Presidenti i ri i SHBA

Al-Punk

Still here
Re: Zgjedhjet ne Amerike: Debati Obama - McCain

Kete une e quaj Paranoje /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif Me kupto Jimmy, nuk dua te te fyej, kam shume rrespekt per ty, por jemi rrahur keto kohe me ide te tilla qe pas cdo ndodhie, ka nje tjeter me te madhe ...
Obama doli nga nje gare shume e forte demokrate dhe nuk kishte asnje shenje tolerimi nga demokratet. Pra i bie qe te jete kandidati me i "forte" demokrat.
Sado naiv te jem ne kete mendim, besoj se ka me shume te vertete ne kete qe shkruajta une, se ne "a ka me mire se nje fajtor zezak"

M

Mortal

Guest

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: jimmy84</div><div class="ubbcode-body"> Njeri eshte nje plak qe duket sikur fle ne kembe. Dhe tjetri eshte zezak dhe i ri ne moshe. </div></div>

Nuk do shkruaj me terma te pergjitheshme per te dy Senatoret... por kjo qe the eshte kopace me oke. E ke permbledhur me se mire mendimin e mases injorante ne politike dhe qe drejtohen vetem nga aparenca...por me verte dikush qe po e con vendin me demokratik ne bote drejt socializmit eshte personi i duhur per te udhehequr?

Deri pak para kohesh mendoja njeri kake e tjetri mut- por duke shfletuar aty, e degjuar atje ndryshova mendje. Edhe e pashe qe rashe dakort me nje pjese te madhe te politikes se McCain. Biden dhe Obama nuk bien dakort ne shume gjera midis tyre- mendo me nje shtet te tere.

jimmy84

Primus registratum

Respekti eshte reciprok Mandi. Nqs me paranoje nenkupton nje frike te paarsyeshme, ok nuk them se ajo qe mendoj une eshte "e provuar". Pra eshte thjesht nje "paragjykim" nqs do e themi keshtu. Per "dobesine" e kandidateve e kisha fjalen qe besoj se mes te dyja partive ndoshta...ndoshta mund te dilnin dy te tjere me te "kompletuar" le te themi.
Nuk e di, thjesht me duket "e parakohshme" kandidimi i nje zezaku ne Amerike. Une jam dakort me ty qe po te ishte ne Europe do fitonte Obama, po jane ne Amerike sic e the dhe vete.
Nejse, nuk pretendoj te jem parashikues. Thjesht nje "paragjykim".

Olympus,me thene te drejten nuk e kam idene per preferencat e tua politike apo cfare vlereson ti te nje politikan. Une nuk thashe "fle me kembe" thashe "plak qe duket sikur fle ne kembe".
Megjithate faleminderit qe me krahasove me "masen injorante ne politike qe shikon vetem aparencen". Sic i thashe edhe Mandit, respekti eshte reciprok.
Po me thene te drejten e ke kuptuar tamam ate qe mendoj une per personat qe konkurojne per presidente apo edhe qe behen presidente.Kjo duket qe kur nenkupton se une kam preferenca per Obamen.
Nejse,jo te gjithe e shohim boten njesoj.
P.S.Kujdes me ate fjalen qe fillon me "soc". Ne Albforum nuk lejohet perdorimi i fjaleve te pista.

Kondrapedali

Kondrapedali

Në kontekstin aktual të krizës ekonomike bankare, shancet janë që shumë amerikanë hezitues të votojnë për një program i cili vendos një farë kontrolli mbi aktivitetin e bankave dhe këtë e ofron Obama. Duke patur parasysh edhe avantazhin që Obama e ka tashmë ndaj McCain (6-7 %) duket e vështirë që ky i fundit të dalë fitues.
Përsa i përket manipulimeve të mundshme nuk besoj se do jenë të mundura pasi besimi i amerikanëve në sistemin e tyre zgjedhor është lëkundur qysh me zgjedhjen e G.W. Bush në 2000. Pra një manipulim i ri do sillte më shumë pasiguri se zgjedhja e një presidenti zezak.

