Perballimi i problemeve

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Perballimi i problemeve

prayer.jpg

Me mire se kaq... :rolleyes:

Spiritvs

Primus registratum

Duhej kjo lutje tani. Po e mesoj permendesh e po e them para se te fle. Faleminderit Gishteza.

koppertoni

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Spiritvs:
[qb] Duhej kjo lutje tani. Po e mesoj permendesh e po e them para se te fle. Faleminderit Gishteza. [/qb]
Lutja ime.

Ati yne qe je ne qiell u shenjterofte emri yt
Ardhte mbreteria jote si ne qiell dhe mbi dhe
<<Buken tone te perditshme jepna neve sot>>
Falna fajet tona sikunder ne iua falim fajtoreve tane
E mos na ler te biem ne tundim por shpetona nga i ligu
Se e jotja eshte mbreteria e fuqia Atit, Birit dhe Shpirtit te Shenjte
Amin.

Ne te krishteret orthodoks themi kete. Eshte lutja me e fuqishme nje frymor mund i drejtohet zotit.

<<Buken tone te perditshme jepna neve sot>>
E fuqishme si fjali. Fol pastaj per problemet e stress.

Le_Routard

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Gishteza:
[qb]
prayer.jpg

Me mire se kaq... :rolleyes: [/qb]
Gishteza, kujt besimi fetar i perket kjo lutja dhe a duhet me shku me ndonje vend te shenjt me e thene apo mund te thuhet ne cdo lloj vendi e rethane?

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Dhe meqe ra llafi, robt qe besojn jan robt qe e kan me te leht te perballojn problemet e streset e jetes. Besimi i plot ne vetvete eshte gjeja qe mund ti japi me shume force njeriut, ta beje ate te pamposhtur, mbinjerezor. Por ama eshte edhe me e veshtira per tu realizuar, eshte shume me kollaj te besosh ne Perendi.

Une per vete besoj ke Gishteza /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/tongue.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Nganjehere ndodh qe besimi qe te tjeret kane ndaj nesh, te na stresoje me shume se vete problemi ne gjithe teresine e tij luporo-kaotik. Keshtu ti si individ ne trysni nuk je vetem ne presionin e radhes, por edhe te frikes se mos zhgenjesh ata qe kane besim tek ti. Kjo eshte nje doze e mire kilo-kilogramesh qe te duhet te ngresh ne kurriz, bashke me problemin. :rolleyes:

Le_Routard

Forumium maestatis

Gishtez moj, une thash qe njeriu duhet te besoj ne vetvete, kshu qe mos u trem se uku besoj ke ty jo! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Dhe pa u tallur do te thoja se per mendimin tim ajo qe ka me teper rendesi per njeriun eshte lumturia dhe paqja shpirterore. Deshira per te arritur dicka ka raste qe mund te kthehet ne luft, lufte per ti treguar te tjereve, sidomos atyre qe kemi afer, e lufte per ti treguar vetvetes, per te mposhtur ndjenjat e inferioritet qe jan pak a shume te pranishme tek cdo njeri.

Mendoj qe eshte e rendesishme qe te dime ku te fokusohemi, ke deshira qe kemi per te arritur dicka, apo per te treguar qe jemi te zotet per kete gje. Dhe gjitheshka eshte e qarte, vetem realizimi i se pares con ne realizimin e qellimit te dyte.

Eshte pak e veshtire ti ndash keto dy gjera sepse pozicjonimi i njeriut ne shoqeri, deshira e tij per tu njohur, afirmuar, ben pjese ne instiktet e njeriut.

Ne shume aktivitete te ndryshme ne jete kur njeriu vihet perball nje prove deshira per tu afirmuar kthehet ne nje penges per deshiren e arritjes se rezultatit. Frika e gabimit, mos afirmimit, na fut ne panik, stres, e si rjedhoj nuk eshte me deshira e arritjes se rezultatit qe na udhezon por frika gabimit. Prandaj ne shumicen e rasteve njeriu ben ate qe nuk do te beje, bene pikerisht ate gje te ciles i trembet.

Une e di se c'heq kur kam gara /pf/images/graemlins/laugh.gif

Mundohem te fokusohem ne ate qe dua te bej, duke punuar me veten per te mposhtur sa me shume qe kam mundesi faktoret e tjere negative. Njeriu eshte qenie shume e komplikuar, duke u munduar te eleminoje ndikimet e jashtme, sidomos ne rastin kur ato jane negative, atehere gjerat fillojne e thjeshtohen...

