Prindërit shqiptarë u flasin fëmijëve në gjuhë të huaj

Kondrapedali

Kondrapedali
Re: prindërit shqiptarë u flasin fëmijve në gjuhë të huaj

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] o iness mos i nderliko gjerat kot me moral.

kur jeton jashte ti mesosh femise gjuhen tende kerkon sforcim, ngaqe femija natyrisht gjuhen e huaj e meson me kollaj, ai tere diten eshte i shoqeruar me shume me te huajt sesa prinderit e tij.

mos i ngaterroni femijte me shqipen, mos i zvarrisni ne edukim. mundohuni edhe vete e beni perpjekje tu flisni me gjuhen e vendit ku ata jetojne e studiojne.

ne fund te fundit ata s'do te jene me shqiptare.

kur te rriten dhe po ta shohin te aresyeshme asnjeri s'do ti pengoje te studiojne shqip. bile kjo do tu hapte pune edhe pedagogeve shqiptare per te fitu ndonje lek. [/qb]
Zog, të pyes, a ke fëmijë ti? Nëse po, si mendon ti se ata fëmijë do komunikojnë së paku me prindët e tu ose me ata të gruas tënde? Apo për dembelizmin tënd intelektual fëmijët nuk duhet të kenë gjyshër? Ti mendon se nuk do kthehesh në Shqipëri por mos harro se nëse do detyrohesh të shpërngulesh dhe njëherë, për një arsye ose një tjetër, ti do kthehesh në Shqipëri.
Tjetër: Ti pretendon të vendosësh në emër të fëmijve të tu. Ky është gabim! Ti si prind, duhet t'i japësh atij të gjitha shanset e mundshme që fëmija yt të mund të vendosi vetë objektivisht se ku preferon të jetojë apo si preferon ta quajë veten.
Në aspektin pedagogjik, mësimi i dy gjuhëve në të njëjtën kohë nuk ka vështirësi për fëmijën pasi ai është në një periudhë mësimi intensiv dhe pavarësisht se adultët e nënvlerësojnë shpesh intelektin e fëmijëve, këta të fundit arrijnë të bëjnë lidhje ndërmjet 2 gjuhëve si dhe zhvillojnë aftësi të tjera të cilat në një zhvillim normal do të vinin shumë më vonë.
Mos kujto sae për prindin është më e thjeshtë të flasë në shqip në shtëpi me fëmijën i cili kërkon shumë shpjegime dhe nuk kënaqet asnjëherë me "se kështu është". Çuditërisht fëmijët nuk e pranojnë kollaj idenë e "Zotit" dhe pse-të e pafundme e çojnë prindin nganjëherë në prag të lajthitjes pasi ka edhe gjëra të vështira për t'u shpjeguar të cilat kërkojnë njohuri të mëdha nga fëmija, etj. gjëra të cilat prindët i kanë provuar në kurriz të tyre e nuk është nevoja të flas unë!

Pra Zog, mos ja fut si kau pelës vetëm me maninë për të kundërshtuar "traditat" apo "rregullat shoqërore" apo "manitë e shoqërisë". Nganjëherë është mirë thjesht të heshtësh! /pf/images/graemlins/wink.gif

zog

Primus registratum

rozalind ma trego nje nga ata maqedont ose kosovart qe te kete arrit diçka neper bote ? e s'flas per ta por per femijet e tyre edukuar alla shqiptarçe ne perendim.

ndersa shembuj nga ata te tjeret qe s'dine shqip, sepse prinderit s'kane pas kohe t'ja u mesojne prej punes se shumte, te jap une:

vellezerit belushi ne amerike.

gjenija i baletit preljocaj ne france.

aktori moisiu ne austri.

karl gega po ne austri,

etj, etj.

si dhe mungesa e shqipes nuk i ben me pak shqiptare. bile perkundrazi NJOHJA e fama e tyre boterore i ben pune me shume shqiperise nga "tradita e harruar shqiptare".

Kordelja

Valoris scriptorum

...aktori moisiu ne austri.

karl gega po ne austri,

etj, etj.