Njëkohësisht, demokratët kanë edhe 2 personalitete mjaft të fuqishme në mbështetje të kandidatit të tyre, Klinton dhe Gore. Në rastin e zgjedhjes së Obamës president, Klinton dhe Gore do ishin një ndihmë e madhe për vetë amerikanët pasi Klinton është "kampion" i reformave ekonomike ndërsa Gore "kampion" i energjitikës. D.m.th. që demokratët mbulojnë plotësisht dhe idealisht dy sektorët më problematikë dhe më të rëndësishëm të SH.B.A.
Përsa i përket politikës së jashtme nuk mendoj se do ketë ndonjë ndryshim radikal të simpative dhe antipative të SH.B.A. por kryesisht do ulet ndërhyrja e tyre në arenën ndërkombëtare.

jimmy84

Primus registratum

Ky problemi i krizes eshte interesant. Kriza e `29-`33 nisi ne Amerike. Dhe kur "i perzihej" Amerikes, Europa "nxirrte zorret". Dhe kjo ndodhi ne nje ekonomi shume me "shtepiake" pra shume me te mbyllur se sot. Po sot?

Nejse, une ndoshta ja fus kot po qofte kriza e `29 qofte kjo e sotmja nuk mendoj se jane rrufe ne qiell te paster. Kam pershtypjen qe jane thjesht faze e sistemit.
Pse bien bursat? S`ka investitore qe te hedhin kapitale.
Po pse? Mua me duket pak e thjeshte pergjigjja. Sot koorporatat nuk menaxhojne vetem parate e multimiliardereve por edhe parate e investitoreve modeste e deri tek kursimet apo pensionet e familjeve te thjeshta.
Por keto kapitale investohen ATY ku voton shumica (ahhh demokraci ta marrsha)...e AKSIONEVE. Pra aty ku do ajka e investitoreve, multimiliarderet. Pra qe ne momentin qe tregu per nje arsye apo nje tjeter (risk i larte, kthim i ulet apo thjesht per spekullim) behet "jotreheqes" per ajken, atehere "shumica e aksioneve" votojne per te mos investuar me....dhe plas kriza.

E njejta gje ndodhi edhe ne `29. Thjesht koorporata kishin thithur parate dhe njerezit kishin ngelur thate. Edhe sot megjithese njerezit le te themi kane para ne pronesi....ato menaxhohen serish nga koorporatat.

Cfare propozohet sot si zgjidhje? Shteti nderhyn fuqishem me shtetezime dhe blerje borxhesh (qe praktikisht eshte falje parash sepse behet fjale per kredi te pakthyera).

E dini? Edhe ne `29 pak a shume e njejta taktike u ndoq. Kuptohet ne permasa shume me te vogla. Por po kjo ishte. Ulje taksash, sidomos per bizneset e medhaja dhe subvencione shteterore ndaj po ketyre bizneseve.

Rezultati? Erdhi Depresioni i Madh. Dhe Huveri fitoi nofken "presidenti qe u jep lemoshe te pasurve".

Cfare ndryshimi ka sot? Qeverite me te fuqishme nuk po hedhin thjesht para ne treg por do ua japin direkt bankave. Po ku do i gjeje qeveria amerikane $700mld (dhe ky eshte vetem fillimi) aq me keq kur do ule taksat?
Do i marre borxh. Ku do i marre borxh? Tek multimiliarderet.

Pra qeveria do u marre borxh multimiliardereve...qe t`u BLEJE po atyre mulitimiliardereve kredite e pakthyera.Dmth t`u bleje letra PA vlere, me cmimin qe kane patur kur kane qene letra ME vlere.

Qe ta bej me te qarte eshte si te vesh te komshiu. T`i marresh borxh 1ml leke.Dhe me keto leke t`i blesh po atij komshiu nje gomar te ngordhur. Dhe ne fund t`i japesh edhe 1ml leke qe ja more borxh per te blere gomarin e ngordhur.

Dhe kush do i paguaje keto borxhe? Ata qe paguajne taksa. Dhe meqe ra fjala per bizneset e fuqishme do kete edhe ulje taksash.

Ok, nuk e mohoj qe gjerat jane shume me te komplikuara se kaq, por per mendimin tim thelbi ky eshte.

