Perballimi i problemeve

Le_Routard

Forumium maestatis
Re: Perballimi i problemeve

por thjesht me analize vetjake te situates, shtrimin e disa zgjidhjeve te mundshme, zgjedhjen e njeres prej zgjidhjeve (ate me te pershtatshmen) dhe ne fund aplikimin e saj mbi problemin

/pf/images/graemlins/smile.gif Rendesi ka, mendoj, qe analiza te jete e drejt e optimale. Ne rastin kur ajo eshte e gabuar ateher aplikimi i saj mund te jete akoma me fatalist....

Shpeshhere shkak per problemet tona jane mendimet dhe idete e gabuara, si ato te Ellis te permendura ne nje teme tjeter, qe te shtyjne ndaj objektivave jo realiste. Ne keto raste mjafton te ndryshosh mendim

Eshte e leht te thuash 'mjaftonte ndryshosh mendimin' me e veshtire eshte ta ndryshosh vertet ate...

Mendoj qe njeriu duhet te mari nje vendim e ta pranoj ate me gjithe pasojat qe mund te sjelli... duhet ta pranoj qe eshte e lehte ta thuash dhe e veshtire ta praktikosh...

/pf/images/graemlins/frown.gif

mengjesi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga LR:
[qb] Une do doja shume te gjeja zgjidhje per nje problem qe po me ha kohen, shpirtin dhe mundesite per te perparuar ne jete.
Nuk di cfare te bej...Te flas me te tjeret apo te degjoj veten time pasi vetem une i di detajet e problemit dhe vetem une jam ajo qe mund te beje analizen dhe vendimin me te sakte?

Nese ky problem eshte shume i madh ashtu sic thua ti ateher, une mendoj, se duhet te jete i perbere. Shprebeje dhe ndiq keshillen e Ana O, me nje fjale radhiti dhe meru me ate i cili eshte me i rendesishmi.

Edhe une i mar gjerat me optimizim shpesh here. Me ndihmon optimizmi por deri sa vihet perball realizmit. Dua te besoj qe realitetin e bejme vete, pra edhe nga menyra sesi e shikojm ate, mund edhe ta ndryshojm ate. Fatekeqesisht ajo qe nuk mund te ndryshojme eshte menyra e shikimit te atyre qe na rethojn, e atyre qe per ne jane te shtrenjt e do donim te shikonin boten me syrin tone... /pf/images/graemlins/frown.gif

Meqe ra llafi, vera kuqe per mua eshte nje mjet per te perballuar problemet, edhe ca gota me duhen qe te vij ne qef tamom /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
/pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/smile.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Eshte e leht te thuash 'mjaftonte ndryshosh mendimin' me e veshtire eshte ta ndryshosh vertet ate...

Kji vlen...madje shume.

Mendoj qe njeriu duhet te mari nje vendim e ta pranoj ate me gjithe pasojat qe mund te sjelli... duhet ta pranoj qe eshte e lehte ta thuash dhe e veshtire ta praktikosh...

/pf/images/graemlins/frown.gif

Kjo mos valle e lehteson problemin, apo le te eksperimentojme edhe pse duket sikur s'do ia dalim kurre. :confused:

...edhe pse dhe une vete mendoj qe ta pranosh nje problem, eshte nje hap perpara, por s'arrij te kuptoj se kjo me duket prape si e barabarte me perplasjen e kokes (iher e mire) mas murit. A thua te zgjon kjo :confused:

ana karenina

Primus registratum

Nje kuriozitet shume interesant: Njerezit per te reduktuar friken, ankthin e te tjera ndjenja negative ju kane vene nga nje emer shume fenomeneve qe sjellin keto pasoja. Psh fenomeneve natyrore, cdo ere ka nje emer me vete. Duke e quajtur dicka me emrin qe ka ndihmon te kapercehet frika :book: Tani po te dini kete dhe te filloni ti shihni problemet me kete sy shpejt do kuptoni qe shume probleme jane shqetesuese vetem sepse nuk jane ne vendin e tyre, nuk kane emrin qe u takon te kene, ose nuk perjetohen ne kohen qe duhet, me nje fjale jane te kokolepsura ne nje fare feje qe do mjaftonte te vihej rregull e cdo gje te kishte vendin, kohen dhe emrin e vet /pf/images/graemlins/wink.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Ok e pranoj, hapi i pare eshte ta pranosh problemin qe te ka rene Per "pjese" ta kalosh.

