Paulo Coelho

Dorarta

Primus registratum
Re: Paulo Coelho

voodoo,

E vertete eshte se Kadarene e akuzojne se nepermjet konformizmit arriti te shpetoje ne kohe te diktatures, ne nje kohe qe shkrimtare te tjere paten nje fund te keq. E me tej se permes ketij konformizmi vepra e tij arriti te dale jashte Shqiperise e ai te behej i madh. E per kete ka kundra vetes te gjithe ata qe e pesuan ne menyre direkte ose indirekte nga diktatura komuniste.

Nga ana tjeter duke qene se ai eshte i pranishem ne ambient nderkombetar atij i eshte dashur te perballet dhe me nje lloj tjeter konformizmi apo antikonformizmi, qe eshte ai i heqjes dore nga ideja e kombit ne kohen e globalizimit. Ka plot shkrimtare qe hiqen me te madh se nuk jane nacionaliste. Ai kete nuk e ka bere kete ndonjehere. E ne kete drejtim ai eshte jo-konformist me dicka qe vlen ne arene nderkombetare si e modes. Per kete besoj se ka piket e te gjithe shqiptareve qe arrijne te kuptojne rendesine e mbrojtjes se kombit e vlerave kombetare.

Ne nje ambient me te huaj qe njohin shkrimet e Kadarese habitesh, kur sheh sesi pritesh me nje lloj buzeqeshjeje kur marrin vesh se je shqiptar. (Nuk di nese te ka rene rasti ta vesh re dicka te tille). Te huajt, lexues te thjeshte, nuk dine per ato per te cilat Kadarene e "denojne" ne opinionin shqiptar, por njohin vetem perfaqesimin qe ai i ben Shqiperise ne bote. Dhe eshte nje perfaqesim i denje.

Me pare kam menduar se ai do te perzihej ne politiken shqiptare ne menyre aktive. Nese ai do ta kish bere kete gje, do te humbte nga piket e fituara si nacionalist dhe ne balancen mes konformizmit (kujtese nga diktatura) dhe anti-konformizmit (e fresket nga vitet pas-diktatoriale) do te dilte e fituar kujtesa.
Politika shqiptare sot eshte shume e perlyer ne krime e nga kjo nuk do te shpetonte as emri i tij. Ne fakt mund te mendohet se kjo do ta bente ate te hynte ne histori, sepse do te shihej si "shpetimtari" ne nje kohe te erret dhe do te vepronte si njeri qe e do kombin e vet.....por kush e ka ne dore jeten ne Shqiperi? A valle njerezit qe e duan kombin?

Mesa duket, ka zgjedhur qe politikes t'i qendroje larg e njekohesisht afer me keshilla nga jashte e keto po ta shohesh ne nje prizem kombetar.

Blendi

Primus registratum

Nuk me duket se i ka bere padrejtesi ndokujt duke u shprehur hapur politikisht. Perkundrazi, mendoj se eshte detyre morale e tij ta beje kete.
Qe Coehlo eshte i majte nuk ka dyshim, kjo nuk ka qene sekret as ne vepren e tij. Sepse ne fakt mbas figurave gjithmone fshihen idete.
As ndonje gje e re nuk eshte. hjesht ndjek hapin e te majteve te tjere (sic tha MCByrek, shkrimtaret e medhenj jane zakonisht te majte)
A nuk bene te njejten gje dhe Hygoja, Zweigu, Remarku, Isabel Alende, Garcia Marquez??

Alba Shehi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga voodoo:
[qb] Ka dale libri i ri i Coelho "11 minuta" ... une lexova vetem faqet e para por m'u duk se duhet te ishte shume interesant; pervec faktit qe gjuha rridhte por tema e librit dukej ne vetvete interesante. Ndonje e ka lexuar? [/qb]
Hmmmmm nuk e kam lexuar (te them te drejten as "Malin e peste",thjesht se m'u duk pak i lodhshem)) por kete "11 minuta" as qe e kisha degjuar fare. Eshte botuar ne shqip?