Filozofia ime eshte e thjeshte; duhet te di te fitoj por duhet te di edhe te humb. Ne fund te fundit te humbasesh dicka do te thote te fitosh dicka tjeter dhe te fitosh dicka do te thote te humbasesh dicka tjeter.

bona

Primus registratum

LR

Si mund ta kuptoj une ? tende:

nuk i lexova mesazhet e te tjerve ( zakon i keq ky) por mendimi im esthe:

ne radhe te pare ti the PROBLEM.
thelbi qendron ne radhe te pare pse mendojme ne qe kemi problem.
cfare mund te jete problem per mua mund te jete nothing per nje tjeter.
Professor Orcahada : Psyciatrich Nursing tha:( dhe mua me pelqen shume kjo - nga gjithe ai 2000 faqe liber-dhe me ka dhene shume ndihme me deal me gjerat qe me shqetesonin)

"is not the event itself but the perception of the event that casuses anxiety ".

tjeter per te zgjidhur problemin qe ne kete rast esthe perceptimi qe kemi problem nuk esthe therapia vetem zgjidhja por mund te jene underlying causes qe po te trajtohen nuk ka me problem.
psh nje pacient ka tension te larte. ne qs doc i jep ilac per ta ulur tensionin pa gjetur se kush e shkakton tensionin atehere ai nuk do sherohet kurre. me kalimin e kohes megjithese ne fillim tensioni ulet por shkaku qe e sjell keqesohet athere problemi nuk zgjidhet.

ose

nje kendveshtrim tjeter: nje dite ne pune/shkolle/familje te accaron dikush a mund ta zgjidhen me meditim me therapy apo do mundohesh te confrontosh ( jo ne menyra shqiptare kuptohet) personin qe trigger accarimin tend.

PS:( per gallate me shume) : kur mernim klasa psikologjie dhe psikiatri me vone i jepnin vetes te drjete te diagnosticonin gjithe te tjeret dhe me e forta qe vuanin vete nga symptomat e pacienteve ne psychiatric unit ne Belleview hosptial( 27 Street, First Ave, NY, NY). dhe une jam sheruar tani nga ky process sepse punoj me lloj lloj psychos ( si te diagnosticuar si te pa diagnosticuar nga doc)dhe esthe bere normale tani.

Rambla

Primus registratum

bona me ka ndodhur te lexoj disa postime te tuat, dhe duhet te them qe shume here jam gjendur dakort me ty rreth argumetit per te cilin bisedohej, kjo teme eshte nje rast konkret , dmth jam dakort per ate qe mbron ky psikologu (is not the event itself but the perception of the event that casuses anxiety ). vetem se gati ne çdo postim tendin kam ndjere nje ndjenje aversion qe ke per shqiperine :confused: , tani sdua te behem kritikuese sepse sme pelqen nje tip i tille dhe as me ngjan mua , apo te jem hipokrite (sepse te gjithe ne shqiptarve na ka ndodh te shprehemi keq rreth shqiperise) , por me ka bere pershtypje kjo gje :shrug:

Le_Routard

Forumium maestatis

Per mendimin tim te kesh aversjon per vendin tend do te thote te kesh aversjon per veten tende, te urresh dicka ne vete dhe tja hedhesh fajin vendit...

alinos

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Gishteza:
[qb] Nganjehere ndodh qe besimi qe te tjeret kane ndaj nesh, te na stresoje me shume se vete problemi ne gjithe teresine e tij luporo-kaotik. Keshtu ti si individ ne trysni nuk je vetem ne presionin e radhes, por edhe te frikes se mos zhgenjesh ata qe kane besim tek ti. Kjo eshte nje doze e mire kilo-kilogramesh qe te duhet te ngresh ne kurriz, bashke me problemin. :rolleyes: [/qb]
t'emen jo!
Veshtire e ke me thene te drejten!
Besimi i te tjereve duhet te te tregoje se ata perreth te duan dhe do te jene prane teje edhe nese deshton duke te ndihmuar te realizosh planet e tua, edhe nese do te duhet te sjellin thase me libra, nje copez nga koha e tyre e me the e te thash /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/smile.gif

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht duhet pranuar qe 'egziston' si problem, nqs jo nuk do jemi kurre ne gjendje te kuptojme shkaqet, pasojat, nuk do mundemi te vendosim mbi 'cfare duhet te bejme per ta zgjidhur' /pf/images/graemlins/wink.gif

elenisa

Primus registratum

Problemet perballohen duke mos menduar fare per to /pf/images/graemlins/wink.gif

i'll_wait_4_U_in_Heaven

Forumium praecox

Mendoj se nganjeher duhet trajtuar me menyren qe propozoi kopertoni. Nganjeher i fut nga nje te qeshur ose mendje te lete. Se te rrish te koklavitesh problemin ose te flasesh per te me shume i acaron neuronet.

