Muzika klasike

Ema

Goddes
Re: Muzika klasike

Mua me pelqen Albinoni:Adagio ne la-minor,
dhe Vdekja e Mjellmes e Tchaikovsyt /pf/images/graemlins/frown.gif !

Pladomen

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Ema:
[qb]Ka qene hapur nga Evald 1980...
Mua me pelqen Tchaikovsky(s'e di a shkruhet tama kshu apo jo),Wagner,ca gjera te Bethoven dhe pastaj me pelqen Bizè...
Ju???
Apo jeni shume te rinj per tu pelqyer klasikja???[/qb]
Si mendon shum te rinj.. ???????????
Neqoftese ke vesh per muzike dhe din ta vlersoh mund ta pelqej edhe nje 10 vjeqar. Apo kishe fjalen per 6 vjeqar ? /pf/images/graemlins/smile.gif

Muzika klasike me pelqen por jo te gjitha pjeset...

Me pelqen Josef Haydn, Tom Molter, Antonin Dvorak,FERGUSON, Howard,

bebi

Primus registratum

Ave Maria (schubert)

Ave Maria Gratia plena
Maria Gratia plena
Maria Gratia plena
Ave, ave dominus
Dominus tecum
Benedicta tu in mulieribus
Et benedictus
Et benedictus fructus ventris
Ventris tui Jesus
Ave Maria
Ave Maria Mater dei
Ora pro nobis pecatoribus
Ora, ora pro nobis
Ora ora pro nobis pecatoribus
Nunc et in hora mortis
In hora mortis nostrae
In hora mortis, mortis nostrae
In hora mortis nostrae
Ave Maria

Kordelja

Valoris scriptorum

Ato qe me pelqejne mua jane:
Maria CALLAS
L'amour est un Odiseau Rebelle
nga Georges Bizet

Edita Gruberova
Iar de la Reine de la Nuit
nga W.A.Mozart

Ludwik Van Beethoven
Sonate "Au Clair de Lune"

Fredeirc Chopin
Nocturne No.2

Maurice Ravel
Bolero

W.A.Mozart
Concerto pur flute et harpe

Edita Gruberova
Casta Diva
Nga La Norma , Vincenzo Bellini

etj..........

glamdring

Forumium praecox

Perveç dy koncerteve per piano qe Hippy permendi une do shtoja nje tjeter kryeveper ne koncertet per piano: Rachmaninov, Koncerit i II-te per piano.

Nuk mund ta harroj kurre ndjesine kur kam degjuar Koncertin e I-re te Chopin live. Çfare madheshtie! Mund ta kisha degjuar me qindra here me pare, por ta degjosh live ate hyrje eshte nje gje tjeter. Te mbyllesh syte dhe te presesh me padurim per prekjen e pare te tastjeres. Eshte disi e çuditshme me koncertin e I-re te Chopin, sepse piano fillon shume vone ne pjesen e pare. Kam nje 5 regjistrime te dy koncerteve te Chopin, por te mirat per mua eshte luajtur nga Vladimir Horowitz, ndonese edhe Murray Perahia apo Evgeni Kissin (Koncerti i famshem ne Moske 1984, kur Kissin ishte nja 14 vjeç) jane te mire gjithashtu.

Nga ana tjeter koncerti i II-te i Rachmaninov eshte i paarritshem ne romanticizmin e vet. Aq e bukur, e qete dhe e rrembyeshme ne te njejten kohe. Qe nga fillimi kur tastet bien ne menyre te tille qe te kujtojne kumborat dhe vazhdimi, eshte sikur te fluturosh mbi nje vend magjik.

Besnik Bleta

Forumium praecox

Para një viti kam blerë edicionin e 1959-s,MELODYIJA, Leningrad Philarmonic Orchestra nën Kurt Sanderling dhe në piano Richter. Sapo të kem para dua ta blej (Rahmaninov II) në piano Earl Wild, Royal Philarmonic Orchestra, drejtues Jascha Horenstein, on Chandos.
Nuk di nëse Richter ka rregjistrim të mëvonshëm se sa 1959.
Mbase në një "audiophile stereo system" edhe 1959 dëgjohet shkëlqyeshëm. Sidoqoftë energjia e Richter-it ndihet edhe me SONY-leshin që kam unë të huajtur.
E kam gjithashtu të luajtur prej vetë Rahmaninovit...gjynah që nuk arriti teknikën e tanishme të rregjistrimeve.
Blijeni! I ka hallall paratë.

edda

Primus registratum

Ne keto momente jam duke degjuar nje CD me kryeveprat e Beethoven jane te mrekullueshme
per elisa
romanza per violino e orchestra
al chiaro di luna
sinfonia 5 in Do minore
marcia turca
sinfonia 6 in fa maggiore
patetica
sinfonia 9 in re maggiore

engjelli

Forumium praecox

mua me pelqen verdi...pucini... moskanji... moxarti... belini.etj /pf/images/graemlins/wink.gif

glamdring

Forumium praecox

Une nuk arrij t'i kuptoj njerezit qe permendin emra kompozitoresh dhe aq. Çfare duan te tregojne?!? Qe dine emra?!?

