Monolog...

renea

Primus registratum
Re: Monolog...

Une kundershto jse ligji moral ndryshon, por e aprovoj se ne rrethana te ndryshme i japim nje kuptim tjeter. A eshte e moralshme te vrasesh? Sigurisht qe jo. Po ne raste lufte? Sigurisht qe po.

Ligji moral piketon se ne si rrace njerzore jemi shume te ngjashem edhe pse kemi kultura te tjera. Perderisa nuk i gjejme dot rrenjet tek rraca njerzore llogjikisht kerkojme diku tjeter. E vetmja aresye ne kete situate eshte mendimi se ligji moral eshte nderthurrur me ne, thelle ne shpirtin tone. Perdeisa vet nuk jemi absolute ne mbajtjen e ligjit moral, duhet te vije nga nje qenie qe eshte absolute ne mbajtjen e ligjit moral. Kjo qenie eshte Perendia.

Ne rastin e evolucionit Darvinian, meqenese flora dhe fauna ndryshojne dhe rraca njerzore bashke me to, ligjet morale duhet te kishin ndryshuar poashtu. Por, fakti qe ligji moral eshte transendent gjate gjithe kohes piketon pavdekshmerine e tyre.

Une them se aresyja qe njerzit nuk besojne ne Zot, nuk eshte intelektuale, dmth nuk eshte se Zoti nuk ka lene prova ne krijim per ekzistencen e tij. Problemi qendron tek pseudo-autonomia jone personale. NUk duam ti japim llogari dikujt tjeter per veprimet qe bejme ne deshirat tona, sepse bashkangjitja me nocionin e besimit ne Zot kerkon heqje dore nga autonomia personale duke i dhene pavarsi Krijuesit te universit te drejtoje jeten tende sipas planit te tij qe eshte gjithmone i mire ne llogjiken e Zotit.

Olta

Forumium praecox

renea, e kam te veshtire te ndjek llogjiken e argumentimit tend,
megjitheate doja te te pyesja:
-Duhet besuar ne Zot?
-Nqs po, atehere me thua dot edhe psene?
-Ti me c`e njeh veten, ke pas besuar ne Zot e me pas fillove argumentimin ne mbrojtje te ketij besimi, apo ke filluar te preukupohesh per kete teme fillimisht pa preferenca e ke perfunduar me pas te besimi ne Zot?

Per provat e ekzistences se nje Zoti une nuk marre guximin te flas, por me te rendesishme jane ndoshta konkluzionet mbi ligjet morale te nxjerra si rrjedhoje e kesaj ekzistence por keto mund te jene te njejta si per besimtaret edhe ateistet edhe per te pavendosurit.

-Nuk te duken te frikshem njerezit qe mendojne se kane mbrapa shpatullave te verteten absolute?

renea

Primus registratum

Fillimisht postuar nga olta:
[qb] renea, e kam te veshtire te ndjek llogjiken e argumentimit tend,
megjitheate doja te te pyesja:
-Duhet besuar ne Zot?
-Nqs po, atehere me thua dot edhe psene?
-Ti me c`e njeh veten, ke pas besuar ne Zot e me pas fillove argumentimin ne mbrojtje te ketij besimi, apo ke filluar te preukupohesh per kete teme fillimisht pa preferenca e ke perfunduar me pas te besimi ne Zot?

Per provat e ekzistences se nje Zoti une nuk marre guximin te flas, por me te rendesishme jane ndoshta konkluzionet mbi ligjet morale te nxjerra si rrjedhoje e kesaj ekzistence por keto mund te jene te njejta si per besimtaret edhe ateistet edhe per te pavendosurit.

-Nuk te duken te frikshem njerezit qe mendojne se kane mbrapa shpatullave te verteten absolute? [/qb]
Duhet besuar ne Zot?
PO, vetem at'her njeriu kupton qellimin e jetes.
Do te me falesh nese jam zgjatur ne detaje duke e bere postin tim te pakuptueshem, por mendoj se pa Zotin nuk mund te dallonim te miren dhe te keqen sepse: Teizmi thote se ka te vertete absolute. Ligjet morale jane te thenie absolute.

