Re: Paragjykimet
Njerezit jane te afte te mendojne dhe e ndajne te miren nga e keqja ne baze te kendveshtrimeve dhe pikepamjeve te tyre.Gjykimi eshte rrjedhoje,pikerisht,e aftesise per te menduar prandaj do te ekzistoje gjithnje bashke me njeriun.
Nese flasim per paragjykimet,ato jane tjeter gje(deri diku):jo te gjithe njerezit i kane.Ne fakt,paragjykojme diçka(apo dike)vetem ne rastet kur kemi informacion rreth saj(qofte ky informacion i sakte apo i gabuar). Informacioni,sidoqofte ky, do te thote njohuri dhe njohuria na lejon te krijojme opinione personale rreth dikaje(apo dikujt).Keto opinione eshte pikerisht paragjykimet.[Shmb:nje njeri qe nuk ka kurrefare informacioni rreth prostitucionit(as nuk di se ç'do te thote kjo fjale),nuk mund te kete nje opinion rreth kesaj çeshtjeje e rrjedhimish nuk ka kurrefare opinioni(paragjykimi) per prostitutat.]
Personalisht kam qene pre e paragjykimeve pothuajse gjithmone e,fatkeqsisht,kjo gje me ka ndikuar paksà nga ana psikollogjike(ndonjehere,edhe kritika me e vogel me duket paragjykim,ofendim dhe merzitem,qaj,nevrikosem... /pf/images/graemlins/shrug.gif ).Nese do te bazohesha vetem tek pervoja ime personale,do te thoja qe paragjykimet jane padyshim te demshme,por ne kete rast do te tregohesha mjaft siperfaqesore.Ne te vertete jam e mendimit se paragjykimet(disa)ndikojne pozitivisht,deri ne nje fare mase, moralin e shoqerise ne teresi.
PS:interesante tema!!