Mrekullite shkencore ne Kur'an

MALINA

Primus registratum
Re: Mrekullite shkencore ne Kur'an

UJKU81 edhe mikrobet si shikon dot me sy ,por i sheh me mikroskop, dhe prandaj i beson ./pf/images/graemlins/angel.gif))

Ky Ujku81 , qenka Allahu na ruajt.

ujku81

Primus registratum

Ka ndonje ajet ne Kuran qe tregon zberthimin e ADN-se dhe mutacionet gjenetike?? /pf/images/graemlins/smirk.gif

ujku81

Primus registratum

P.S: Malina, mikrobet i sheh me sy nepermjet mikroskopit. Gjej ndonje analogji me te pershtatshme. /pf/images/graemlins/smirk.gif

MALINA

Primus registratum

Jo thote qe ke ardhur nga majmuni , i teoria e Darvinit.

ujku81

Primus registratum

Edhe ti. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Po ti kesh ndjekur debatet qe behen ketu tek teologjia, te gjithe me nje vrime i bien fyellit dhe cdo diskutim perfundon ne interpretime, si tek postimi me siper per shenjat e gishtave, mund ta interpretosh edhe ashtu edhe si krahasim i rastit (nese tek ai ajeti do ishte shkruar "deri tek fijet e flokeve", cfare do thoshim qe behej aludim per ADN?! /pf/images/graemlins/shrug.gif).
Pyetja me siper nuk ishte kot, sepse ka shume "mrekulli shkencore" (cfare termi!!) qe nuk permenden ne librat e shenjte, gje qe nuk i ben ata me pak te besueshem, ashtu sic nuk i ben me te besueshem interpretimi sipas qejfit i pjeseve te vecanta. Ndryshe, hajt te adhurojme Nostradamusin!!! /pf/images/graemlins/shrug.gif

2celjan-fr3

Primus registratum

Shumica e diskutimeve ketu behen per ceshtje qesharake gjoja sikur feja qenka nje nostradamus dhe na paska ndricu shekuj me para, sidomos ai krijuesi i temes dhe disa te tjere ketu duhet te fitojne cmimin e ...

Pyetje per mjekroshat fanatik dhe ekstremistat katolik,mysliman apo te krishtere(mos thoni se eshte gjynah apo gjera te tilla si pergj me mire mos postoni fare), po krijuesin kush e krijoj? hajde se shperthimin e madhe e krijoj ky qe ju e quani ZOT po ate vete kush e krijoj dhe kush eshte qellimi i tij? kush eshte qellimi jone si njerez dhe kush eshte qellimi i kafsheve te tjera per shembull macja?

do te me ndimonit edhe mua nese me jepnit pergjgje bindese qe te rifutesha ne rrugen e ZOTit

Ujku81 je mbrojtesi i vetem i inteligjences njerezore

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

CeljanFr_all,

Ishte kjo pyetje nga fanatiku ateist, drejtuar ca mund te quaje nje fanatik ateist nje besimtar. Ndoshta per cdo ateist cdo njeri qe beson se ka Zot eshte fanatik... Apo ishte kjo pyetje "inteligjente"? Ne fakt pyetja jote fillon me subjektivitet dhe ne kete menyre nuk ka ca te diskutohet, po qe se nuk heqim skepticizmin dhe subjektivitetin tone qe t'i analizojme gjerat objektivisht, nuk mund te diskutohet si tifoza. Subjektivisht se ca mendon ti se jane te tjeret apo ca mendojne te tjeret se je ti eshte bote subjektive, nuk mund te diskutohet sepse mendimi eshte subjektiv ne kete rast. Eshte sikur t'ia mbushesh mendjen dikujt, i cili beson se ka ajer ne hapesire, qe nuk ka me te vertete ajer. Mendja dhe parimi i tij drite-shkurter duke u nisur nga eksperienca e lokalizuar me ajer se eshte gjithe andej, dhe subjektiviteti nuk le asnje vend per objektivitet dhe shikim universal.

E njejta gje edhe me pyetjen tende ti nisesh nga nje "llogjike paradoksiale" e cila me llogjike te shendoshe eshte vetekundershtuese. Supozimi yt eshte se "gjithcka eshte e krijuar". Dmth nqs gjithcka eshte e krijuar, atehere edhe X, Y, Z...Zoti eshte i krijuar nqs supozimi yt me siper eshte i vertete. Prandaj nqs nisesh me kete supozim, atehere ti ben rhetorike sepse supozimi yt nqs eshte i drejte, te jep pergjigje vete.