...
Per ata te tjeret s'e di se sa "krenare" ishin te thoshin qe ishin shqiptare,por per Moisiun e di mire qe s'e mbante veten per shqiptar. Fatkeqesisht, e theksoj fatkeqesisht...kur e kam lexuar mbeta trishte. Me ka rene gjithe stima per te ne nje cast dhe po te mos e kisha lexuar nga burime te sigurta s'do e shkruaja kurre. Moisiu e mbante veten per italian..keq me vjen ta them as vete s'e di se pse, po ja qe italian e mbante veten. Kjo e ka ndihmuar apo jo s'mund ta them, une s'guxoj te them me filani fisteku jane shqiptare, se ata vete "figurojne" ndryshe.

zog

Primus registratum

e ç'rrendesi ka e pranonte apo jo, rendesi ka qe ai ISHTE shqiptar.
dhe bile me rendesi ka kjo, qe po te edukohej si shqiptar (siç i edukojne kosovaret femijte e tyre, une nuk i gjykoj per kete veç i marr si shembull) nuk do te qe bere ai qe u be.

e ketu eshte edhe qellimit i diskutimit tim ne kete teme.

ndryshe s'ka pse diskutohet secili prind e din ku i pikon çatia e vet, e femijt e vet i edukon si ja do palla.

ai eshte i lire per ket.

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb]
Per ata te tjeret s'e di se sa "krenare" ishin te thoshin qe ishin shqiptare.......[/qb]
si dhe KRENARIA mikeshe nuk shprehet me fjale, ate e ke ne shpirt qe kur lind, dhe eshte dukuri INDIVIDUALE e jo kolektive.

i kemi pare ata amerikanet qe shkojne krenare (te krekosur si gjelat) ne irak ose afganistan, ose diku tjeter, por kur i kapin rob e i nxjerrin perballe kameres dhjesin ne breke.

ku e kane krenarine e rreme amerikane, te formuar nga prapaganda shteterore ose librat e historise se vendit te tyre (amstrongu njeriu i pare qe shkeli henen, shanselizeja bulevardi me i bukur, etj, etj).

a s'me thua ?

nejse kjo diskutohet tek ajo tema tjeter.

Kondrapedali

Kondrapedali

Pra problemi jot Zog nuk është me faktin se fëmijët flasin shqip apo jo por është me prindët. Atëherë diskutimi jot nuk e ka vendin tek kjo temë por në një temë tjetër që flet për mentalitetin e shqiptarëve në përgjithësi e për injorancën e masës në veçanti. Kjo pasi të jesh shqiptar nuk do të thotë që je injorant, i trashë apo jo-produktiv /pf/images/graemlins/wink.gif .

Kordelja

Valoris scriptorum

Desha te them qe e dinim NE qe ai ish shqiptar, por jo BOTA. Pra ne krenoheshim me i gjo qe s'krenohej per ne qe krenoheshim per te..kupton ku eshte thelbi, pra krenari e njeanshme dhe madje do thosha turp, po do me shash ekstremiste se aq do ti. Une nuk krenohem me i gjo qe ka turp per mu, a m'kupton.

Sidoqofte, nje gje eshte e sigurt, prinderit e mi do kene mundesine te komunikojne shqip me femijet e mi kur t'i kem ata, sepse une edhe tani komunikoj ne shqip ne ambjentet qe ka njerez qe s'flasin asnje gjuhe nga ato qe flas une, eshte e kote tu flas atyne ne ndonje gjuhe te huaj, sepse s'perben dallim, kshuqe une ia fus shqip /pf/images/graemlins/wink.gif kjo eshte gjuha me e rendesishme per mua se kjo eshte gjuha qe me dallon nga te tjeret, pasaporten s'ma shohin dot te gjithe, origjinen duhet t'ja u bej une te ditur madje kur e them me merr buzeqeshja zgjerim sepse jam vertet krenare per veten, e kshu do jene dhe femijet e mij sepse ata do mesojne prej meje e te jatit qe cdo kush perfaqeson veten dhe do arrijne t'i bejne te qarte hajvonave qe s'jane ne gjendje te dallojne njerezit nga personaliteti por nga prejardhja, qe krenaria eshte dicka ndryshe, eshte vlera qe ti mbart ne vete dhe ajo qe ke trasheguar, e une trashegimine e quj gjak e tradita familjare e familja ime eshte shqiptare, dhe e tille do mbetet.