Por qe te dalim ne teme...ose me sakte te hyjme ne teme. Une kam pershtypjen qe kjo krize ne Amerike do favorizoje republikanet. Pse? Amerikanet kur kane frike votojne me vrap per republikanet.

Dhe nqs fiton, MekKeini do vazhdoje politiken republikane alla-Huver qe po ben edhe Bushi. Pra t`u jape "lemoshe" (goxha te majme biles) te pasurve dhe te shkurtoje shpenzimet shteterore per shtresat e tjera te popullsise.
Po edhe nqs fiton Obama,une nuk mendoj se do beje ndonje cudi.Shpresoj ta kem gabim. Po sic thoshte ai i pari, kur ta shoh do ta besoj.

Qe te moskeqkuptohemi sic ndodhi me siper. Une ne pergjithesi por aq me teper ne kete mesazh nuk perpiqem te hedh idete e mia politike apo te mbaj nje qendrim pro apo kunder. Eshte thjesht nje kendveshtrim personal mbi situaten, pa pretenduar t`i ve vulen.
P.S. Falenderoj ata qe paten durimin ta lexojne deri ne fund kete "carcaf" dhe, ata qe lexuan vetem rreshtin e pare dhe rreshtin e fundit. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Al-Punk

Still here

Nuk eshte 100% e vertete qe amerikanet kur kane frike votojne per Republikanet. Me e sakte eshte: Kur kane frike votojne per "partine" ne fuqi.

Sdq, kam pershtypjen se kjo krize ka lekundur besimin pasi Republikanet e toleruan rendshem keto 8 vjet dhe ne vend qe te bejne thirrje per rigjenerim te ekonomise, bejne thirrje per shpenzime lufte.

Batutat jo ky shton kaq milion shpenzime etj, jane lojra fjalesh qe nuk zejne vend.

Z

Zen

Guest

Me pelqeu rracionalizmi ne mendim dhe mbrojtja e asaj qe the me fakte , jimmy. Kthehemi perseri tek lufta e klasave qe permenda pak me siper…

Suksesi apo deshtimi I ekonomise amerikane eshte pjese e ciklit te sistemit te tyre qe mesa duket eshte “comfortable” per ta duke parashikuar rreziqe njehere ne 50 vjet mesatarisht.
Sistemi amerikan eshte ndertuar te kete sukses,,,nje deshtim I vogel (ketu po flas per individin) te shkaterron te pakten 20-30 vjet te mira te jetes. Duke punuar ne shume ambjente qe kane te bejne me perplasjen direkte te popullsise amerikane, me realitetin tjeter te jetes amerikane kam arritur ne perfundimin qe po deshtove e ke shume te veshtire te marresh veten, jo se nuk do ti por sistemi eshte i ndertuar ne ate menyre ,qe s’te le te marresh fryme.

Nje shembull i varfer eshte; Shtepia, makina, shkolla perballohen me borxhee nga banka me nje shprese qe do punosh te pakten 10 vitet e para te jetes pasuniversitare te paguash borxhin e shkolles dhe te makines mbrapsht, shtepia te shkon te pakten derisa te jesh rreth te 50-tave.Ne kete mes ke te perfshshire dhe siguracion e shendetit kur nje Doktor merr $300-$400 milion ne vit kur I duhen te pakten 15 vjet pune te paguaj mbrapsht borxhet per shkollen 8-14 vjecare qe ka bere per tu bere Doktor . Jo faji I tij pse paguhet shume por I shkolles qe kushton shume per te mbaruar nje diploma te tille. Ne kete mes hyn Shteti dhe sistemi.

