Mrekullite shkencore ne Kur'an

Kondrapedali

Kondrapedali
Re: Mrekullite shkencore ne Kur'an

Or djal i mbarë. Më bëhet shumë qefi për mundimin që merr për të mësuar. Është e admirueshme por fatkeqësisht nuk mjafton.

Hapësira mund të marrë kthesat e rrugës së Dajtit, ajo përsëri mbetet hapësirë. Matanë kthesës ajo përsëri mbetet hapësirë.

Mos u ngatërro me kohën pasi ajo ka fillim duke ju referuar universit (apo nuk e dije?).

Përsa i përket atyre ekuacioneve të famshme që ke vënë aty, e din arsyen se përse nuk kanë kuptim? Sepse infiniti nuk i bindet ligjeve të mbledhjes, zbritjes, shumëzimit e pjesëtimit (përveç se me 0 e me infinit).

Dhe unë nuk e di se me kë matematicien ke folur ti port infiniti është real dhe si i tillë përdoret gjerësisht në matematikë.

Dëgjo, mëso, verifiko e në fund mundohu të mësosh të tjerët.

Ç'të them ta them me mirësi, më beso.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondrapedali,

Hapesira, kthesat? Une flas per ndikimin fizike te fushes gravitacionale mbi hapesiren, ti flet per vektore gjeometrike. Prape po flasim per koncepte te ndryshme. Une flas per shtremberime vektoresh hapesiresh, ti flet pre vektore gjeometrike pozicioni.

Koha dhe hapesira jane te lidhura. Ti vete kundershton veten kur thua se koha qenka e pavarur nga hapesira. Ti thyen ligje fizikesh me kete. Lidhja kohe-hapesire eshte si pasoje e shpejtesise se drites qe eshte e njejte nga gjithe pikat e referimit.

Sepse nuk i bindet ligjeve te numrave reale quhet dicka jo-reale. Si psh numrat imagjinare jane jo-reale pra nuk kane dicka fizike. Po tani se numrat imagjinare perdoren ne aplikimi te ndryshme si ne qarqet me rryme alternuese (AC), nuk do thone se jane reale. Ashtu edhe infiniti perdoret ne kalkulus apo edhe ne fizike por nuk do thote qe eshte real. Sipas aplikimit infiniti merr nuanca te ndryshme jo-reale.

Psh ti nuk mund te thuash se shpejtesia me e madhe qe gjendet ne universe eshte "infinit", sepse shpejtesia e drites eshte me e madhe.

As nuk mund te thuash se temperatura me e ulet eshte "minus infinit" sepse "zero Kelvin" eshte temperatura me e ulet.

Pra nje objekt te arrije shpejtesine e drites, do "infinit energji". A eshte kjo reale? Kjo do thote qe nuk mund te behet dhe pra do thote qe infiniti eshte dicka jo reale, e parealizueshme.

Ti je njeriu i pare qe kam pare te thoje se infiniti eshte real, i vertete. Sepse te gjithe deri me sot kane pohuar te kunderten. Mos ngaterro perdorimin jo-reale te infinitit dhe ta quash infinitin te vertete.

Ca do thote kohe infinite?

- Dicka te arritshme apo dicka mosekzistente qe nuk arrihet kurre?

- Mund te me thuash sa do jete ora ne kohen infinit?

Infiniti eshte dicka mosekzistente nga vete natyra. Mund te marri kuptime jo-reale te thjeshtoje koncepte por kjo nuk do thote se ekziston. Psh nje fizicist i thote infinit distances 100 km sepse nga 100 m e larte nuk dallor ndryshim ne dicka qe po mat, kurse nje fizicist apo inxhinier tjeter i thote infinit kur vlera e nje matjeje arrin 99% vleren e caktuar. Pra keto nuk vertetojne se infiniti ekziston.

Kondrapedali

Kondrapedali

Aleluja!

Pra infiniti nuk është real pasi nuk mund të arrihet kurrë. Pra, sado që të shtyhesh në hapësirë, përsëri nuk ke arritur një limit pasi më tej ka diçka tjetër. E kështu me radhë, apo jo?

