Prindërit shqiptarë u flasin fëmijëve në gjuhë të huaj

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: prindërit shqiptarë u flasin fëmijve në gjuhë të huaj

Ketu nuk flitet me thirrje e marrje telefonatash: Ckemi? ..s' je a lodh apo merzit!!!! se kaq eshte me se normale qe cdo femije shqiptar i di.

Une po them si gjuhe tamam shqipe!!!!!

Gjuha qe hahet gjithkund dhe e cila merret vesh ne tan boten eshte anglishtja. Kete e kam zgjedh para se ti mesoj gjuhen shqipe.

Me dit me ba sa bejne 1+1 kuptohet pse.

pS: Nuk justifikohem askujt rrushe, pasi jane zgjedhje qe kam bere une ne jete /pf/images/graemlins/wink.gif S'i marr leje kujt.

Verizion

Primus registratum

Do tju them nje histori qe i ndodhi nje shoqes time ajo punonte ne nje supermarket , nje dite duke punuar pa nje cun te vogel shqiptar me te emen , ai po i fliste te emes ne shqip ndersa ajo ja ktheu ..
"mos me fol ne shqip po ne greqisht " nderkohe qe as nuk ndodheshin ne Greqi ne ate kohe ...

Cfare idjotlleku mendova me vete , kujtojne se po i degjon ndonje ne jane shqiptar dhe sa turp i madh qenka mos te hiqesh si nje i tille per ta /pf/images/graemlins/frown.gif

drenicaku

Primus registratum

Dolcezza , zgjedhje ke bere por ajo eshte nje zgjedhje e nje idiotje

armando2001

Primus registratum

Dolcezza per mendimin tim eshte personifikim i asaj shtrese te shoqerise sone qe kane vuajtur dhe vuajne nga kompleksi i inferioritetit.

Per keta njerez cdo gje e huaj eshte se s'ben me e mire se cdo gje shqiptare. Ky parim u pershtatet sidomos atyre njerezve qe nuk kane arritur gje ne Shqiperi dhe te jeni te sigurte nuk kane per te arritur gje as jashte saj.

Me siguri tipa si kjo Dolcezza jane ato qe nje parafoles si dhe une vete i hasim neper ambjente te ndryshme duke u bertitur femijve te tyre qe edhe arabisht le te flasin ama vec shqip jo.

Keta fatkeqe kujtojne se do integrohen ne shoqerine ku jetojne nepermjet femijve.

Cdo komunitet emigrantesh ka bere perpara ne nje shoqeri te huaj nepermjet perqafimit dhe shpalosjes se vlerave me te mira qe mbart vendi dhe kultura nga ata vijne dhe jo duke u munduar te kopjojne rendomazi kulkturen e re. Dolcezza cfaredo perpjekje te ndermarresh, ti dhe femijte e tu do te mbesin Shqiptare te Italise, madje Burrelsa te Italise prandaj ben mire qe te luftosh qe te shpalosesh virtytet me te mira shqipater nese kerkon qe nje dite femijte e tu te prezantohen me koken lart para kujtdo sic bejne sot Italiane e Greke ne Ameriken e Veriut.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga drenicaku:
[qb] Dolcezza , zgjedhje ke bere por ajo eshte nje zgjedhje e nje idiotje [/qb]
Idjot eshte fjale e huaj llokum.

Nga latinishtja e vjeter dmth Injorant/e.

Kurse nga greqishtja idiótes ‘qytetar/e privat (ídios)’ me dy fjale, jo ekspert me gjerat shoqale.

Pergjigjes tende mund ti vendosje fjalen e bukur shqipe: Budallallek. ( Prap s'o edhe aq shqipe po ec ma). Gjithsesi pergjigjja ime eshte: Mund te jete edhe budallallek, por ca ti bejme jeta na rreh me cdo gje.

C'est la vie :wave:

Kondrapedali

Kondrapedali

Dolceza, shpresoj ta kesh lexu Anzat e Parnasit të Fishtës. Në mos jo ta sugjeroj shumë që ta bësh.
Me mirësi Kondrapedali :wave:

Diavolessa

Valoris scriptorum

Dolcezza per mendimin tim eshte personifikim i asaj shtrese te shoqerise sone qe kane vuajtur dhe vuajne nga kompleksi i inferioritetit.

Me vujt nga kompleksi i inferioritetit dmth ne radhe te pare "mos te kesh rrespekt per vetveten". Me humb kete s'ke asgje ne jete!!!