voodoo

Primus registratum

Dorarta, une nuk e di se c'a kupton ti me te qene me aktiv ne jeten politike te Shqiperise, ne ato pak here qe me ka qelluar, kur jam ne Shqiperi, te ndegjoj lidhur me Kadarene ka qene gjithnje politika ne mes. Me duket se per te ka qene shume e dashur ideja per t'u bere president! Qe ai te merret me jeten politike te vendit s'ka asgje te keqe por ne te njejten kohe ai del nga antikonformizmi qe i ka vene vetes, ose te pakten nga menyra sesi i shpreh idete. Intervistat e tij jane nje miks indiferentizmi, menefregizmi, keshillash, dhe "urdhrash", sesi ne duhet te ndryshojme. Eshte normale qe te huajt te interesohen vetem me veprat e Kadarese dhe jo mbi jeten e tij personale sepse kjo e fundit nuk perben asnje pike interesi per lexuesit e huaj; per me teper as mua nuk do te me interesonte jeta private e Kadarese per aq kohe sa ai te mos nderhynte ay ku ai pretendon se nuk nderhyn. Gjithsesi kjo teme s'eshte mbi Kadarene keshtu eshte me mire ta mbyll ketu.
Nuk e di nese e kane perkthyer ne Shqip "11 Minuta" por ne Itali ka pak jave qe ka dale. Une s'e kam lexuar te gjithe "Mali-n e Peste" sepse me eshte dukur shume i cuditshme per shijet e mia.

glamdring

Forumium praecox

Pershendetje!

Une kam lexuar vetem Alkemistin, keshtu qe mund te flas vetem per te, ndonese oreksi apo kurioziteti per te lexuar diçka tjeter te Coehlo eshte i pranishem. Meqe ra fjala me siper, une e kam lexuar ne anglisht.

Ne lidhje me Alkemistin: Mund ta lexoj ate liber me dhjetra here dhe te kuptoj qe gjithçka qe lexoj aty e dija qe me perpara. Merret vesh qe ka ndryshim midis te diturit dhe te pranuarit. Per mendimin tim shumica e asaj qe Coehlo mundohet te trajtoje tek Alkemisti eshte trajtuar aq shume ne letersi apo kinematografi sa te te vije ne maje te hundes. Kohet e sotme kane bere qe njerezit te kerkojne te dine me shume ne lidhje me fatin apo qellimin e tyre ne jete, gje qe e ben Alkemistin shume te shitshem. Kjo deshire per te njohur fatin apo qellimin e vetvetes mund te lidhet shume mire me faktin tjeter qe feja ne vendet perendimore ka filluar te humbe ate prestigjin e vet. Mungesa e besimit çon ne pyetje te vetvetes, gje qe ka te mirat dhe te keqiat e veta...

Historia tek Alkemisti eshte shume e gjate per mendimin tim dhe duke filluar pak a shume nga mesi i librit behet pothuajse i merzitshem dhe perserites.

Shume here kam menduar qe ne dime gjithçka qe duhet ta dime qe kur lindim. Problemi qendron ne faktin e njohjes te asaj qe dime. Nese ndonjeri prej jush ka pare nje film qe quajtur "Cube" ku tregohet qe pas nje udhetimi shume te lodhshem, te gjate dhe te rrezikshem, kthehesh ne baze dhe kupton qe nuk kishe nevoje ta ndermerrje ate udhetim, sepse gjithçka ishte perpara syve tuaj. Nuk kam nevoje te falenderoj Coehlo per kete. Gjithashtu nese dikush ka pare serine e Babylon 5 (show me i bukur qe ka dale ndonjehere ne kinematografine boterore per mua), aty i bihen idese qe te gjithe jemi pjese e diçkaje me te medha se neve dhe jeta jone, pavarsisht nga boshlleku ne anen e jashtme ka qellimin e vet si gjithçka tjeter ne kete bote.

Kjo e fundit fillon te me kujtoje Iliaden e Homerit, dhe merret vesh heroin kryesor Akilin. Eshte historia e vjeter e njohjes se fatit dhe perpjekja per ta ndryshuar ate fat. Nga ana tjeter, gjerat nuk jane aq te thjeshta sa Coehlo i ben dhe jeta e vertete eshte me e komplikuar dhe shpesh nuk te lejon te ndermarres nje gje aq te thjeshte sa nje udhetim neper bote per te gjetur fatin tend, dhe mbi te gjitha: A eshte e nevojshme nje gje e tille? Kur merrja leksione mbi fiziken nukleare nuk mund te mos mendoja qe gjithe ligjet e botes jane aq te thjeshta dhe nese arrin t'i zbulosh mund t'i vesh ne perdorim ne te gjitha rastet. Quoting Hegel: The man who find the key of his time, has found the keys to all times. Nuk kam nevoje te me thote Coelho diçka qe Eskili e ka thene nja 2400 vite me pare.

