punuan 3 ore
p1 p2 & p3 punuan 4ore e 20 min
totali 7 ore e 20 min /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/wink.gif

Noe

Primus registratum

Mireseerdhe Ximi.
Sikur ti kthehesh dhe njehere problemit, gjithmone po pate kohe dhe nqs je i interesuar, mbase do gjesh nje zgjidhje tjeter.

Noe

Primus registratum

PROBLEM 6

Ne nje fshat, fermeret mbollen gjithsej 960 ha toke. Me grure mbollen nje siperfaqe dy here me te madhe sesa me oriz dhe me miser se bashku. Me oriz u mbollen 120 ha toke me shume se me miser. Sa hektare u mbollen me grure, me oriz, me miser?

Noe

Primus registratum

Jam ne pritje te zgjidhjes se problemit 6, per t'ju paraqitur prob.7.
Faleminderit per pjesmarrjen.

gezim lame

Primus registratum

M=100 +120
O=220 x 2
G=640
-----
T=960

ps: vetem se isha kurioz per problemin tjeter po jap pergjigje /pf/images/graemlins/wink.gif :book:

Noe

Primus registratum

PROBLEM 7

Pasi perfunduan detyren e kontrollit dhe mberriten ne shtepi tre nxenesit thane: Orgesi: E kam bere per dhjete; Nereida: E kam bere per tete; Brikena: Nuk e kam bere per dhjete.
Pas korrigjimit te detyrave u sqarua se njeri nga nxenesit kish marre 8, tjetri 9 dhe i treti 10. Ç’note ka marre secili ne qoftese dihet se nje nga tre nxenesit ka gabuar ne thenien e tij, kurse dy te tjeret jo?

P.S.
Ximi, urime, pas 100 dhe 120 mendoj qe nuk duhe gje.

Noe

Primus registratum

PROBLEM 8

E zeme se per te shkruar nje shifer te çfaredoshme duhet 1 sekonde. Sa kohe duhet per te shkruar numrat nga 1 deri ne 10.000 ?

Vini Re!
Nuk eshte zgjidhur akoma problemi 7.

it's me

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Shpetimtari:
[qb] PROBLEM 7

Pasi perfunduan detyren e kontrollit dhe mberriten ne shtepi tre nxenesit thane: Orgesi: E kam bere per dhjete; Nereida: E kam bere per tete; Brikena: Nuk e kam bere per dhjete.
Pas korrigjimit te detyrave u sqarua se njeri nga nxenesit kish marre 8, tjetri 9 dhe i treti 10. Ç’note ka marre secili ne qoftese dihet se nje nga tre nxenesit ka gabuar ne thenien e tij, kurse dy te tjeret jo?

P.S.
Ximi, urime, pas 100 dhe 120 mendoj qe nuk duhe gje. [/qb]
Nereida ka gabuar. Nuk e kishte bere per tete por per nente. Brikena ka marre tete dhe Orgesi dhjete.

Noe

Primus registratum

Pergezime "it's me" :thumbsup:
Ke dhene pergjigje te sakte.
Do te ishte mire qe ndonjeri qe pergjigjet per problemet qe do te shtroj te shtjelloj dhe zgjidhjen (gjithmone nqs ka kohe e, me kuptoni).
Presim zgjidhjen e Prob.8 qe te vazhdojme me Prob.9

jack owar II

Primus registratum

PROBLEM 7

P.S.
Ximi, urime, pas 100 dhe 120 mendoj qe nuk duhe gje.
orgesi 10 (i sakte pohimi i tij fillestar)
nereida 9 (i pasakte)
brikena 8 (i sakte)

jack owar II

Primus registratum

[qb] PROBLEM 8

E zeme se per te shkruar nje shifer te çfaredoshme duhet 1 sekonde. Sa kohe duhet per te shkruar numrat nga 1 deri ne 10.000 ?

Vini Re!
Nuk eshte zgjidhur akoma problemi 7. [/qb]
19988 sekonda..

u habita ma nalte, se s'e pashe qe ish zgjidhe p7...

Noe

Primus registratum

Jack o'war II
Mendoj qe duhet t'i kthehesh perseri problemit, pasi pergjigja nuk eshte e sakte.

jack owar II

Primus registratum

1
- } 9 numra x 1 = 9 shifra
9

10
- } 89 numra x 2 = 178 shifra
99

100
- } 899 numra x 3 = 2697 shifra
999

1000
- } 8999 numra x 4 = 35996 shifra
9999

10000 } 1 numer x 5 = 5 shifra

9
+ 178
+ 2697
+ 35996
+ 5
= 38885 sekonda...

ok?

Noe

Primus registratum

Jack o'war II !
Me pak vemendje, do te konstatosh se ke gabuar me disa sekonda. Te lutem gjeji dhe vazhdojme me problemin tjeter. :thumbsup:

Noe

Primus registratum

Te lumte Jack o'warII !
Me keto 9 sek qe gjete merret pergjigja e sakte qe nuk bej gabim po ta shenoj dhe nje here:
Per te shkruar ato shifra duhen 38 894 sekonda, ose 10 ore, 48 minuta dhe 14 sekonda.