Nga gjithe ky strumbull nje individ I thjeshte qe ka mbaruar” grad school” dhe vjen nga nje klase e mesme punon per te mbajtur makinen, shtepine, siguracionin e shendetit gjithashtu per te ndertuar nje credit te mire ne banke dhe I ka te gjitha pagesa mujore. Nqs ky individ ka nje fatkeqesi, ben nje aksident apo ndodh dicka qe smund te punoje nje muaj ose dy muaj, ai individ deshton. Prish kreditin ne banke, gje qe te sjell problem per te marre borxh nje dite nga banka per shkollen e femijeve, te ben te humbasesh pagesat e shtepise dhe si rezultat humbjen e shtepise apo rritje interesi ne banke, si rrjedhoje nuk ke siguracion shendeti dhe po nuk pate nuk te mjekon njeri etj.(Ketu vjen ajo thenia qe degjon shpesh ne Shqiperi kur kthehesh nga moshataret e tu qe “ Ju ne Amerike vetem punoni”)

Per te bere historine e gjate te shkurter dhe duke lene shume gjera pa thene:p…qe mund te mbrojne akoma kete qe sapo shkruajta ka dhe “outliners” qe jane milioneret.

Mgjth ne vija te trasha ky system qe nuk I le te marre fryme I ka bere shtetin me te pasur ne bote deri tani dhe mesa duket funksionoka per te rritur nivelin e jeteses se nje vendi.

Duke I kthyer tek zgjedhjet presidenciale shpresoj kjo te kete ndihmuar ata qe jane ne Europe te kuptojne cdo te thote te zgjedhesh presidentin ne Shtetet e Bashkuara…

jimmy84

Primus registratum

C`eshte e verteta kjo ceshtja e emrave (Obama apo Mekein) qofsha i gabuar po personalisht me duket si ajo puna e policit qe shkonte ne kinema dhe vinte bast nese do fitonte kali i bardhe apo kali i zi (qe rastesisht perkojne edhe ngjyrat). "Zgjedhjet demokratike" apo "vullneti i popullit" a ku di une jane fraza te bukura qe jane bere si puna e fese...dmth opium per popullin. Mases gjithmone i duhet krijuar ideja e "lirise se zgjedhjes" apo "te drejtes se vendimmarrjes" por jane thjesht fraza poetike qe duke permendur nje batute nga nje film i famshem shqiptar do thosha "Ndjenjat e poetit, nuk vlejne ne ceshtjet e shtetit".

Ceshtja eshte shume e thjeshte. Nga vendimmarrjet politike, sociale, ushtarake etj (investimet me nje fjale) varet se ne cilin xhep do hyjne qindra e qindra miliarde dollare, dhe nga cili xhep do dalin (taksat dmth).

A mendoni se ata qe "u kane vene syrin" ketyre parave do linin qe president te behej ndonje tip cfaredo (nenkuptoj jo i sferes se tyre) thjesht se per t`i bere qejfin nje zezaku amerikan apo nje te bardhi amerikan qe mban radhe te kazani i supes se ndonje "shoqate bamiresie" qe te kete "tangerllikun" te vendose per presidentin?

Dhe qe te mos flas thjesht me mendjen time, besoj se mjafton te permend shprehjen e F.D.Ruzveltit qe thoshte "Ne politike ASGJE nuk ndodh rastesisht".

Kandidimi i nje kandidati zezak perballe nje republikani "danoç" per mendimin tim personal te ve ne nje dileme te tille:
Ose kane ndermend qe te shfrytezojne racizmin amerikan qe t`a perdorin si alibi te "fitores" se Mekein.
Ose kane ndermend qe t`i rrasin "derrin maç" nje zezaku.

Megjithese e kuptoj skepticizmin e shume personave, une me logjiken time mendoj keshtu:
Presidenti Huver e mori Ameriken ne prag te krizes, dhe e zhyti me koke ne krize. Megjithate nqs nuk gaboj sot Huveri gjykohet si nje president "jo edhe aq i keq" qe dmth "kriza i zuri deren". (Sigurisht nuk para i hyjne pyetjes po pse Ruzvelti e mori ne fund te gremines dhe e beri Ameriken superfuqi).

Por nejse, pyetja shtrohet po sikur kriza alla`29-`33 do te "rastiste" te ndodhte gjate presidences se nje presidenti zezak cili do ishte reagimi i publikut? A do ishte kaq "zemergjere" dhe i "mirekuptueshem" sa c`eshte me Huverin?

Megjithate, ne fillimet e kesaj teme une kam shprehur mendimin qe zgjedhjet demokrate do t`i fitonte Obama, kurse presidencialet do i fitonte Mekein. Akoma i ketij mendimi jam (per pjesen e dyte te fjalise dmth).