Vetem hapi i pare ama....tani le t'i hyme zgjidhjes. :lol:

ana karenina

Primus registratum

Hapi i dyte eshte te identifikosh gjithe personat qe kane te bejne me problemin dhe ti terheqesh prej veshi e t'ju thuash te japin kontributin e vet ne zgjidhjen e problemit ashtu sic paten miresine te kontribuojne ne krijimin e tij. Si thoni? :rolleyes:

ana karenina

Primus registratum

Cfare te bej...do me pelcasi truri :cry:

Kesaj mos ja ki friken, po te ishte i plasshem do kishe rene ne qetesi me kohe, po kjo 'mos-plasja' eshte nje problem me vete, ti pret te plasi e ai hic :devil:

ana karenina

Primus registratum

...gabimi qendronte ne ate qe s'flisja me ate me te cilin kisha probleme po me te tjere qe me ngushellonin por problemin nuk e zgjidhnin dot.

Ajo cka pret ti nga te tjeret eshte e rendesishme. Kur e di cfare dhe sa mund te te japin eshte OK sepse nqs nuk te ofrojne dot zgjidhje nuk merzitesh. Kur ke pretendime jo-realiste atehere problemi zmadhohet ne koken tende e fillojne krijohen edhe besime te llojit: askudh nuk me ndihmon, askush nuk me kupton, te gjithe e kane me mua, mua nuk me kupton njeri, nuk me do njeri e keshtu me rradhe behet qimja tra, shqetesimi kthehet ne stres e stresi ne depresion :smash: Prandaj nuk thone kot kokat e bardha: kini pretendime realiste! Une kam kupuar qe miqte jane te mrekullueshem te te ofrojne opinione te ndryshme qe ndonjehere mund te jene me afer te vertetes, ndonjehere krejt te gabuara, po qe gjithsesi te ofrojne kendveshtrime te reja, te prezantojne me mundesine per te pare problemin ne nje horizont me te gjere. Kjo te ben te mendohesh, te futesh brenda problemit elemente te reja dhe te perjashtosh te tjera. Per me teper, kur dikush te ofron nje mendim te vetin ti nderkohe mund te besh nje gje te zgjuar: vihu ne rolin e tij dhe behu nje degjues i problemit tend, shihe problemin nga jashte, veri fjalet qe ne ke ne buze me afer veshit dhe degjoji si tingellojne. Thjesht degjo dhe mendo, shpeshhere eshte koha ajo qe punon per ty :thumbsup:

Le_Routard

Forumium maestatis

Problemi me i madh eshte ai qe i krijojm vetvetes, sepse jemi edhe shkaku edhe pasoja...

Dua

Primus registratum

Ne lidhje me temen po u tregoj nje ndodhi qe me tregoi shefi im kete te shtune qe shkoi. Shefi im me nacionalitet eshte Austrian, ne rruge e siper per ne zyre u vonua ca dhe kur erdhi me spjegoi pse-ne. Rruges per ne zyre ishte ndalur ne njerin prej Spitaleve Ushtarake, ngase nje bashkekombese e tij, Austriane edhe ajo, ishte cmendur. Arsyeja e cmendurise se saj ishte stresi i shumte gjate punes ne Kosove dhe kapaku i kesaj ishte konflikti kete uikend ne Kosove, gje te cilen ajo nuk e kishte perballuar dot dhe si rezultat gruaja e gjore ishte cmendur! :eek: Kur me tregoi shefi, fillova te qeshi me te madhe, kete e bera instiktivisht, pa menduar fare. Dikur, u ndala pak dhe mendova, sa gjynah "There are some people which just can not stand situations like this" i thashe, poor woman. Po mire, situata ne Kosove kete uikend nuk ishte per te qeshur ama edhe per t'u cmendur nuk ishte, bile as per te qare nuk ishte, ndersa gruaja ishte cmendur! Paramendo! Per mua nje gje e tille ishte e pabesueshme! Me t'vertete! Thjesht, nese dikush cmendet per gjera te vogla si keto, atehere, ne Kosovaret duhet te hidhemi te gjithe nga ura, se gje tjeter s'na mbetet. E per fat te mire te gjithe jemi te shendoshe nga trute duke marre parasysh ato maskarallaqe qe i kemi kaluar per vite me rradhe. Dhe une ende po qeshi me punen e kesaj gruaje, fatkeqesisht! /pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/frown.gif E gjora grua! Per t'u bere me te forte nga trute dhe nga zemra iu rekomandoj nja 2-3 muaj ne Kosove. Kur te ikni ne vendet tuaja do thoni ' Shhhttt se me t'vertete qenkam njeri me fat' dhe gjithcka do shkoje ashtu si duhet. /pf/images/graemlins/wink.gif

D.