Vete historia tek Alkemisit permban shpesh gjerat qe thjesht duhen pranuar si mistike per ta bere historine te besueshme. Me kujton ato historite e mesjetes kur pasi pranon bazat e nje realiteti, mund te besh çfare te duash. Ata qe kane luajtur RPG (Role Playing Games) e kapin idene menjehere.

Ne lidhje me fjalimin kunder Bush, bravo i qofte. Eshte detyre e shkrimtareve apo kushdo tjeter te mundohet te ngreje "awereness" (çfare dreqin eshte fjala ne shqip???) e njerezeve. Mos harroni qe Michael Moore (regjizor i Bowling for Columbine) beri te njejten gje ne naten e Oscar...

Pavarsisht, kohet tona kane nevoje per nje liber si Alkemisti, ne mos per gje tjeter, per te na kujtuar te shohim ate qe eshte perpara syve tane!

Gjithe te mirat!

RecurrentDream

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Glamdring:
[qb]
Ne lidhje me fjalimin kunder Bush, bravo i qofte. Eshte detyre e shkrimtareve apo kushdo tjeter te mundohet te ngreje "awereness" (çfare dreqin eshte fjala ne shqip???) e njerezeve. Mos harroni qe Michael Moore (regjizor i Bowling for Columbine) beri te njejten gje ne naten e Oscar...

[/qb]
Shenim:

"Awareness" nje nga termat me te perdorshem ne marketing me zor te madh jemi perpjekur ta perkthejme ne shqip si "vetedijshmeri" por ne fakt duket me ufo se vete termi anglisht.
Ne kontekstin e cituar me siper ndoshta mund ti shkoje fjala "ndergjegjesim". :idea:

jack owar II

Primus registratum

Fillimisht postuar nga illyricus:
A ju pëlqen autori i Alkemistit? Tash po e lexoj nji tjetër roman t'tij Te lumi Piedra u ula e qava.
mos bre, illyricus, koelio asht prralla kallxus i mire, dishka si hari poteri per hipika e kullera, s'ka her prej koelios...maktubi asht libri i tij ma i lezeqmi, e ai s'asht kurgjo pervech se permledhje e anekdotave zen-budiste-realiste-magjike-me melmesa t'amazonit...
a, nese bohet fjele per borhesin, at'here ndryshe asht puna...ose, hulio kortarsarin...ose, ma t'zotin ner t'gjithe kta, umberto ekon...koelio asht i mrekullueshem mu lexu n'tren ose n'aroplan, per mi kalu dy stacione, por jo si literature...

saimir08

Primus registratum

PSE NUK LEXONI TE FUNDIN E TIJ

11 MINUTI

HE PRA SE KY ROMAN NA KAP EDHE NE SI KOMB .....

ESHTE SHUME I BUKUR .....

Miss '30

Primus registratum

Ne "Ne breg te lumit Piedra u ula e qava", Coelho, si dhe ne romanet e tjere (p.sh. Alkimisti) eshte me sakte "katastrofa e lexuesit bashkekohor". Kjo katastrofe ka te beje me komercializimin e mendjes, mediatizimin e syve dhe trurit dhe ne pergjithesi, roberimin e tij ndaj kultures se siperfaqshme. Nuk ka gje me irrituese se sa ta detyrosh lexuesin te kaperdije thellesine dhe metafiziken e vertete te qenies/realitetit. Ne mungese te kesaj kulture serioze, dembelizmit te thekshem dhe shpirtit pertac e steril te lexuesit - ngrihet kulti i Coelhos. Pertacet, duke mos qene te afte te depertojne ne misteret e religjionit, filozofise dhe shkences, jane viktima e pare e Coelhos dhe autoreve te ngjashem me te... Nese Coelho ka miliona lexues e adhurues, kjo shenon ne fakt, testin me te mire sociologjik se sa pjese lexuesish i ka prekur shterpesia dhe dembelizmi intelektual e shpirteror. Vepra e Paulos eshte apoteoza e suksesit komercial - nje mirekuptim i tille Coelho-lexues eshte dhe ura qe lidh komercializmin ne letersi me lexuesin diletant e shpirtpertac qe mund te trese vetemse perralla (pa fyerje, eh). Pra, nese do ta mblidhja me pak fjale, une kam nje kriter per te matur nese ka lexues serioze apo lexues qe nuk kane te bejne fare me shijen e letersise se nalte dhe ky kriter eshte Coelho... Eshte cnjerezore thjesht ta krahasosh Coelhon me veprat me te mira te Martin Camajt, Kadarese apo Anton Pashkut. Tjeter pune eshte se si funksionon tregu i miliona lexuesve, por kjo nuk do te thote se cka pelqejne ata eshte medoemos letersi. Ne romanin "Ne breg te lumit...", nese ju kujtohet, gjithe sfondi i idilit dashuror, praktikisht, gjithe romani, zhvillohet neper kisha e salla syresh, ambjente kishtare dhe gatuhet nje corbe sentimentale si justifikim i dashurise individuale me dashurine e shkrire per Virgjneshen e Paperlyme (Zanafilla femnore e Zotit) dhe per Krishtin. ja pra, gje me banale se kjo nuk kam njohur deri me sot. Ky eshte thjesht manipulim, vulgaritet, banalizim...