Pra, pyetjes se sa do jetë ora në infinit nuk mund ti përgjigjemi pasi sado të themi ne, ora mund të jetë shumë më tepër. Por ne mundemi të afirmojmë se ora do jetë 12 në infinit (apo 12:01, 12:02, etj.). Pra nä aspektin e kohës (sipas organizimit tokësor) ne mund të gjejmë infinitin. Na mjafton të presim e shumta 24 orë pasi të kemi arritur ... ups.
Ti ngatërrohesh me kohën e shpejtësinë ndërkohë që hapësira nuk kufizohet me to. Flet edhe për 0 absolute (mbi tokë). Por më thuaj të lutem, pasi të kesh lëshuar një anije kozmike me shpejtësi 300 000 km/s, ku do ndodhet ajo pas 1 miliard vjetësh? Po pas 10^100000 vjetësh? Po më mbrapa? Këtë pyetje mund ta bësh në infinit.

Ja ku u vërtetua infiniti me dy mënyra, nëpërmejt mënyrës së hapësirës dhe nëpërmjet mënyrës së kohës. Ore, infiniti është real apo ireal?

Mundem edhe të shpjegoj përse infiniti konsiderohet irreal. Por mos u nxeh pasi kjo do vërtetonte me një mënyrë të tretë egzistencën e tij.

Nuk kam shkruar gjëkundi që koha dhe hapësira nuk janë të lidhura (megjithëse koha është foshnje e hapësirës - koha kalon në hapësirë). Të përsëris të lexosh me kujdes dhe të afrosh syrin me mendjen.

Rrugën e Dajtit apo kthesat e saj i përdora në kuptimin humoristik të çështjes por faji im, harrova me kë kam të bëj.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondrapedali,

Po a e shtyn dot ti shpejtesine te kalosh shpejtesine e drites?

Konceptualisht ti mund te imagjinosh nje makine dhe te shtypesh gazin dhe te kaloje shpejtesine e drites, por realisht kjo eshte e parealizueshme fizikisht.

"Zero Kelvin" eshte minimumi i arritshem fizikisht mbi toke dhe kudo qe te jesh ti ne universe. Me thuaj ku mund ta gjej -1K, lere pastaj minus infinit Kelvin?

Koceptualisht ti mund te thuash gjej dicka te ftohte dhe e realizoj, por kjo eshte sic mund te kalosh shpejtesine e drites, qe kerkon energji infinite, pra dicka jo-reale, e parealizueshme.

Koha nuk kalon ne hapesire, por eshte dimension i katert. A kalon dimensioni i pare (x) ne dimensionin e dyte (y), apo te tretin (z)? Apo kemi fizikisht 'infinit' dimensione? Eshte kjo reale se matematikisht mund te kesh dimensione sa te duash, kjo nuk do thote se eshte reale.

jimmy84

Primus registratum

O Kontre po sa energji te pashtershme qe paske mer? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif
Po pse merreni me probleme kaq abstrakte. Gjerat me reale te mundshme dhe nuk ndahen me thike e jo me keto probleme "fantastiko"-abstrakte.
Problemi ketu eshte i thjeshte ne thelb. Ju niseni nga dy "aksioma" te kunderta dhe me pikepamje te kunderta dhe keni shpresa qe te takoheni ne nje pike?

Per mendimin tim gjithe kjo "katrahure" qe behet mes "fanatikeve ateiste" (dmth fanatikeve shkencore i bie kesaj se shkenca s`ka vertetuar deri me sot ekzistencen e ndonje Zoti) dhe besimtareve vjen vetem nga nje fakt i thjeshte: Shkenca i bie gjerave drejtperdrejt dhe atje ku ngec thote: "S`e di". Kurse Librat e Shenjte thjesht i bien gjerave "me spond".
P.sh. Librat e Shenjte nuk thone qe njeriu rrjedh nga majmuni po e thote me lezet: "Adami dhe Eva nuk dallonin dot te Miren nga e Keqja" (dmth moralin). Keq me vjen po ato qeniet qe nuk dallojne te miren nga e keqja andej nga fshati im u thone "kafshe" (ose "bime" nqs jane te ngulura ne toke /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif )
Ose per ato gjera qe nuk i sqaron dot teologjia i bie shkurt "E di Zoti" thote edhe ec e kundershtoje po deshe.