Al-Punk

Still here
Barak Obama zgjidhet president i Shteteve të Bashk

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body">arak Obama u bë presidenti i parë afrikano-amerikan i Shteteve të Bashkuara.

Senatori demokrat hyri në histori duke marrë shumë më tepër se sa 270 votat elektorale që duheshin për të fituar Shtëpinë e Bardhë. Pas shpalljes së rezultatit në të gjitha shtetet me përjashtim të katër prej tyre, presidenti i zgjedhur arriti të grumbullojë 338 vota elektorale kundrejt 159 të rivalit të tij republikan, Senatori Xhon Mekein.

Qindra mijra simpatizantë të Obamës shpërthyen në brohoritje dhe në lot gëzimi në një miting të madh në Çikago kur rrjetet televizive shpallën njoftimin.

Më pas, presidenti i zgjedhur doli në skenë me bashkëshorten dhe dy vajzat për të folur para njerëzve që ishin përfshirë nga gëzimi dhe që valvitnin flamuj. “Në këtë moment përcaktues, ndryshimi erdhi në Amerikë,†deklaroi zoti Obama . “Zgjedhjet, tha ai, provojnë se Amerika është vendi ku gjithçka është e mundur."

Zoti Obama i bëri thirrje vendit të bashkohet dhe paralajmëroi se Amerika përballet me sfida të mëdha. Por presidenti i zgjedhur tha se shpreson se një agim i ri i udhëheqjes amerikane është shumë pranë.

Para kësaj, senatori Mekein pranoi humbjen në shtetin e tij Arizona, duke u thënë përkrahësve se senatori Obama ka arritur një gjë të madhe për veten dhe për vendin. Zoti Mekein tha se i kishte telefonuar zotit Obama për ta uruar dhe u zotua ta mbështesë presidentin e sapozgjedhur për ta drejtuar vendin në këtë periudhë të vështirë.

Fitorja e zotit Obama i jep fund 8 viteve të kontrollit republikan të Shtëpisë së Bardhë nën Presidentin Bush.

Ai do të jetë presidenti i parë afrikano-amerikan në hiostorinë 232 vjeçare të Shteteve të Bashkuara. Zoti Obama do ta bëjë betimin si president më 20 janar 2009.

Anketat tregojnë se fushata e zotit Obama mori një shtytje me rëndimin e krizës ekonomike amerikane. Në mënyrë të përsëritur ai i lidhi politikat ekonomike të zotit Mekein me politikat jopopullore të presidentit republikan Xhorxh Bush.

Senatori Mekein u përpoq ta distanconte veten nga Presidenti Bush. </div></div>
http://lajme.shqiperia.com/html/media/ar...C3%AB-Bashkuara

Al-Punk

Still here
A është gati Amerika për një president afrikano-am

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body"> A është gati Amerika për një president afrikano-amerikan?
Publikuar më 03-11-2008

Senatori demokrat Barak Obama është afrikano-amerikani i parë në historinë e Shteteve të Bashkuara që merr emërimin e një partie të madhe politike si kandidat për president. Anketat tregojnë se zoti Obama ka epërsi ndaj rivalit republikan, senatorit John McCain. Sipas këtyre anketave, nëse zgjedhjet zhvillohen sot, zoti Obama mund të bëhej presidenti i parë afrikano-amerikan i Amerikës. Çështja që shtrojnë analistët është se sa të gatëshme janë Shtetet e Bashkuara për një president afrikano-amerikan.

Në muajin mars, Barack Obama, komentoi për racën e tij dhe për ndikimin që kjo mund të ketë mbi zgjedhjet presidenciale. Komentet i referoheshin në atë kohë zgjedhjeve brenda Partisë Demokrate.

"Megjithë joshjen për ta parë kandidaturën time me një lente thjesht racore, ne arritëm fitore të rëndësishme në disa shtete që kanë popullsi ndër më të bardhat në Amerikë."