P.S. Per fjalen "awareness", mund te perkthehet edhe si "mprehje shqisash"...

Marimba

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Zgalemi:
[qb] Eshte majtist i thekur me c'kam lexuar nga intervistat e tija te fundit. Darkon me Clintonin e pi kafe me Fidel Castron...[/qb]
As njeri dhe as tjetri nuk jane te majte...

Marimba

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Lulushe:
[qb] Ne romanin "Ne breg te lumit...", nese ju kujtohet, gjithe sfondi i idilit dashuror, praktikisht, gjithe romani, zhvillohet neper kisha e salla syresh, ambjente kishtare dhe gatuhet nje corbe sentimentale si justifikim i dashurise individuale me dashurine e shkrire per Virgjneshen e Paperlyme (Zanafilla femnore e Zotit) dhe per Krishtin. ja pra, gje me banale se kjo nuk kam njohur deri me sot. Ky eshte thjesht manipulim, vulgaritet, banalizim...
[/qb]
Nuk e kuptoj, ku ndodhet banaliteti?

(p.s. une nuk i kam lexuar librat e tij, sepse fillova Alkimistin dhe nuk eca dot mbi 5 faqe - dhe ato me zor-. Me pelqen letersia, por ate liber nuk e pelqeva fare. Nuk kishte pershkrime, ndersa persa i perket filozofise -gjoja- te tij, eshte aq EVAZIVE, saqe mund te interpretohet ne te gjitha menyrat qe mund te pjelle mendja njerezore - ose fantazia me mire. M'u duk teper abstrakt, dhe nuk e vazhdova leximin, sepse nuk jam e detyruar te bej dicka qe nuk me pelqen, vetem sepse keshtu bejne disa miliona ne bote.
Gjithashtu, duhet te them se ata qe e lexuan dhe u 'pelqeu' ishin tipa qe nuk para lexonin letersi, dhe preferuan dicka te nje lloji te vecante, si libri ne fjale. Ndoshta ka te beje me ate dembelizmin qe thua ti.

Miss '30

Primus registratum

citim:
Nuk e kuptoj, ku ndodhet banaliteti?

Eshte banale te besh mjet artistik, te shfrytezosh me sakte, idete e sterkonsumuara te tilla si "Zoti eshte dashuri", qe "Dashuria eshte Zoti". Kjo ngjet me sfondin e dashurise se protagonisteve, sfond qe leviz pa nderprerje nga kisha ne kishe, nga predikimi ne predikim, nga moralizimi ne moralizim dhe te gjitha keto, te sterdegjuara dhe te sensibilizuara sipas logjikes romaneske, teper dobet, te afta t'i hamngjisin (lexo: te ngjitet nolens volens) logjikes mesatare dhe nen mesatare.
Nje shkrimtar i madh nuk duhet te manipuloje me gjera kaq banale dhe te sterditura. Per nje lexues te kualifikuar, ajo qe ben Koelho eshte njelloj sikur t'i thuash (lexuesit pra): "Ti je njeri", gje qe vetekuptohet, eshte mese e panevojshme. Finesa e artistit te madh eshte mbytur ne predikim propagandistik fetar. Ai ka zgjedhur strategjine banale te misionarit qe kerkon me doemos t'u imponohet me fene, duke i vene theksin ndjeshmerise emocionale te vdektareve sic eshte dashuria (krahaso: telenovelat Mes dashurise dhe urrejtes dhe ate tjetres qe s'ia mbaj mend emrin, kristina a ku di cfare, qe ishte modele kjo vajza. Nejse. Aty eshte pikerisht, nje si fare versioni i ekranizuar i kesaj qe dua te them une...)
Si perfundim, gjithe cka ben Coelho, me duket e barazvlefshme me kete fraze: "Nje here, kur hapa syte pas gjumit, pashe se qeshe zgjuar".