Rrespekt per vedin , vallai kam boll bile edhe me shit /pf/images/graemlins/laugh.gif

Me siguri tipa si kjo Dolcezza jane ato qe nje parafoles si dhe une vete i hasim neper ambjente te ndryshme duke u bertitur femijve te tyre qe edhe arabisht le te flasin ama vec shqip jo.

Arabishtja s'duhet gje. Nuk te afron asgje..Do preferoja te ju mesoja gjuhen Japonese me perpara! Pse?...Sepse me dit kete han buk ku te duash. (Hudhju icik ene ekonomise, jo vec politikes )

Keta fatkeqe kujtojne se do integrohen ne shoqerine ku jetojne nepermjet femijve.

Fatkeqe :rolleyes: /pf/images/graemlins/laugh.gif Me prit me u intregru ne shoqerine ku jetojne femijet , duhet me punu si edukatore /pf/images/graemlins/laugh.gif Nuk kam aq durim me duru kalamajt e te tjereve una /pf/images/graemlins/laugh.gif

Dolcezza cfaredo perpjekje te ndermarresh, ti dhe femijte e tu do te mbesin Shqiptare te Italise, madje Burrelsa te Italise prandaj ben mire qe te luftosh qe te shpalosesh virtytet me te mira shqipater nese kerkon qe nje dite femijte e tu te prezantohen me koken lart para kujtdo sic bejne sot Italiane e Greke ne Ameriken e Veriut.

Perpjektje te cilat marr me femijet e mi eshte te ju jap nje edukim te mire. Ti ndihmoj nga cdo ane per te ja plotesuar deshirat dhe mbi te gjitha, kur te rriten te kene dicka per te ecur perpara ne cdo aspekt jete!!!

Ketu jena ke gjuhesia dhe rendesia e gjuhes shqipe , jo ke politika o me u duk si te huaj.

Ndryshojne si nata me diten! Ti qe (me demek je ne Kanada) pse nuk je ne Shqiperi?

Perse tere shqiptaret punojne me shume ne vend te huaj sesa ne te vetin?

Keto jane gjera qe s'kane lidhje me gjuhesine!

pS: Per me u hek si Italiane, amerikane, francese , o arabe ...llokum hajde ndonje here ne Piazza Duomo ne Milano dhe shihme me kostum kombetar shqiptar duke dhen shfaqe mbi muziken e traditat e Shqiperise!!!! E ikyt e bej vetem , sepse jam edhe do vdes shqiptare! Me mire me thene Burrelse /pf/images/graemlins/wink.gif

pSs: Kur nuk njeh dike, mos fol shume para kohe!

Renea88

Primus registratum

Dolcezza eshte nga ato qe i bertet kalamojve:
VIENI QUA MOR MISTREC SE TA MOR A SHPIRTIN
OOOOOOO KAAAATTTUUUUNNNNAAAAREEEEEE......

abs

nuk e di...

...se po i thu katundare s`je tuj ja mush mendjen, se ajo po thote vete nga vjen, e me ken katundare s ka naj problem, fundja...sado i papelqyer te jete vendimi i saj, te cilin ajo vete do ta "shijoje" me kalimin e viteve...shpresoj t`i shijoje amel /pf/images/graemlins/wink.gif
e nese na terheqim anen tjeter te litarit s ndihmojme kend, vec acarojme...

Une pervedi, jam kundra asimilimit, jam PRO gjuhes se nanes si dhurata ma e shtrejt e dashurise qe i jepet femise!!!

Per kuriozitet

Mbas nje disktutimi te zjarrt mbi kte teme me do zvicerian, nje zonje tregoi diten tjeter- se e ama i kishte msu gjuhen me te cilen do mbijetonin fmite e saj,gjuhen gjermane, dhe gjuhen e nanes asnje se dinte, sot vazhdoi kjo, nana jone eshte semure, flet vec gjuhen e nanes, te cilen ne te gjithe se dime, asht e dhimshme qe s kuptojme cfare kerkon e cfare thote, plus jo ekonomike sepse kena marre nje perkthyse qe kalon gjithe kohen ne shtepine e nanes tone...

abs

nuk e di...