Pse duhet besuar ne Zot?
Thjeshte besimi se ekziston nje qenie mbi natyre, nuk eshte thelbi i njeriut, por besimi kur ndryshon jeten tende ben dicka me vlere. Ne momentin qe nje njeri beson ne Zot gjithcka mbi jeten qartesohet dhe shikon se eshte e llogjikshme te thuash se Zoti e ka treguar veten ne krijim, ne harmonine e natyres, ne perberjen e trupit tone, ne bukurine e universit, dhe misterin e vdekjes. Vetem kur dime nga vijme mund te kuptojme se ku shkojme, besimi ne Zot eshte lidhur ngushte me ekzistencen.

Ti me c`e njeh veten, ke pas besuar ne Zot e me pas fillove argumentimin ne mbrojtje te ketij besimi, apo ke filluar te preukupohesh per kete teme fillimisht pa preferenca e ke perfunduar me pas te besimi ne Zot?
Eshte e cuditshme por gjithmone kam "ndjere" dicka ne hapesire. Kur isha femije ne Tepelene, dhe nata kishte mbuluar qytezen e vogel jugore, shikoja malet dhe naten qe mbulonte majat e bardha me yjet e panumerta. Nen nate ndjeja "Therritjen e pyllit" si thote Xhek London, qenia ime pyeste nese c'ka shikoja ishte rastesi apo vizatim i dikujt tjeter. Une vij ne kete teme si besimtar ne Zot.
Dua te tregoj se te besuarit ne Zot ka aresye, nuk eshte vetem ndjenje apo impuls. Dua te tregoj se Zoti eshte racional, eshte i dashur, vetem se nuk e kuptojme ne nuk do te thote se nuk ka racionalitet ne veprimet e tij. Qellimi im perfundimtar eshte ti tregoj dikujt se Zoti jo vetem qe krijoi universin, por krijoi dhe ne, dhe ka deshire te na tregoje vetveten me anen e maredhenies personale.

Teistet dhe ateistet ndajne te njejten barre, ne si teiste luftojme skepticizmin per te treguar Perendine, ndersa atesitet duhet te provojne se nuk ka Zot. Te provosh se nuk ka Zot, apo te thuash dicka te tille, duhet te kesh njohuri te pafund mbi universin ose bie ne kontradikte termash. Ligjet Morale jane aq absolute ndaj i perdora per te dhene nje shembull se si krijesa te nje Zoti te dashur, dhe ateistet dhe teistet jane njelloj ne fizike dhe perberje.

Nuk te duken te frikshem njerezit qe mendojne se kane mbrapa shpatullave te verteten absolute?
Nuk e di ne doje te thoshje se une te dukem i frikshem ngaqe besoj se ka te vertete absolute. Por llogjikisht duhet te kete te vertete absolute. Shembull: une them ka Zot. Ti thua nuk ka Zot. Ne nuk mund te jemi njekohesisht te dy vertete, pra pohimet tona nuk mund te jene te dyja te verteta se jane vete-kundershtuese. Te thuash se nuk ka te vertete absolute, sjell pyetjen "A eshte ajo qe the absolutisht e vertete? Nese jo sipas pohimit tend (nuk ka te vertete absolute), at'het ajo qe the nuk mund te jete absolutisht e vertete."

Olta, nese themi se nuk ka te vertete absolute at'her Majkell Xhekson mund te thote se "Fjetja me femije nuk eshte gabim", per kete aresye tempulli i ligjit bie, si pasoje sjell nihilizm dhe anarki.

Do te me falesh nese e kam komplikuar me teper sec duhet, por keto jane ceshtje filozofike jetike qe i studioj perdite dhe merren me to filozofet dhe psikolloget boterore.

Jam i lumtur qe kjo teme te pakten perpiqet te jete etike (<<shiko morali ne pune /pf/images/graemlins/laugh.gif ), dhe frytdhenese.

Cili eshte qendrimi yt mi Zotin? A mendon se mund te ekzistoje mundesia se Zoti ka krijuar kete univers apo jemi produkt i asgjese dhe rastesise?