Por paradoksi vjen se nqs marrim se gjithcka eshte krijuar atehere ne vazhdojme deri ne infinit (pa mbarim) se krijuesi i dickaje eshte krijuar nga krijuesi i tij qe eshte krijuar nga krijuesi i tij...dhe deri ne infinit. Por infiniti nuk eshte koncept real dhe eshte abstrakt dhe fizikisht nuk ka kuptim. Se as nuk mblidhet as nuk zbritet, sa eshte nje infinit + infinit = 2 infinit? Ca eshte 2 infinit? A nuk eshte 2 infinit vete infiniti?

Pra llogjika fillon me supozime paradoksiale dhe ben pyetje rhetorike ku vetem arrihet te supozimi paradoksial. Pra quhet nje llogjike qe nuk te nxjerr diku. Eshte sikur te thuash se supozojme gjithe delet ne bote jane te bardha dhe te pyesesh pse jane gjithe delet te bardha? Sepse supozuam qe gjithe delet ne bote jane te bardha dhe me kete vertetojme se gjithe delet ne bote jane te bardha.

Por te vjen nje person qe gjen nje dele te zeze e thote, supozimi yt eshte i gabuar. Pra, ky thote se supozimi yt eshte i gabuar sepse ti the gjithe delet jane te bardha dhe kemi nje dele te zeze. Pra kur ben pyetje te tilla se supozojme se gjithe delet jane te bardha, nuk mund te pyesesh se a eshte delja e zeze e bardhe? Sepse ky quhet paradoks llogjikor dhe pyetje rhetorike subjektive. Pra te thote tjetri se delja e zeze eshte e bardhe ti thua, pra kjo verteton se supozimi eshte i vertete. Dhe te thote tjetri se delja e zeze nuk eshte e bardhe, ti thua se kjo nuk shkon sipas supozimit "se gjithe delet jane te bardha" eshte i vertete.

Pra ti nuk krijon vertetime por po krijon 'llogjike paradoksiale' dhe pyetje rhetorike qe supozimi yt eshte pergjigjja e vetme, sado paradoksial qe te jete ne vetevete.

Por ta dish ti asnje besimtar nuk pranon supozimin tende. Supozimi yt se "gjithcka eshte e krijuar" eshte i gabuar sic e shpjegova me pare. Supozimi i nje besimtari eshte se gjithcka qe gjendet brenda kufizimit te hapesires dhe kohes eshte e krijuar. Pra cdo gje qe eshte i varur nga koha ka nje fillim edhe nje mbarim. Dhe cdo gje qe gjendet ne hapesire ka nje fillim dhe mbarim ne hapesire. Por besimtari nuk beson se Zoti eshte i varur nga koha dhe hapesira sepse Ai krijoi keto te dyja. Pra kur the ti (me lart sic pohove vete ti ne shkrimin tend) supozojme se Zoti ka krijuar gjithcka atehere ti vete thua se Zoti nuk eshte i varur nga koha dhe hapesira. Atehere nqs nuk eshte Zoti i varur nga koha si mund te kete nje "fillim". A ka "fillim te dickaje" nqs dicka nuk eshte e varur nga koha. Supozimi i "fillimit te dickaje" merr parasysh supozimin e implikuar se kjo dicka eshte varur nga koha. Pra sic "fillimi i dickaje" ashtu edhe "krijimi i dickaje" merr si parasysh dhe e ka te domosdohsme supozimin se dickaja eshte e varur nga "koha".

Pra une them se besoj se Zoti nuk eshte i varur nga koha dhe hapesira dhe gjendet jashte ketyre kufizimeve, i Cili ka krijuar keto te dyja dhe nuk jeton brenda krijesave te Tij. Pra supozimi se Zoti eshte jashte "kohes" dhe "hapesires" implikon supozimin se nuk ka krijim. Pra nqs me pyet dicka qe nuk eshte e varur nga koha se a ka kjo gje fillim, une them se ti iu pergjigje vete pyetjes tende kur pohove se nuk eshte i varur nga koha, pra ky pohim implikon se nuk ka fillim dhe nuk eshte i krijuar.