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dua:
[qb] Rruges per ne zyre ishte ndalur ne njerin prej Spitaleve Ushtarake, ngase nje bashkekombese e tij, Austriane edhe ajo, ishte cmendur. Arsyeja e cmendurise se saj ishte stresi i shumte gjate punes ne Kosove dhe kapaku i kesaj ishte konflikti kete uikend ne Kosove, gje te cilen ajo nuk e kishte perballuar dot dhe si rezultat gruaja e gjore ishte cmendur! :eek:
[/qb]
Thone edhe qe njerezit 'cmenden' kur celin lulet!

Dua

Primus registratum

Thone edhe qe njerezit 'cmenden' kur celin lulet!

Kete here ne Kosove bashke me lulet celen edhe plumbat.

D.

Odea

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dua:
[qb] Ne lidhje me temen po u tregoj nje ndodhi qe me tregoi shefi im kete te shtune qe shkoi. Shefi im me nacionalitet eshte Austrian, ne rruge e siper per ne zyre u vonua ca dhe kur erdhi me spjegoi pse-ne. Rruges per ne zyre ishte ndalur ne njerin prej Spitaleve Ushtarake, ngase nje bashkekombese e tij, Austriane edhe ajo, ishte cmendur. Arsyeja e cmendurise se saj ishte stresi i shumte gjate punes ne Kosove dhe kapaku i kesaj ishte konflikti kete uikend ne Kosove, gje te cilen ajo nuk e kishte perballuar dot dhe si rezultat gruaja e gjore ishte cmendur! :eek: Kur me tregoi shefi, fillova te qeshi me te madhe, kete e bera instiktivisht, pa menduar fare. Dikur, u ndala pak dhe mendova, sa gjynah "There are some people which just can not stand situations like this" i thashe, poor woman. Po mire, situata ne Kosove kete uikend nuk ishte per te qeshur ama edhe per t'u cmendur nuk ishte, bile as per te qare nuk ishte, ndersa gruaja ishte cmendur! Paramendo! Per mua nje gje e tille ishte e pabesueshme! Me t'vertete! Thjesht, nese dikush cmendet per gjera te vogla si keto, atehere, ne Kosovaret duhet te hidhemi te gjithe nga ura, se gje tjeter s'na mbetet. E per fat te mire te gjithe jemi te shendoshe nga trute duke marre parasysh ato maskarallaqe qe i kemi kaluar per vite me rradhe. Dhe une ende po qeshi me punen e kesaj gruaje, fatkeqesisht! /pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/frown.gif E gjora grua! Per t'u bere me te forte nga trute dhe nga zemra iu rekomandoj nja 2-3 muaj ne Kosove. Kur te ikni ne vendet tuaja do thoni ' Shhhttt se me t'vertete qenkam njeri me fat' dhe gjithcka do shkoje ashtu si duhet. /pf/images/graemlins/wink.gif

D. [/qb]
Dua, ajo qe ty mund te te duket dicka fare e vogel, dikujt tjeter mund ti duket gjigande dhe e paperballueshme. Nuk ka rendesi se sa i madh eshte problemi qe jep shtyrjen per ne cmenduri, rendesi ka se sa kohe qe i je futur rruges se cmendurise. Nqs dikush ka shume kohe qe po kalo strese te medha dhe vjen nje moment apo dicka qe ndodh dhe menjehere behet shkarkesa elektrike qe e merr trurin racional dhe e shkund nga te gjitha logjikat. Ajo qe dua te them Dua eshte qe nuk duhet te qeshesh me fatkeqesine e nje personi te tille pasi nqs ajo nuk eshte aq e forte sa ju qe te perballoje problemet e shumta ne Kosove, atehere ju nuk keni pse ta gjykoni ate ne kete menyre se ajo nuk eshte rritur ne Kosove.