Pra si mund te merren vesh robt kur njeri i lexon germat dhe jo kuptimin (dmth kuptimin e dyte) dhe tjetri fillon e zbulon ligjet e natyres dhe perseri i lexon germe per germe fjalet ne Librat e "Shenjte" dhe normale qe stonojne dhe si rrjedhim nuk i duken me edhe aq te Shenjte.
Per te mos permendur pastaj ndryshimet me qellim te mire a te keq qe mund t`i jene bere atyre librave.

Nejse, ika njehere se mjaft jua preva debatin qe kishit nisur.

2celjan-fr3

Primus registratum

Kurse Librat e Shenjte thjesht i bien gjerave "me spond".

Librat e shejnte qe po thua ti u referohen nje "tregu" qe zakonisht nuk behej fjale te kishin ate llogjk qe ti ke sot dhe akoma me shume te kuptonin spodet dhe nentekstin, zakonisht jane gjera te tipit si perralla.

2celjan-fr3

Primus registratum

Po dal pak nga ky diskutim "infinit" I cili sdo te provonte asgje mendoj nese provohej nje nga dy mendimet qe ju ndani dhe po e sjell debatin besim ose jo ne nje trajte tjeter.

Kam pershtypjen se te gjitha argumentat e mia jane te dobeta perpara deshires se madhe apo besimit per jete pas vdekje.

Fakte se kemi gjurme apo gjurme se kemi fakte?
eshte nje shembull qe mu duk shume interesant dhe po e postoj

Eshte e qarte per te gjithe albanski se argumentat per ekzistencen e "zotit" mungojne, e kame fjalen per ato argumenta objektive te cilat i pranojne te gjithe(shenja te qarta), duke munguar argumentat ne atehere duhet te supozojme se nuk kemi arsye per besimin ne te.Kjo menyre arsyetimi nuk eshte bindese per shume, te cilet argumentojne pricipin se "mungesa e faktit(proves) nuk perben detyrimisht edhe fakt(prove) se kemi mungese".Keshtu qe po ju jap nje shembull me nje pyetje te thjesht nese ka gjalp ne frigorifer.Nese ne nuk e hapim deren e frigoriferit dhe te hedhim nje sy brenda saj, do te kemi mungese provash(faktesh) nese gjalpi eshte atje por kjo nuk do te thote prova se kemi mungese faktesh(provash).Nese shikojme brenda frig, e kontrollojme hollesishte dhe nuk gjejme fare gjalp atehere realisht kemi mungese provash(faktesh), e cila na con ne preven e mungeses.Eshte e vertete se eshte veshtire te shikojme se kush tjeter prove do te mund te perdorej per dicka qe nuk gjindet atje, pervec josuksesit tone per te gjetur cdo prove nese eshte atje.Dicka qe eshte jo ekzistuese nuk le asnje gjurme(prove-fakte). Mjafton atehere mungesa e vetme qofte e nje gjurmi(fakti) ekzistence per te provuar mos ekszistencen e tij.

Eshte shume i thjeshte ndryshimi qe ekziston midis mungeses se proves kur ne nuk shikojme ne frig. dhe te mungeses se provave pasi ne kemi pare Brenda frig.E para eshte nje mungese qe shkaktohet nga josuksesi jone per te pare atje ku mund te gjendet prova.E dyta eshte mungesa fale josuksesit per tu gjetur prova atje ku mund te ishte, ne rast se objekti I kerkuar realisht ekzistonte.