zog

Primus registratum

hah çna the, tek titulli i temes bile ne krye te saj ndodhet fjala PRINDER, e patjeter jane ata qe edukojne ose perpiqen te edukojne femijet e tyre.

keshtuqe diskutimi im eshte 100% mrena temes, si gjithmone mnjf.

gjithashtu shtoj se kam vene re, qe prinderit shqiptare, prej tradites patriarkale qe trashegojne, kerkojne ti kene PENG femijet e tyre, e prandaj instiktivisht kerkojne tu brymosin te njejten kulture ose fryme shpirterore.

ata mendojne me shume per pleqnine e tyre, sesa te ardhmen e femijve.

te kam mbajtur, te me mbaç. kjo eshte motoja qe i shtyn. dhe fatkeqesisht shume femije shqiptare u konsakrohen prinderve te tyre pergjithe jetes, duke humbur TE TYREN.

ps; me kujtohet nje prind ne durres qe vrau veten pse dy femijet qe ndodheshin ne itali, nuk kujtoheshin me per te. me aktin qe kreu ai u ngeli (ky te pakten qe qellimi tij) NE NDERGJEGJE per gjithnje.

zog

Primus registratum

[qb] Desha te them qe e dinim NE qe ai ish shqiptar, por jo BOTA. [/qb]
ta thash njehere kjo s'ka me te voglen rendesi se çfare e quajme ne apo çfare e konsideron bota. rendesi ka edukimi qe merr.

ai shqiptar, patriarkal, nuk konvenon me ate perendimor krejtesisht individual.
megjithese ketu per te qene i qarte duhet te zgjerohem shume, po sot po pertoj.

ps; ne femijte e tu do ti shohim, se çfare do katranosin ne jete. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Nuku ke lexu me shume se fjalia e pare dhe kshu ke KABU kur me ke citu pa ma marre mendimin te plote.

E dyta asigjo s'mora vesh se ca thu. Sa bukur flisni ju artistet... :rolleyes:

Plus, femijet e mi do katranosin noi gjo medoemos, po ne s'presim gjeni, ne presim gezim mer ti daje, kalamaj qe te na mbushin jeten me gezim qofshin keto edhe te vogla. Po na doli gjeni lum si ne e lum si Shqipnia /pf/images/graemlins/laugh.gif

E fundit, a s'mendon sa qesharake eshte kur ti co kalamonin ke gjyshi e gjyshja dhe ata te shkretet shkelyhen me kom e dur dhe ngaiher me zo te nalte t'i shpjegojne kalamonit qe s'merr vesh asnje llaf shqip qe e e duan shume dhe kalamani qe zgudrullon syte e i duket sikur po e kercenojne e nis e qan. Pastaj vjen tragjikomikja e skenes kur gjysherit nisin e shqiptojne ndonje gje ne gjuhe te huaj shkel e shko me guximin e dalldine e gjyshit te permalluar per ta bere femijen te kuptoje e ai hic....ah mer cun, kjo eshte te vesh duart ne koke.

zog

Primus registratum

[qb]E fundit, a s'mendon sa qesharake eshte kur ti co kalamonin ke gjyshi e gjyshja dhe ata te shkretet shkelyhen me kom e dur dhe ngaiher me zo te nalte t'i shpjegojne kalamonit qe s'merr vesh asnje llaf shqip qe e e duan shume dhe kalamani qe zgudrullon syte e i duket sikur po e kercenojne e nis e qan. Pastaj vjen tragjikomikja e skenes kur gjysherit nisin e shqiptojne ndonje gje ne gjuhe te huaj shkel e shko me guximin e dalldine e gjyshit te permalluar per ta bere femijen te kuptoje e ai hic....ah mer cun, kjo eshte te vesh duart ne koke. [/qb]
kjo s'eshte qesharake po TRAGJIKE. prandaj s'flet kot kadareja kur e quan popullin tone : popull me destin tragjik.

por s'duhet harruar qe gjusherit e kane ngere pjesen e tyre te jetes, femijet jane tashme PRIORITET. e duhet menduar PER TA, edhe pse tragjikisht kjo bie ne dem te gjysherve ose prinderve.

nuk ka arritje pa sakrifica.

dhe eshte e tmershme te pjellesh kalamaj vetem per qejf, si lodra per gjysherit.