P.S.
Banalja mund te perkufizohet keshtu: "Gje qe te hap barkun!"

edda

Primus registratum

11 minuta - dashuri e shenjte, dashuri e perzier e gijtha e treguar nepermjet nje prostitute.

Eshte historia e nje prostitute braziliane, Maria, qe punon ne Zvicer. Vendos te largohet nga Brazili me shpresen se ne Evrope do behet kercimtare, do mbledhi shume para qe do t'i lejojne asaj dhe familjes se saj te mos vdesin urie. Gjithe libri eshte si nje ditar pikerisht edhe 11 minuta eshte koha qe kalon nje prositute me klientin e saj. Historia pershkruhet si nje perralle : ajo nje putane braziliane qe shet nderin per para por qe njekohesisht i lutet Marias :angel: takon nje piktor qe eshte princi i kalter (pffff) dhe ne fund jetojne te dy te lumtur ... /pf/images/graemlins/laugh.gif
Per mua eshte libri me kot qe ka shkruar Coehlo.

Deri me sot per mua me te bukurit mbeten alkimisti dhe Veronika vendos te vdesi

RecurrentDream

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga smile:
[qb] 11 minuta - dashuri e shenjte, dashuri e perzier e gijtha e treguar nepermjet nje prostitute.

Eshte historia e nje prostitute braziliane, Maria, qe punon ne Zvicer. Vendos te largohet nga Brazili me shpresen se ne Evrope do behet kercimtare, do mbledhi shume para qe do t'i lejojne asaj dhe familjes se saj te mos vdesin urie. Gjithe libri eshte si nje ditar pikerisht edhe 11 minuta eshte koha qe kalon nje prositute me klientin e saj. Historia pershkruhet si nje perralle : ajo nje putane braziliane qe shet nderin per para por qe njekohesisht i lutet Marias :angel: takon nje piktor qe eshte princi i kalter (pffff) dhe ne fund jetojne te dy te lumtur ... /pf/images/graemlins/laugh.gif
Per mua eshte libri me kot qe ka shkruar Coehlo.

Deri me sot per mua me te bukurit mbeten alkimisti dhe Veronika vendos te vdesi [/qb]
Qenka Soap Opera. Smile, flm per permbledhjen, qe te mos e marrim mundimin ta lexojme... /pf/images/graemlins/smile.gif :wave:

Silviola

Primus registratum

Fillimisht postuar nga illyricus:
[qb] Unë hala s'i kom lexu tjerat. Po edhe anglisht ma 'shtirë me i kuptu, se shumë t'thella këto librat e tij jonë. [/qb]
Voodoo, ke te drejte...nuk rrjedh mire ne shqip
Mos e ka fajin vete menyra sesi shkruan Coelho, sidomos, Veronika/n??
Ne ate menyren e Odhise Grillos...qe i hyn ne shpirt kujtdo!

Ciao "only god can judge me"

Silviola

Primus registratum

Fillimisht postuar nga voodoo:
[qb] Une i kam lexuar te gjitha librat e Coelho-s pervec Malit te Peste. Eshte me te vertete shkrimtar shume i vecante, ne shqip mesa kam pare une s'jane perkthyer shume mire ndoshta ngaqe i kane perkthyer nga frengjishtja; gjuha nuk rrjedh fare, kalimi nga nje fjali ne tjetren ka nje ngecje jo naturale (flas per "Alkimistin" dhe per "Veronika vendos te vdese") me vjen me te vertete keq qe nuk eshte perkthyer mire. Persa i perket "ne breg te lumit piedra u ual dhe qava"
s'me pelqen aq sa te tjeret. [/qb]
Voodoo, ke te drejte...nuk rrjedh mire ne shqip
Mos e ka fajin vete menyra sesi shkruan Coelho, sidomos, Veronika/n??
Ne ate menyren e Odhise Grillos...qe i hyn ne shpirt kujtdo!

Ciao "only god can judge me"

romeo

Forumium maestatis

Coelho ka pasur nje sukses te madh ne Itali, por personalisht librat e tij nuk me pelqejne dhe aq /pf/images/graemlins/smile.gif