Shenim: Pra eshte si te pyesesh " A eshte delja e zeze e bardhe? " dhe une te them ti iu pergjigje pyetjes tende kur the se delja eshte e zeze.

Eclipse

Forumium praecox

o Islamski,

pas gjithë këtyre sofizmave të pafund, të ofruara me një dashuri të palodhshme nga ana jote, a mund ta mbështetesh te kurani yt, për t'iu përgjigjur kësaj pyetje 'jo aq dashamirëse' që vjen nga unë?

(po filloj pa leje):
Do të dëshiroja të dija nëse ekziston ndonjë 'mrekulli shkencore' të cilën mund ta shfletojmë lirisht në faqet e kuranit, përpara se vetë shkenca të jetë në gjëndje të na e shfaqë/publikojë, etj. Kjo do ishte dhe prova më e mirë që ti do të jepje në shërbim të islamit dhe autenticitetit të tij, duke u prerë udhën fjalëve mbi spekullimet verbale të përdorura 'makiavelisht' dhe 'islamikisht' në suret e atij libri arab.

ah, edhe kjo gjëja më poshtë ishte interesante:

"...Pra une them se besoj se Zoti nuk eshte i varur nga koha dhe hapesira dhe gjendet jashte ketyre kufizimeve, i Cili ka krijuar keto te dyja dhe nuk jeton brenda krijesave te Tij. Pra supozimi se Zoti eshte jashte "kohes" dhe "hapesires" implikon supozimin se nuk ka krijim. Pra nqs me pyet dicka qe nuk eshte e varur nga koha se a ka kjo gje fillim, une them se ti iu pergjigje vete pyetjes tende kur pohove se nuk eshte i varur nga koha, pra ky pohim implikon se nuk ka fillim dhe nuk eshte i krijuar..." -- thua ti.

Dhe njëherë, çfarë ishte zoti? (pyetje së cilës vjet nuk arrite t'i ktheje përgjigje)

Si kuptohet "jashtë hapësirës dhe kohës" dhe kush është përfytyrimi yt i zotit, si jashtë-dimensional i këtyre përcaktimeve?

Dmth, çfarë ke identifikuar ti si objekt të besimit tënd personal?

faleminderit

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body"> Por paradoksi vjen se nqs marrim se gjithcka eshte krijuar atehere ne vazhdojme deri ne infinit (pa mbarim) se krijuesi i dickaje eshte krijuar nga krijuesi i tij qe eshte krijuar nga krijuesi i tij...dhe deri ne infinit. Por infiniti nuk eshte koncept real dhe eshte abstrakt dhe fizikisht nuk ka kuptim. Se as nuk mblidhet as nuk zbritet, sa eshte nje infinit + infinit = 2 infinit? Ca eshte 2 infinit? A nuk eshte 2 infinit vete infiniti? </div></div>

Infiniti nuk është koncept real? Së pari, konceptet nuk janë reale por thjesht koncepte, diçka e krijuar nga mendja dhe e cila gjendet vetëm në mendje. Zbatimi i konceptit e heq termin koncept pasi ai egziston tashmë.

Infiniti nuk është koncept dhe është real. Hapësira është pa limit. Dhe hapësira është reale.

Edhe njëherë imagjinata kufizohet nga paragjykimet.

E sa kollaj ja vesh të tjerëve paragjykimin mër besimtar.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Eclipse,

Dashuria ime eshte aq sa dashuria jote per ateizmin. Libri eshte 14 shekuj i vjeter. Qe universi ka nje fillim dhe nuk ka qene pergjithmone eshte publikuar ne rrethet shkencore shekullin e fundit, pra afersisht me pak se nje shekull. Ateistet e shekullit 18 besonin se universi ishte i pafund si ne hapesire edhe kohe.

Besimi im nuk ka objekt te ketij universi. Kjo quhet paganizm. Zoti im as nuk eshte i kufizuar nga krijesa e tij. Keto pyetje, i jo-aq-dashamires Eclipse, beji paganeve. Ndoshta ato supozime "perfytyrime dimensional kohe-hapesire" vetej atij debati i takojne.

Kondrapedali,

Koncepti yt qe universi eshte pa limit eshte i "GABUAR". Tani ti ik me trego se ca eshte doja te thoja une me kete se qenke 'ekpsert' ne terminologji.