Gjyshi i Mimit ka pas thane per gjuhet e huja
imagjino ne nje dhome pa dritare
nje dritare gjuha e nanes ,shume gjuhe te huja shume dritare ...shef gjithandej
nga vjen miku e armiku
Pershnetje /pf/images/graemlins/smile.gif

holtienka

Forumium praecox

Dolceza ja ke fut kot plakooooooooo, budalliqe me "OKE" thujm ne me origjin korcare.

damn sa kam qesh

balforum

Primus registratum

Xixellonja me fale por gjuha e nanes eshte dera e madhe dhe identiteti yne dhe gjuhet e e huaja jane dritaret.
E Dolceza u ka hapur dritaret femijve dhe u ka mbyllur deren e madhe te hyrjes e ata(femijet) do futen ne shtepi gjithmon nga dritarja e jo nga dera. /pf/images/graemlins/wink.gif

Vals

Primus registratum

Jemi vetem disa milione, shume pak ne krahasim me popullatat e tjera. Kemi nje nder gjuhet me te vjetra ne bote. Rrethanat na kane bere te marrim rruget e botes pa ditur ne do mund te kthehemi nje dite. E kemi per detyre qe te pakten gjuhen, por dhe njohurite mbi historine, kulturen dhe traditat t'jua percjellim femijeve. Ndryshe do zhdukemi si komb. S'ka mallkim me te tmerrshem se " Te humbte emri".

Kondrapedali

Kondrapedali

Fillimisht postuar nga Vals:
[qb] .... S'ka mallkim me te tmerrshem se " Te humbte emri". [/qb]
Ka, ka; Të humbtë mendja :shrug:

abs

nuk e di...

Fillimisht postuar nga *xixellonja:
Gjyshi i Mimit ka pas thane per gjuhet e huja
imagjino ne nje dhome pa dritare
nje dritare gjuha e nanes ,shume gjuhe te huja shume dritare ...shef gjithandej
nga vjen miku e armiku
Pershnetje /pf/images/graemlins/smile.gif
ke ken e vogel ti yll e se mban mend plotsisht, ai ka pas thane, gjuha e nanes asht DERA/PORTA...kusurin e ke n rregull :kiss: :angel:

PS: e paska korigju njeni siper :thumbsup:

eagle_eye_andi

Primus registratum

o njerez mesojini femijeve tuaj gjuhen shqipe...ajo gjuhe ndoshta nuk do i mbushe barkun me buke,por do u mbushe shpirtin me krenari e fisnikeri.

Ajo qe aq shume me ben te djehem krenar per vendin tim eshte gjuha,dhe ketu ku jam nuk le askend te me ike nga duart pa i mesuar se gjuha ime eshte nje nga gjuhet me te vjetra ne bote,qe eshte unikale dhe nuk ngjason me asnjeren, dhe kjo me ben te ndjehem krenar.Gjithashtu nuk le askend te me iki nga duart pa marre vesh ku eshte shqiperia ne harte...e shume te tjera si kjo...

Populli austriak (per te cilin mund te flas nga eksperienca ime), ka nje peng te madh : mosekzistencen e gjuhes se tyre unike,pra qe flasin gjuhen gjermane.Me vite e shekuj ata kane krijuar dhe u kane trasheguar femijeve te tyre nje dialekt i cili duhet ti dalloje nga gjermanet,nje popull dhe komb tjeter,dhe per te cilin jane shume fanatike... Mendoj se vetem kaq mjafton qe te kuptohet sa rendesi ka gjuha ne identitetin e nje kombi...dhe ne ato vlera qe e bejne nje komb te perparoje.

Dhe mos mendoni o njerez se ata femije te cileve nuk u mesoni shqipen "per te mos u mbushur qelizat e trurit me nje gje pa vlere" neser do ju jene mirenjohes,perkundrazi,do kene nje boshllek brenda tyre,do u vije turp te thone qe jane shqiptare,sepse nuk do dine ti thone bashkebiseduesit 2 fjale ne gjuhen shqipe...gjuha e nenes se tyre...e cila ua ka mohuar atyre shume vite me pare...

Mos i mesoni femijet me mohimin per rrenjet dhe origjinen,per gjuhen e tyre; neser mund te mohojne ate qe vjen menjehere pas rrenjeve dhe origjines...familjen shqiptare,e cila e rriti dhe e mesoi me ndjenjen e turpit qe eshte shqiptar.

Mos mendoni kurre se ai femije do e ndjeje veten amerikan,italian,apo cdo gje tjeter,ai do te mbetet shqiptar...

...turpi do i mbetet atij prindi qe pas shume vjetesh,me floke te bardhe do degjoje nga ai femije i rritur,i bere italian apo amerikan, ti thote : "ti je shqiptar"- me gishtin e drejtuar plot perbuzje...por do jete shume vone...