Shembulli i gjalpit eshte nga JULIAN BAGGINI.

sorry per perkthimin e nxituar qe mbase nuk behet e qarte ajo qe duhet por besoj se nese e rilexoni do ta kuptoni

2celjan-fr3

Primus registratum

Po per bastin e Paskalit keni degjuar gje?
E kam fjalen per ate bastin e cuditshem rretha besimit(Pascal Blaise).Basti nise per parimin se ne nuk mund te jemi te sigurte nese zoti ekziston ose jo.Paskali mendon se ne nje rast te tille me dy alternativa eshte me mire te besosh se sa te mos besosh pasi rreziqet e mos besimit jane shume( ferri i perjetshem /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif)jane me shume sesa e dyta (thjesht humbje kohe nga nje jete e cila vjen nje here).Por kjo pyetje me keto alternativa eshte iluzioniste, mbase problemi me i madhe eshte edhe ekzistenca e kaq shume fe te ndyshme qe veprojne ne bote, basti vazhdon te mos na ndricoj rreth cfare feje duhet te besojme.Vertet, zoti do te inatosej me shume me ata te cilet e adhurojne me menyre te gabuar apo me ata te cilet nuk e e adhurojne fare?

Pyetja fillestare per bastin shtrohet kshu: le te pranojme mundesine e ekzistences e nje te gjithedituri te mire dhe krijuesi te hapesires qe degjon ne emrin ZOT.lol(sorry qe po qesh).Bazuar ne kete mundesi ne atehere cfare duhet te bejme dhe si te veprojme?

Sigurisht nevojtet miresi, pasi besojme ne nje qenie te tille.Nese vertet ekziston gjykimi perfundimtar pas vdekje mbi cfare kriteresh do te behet, atehere ma merr mendja se kriteri kryesor eshte MIRESIA.Dmth me e mira do te ishte te benim veprime te mira.Eshte e pamundur qe nje zot i tille te dergoj ne ferr njerezit.Pastaj nga studimet e sotme dihet se shumica e njerezve qe benin akte te keqija jane njerez te shkaterruar per faj te ambjentit dhe zakonisht kishin nje femijri traumatike.Nje zot i mire dhe plot dashuri do ti riedukonte se sa ti dergonte ne ferr, shume e forte kjo.Sic theksojne jo rralle here reformuesit dhe hartuesit e ligjeve, riedukimi nuk realizohet me forma te dhunshme.Perfundojme se nuk duhet te kemi fare frike atehere nga ferri nese vertet ekziston nje zot qe si baze ka dashurine dhe miresine.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

jimmy84,

Shkenca nuk eshte ideologjia ateiste. Ti nisesh me koncepte te gabuara. Shkenca eshte metodologji objektive dhe nuk perkrah ideologji subjektive. Te ishte shkenca ideologji 'ateiste' nuk do thoshte se universi ka nje fillim ne kundershtim me ideologjine ateiste para nje shekulli edhe shume arritje ne kete fushe shkencore jane sulmuar nga ideologet ateiste ne fillim. Per mos te folur per shume shkencetare besimtare.

Ajo historia me dijen dhe majmunin, nuk e di ca libri e ke lexuar, por ne Kur'an Adami ishte shume i ditur sa mesoji edhe emrat e sendeve. Tjeter ti po implikon se Zoti denoi nje qe nuk merr vesh te miren nga e keqja. Kjo mesa di une nuk shkon me ndonje liber. Ti flet me subjektivizem, per te cilen nuk kemi ca diskutojme. Ti mund te besosh se edhe aeroplani erdhi se e goditi nje furtune nje makine, po kjo nuk quhet shkence.

CeljanFr_all,

Julian Baggini fillon me analogjine e gjalpit dhe frigoriferit. Zoti nuk egziston ne frigofer, pra nuk thote njeri qe Zoti egziston ne frigorifer. Une te kam thene njehere, Zoti im nuk egziston ne Univers (hapesire-kohe) sepse Ai ka krijuar keto te dyja dhe nuk jeton ne krijesen e Tij. Pra evidencat observuese nuk jane analogji fare. Kur te arrish te shikosh para fillimit te universit (meqe asnje nuk kundershton, as ateistat qe universi ka fillim), atehere fol per mungesa provash. Pra s'ka si te provosh dikujt gje nqs nuk bie dakort me supozimin tend ne fillim. Edhe matematika llogjikore fillon vertetimet kur bie dakort me supozimin ne ne fillim.