Mua per vete nuk me duket aspak per te qeshur por biles per te qare se te jep pershtypjen sikur nuk po i vleresoni ndihmen qe po iu japin te huajt dhe sa stres e dhimbje iu futet ketyre punonjesve te huaj.

Une kur te arrij te marr doktoraten dua qe te shkoj ne Afrike apo ne ndonje vend tjeter te varfer ku te kem mundesi te kuroj te varferit. Jam e sigurte qe do kem te perballohem me strese nga me te ndryshmet por si Shqiptare jam lindur midis ketyre streseve dhe meqe jemi mesuar me to atehere kemi shume shance me te mira qe ti perballojme shendosh e mire. Disa te tjere nuk jane rritur me streset qe jemi rritur ne e per kete arsye nuk kane imunitet ndaj tyre pasi sjane perplasur me raste te tilla me perpara gjate jetes se tyre. Keshtu qe mendoj qe menyra me e mire per te perballuar stresin eshte ta marresh me avash, ti thuash vetes qetesohu se nuk eshte ndonje gje kushedi se cfare dhe vazhdo me mendimin se gjithcka do eci mbare. Ishalla funksionon se per mu deri tani ska bo gjo :smash:

Anyway, shpresoj qe situata te jete me mire tani ne Kosove Dua. E uroj me gjithe zemer! Na edhe nje :kiss: ti per perballimin me kurajo te perleshjeve /pf/images/graemlins/smile.gif

Odea :wave:

Dua

Primus registratum

Odea, e kuptoj ate qe thua ti. E kuptoj edhe ate gruan. Une u mundova te bej nje krahasim dhe se si dikush mund te vije deri ne cmenduri, per mua ky rast eshte ende qesharak nga vete fakti se disa udheheqes te huaj po cmenden, po humbin kontrollin, atehere ne (ata qe i ndjekim) do te cmendemi menjehere pas tyre. Udheheqesit pervec kritereve profesionale duhet te jene edhe te forte psiqikisht, te palekundur mentalisht, cool, te qete ne situata alarmante, etj. Nje lider i mire duhet te kete karakteristika te tilla, pa mare parasysh se sa profesionist eshte, ai fillimisht duhet te jete i forte, si guri, te ruaje gjakftohtesine, mos t'i marre gjerat per zemer...

Odea, nuk pajtohem me ty kur thua qe te huajt e kane te veshtire punen ne Kosove. Ose, me mire te them keshtu, edhe nese e kane punen me te veshtire nuk e kane me keq se ne. Kosova nuk eshte e tyre, eshte nje vend ku ata vijne te praktikojne profesionin e tyre dhe kryesisht jane inferiore ndaj gjerave qe ndodhin me ne dhe tek ne. Neve Kosovareve, per cdo gje qe ndodh ne Kosove na dhemb shume me shume sesa te huajve dhe ne kemi biliona arsye te cmendemi, strese te akumuluara me vite, pare gjera te papara e padegjuara ndonjehere....te gjitha mbi koken dhe supet tona. Te huajt vendosin per gjerat, cfaredo qofshin ato, neve na bijne mbi supe, ata e thone nje fjale ne i pertypim pasojat.
Tani, te them se cmenduria me e madhe eshte se filanja u cmend apo filani nuk u cmend nuk me perket mua te gjykoj, une vetem po tregoja nje fakt si nga ana e asaj te gjores dhe reagimin tim poashtu. Tash s'e di cila eshte me e cmendur!? Reagimi im apo fatkeqesia e saj?! :rolleyes: /pf/images/graemlins/laugh.gif

He, edhe une ty nje :kiss:

D.

Furor Aquila

Primus registratum

Nje menyre tjeter eshte te harxhosh kohen neper forume me pretendimin se ndonjeri do tju jap nje pergjigje qe ju deshironit...

Ja pershembull tani po shkruaj gjera koti ne forum se pertoj te filloj detyrat.

Le_Routard

Forumium maestatis

E qeshura e Duas nuk ka qene aspak dashaligese, por thjesht nje e qeshur spontane kur ka degjuar nje histori qe ajo nuk mund ta konceptonte, si eshte e mundur qe dikush te beje nje jete normale ne nje vend e dikush tjeter te cmendet? Mendimi eshte se kjo vjen nga ndryshimi i rethanave ne te cilat jeton njeriu, dhe mos perbabllimi i rethanave te reja e te veshtira. Jo te gjithe te huajt qe jan ne Kosove ose Shqiperi cmenden, ashtu sic nuk cmenden as vete shqiptaret, duke perjashtuar ndonje rast te rall.