Kordelja

Valoris scriptorum

Ne rregull, nuk eshte e thene te biem dakort. Me duket normale qe femijet te behen bilingual qe qe vegjel kur prinderit kane zgjedhur te jetojne jashte. Me pas nese behen poliglote eshte edhe me mire, por keta te mite s'do jene profeci e Kadarese, ma merr mendja as qe do e cajne koken per profecite e tij nderkohe qe do jene te lumtur te takojne gjysherit dhe te viziitojne pa probleme komunikimi kusherinjte e tyre shqiptare.

Kjo qe proklamon ti eshte nje forme mohimi, e kush mohon, mohohet me pas. Mua "mallkimet" e Kadarese s'me kane prek askund, e as femijet e mi s'do i prekin. Kadareja do rrije bukur ne librarine time dhe femijet e mi do kene shancin e mire ta lexojne ate ne shqip. Premtoj!...e kjo jo se une dua te bej kokederren apo profeci-thyesen, por sepse ai e tregon bukur historine shqiptare ne shqip e edhe ai shqiptar eshte e te qenit i tille e lartoi edhe me shume, e jo vetem gjenialiteti i tij i pamohueshem.

zog

Primus registratum

kordele, ti thua mu, mua, meje prej meje, une. etj. pra lakon vetem veten.

une s'po flas per ty . bile m'duket as tema s'te perket, ti jeton ne shqiperi e shqipja do s'do ti do te jete prioritare per femijte e tu. vetem po te jesh greke, gollobordase, arumune, cigane ose tjeter.

une e kam ne pergjithesi pra, jo me ty. bile s'me intereson as çfare mendon ti per kadarene.

e dhashe veç si shembull.

mos me fol ; kodra pas bregut, siç bejne shumica.

opinionet personale e mira do te qe ti ruani per vete.

te fala.

Albert Zylyftari

Primus registratum

Po te behej fjale per ndonje gjuhe si frengjishtja, rumanishtja .... , keto edhe nuk mund tu mesohen femijeve te tyre per faktin se nuk jane gjuhe te vjetra. Por shqipja, kjo gjuhe qe konsiderohet te jete folur prej qindra shekujsh do jete krim te harrohet.

E ç'fare te keqe ka ti mesosh femijes gjuhen shqipe!

E ç'fare mund ta quajme nje femije shqiptari kur ai s'flet shqip! Ai s'mund te kete kurre identitet, ai do konsiderohet i ardhur nga hiçi.

Kordelja

Valoris scriptorum

zogu, une hyra ke kjo tema se me perket.

Pra ti u ben verejtje te tjereve nderkohe qe je i mbush me aludime si menyre te shprehuri dhe sigurisht qe une s'vij ketu si zeri kombit ose diaspores :lol: (edhe kete kishim mangut), vij si zeri vetes, ma merr mendja se dhe ti dhe cdokush tjeter se avokate te popullit s'jemi bere dot ende.

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga YLLIS:
[qb] E ç'fare mund ta quajme nje femije shqiptari kur ai s'flet shqip! Ai s'mund te kete kurre identitet........ [/qb]
çfare quan ti IDENTITET. ja une psh kam pashaporten, dokumentin e vetem te IDENTIFIKIMIT e ne te s'eshte fare e percaktuar gjuha si kriter. si thua ti dokumenti qe kam s'eshte i sakte.

po zviceranet qe flasin tre gjuhe TE NDRYSHME, po belget, etj. jane rob pa identitet ?

ps; ne ket forum ka aq shkrime te pa sakta e prej te paditurish, sa qe te nderhysh kudo behesh me vertet papagall, siç me akuzoi dikush. :rolleyes:

nejse une po ju le, vazhdoni ju me moralizma te kota.