Diskutimi filloi se "infiniti" nuk eshte real as fizikisht, eshte simbol jo-real matematikor ashtu sic mund te kemi infinit dimensione matematikore dhe qe nuk do thote se kemi infinit dimensione realisht. Se ka numra imagjinare, jo-real ne matematike nuk do thote se egziston dy kile imgjinare (2i Kg) patate.

Diskutimi fillon tatepjeten kur tjetri fillon e diskuton sipas subjektivizmit te tij. Nqs nuk biem dakort ne supozime nuk kemi ca diskutojme.

2celjan-fr3

Primus registratum

Shkenca nuk eshte ideologjia ateiste, plotesisht dakort

atehere nese zoti nuk eshte ne frig, ti ku pretendon se e ke zotin dhe kush eshte qellimi?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

CeljanFr_all,

Femijeria traumatike nuk te jep karte te bardhe per krime, sepse atehere nuk do i denonte njeri ne burg. Me shume se femijeria traumatike eshte vete personaliteti i njeriut sepse nje shembull e hedh poshte nje postulim. Ka njerez qe jane nga familje te mira dhe bejne keq, dhe ka njerez nga familje te keqe dhe qe bejne shume te mira.

Riedukimi fillon ne kete jete, jo ne tjetren. Se te ishe ndryshe kishe vdekur me gabimin e pare qe bere. Ne tjetren gjykohesh sa je ri-edukuar e ke vene mend.

Ta thashe njehere se Zoti eshte jashte universit. Sa per qellimi, pse nisesh nga supozimi se Zoti paska qellim kur akoma nuk e di nqs per ty njerezit kane qellim? Bie ti dakort qe cdo gje ne univers ka qellim, apo pyet kot keshtu?

2celjan-fr3

Primus registratum

Burgu ka funksion riedukimi per rifutjen ne shoqeri dhe rralle here denimi per gjakmarrje, prandaj ka edhe psikol etj qe njerezit te rifuten ne shoqeri.

Ti cfare po tenton te na thuash se njerezit lindin te keqijn dhe shpirtlig te cilet jane vetem per te bere keq? sorry po nuk je bindes

Gjykimi im per qellimin ska lidhje, une te pyeta jo per qellimin e zotit por kush eshte qellimi ne pergjthesi, pyetje te cilen nuk e ktheve ndersa une po te kthej perg, jo miku im edhe une jam ne kerkim te qellimit.Po perdor nje shprehje te Jacques Derrida: "Nese gjerat ishin te thjeshta, lajmet do ishin mesuar" , une jam akoma ne kerkim te gjithckaje dhe te nje mendimi per me e aduptue, shkurt muhabeti, sdi se ceshte qellimi.Une jam i hapur qe nese me bind ta pranoj mendimin tend.

Te lutem me bind

Kondrapedali

Kondrapedali

E mira dhe e keqja kanë të bëjnë me shpirtin dhe shpirtin na e jep Zoti. Pra përgjegjës për të mirat dhe të këqiat e kryera nga njeriu qenka Zoti.

Apo as këto më lart nuk i ka të shkruara Kur'ani?

P.S. Se mos e mohon edhe këtë pasi e ke shkruar vetë më lart.

P.S. 2 . Nuk është faji im që truri yt nuk ka imagjinatë në infinit (të pakufizuar) dhe nuk arrin të kuptojë që koha dhe hapësira lidhen vetëm kur ti studjon një objekt të caktuar (qoftë edhe universin). Universi ka një fillim. Shumë dakort. Ç'kishte përpara se ai të fillonte? Ç'hapësirë zuri ai? Ç'ka përtej asaj hapësire?

Shtrembërimet e spacio-temporale kanë të bëjnë me hapësirën fizike, pra me hapësirën brenda universit, pra me një objekt.