Kopertoni ku ke qene ne internship ne NY do te doja ta dinja. /pf/images/graemlins/laugh.gif

b.k.

Primus registratum

Lutja mund te konsiderohet nje nga fazsta e lehta te trajtimit te problemit. SI e ka thene dhe Ana me pare, vete fakti qe nje problme eshte indetifikuar eshte shume hap i rendesishem per zgjidhjen e tij.

Une personalisht jam per zgjidhjet aktive. Sado te lutesh per te kaluar tre provimet e sezonit, po nuk u ule te lexosh, ke shance shume te vogla per te kaluar.

Le_Routard

Forumium maestatis

Une personalisht jam per zgjidhjet aktive. Sado te lutesh per te kaluar tre provimet e sezonit, po nuk u ule te lexosh, ke shance shume te vogla per te kaluar.

Ketu jam dakort! Nuk mund ti fusesh i te qeshme ne te harrosh qe ke per te mesuar, as edhe nuk mund te thuash qe varja nuk po mesoj te dali ku te dali, se ka per te dal keq me siguri /pf/images/graemlins/laugh.gif Rendesi ka, mendoj une, te arrish ti shikosh gjerat me qetesi dhe te analaziosh situaten duke krijuar nje plan veprimi sa me te pershtatshem per te dal i pavrare, nga mesimet /pf/images/graemlins/laugh.gif , dhe faqebardhe nga provimi.

Noe

Primus registratum

Fillimisht duhet te identifikohet problemi dhe duhet qe me te vertete te jemi te bindur qe kemi nje problem.
Duhet te kemi parasysh rendesine e ketij problemi qe tashme do ta konsiderojme te identifikuar dmth pak i rendesishem, i rendesishem dhe shume i rendesishem (per çdo kategori mund te merren shembuj).
Te arrijme te gjejme shkaqet qe sollen kete problem qe na u krijua?
Te mendojme alternativat e zgjidhjes se ketij problemi (mundesisht zgjidhja me e mire dhe me me pak pasoja per veten tone ose te te tjereve qe kane lidhje me problemin tone)?
Pasojat qe vijne nga problemi i krijuar dhe pasojat qe vijne pas zgjedhjes se problemit cilado
qofshin.
Dhe pas zgjidhjes - Ja vlen te kujtosh historine apo ta harrosh ate(gje veshtire kjo e dyta pasi çdo gje ngelet ne kujtese dmth ne koshience ose subkoshience).

Dua

Primus registratum

Provimet me sa di une nuk jane probleme sepse ato kane nje zgjidhje, ulesh dhe meson. Ne po flasim per perballimin e problemeve te veshtira, ose te paperballueshmet, apo jo? :rolleyes:

D.

ana karenina

Primus registratum

Problemet e veshtira, te paperballueshme, shpeshhere te pazgjithshme (ose me sakte qe duken te tilla) jane armik i forte. Kam vene re se ky lloj armiku mund te thyhet vetem duke krijuar aleance me kohen. Eshte e vertete qe ne keto raste koha duket sikur nuk ecen, minutat duken ore e ne themi 'problemi sa vjen e zmadhohet, dhimbja sa vjen e shtohet, po me lene forcat etj' megjithate eshte koha ajo qe na lehteson, ndoshta sepse ka aftesine te na kthjelloje mendimet, te na qartesoje deshirat, te na krijoje situata te reja e te na ofroje mundesi te pafund. Vetem se per tu bere aleat me kohen duhet durim dhe force, e keto pak nga ne i kane /pf/images/graemlins/smile.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

Koha eshte faktori real e qe po nuk u shfrytezua ne menyren e duhur nga aleat kthehet ne armik.

Po ka i her nuk ka as rruge dalje, e as teori qe ndihmon, duhet vuajtur dhe kaq.

erdha-edhe-une

Primus registratum

ne ne medicin e kemi nje shprehje-circulus viciosus-apo -rrethi magjik- i bie disi ne shqip....ka dy kuptime ne ate negativin kur psh tek problemet-sa me shume qe i ike konfortimit me te, aq edhe me shume do largohesh nga zgjidhja dhe keshtu hyne ne kete rreth"magjik",dhe ai kuptimit pozitiv qe sa me shpejt konfortohesh me problemin je ne rrethin magjik pozitiv me me pak probleme.....por pyeja shtrohet ke guxim apo jo?!