Iness

Primus registratum

Kjo teme eshte njecike e vjeter, por une do kisha deshire ta beja perseri aktive sepse eshte me te vertete shume interesante dhe na prek te tereve ne qe jetojme jashte Shqiperise.
Se pari dua te them qe femija thith njohuri pa fund, dhe meson nje gjuhe te huaj natyrshem dhe pa mundime, keshtu qe argumenti i dikujt qe shkruante me pare se "nuk do ta lodhe trurin e femijes se saj, me nje gjuhe qe nuk do ta perdore kurre" bie poshte automatikisht. Dhe sidomos kur behet fjale per gjuhen e nenes, eshte me te vertete turp te perdoresh nje argument te tille.
Ne njefare menyre une e kuptoj nga nisen njerez te tille. Ata kane nje lloj urrejteje per shqiperine dhe gjithshka qe lidhet me te, dhe kane vite qe mundohen te fshijne identitetin e tyre prej shqiptari, duke menduar se duke bere keshtu, do te kene nje jete me te mire ne vendin qe jetojne. Duke u munduar me mish e shpirt qe femijet e tyre te rriten si vendas, jam e sigurte qe keta prinder nuk do ti conin kurre femijet te vizitonin Shqiperine, do prisnin cdo lloj lidhjeje me kete vend dhe sigurisht qe nuk do ju mesonin ketyre femijeve asnje fjale shqip.
Po pse o zot?
Duke bere keshtu, nje gje eshte e sigurte! Femijet e tyre do te rriten te mbushur me nje komplekt inferioriteti te trasheguar nga prinderit e tyre, dhe qe do i ndjeke pas kudo.
Nejse, se u zgjata shume.
Une nuk kam femije akoma, dhe situata ime eshte pak me e nderlikuar. Femijes tim do i duhet te mesoje qe ne ne fillim te jetes 3 gjuhe te huaja. (2 gjuhet e prinderve, dhe gjuhen e vendit ku do te jetoje), por me nje cike pune dhe perkushtim nga prinderit, gjithka eshte e mundur.
Une femijes tim do ti fal gjuhen time, dhe kjo eshte nje nga gjerat qe kam me te shtrenjta.

zog

Primus registratum

o iness mos i nderliko gjerat kot me moral.

kur jeton jashte ti mesosh femise gjuhen tende kerkon sforcim, ngaqe femija natyrisht gjuhen e huaj e meson me kollaj, ai tere diten eshte i shoqeruar me shume me te huajt sesa prinderit e tij.

mos i ngaterroni femijte me shqipen, mos i zvarrisni ne edukim. mundohuni edhe vete e beni perpjekje tu flisni me gjuhen e vendit ku ata jetojne e studiojne.

ne fund te fundit ata s'do te jene me shqiptare.

kur te rriten dhe po ta shohin te aresyeshme asnjeri s'do ti pengoje te studiojne shqip. bile kjo do tu hapte pune edhe pedagogeve shqiptare per te fitu ndonje lek.

Princesha

Primus registratum

zog je tu m'cudit me kto gjana, nejse cdo njeri i edukon fmijte sipas bindjeve te tyne personale.

Nuk asht sforcim me i msu fmijes gjuhen e nans, sepse nana i mson fjalt e para pasi ajo vet e rrit, dmth fmija rritet ne familje perpara se te shkoje ne shkolle, ku kuptohet qe do mesoje gjuhen e vendit, asaj s'ka ku me i shku do ta mesoje se s'ban.

Un kam pa familje ku n'shpi flasin gjuhen e venit, dmth fmijve kryesisht, po ata jan po ata njerez qe n'shqipni s'kan kry ma shum se 8-vjecaren e detyrume edhe shqipen skan dit me e shkru mire. Nuk e dijn se atyre fmijve i rrjedh gjak shqiptar neper vena, sado ata te munohen ti asimilojn, duke i mohu gjuhen e tyne, e duke i mohu vlerat shqiptare.

Nga ana tjeter kam pa familje kosovare ose maqedonase (ku jam un ktu) qe kan me nga 20 vite jashtetit dhe fmijte kan lindur e jan rritur po jashtetit, e flasin shqipen aq bukur dhe dijn po ashtu ta shkruajn. Po ashtu i cojne femijte e tyne te bejne disa vite shkolle ne vendlindje here pas here, si e si te mbajn gjalle kulturen e gjuhen shqiptare. Pra keta as nuk jane integru ma pak se ata qe nuk dijn nji fjal shqip, biles ndodhen edhe ma nalt sepse krenohen per venin e tyne, sido qe te jete.