Konsideroje universin si një vazo që e vendos mbi tavolinë. Kur e vendos vazon aty ti zë një hapësirë me vazon. Brenda vazos ka një hapësirë tjetër e cila sillet ndryshe nga hapësira jashtë pasi i përgjigjet kushteve brenda vazos (mundet që hapësira jashtë vazos të jetë po e njëjtë por pak rëndësi ka).

Tani arrin të kuptosh kuptimin e hapësirës dhe përse ajo është e pakufishme? E kupton përse Zoti nuk mund të ketë krijuar hapësirën edhe nëse pranojmë se ai egziston?

Hapësira nuk është ajër, nuk është mungesë ajri, nuk është gaz, nuk është "eter". Hapësira është!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

CeljanFr_all,

Ka lloj-lloj burgjesh. Ka edhe burgje per vuajtje ku behesh .... e dikujt tjeter. Burgu nuk eshte hotel me 5 yje ku ke psikologun te koka. Nuk e di ca mendimi ke ti per burgun.

Une nuk thashe se njerezit lindin te keq, perkundrazi sipas besimit tim gjithe njerezit lindin te mire, por per te qene i mire duhet te kesh vullnet. Pra te miret behen te keq dhe disa as nuk kane vullnet te permisohen ose as nuk e kuptojne se pse duhet te kene nje vullnet te permisohen.

Sipas besimit tim njeriu eshte vetem krijuar te adhuroje Zotin dhe kjo jo se Zoti ka nevoje per adhurim por sepse ashtu e ka vullnetin Zoti.

Une nuk te bind dot nqs zemra nuk eshte e hapur, dhe une nuk te hap dot zemren.

Kondrapedali

Kondrapedali

Shkurt, beso dhe unë të ndihmoj. E njëjta gjë me ndihmën që është gati Zoti të japë...

Përse njerëzit, të cilët lindin të mirë, kanë personalitet të keq? Apo kërkon të thuash që nuk ka foshnje të keqe, sadike? Kur krijohet ndërgjegja? Një fashnje 1 orëshe është e ndërgjegjshme? Nëse po, atëherë çdo gjë që ajo bën e bën me qëllim? Nëse jo, a është kjo një shenjë e mungesës së shpirtit apo e mungesës së eksperiencës së shpirtit?
Nëse është kjo e dyta, a nuk kemi të bëjmë me formimin e ndërgjegjes në kushtet e jetës së përditshme? Pra a nuk është ambjenti në të cilin jetojmë që na krijon eksperiencat dhe ndikon në formimin e shpirtit? A nuk janë mundimet e jetës mbi tokë shpesh më të egra se mundimet e Isait e të pejgamerëve të tjerë?

Shpresoj të më kthesh përgjigje pasi edhe unë jam në kërkim. Sinqerisht jam në kërkim.

2celjan-fr3

Primus registratum

ok nese arin te bindesh veten me kete vullnetin skam cte them vec se uroj qe basti te jete me ty dhe zoti te ekzistoj pasi ajo qe na bashkon te dy ne eshte deshira per jete pas vdekje dhe vazhdimesise, pse jo edhe ajo e te pasurit nje krijues te vertete qe eshte pergjgjes per ne, ajo qe na ndan eshte vetem rruga dhe menyra e mendimit(jo pak po nejse).
Vec me ngelet ta respektoj vendimin dhe vullnetin tende per te pasur nje mendim te jotin orig, fundja eshte bukur te enderosh(shpresosh) ne dicka hyjnore.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondrapedali,

Zoti te jep shpirtin me gjithe vullnetin e lire, mos harro parafrazimet 'gjysmake' se i ke merak edhe vete keto ti. Une kam shkruar te tilla gjera.

Imagjinate mbetet imagjinate. Te thashe ti mund te imagjinosh edhe Lizen ne Boten e Cudirave po kjo nuk ka te beje gje me hapesiren dhe universin.

Koha nuk egzistonte se po te egzistonte nuk do ishte universi qe kemi tani. Konrapedal, shko lexo fizike. Duhet te shpjegoje une tani "Cosmic Background". Ishte i pa stabilizuar dhe prandaj ndodhi fillimi i universit.