A nuk eshte me mire te marresh nje pjese muzikore qe ke qejf dhe te tregosh sesi ndihesh kur e degjon apo pse te pelqen?

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Glamdring:
[qb]Une nuk arrij t'i kuptoj njerezit qe permendin emra kompozitoresh dhe aq. Çfare duan te tregojne?!? Qe dine emra?!?

A nuk eshte me mire te marresh nje pjese muzikore qe ke qejf dhe te tregosh sesi ndihesh kur e degjon apo pse te pelqen?[/qb]
Heh Glamdring nice thought. Kane ne qene ne koncertet e NSync. Heh.

Lilith037

Primus registratum

Debussy: "au claire de la lune"
Beethoven: "moonlight serenata"
Mozart:"requiem"
Orf: "carmina burana"
Puccini: "Tosca"
Verdi:"traviata"

...

Neptune's Daughter

Primus registratum

Mua me pelqejne "kater stinet" e Vivaldit shume, po keto kohe po degjoj muziken e filmit Gladiator kompozuar nga Hans Zimmer dhe Lisa Gerrard dhe sidomos kenga e 5 Sorrow eshte fantastike fare, jua keshilloj ta degjoni kete CD.

Besnik Bleta

Forumium praecox

Lilith037,

Edhe i vetmi CD që paske blerë me muzikë klasike paska vetëm 6 pjesë. Hej bela! Beethoven që shkruan serenata?! Po ndonjë sinfoni të Ermira Babaliut apo Françesk Radit ke dëgjuar? Edhe si të dëgjohen?

Besnik Bleta

Forumium praecox

Oj ti goc e Neptunit,

Para nja dy apo tri vjetësh pati një debat nëse një disk i William Orbit, "Pieces in a modern style", duhej quajtur si classic music dhe futur në charts përkatës apo duhej quajtur crossover apo fusion. Orbit është ai që ka orkestruar jo pak nga albumi "Ray of light" i Maddona-s, dhe albumi i tij, mbase kuptohet edhe nga emri, përmban pjesë nga repertor klasik por orkestruar me shijet e 2000 dhe luajtur me ndihmën e kompjuterit.
Vërtet do duhej një përkufizim për "Muzikë Klasike", por hëpërhë mund të thuhet që muzika e filmave, shkruajtur enkas për këtë qëllim, qoftë ky "Gladiator", "Titanik", apo "Kapedani" nuk janë pjesë e muzikës klasike.

glamdring

Forumium praecox

Une jam pjeserisht dakort me Besnikun, por vetem pjeserisht.

Disa nga rrymat e muzikes klasike ne shekullin e XX jane:

* neoklasicizmi (Stravinsky)
* ekspresionizmi (Berg, Webern);
* serializmi (Boulez);
* muzika elektronike (Stockhausen);
* minimalismi (Reich, Glass).
* ...

Sinqerisht, hiq ketu Stravinsky, une s'kam degjuar asnjerin prejt atyre te tjereve dhe nuk eshte se kam ndonje deshire te madhe t'i degjoj. Pergjithesisht, njerezit kur permendin muzike klasike mendojne Bethoven dhe Mozart e ndonje gje te tille. Shume me pak mendojne fjala vjen Debussy apo Ravel qe jane pjese te impresionizmit ne muzike klasike. Megjithate, nuk besoj se do dale ndonjeri ketu te thote qe Debussy apo Ravel nuk jane muzike klasike. Ne fund te fundit, cfare e ben muziken klasike muzike klasike?

Hermesss

Primus registratum

Nuk e konsideroj veten shume te apasionuar pas muzikes klasike, por ne momente dhe gjendje shpirterore te caktuara degjimi i nje pjese te bukur ka me teper efekt tek une se ilaci me i shtrenjte.
Ja disa nga pjeset e mia me te preferuara:

Carl Orff: "Carmina Burana"
J.S. Bach: "Toccata Fugue in D Minor for Organ, BWV 565"
Modest Musorgsky: "The Great Gate of Kiev" (nga "Pictures at an exhibition", orkestruar nga M. Ravel)
Vivaldi: "Kater Stinet"
Beethoven: e treta, e pesta dhe e nenta.