Njeriu ka nje aftesi te madhe adoptimi por ama nuk duhet qe ta leri veten te bjeri preh e problemeve deri sa te jete shume vone. Ajo austriakja nuk u cmend brenda minutit por cmenduria i erdhi si rjedhoje e nje procesi te gjat dhe e mos rreagimit te saj. Po ta kishte lene punen e te kthehej ne Austri, mbase, nuk do kishte kaluar ne ate krize....

Ndersa ty Dua ta thot lali jot, ndro pune! Gjej nanji pune ne Tirane qe te bish rrehat. Propabiliteti per te cmendur eshte shume me i ulet /pf/images/graemlins/laugh.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

U dhe mos harroj. Mendoj nje nga arsyet per te cilat njeriu vuan eshte edhe menyra sesi ai e implikon veten ne nje problem, apo rethane te veshtire. Po te meren gjerat me shume zemer, kur gjendesh perpara nje konflikti apo rethane te veshtire, ateher rruge zgjidhja komplikohet me teper e konflikti amplifikohet e shumefishohet.

Ne keto raste thuhet qe njeriu duhet te mos mendoj me per problemin, ta harroj ate. Eshte gje e veshtire per tu bere por mendoj se arrihet, qoft me pak pune te perditeshme, qoft me nje vendim te prer, ose nje rreagim te vendosur...

Dua

Primus registratum

Ndersa ty Dua ta thot lali jot, ndro pune! Gjej nanji pune ne Tirane qe te bish rrehat. Propabiliteti per te cmendur eshte shume me i ulet /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ahhhh si ma di hallin ti! Ne Tirone, du nje pune me sa me shume probleme dhe plumba se ashtu ma kerkon trupi e truri, s'me shkon buka pa probleme /pf/images/graemlins/laugh.gif . Psh pune e pershtatshme per mua do ishte, ne qeveri, ne nonje parti, afer Zotit Nano ose Sali, aty ku ka tollovi...nuk zgjedh une. Hajt se t'a prisha temen, e zhvirgjerova /pf/images/graemlins/tongue.gif

D.

b.k.

Primus registratum

Fillimisht postuar nga LR:
[qb]
Ndersa ty Dua ta thot lali jot, ndro pune! Gjej nanji pune ne Tirane qe te bish rrehat. Propabiliteti per te cmendur eshte shume me i ulet /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Doja te merrja rastin specifik per te ilustruar nje ide me te pergjithshme. Dhe ne ngjarjet me ekstreme ne jete reagimi nuk eshte patjeter crregullim mendor. Fatkeqesisht historia ka qene ne gjendje te jape shembuj te qarte dhe vitet e fundit dhe shume prane nesh.
Eshte kombinimi i ngjarjeve te vecanta ne jete qe shtyjne nje individe ne reagime exkstreme, dhe keto shkaqe jane te shumta:
inidividuale, eksperienca te meparshme ne jete, familjare, biologjike, sociale, kognitive, prania e crregullimeve te tjera mendore etj (ose kombinimi i tyre).

Isabelle

Valoris scriptorum

Forme tjeter e shkurter per perballim (lehtesim psikologjik) te problemeve : mendo per gjerat e medha, 'bekimet' e jetes tende. Edhe pse ndonjehere duket se cdo gje po shkon per lesh, per fat te mire cdo njeri mund te arrije te identifikoje disa te tilla qe mund ti ngrene moralin dhe te bejne te vleresoje cka vertete vlen ne jete.

Koha eshte ilac !

Harresa eshte thike me 2 tehe. Nga njera ane mire qe eshte (se ndryshe do kishim formu AF tek spitali 5 /pf/images/graemlins/smile.gif (no offense intended)), ndersa nga ana tjeter pse harrojme, humbim mirenjohjen dhe si pasoje nuk arrijme te dallojme dhe vleresojme te siper permendurat.

Po jua a them juve qe eshte efikase mendoj, edhe pse vete edhe e zbatoj ... po edhe se zbatoj /pf/images/graemlins/laugh.gif !