Hapesira hapet si zgjerohet universi dhe eshte prodhim i universit dhe eshte lidhur me kohen. Ti mund te imagjinosh te kesh edhe shpejtesi qe kalojne shpejtesine e drites, kjo nuk eshte reale. Mund te imagjinosh vazo tjeter me temperature "minus infinit", por kjo nuk verteton asgje per universin vetem se ke fantazi subjektive te madhe.

Ca hapesire qenka kjo e pavarur nga koha? Te thashe se ti je akoma me idete e universit te grekeve te lashte si ne konceptin e hapesires dhe kohes.

Kondrapedali

Kondrapedali

Mbase ata paskan patur të drejtë.

Ti nuk arrin të ndash hapësirën nga universi. Nuk arrin të shohësh që përtej universit ka diçka tjetër dhe kjo diçka tjetër, panvarësisht përbërjes që mund të ketë, është hapësirë, ashtu si edhe universi është hapësirë.

Ti përmend gjëra të çuditshme të cilat nuk kanë lidhje me hapësirën. Ti përmend 0 K si temeratura më e ftohtë e mundshme. Ku? Kush e bëri kaq absolute kudo në hapësirë? Ku e din ti apo shpikësi i 0 K absolute kudo që diku nuk ka një gaz i cili në - 273°C nuk është akoma në gjendje të gaztë? Kush punon me imagjinatë? Kush të thotë që shpejtësia e dritës është më e madhja? Nëse ti nesër do arrije të ktheheshe në kohë ose të deformoje kohën, a nuk do kishe fituar një shpejtësi më të madhe se ajo e dritës? Tepër abstrakte për ty?

Shpejtësia është distancë për kohë apo jo? Sikur nga pika A në pikën B të kalosh nëpër një "vrimë të zezë" e të dalësh shumë më shpejt në krahun tjetër a e ke kaluar shpejtësinë e dritës? Ja pra që edhe kjo qenka e mundur (sipas teorive të fundit).

Kqyri edhe njëherë teoritë dhe nxirri thelbin e tyre se më duket se ti ke ca teori personale.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondrapedali,

Foshnja e ndergjegjshme eshte kur lind, por nuk mund te merret i pergjegjshem deri sa te rritet dhe te kuptoje te miren dhe te keqen kjo realizohet deri ne moshen e pubertitetit. Kushtet mund te ndikojne te behesh me i mire dhe me i keq sipas personalitetit dhe zgjedhes tende sipas vullnetit qe ke. Ato qe zgjedh pastaj kane pasoja ne formimin e personalitetit dhe ndikojne ne zgjedhje te tjera. Mundimet mbi nje person nuk do thote ndikim te ketij personi te behet i keq, sic the edhi ti Isait dhe te tjere nuk u bene te keq, ashtu si lehtesia dhe pasuria nuk do thote te bejne njeriun me te mire ne bote sic jane Faraoni dhe te tjeret nuk u bene te mire.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondrapedali,

Temperatura eshte matje e energjise se molekulave dhe atomeve dhe nuk eshte ndonje "cudi". Kelvin eshte matja absolute e energjise termodinamike te molekulave dhe zero do thote energjia minimale. Pra nuk ka -1K te realizueshem sipas shkences. Gazi nuk eshte per shkak te temperatures. Une te gjej avull edhe ne temperatura poshte "0 Celcius". Kjo eshte dicka tjeter.

Shpejtesia me e madh madhe eshte shpejtesia e drites dhe kete e thote fizika, perrallat e tua mund te thone dicka tjeter. Te arrish shpejtesine e drites do nje energji infinite. Te kthehesh prapa ne kohe eshte "fanta-shkence" dhe jo shkence.

Vrima e Zeze nuk le driten te shpetoje sepse fusha e gravitetit (perkulja e hapesires) eshte shume e madhe. Fizikisht ti nuk arrin as shpejtesine e drites dot.