Barack Obama mori miliona vota nga demokratët e bardhë gjatë garave paraprake kundër senatores Hillari Klinton.
Por tani ai është në një fushatë kombëtare kundër republikanit Xhon Mekein dhe shpreson të fitojë në shtete të cilat janë tradicionalisht republikane, si Virxhinia dhe Virxhinia Perëndimore. Po ashtu edhe në shtete si Pensilvania, të cilat janë tradicionalisht demokrate por ku votuesit e bardhë ia dhanë votën senatores Klinton në zgjedhjet paraprake. Shumë njerëz në këto shtete kanë lënë të kuptohet se raca do të jetë faktor në zgjedhjet e nëntorit.
Virxhinia Perëndimore është një shtet me një numër të madh punëtorësh të bardhë. Në qytetin Franklin, Steve Miller ka në pronësi një hotel dhe një restorant. Ai thotë se komuniteti i tij nuk do ta mbështesë Obamën.

"Nuk mendoj se kjo është diçka raciste por njerëzit në Virxhinian Perëndimore nuk janë të sigurt nëse janë gati për të patur një president afrikano-amerikan."

Kur zonja Klinton mposhti senatorin Obama në zgjedhjet e Virxhinias Perëndimore, një anketë tregonte se për çdo dy në dhjetë votues, raca ishte një faktor.

Ed Tallman, redaktor i një gazete në Franklin, thotë se e di se përse njerëzit në këtë shtet kanë një problem me Obamën.

"Kur një afrikano-amerikan ka pushtetin politik, shumë banorë në qytetet e vogla të Virxhinias Perëndimore mendojnë se me politikat e tij ai do të favorizojë më shumë zezakët se sa të bardhët."

84-vjeçari Xhef Bouman, pronar i një dyqani pajisjesh mekanike, thotë se Amerika është e gatëshme për një president afrikano-amerikan por shton se Obama ka të metat e tij.

"Ai nuk ka përvojën e duhur dhe kjo e dëmton më tepër se sa raca."

Vesla Uivër, profesore në Universitetin e Virxhinias ka studiuar nga afër çështjen se si votuesit reagojnë ndaj ngjyrës së kandidatëve.

"Në Shtetet e Bashkuara ekziston një prirje për të mos i vënë rëndësi racës ose për të mos krijuar përshtypjen se po voton bazuar mbi racën. Prandaj kur një votues ka përballë një kandidat të bardhë dhe një zezak, ai përpiqet të mos e marrë vendimin bazuar mbi racën."

Edhe shteti verilindor i Pensilvanisë ka një shtresë të gjerë punëtorësh të bardhë. Ky shtet, me më shumë se 8 milionë votues të regjistruar, ka rëndësi kritike për Obamën. Edhe këtu, zonja Klinton fitoi ndaj zotit Obama në zgjedhjet paraprake demokrate.

80-vjeçarja Lillian Kepler nga Luistauni i Pensilvanisë, thotë se problemi i saj me zotin Obama nuk ka lidhje me racën.

"Jo, jo sepse është zezak por se nuk i ka aftësitë e senatorit Mekein."

Por në kampuset universitare, edhe në shtetet jugore republikane, Obama është mjaft popullor mes studentëve.

Studentët e Universitetit të Virxhinias, Geoff Skelly dhe Chris Blank thonë se raca do të jetë një faktor në zgjedhje por jo për ata vetë.

"Mendoj se do të jetë një faktor për disa njerëz, por për një përqindje shumë të vogël votuesish që mund të vendosë ose jo fatin e zgjedhjeve."

"Sinqerisht mendoj se njerëzit që nuk do të votojnë për Obamën për shkak se është afrikano-amerikan, nuk do të votonin edhe sikur të ishte një demokrat tjetër. "

Zëri i Amerikës intervistoi dhjetra votues kudo në vend dhe shumica thanë se Amerika është e gatëshme për të zgjedhur një president afrikano-amerikan. Por vëzhguesit politikë thonë se është e vështirë të gjesh me saktësi se ç’mendojnë njerëzit për racën sepse shumë prej tyre e fshehin atë që ndjejnë realisht. Sipas vëzhguesve, shpesh votuesit nuk e kuptojnë se po ndikohen nga raca. //rd// </div></div>
http://lajme.shqiperia.com/html/media/ar...rikano-amerikan