Albert Zylyftari

Primus registratum

po zviceranet qe flasin tre gjuhe TE NDRYSHME, po belget, etj. jane rob pa identitet ? QUOTE]

Pikerisht gjermanet qe banojne ne Zvicer them se e kane per ulje te flasin italisht, po ashtu francezet nuk flasin gjermanisht.Ne fakt nationaliteti i tyre eshte zviceran, por ne te vertete ata jane italian, gjerman ose francez.

Shiko alzasianet, korset, ata u mesojne fillimisht femijve te tyre gjuhen e nenes, pastai ate franceze. Ose me mire po te kujtoj arbereshet, qe prej 500 vjetesh ne Itali dhe e flasin shqipen me mire se ne.

zog

Primus registratum

o yllis mos i ngaterro gjerat. alsasianet, korset, arbereshet jane ne VEND TE TYRE, e normal qe do i mesojne femijes gjuhen e nenes fillimisht.

ketu ne nuk po flasim per shqiptaret e kosoves, malit te zi, maqedoni, greqi, itali, turqi. ata jane ne VEND TE TYRE, mos e harro kete. bile edhe arbereshet e italise.

e nuk eshte e vertete qe kan emigruar siç idiotet specilaiste edhe shqiptare mendojne edhe sot.
kane emigruar ne kohe te skenderbeut, vetem nje pjese, por kane shkuar tek shqiptaret historike (qe ne kohe te greqise se vjeter) ne ato troje, siç erdhen ka ca vite kosovaret tek ne ose shkuan ne maqedoni per ti shpetuar gjenocidit.

asnjeri nuk u dha toka te lira (siç tregon legjenda), se nuk kishin ku ti gjenin. toka atje ka qene e populluar qysh heret. prej andej u ngjit qyteterimi e nuk zbriti nga veriu.

nejse. teme me vete kjo.

PRA ne po flasim per shqiptaret ne emigrim, qe jetojne jo ne NJE SIPERFAQE TERESORE pak a shume te konsiderueshme (prej fshatrash te tere ose qytetesh), siç eshte rasti edhe i arbereshve te italise, por per shqiptare te shperndare si zogjte e korbit e te hedhur prej fatit gjithandej.

keta nuk kane pse ta kene gjuhen shqipe prioritet te femijve, ngaqe kjo e pengon ecjen e ketyre perpara ne nje shoqeri qe flet gjuhe te ndryshme nga ata.

edhe çifutet po ti shohesh, paten kariera te sukseshme te gjithe ata qe nuk flisnin hebraisht dhe qe s'jetonin neper geto.

ajnshtajni qe njeri nga keta, bile ai nuk e dinte qe ishte çifut. s'ishte rrit me kete fryme. çifutet e getove, me patriotet, vetem tregtar basmesh perfundojne.

njesoj dhe shqiptaret. shih kosovaret megjithese vite ne emigrim, shume pak jane shkeput nga jeta e "getove", klubeve shqiptare, rretheve patriotike, ku flasin e diskutojne papushim per çeshtje qe si njohin aspak ngaqe s'jetojne me atje. e veç duke renduar femijte me peshe te tepert tradicionale e arkaike.

ketu pra qe thelbi muhabetit tim.

Albert Zylyftari

Primus registratum

Ti do edhe gjalpin edhe leket e gjalpit (shprehje franceze).Eshte e kuptushme qe s'mund te behesh gjeni nqs i jep prioritet gjuhes shqipe kur jeton ne nje vend te huaj.

r0306

Primus registratum

nje dite po shkoja me nje shokun tim ne Ridgewood-per njerezit qe nuk jetojne ne Sh.B.A., R eshte nje lagje ne NYC ku jetojne shume shqipe si nga ato te malit dhe nga ato te fushes. ju qe jetoni ne amerike besoj se e kini parasysh aksentin tone te se folures anglisht.
si or burre i dheut, sa rame ne lagje degjoje vetem LL-LL-LL.
te gjithe shqiptaret pa dhembe ne goje, e ato grate me floke te shkurtra e me vathe florini, duke i fol femijve anglisht e duke i thene "Jason, no go there pllease!!!-llellelle!!
me te ardhe turp.
no speak english pullease!!!!!