Te sugjeroj te lexosh pak me shume fizike dhe pak me pak "ateizem". Sa per reference:

(http://en.wikipedia.org/wiki/Universe)

"Astronomical observations indicate that the universe is 13.7±0.2 billion years old and at least 93 billion light years across."

"The first coherent model was proposed by Eudoxus of Cnidos. According to this model, space and time are infinite and eternal, but the distribution of matter is confined to certain rotating concentric spheres."

Tani ti je akoma me konceptet e grekeve te lashte, qe ju sherben shume mire nje filozofie atesite. E kush flet per shkence dhe paragjykime?

Kondrapedali

Kondrapedali

Po mër Albanski po ti akoma nuk i paske të qarta dallimet mes universit dhe hapësirës.

Un të kam shkruajtur që hapësira është e pafund. Megjithatë, më thuaj të lutem se ç'vjen pas fundit të universit?

Kjo është ajo pjesa që i shpëton imagjinatës tënde të limituar nga besimi i huazuar (Jo se unë sulmoj besimin tënd pasi as më intereson por nuk mund të lejoj gomarlliqet e mësipërme të publikohen si të vërteta).

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondrapedali,

Ti po mundohesh me gjithe vullnetin tend te me vertetosh sa me shume fjaline se "Koncepti yt i Universit eshte i GABUAR".

http://en.wikipedia.org/wiki/Universe

The Universe is most commonly defined as everything that physically exists: the entirety of space and time, all forms of matter, energy and momentum, and the physical laws and constants that govern them.

entirety = e gjitha (pa perjashtim)
Space = Hapesire
Time = Kohe

Te kam them njehere, ik shnderroje koncepti tend te universit sipas zbulimeve te fundit shkecore dhe atehere bisedoj. Ti nuk di dhe me keq nuk e di qe nuk e di. Se per edukate dhe civilezim bisedimi e ke 'zbardhur fare', po shkelqen fare.

Kondrapedali

Kondrapedali

Ta kom thon që je gjysmak në hetimet e tua.

http://en.wikipedia.org/wiki/Space#Spatial_measurement

Meqë të pëlqen Wikipedia, hidhi një sy dhe hapësirës (space) në definicionin e saj.

Hapësira hapet. Sado ta gjurmosh ajo vazhdon të hapet. Edhe brenda në arkivol hapësira hapet. Edhe tek vrima e miut hapësira hapet. Është një nga veçoritë e ndyra që ka hapësira, hapet gjithmonë. Edhe kur dikush mundohet ti vendosë limit e ta fusë brenda diçkaje, ajo përsëri hapet. Të gjen belaja me hapësirën.

P.S. Këtë të fundit nuk e ke tek Wikipedia.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondrapedali,

Hapesira qe citove ti eshte "koncept mates" dhe jo ne kuptimin e universit. Dhe vete website qe citon ti thote "Spatial_measurement". Di fizike kuantike ti. Nje objekt mund te zeje dy hapesira te ndryshme ne te njejtin kohe. Shko lexo "Heisenberg uncertainty principle". Ligjet klasike te fizikes ne "gjurmimet e tua (jo-gjysmake por cerekshe)" nuk punojne me. Me le te besoj se edhe mendja jote "nuk punon me" ne kete gje, pra mos spekulo kot se edhe Ainshtaini ka gabuar ne kete gje per fiziken kuantike.

Kondrapedali

Kondrapedali

Logjikën si e ke pas ti Albanski? E ke pa gjo kto kohët e funit?

P.S. Kujdes me teoritë se të duhet pak mundim ti kuptosh drejt.

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body"> Space is one of the few fundamental quantities in physics, meaning that it cannot be defined via other quantities because there is nothing more fundamental known at present</div></div>

Besoj se kjo pjesa të kishte shpëtu ty. Është definicioni fizik i hapësirës (akoma edhe sot). Siç e shikon pra, nuk po flas për hapësirën si koncept matës (lexo më shumë se titulli) por për hapësirën si realitet.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondrapedali,

Kur i citon gjerat, citoji deri ne fund.

"Space is one of the few fundamental quantities in physics, meaning that it cannot be defined via other quantities because there is nothing more fundamental known at present. Thus, similar to the definition of other fundamental quantities (like time and mass), space is defined via measurement." (http://en.wikipedia.org/wiki/Space#In_physics)

Dhe me e forta me ty eshte se flet per "gjysmake" dhe "llogjike" dhe "shpetim pjesesh". Une nuk po te sulmoj me ndonje llogjike subjektive se objektiviteti e tregon vete personalitetin tend.

Kjo eshte se si koha dhe masa jane njesi bazore te fizikes. Jane njesi matese. Me le te mendoje se ti kur lexon fjaline e dyte ke harruar se ca lexove ne fjaline e pare.

Kondrapedali

Kondrapedali

Dhe në diskutimin e shtruar këtu, sa e madhe është hapësira? Pasi përkufizohet si e "matështme".

E sheh që logjika është tepër e vlefshme? Mund të matësh pjesë të hapësirës por jo hapësirën si të tërë. Nga këtu ku jam unë deri atje ku je ti ka një hapësirë prej X kilometrash. Nga mendimi im tek mendimi yt gjithashtu ka një hapësirë Y. Por siç edhe ta kam thënë diku më lart, e keqja e hapësirës është se ajo hapet kudo që të ndodhesh.

Mos u ngatarro me hapësirën e kufizuar kur flet për hapësirën. Në rastin e parë, merret si hapësirë gjithë çka ndodhet brenda diçkaje (në rastin tënd brenda Universit) ndërsa në rastin e dytë, konsiderohet si hapësirë ajo që përfshin gjithçka, përfshi edhe Universin edhe Zotin.

Çdo krijesë, qoftë fizike qoftë shpirtërore ka nevojë për hapësirë në të cilën lëvron!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondrapedali,

Tani ti po flet per "hapesira shpirterore". Keto nuk jane gjera objektive po subjektive dhe hapesire ne kete rast eshte figurativ. Tani shkrimtaret flasin edhe per "hapesira perrallore". Sigurisht "Liza ne Boten e Cudirave" jeton ne hapesira perrallore. Me 'hapesire' kuptohet ne konceptin figurativ. Edhe hena 'mbushet' dhe 'zbraset' ne hapesire figurative, po keto nuk jane gjera shkencore.

Nqs ne po bisedonim per 'hapesira' qe jeton Liza e Botes se Cuditerave, atehere une po humbas kohe me ty.

Nuk mund te bisedojme per subjektivitetin tend. Eja ne nje dimension ('hapesire') objektiv dhe atehere vazhdojme.

Kondrapedali

Kondrapedali

Si gjithmonë syri dhe mendja janë larg tek ti Albanski. Nuk e di përse ndodh kjo me ty /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/tonguee.gif .

Nuk kam folur për hapësirë shpirtërore por për qenie shpirtërore (sido që ti mund ta përkthesh këtë). Dhe qeniet shpirtërore, kanë nevojë për hapësirë fizike. Liza në botën e çudirave, një herë që u vendos aty nga shkrimtari, egziston në një hapësirë reale (historia është ireale por jo hapësira).

P.S. Çdo që do me kuptu Zotin kur nuk arrin të kuptosh diçka më të thjeshtë?

Miqësisht ...

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondrapedali,

Kur te kuptosh ti se universi ka nje fillim, atehere do kuptosh se edhe koha eshte dicka fizike dhe ka nje fillim. Koha mund te mendohej me para sic dicka abstrakte, por teoria speciale e relativitetit dhe pajisje qe mund te masin me hollesisht kohen kane vertetuar se hapesira dhe koha jane te lidhura. Ashtu edhe hapesira eshte e lidhur dhe perkulet nga fusha e gravitacionit dhe eshte dicka fizike.

Gjurmat e Fillimit te Universit

http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_microwave_background_radiation

WMAP_2003.png

Lidhja Hapesire Gravitacion

Wikipedia: General Relativity

Spacetime_curvature.png

Infiniti

Tani nje pyetje kam une per ty:

∞ + ∞ = ? (sa bejne)

a) 2∞
b)
c) ∞ = 2∞ [(1=2)?]

Nuk e di sa ke pasur mundesine te bisedosh me matematiciene, po me ata qe kam folur une kane thene se ∞ eshte koncept jo-real se as nuk mblidhet dhe as nuk zbritet. Ndersa fizikisht eshte koncept jo real sipas shkences fizike sepse nuk ka asnje kuptim.

Kur ta zgjidhesh problemin me larte vazhdojme.