Mezi pres, Renea /pf/images/graemlins/smile.gif

Olta

Forumium praecox

-Duhet besuar ne Zot?
-PO, vetem at'her njeriu kupton qellimin e jetes.
-Ne momentin e pare qe duhet te besosh, besimi nuk eshte me besim por kthehet ne domosdoshmeri.
Qelimin e jetes? Te ket jeta valle vetem nje qellim?
Edhe une jam e mendimit se duke besuar ne dicka njeriu krijon nje enderr e cila mund t'i jap drejtim jetes se tij si dhe nje asye per te perqendruar energjite e aftesite e tij ne nje drejtim te caktuar, c'ka con ne njohje si dhe ndoshta permbushje te vetvetes. Por Renea, ne sa gjera te tjera mund te besoj njeriu pervese ne Zot?
(Pak lidhje ka me temen por nuk prish pune po te shtoj se:
Kam degjuar shpesh se njeriu duhet te jet i lire prej endrrave per te pas nen kontroll zhgenjimet por kjo eshte e mundur vetem kur endrrat shihen si dicka e shkeputur prej teje, kur njeriu ka nje enderr por nuk enderron. (Shih edhe Erich Fromm, "Te kesh apo te jesh")
Besimi e rreziku per zhgenjim jane faqet e te njejes medalje. Ose te dyja tok ose asnjeren)

- Do te me falesh nese jam zgjatur ne detaje duke e bere postin tim te pakuptueshem,
-edhe une nuk po te jap shembull me te mire.

- por mendoj se pa Zotin nuk mund te dallonim te miren dhe te keqen sepse: Teizmi thote se ka te vertete absolute. Ligjet morale jane te thenie absolute.
-ketu ndahen mendimet tona, ashtu si edhe morali e keqja dhe e mira mbeten per mua pjelle njerezore, nuk i shoh dot as njeren e as tjetren te vecuara, te larguara e te abstraktuara prej nesh dhe perceptimit tone.

-Pse duhet besuar ne Zot?
- Ne momentin qe nje njeri beson ne Zot gjithcka mbi jeten qartesohet dhe shikon se eshte e llogjikshme te thuash se Zoti e ka treguar veten ne krijim, ne harmonine e natyres, ne perberjen e trupit tone, ne bukurine e universit, dhe misterin e vdekjes.
-Fakti qe une nuk kam shpjegim tjeter per prejardhjen tone nuk mund te jet arsyeja (nese duhet te kete arsye ne radhe te pare) per te besuar ne Zot. Mund te ket edhe nje shpjegim te trete apo te peste.

- Vetem kur dime nga vijme mund te kuptojme se ku shkojme, besimi ne Zot eshte lidhur ngushte me ekzistencen.
-hmmm, ku shkojme. Ne lidhje me vdekjen apo me qellimet ne jete?

- Eshte e cuditshme por gjithmone kam "ndjere" dicka ne hapesire...
-ndodh qe nje ndjenje fillimisht iracionale njerezit mundohen ta kristalizojne e ta mbrojne duke perzgjedhur e seleksionuar argumentat, faktet apo edhe realitet rreth tyre.

- Dua te tregoj se Zoti eshte racional, eshte i dashur, vetem se nuk e kuptojme ne nuk do te thote se nuk ka racionalitet ne veprimet e tij.
-Kur thua qe kjo lule eshte e kuqe apo ky Zot eshte i dashur, ke thene me shume mbi veten sesa mbi lulen apo Zotin. Ke thene se si ti e percepton kete lule e jo se si eshte lulja ne te te vertete.

- Por llogjikisht duhet te kete te vertete absolute. Shembull: une them ka Zot. Ti thua nuk ka Zot. Ne nuk mund te jemi njekohesisht te dy vertete, pra pohimet tona nuk mund te jene te dyja te verteta se jane vete-kundershtuese.
-edhe ne lidhje me paradoksin mbi te verteten absolute qe ti permend me poshte:
une fare mire mund te argumentoj se ekzistojne shume te verteta absolute ne momentin e pare qe pohoj se e verteta eshte konstrukt apo krijim njerezor.
Kjo ka lidhje me pyetjen nese ben pema zhurme kur bie nqs nuk ka kush ta degjoj.
Pra ngjyrat ekzistojne vetem kur i shoh une, zhurma kur e digjoj une (une me kuptimin e njerezeve pergjithesisht) e ndoshta Zoti vetem kur e ndjej une.
Per ty qe sheh ka ngjyra, per mua qe nuk shoh nuk ka, e nese askush nuk do ti shihte, ato nuk do te ekzistonin. (Konstruktivizmi)
Si thu ti?

- Te thuash se nuk ka te vertete absolute, sjell pyetjen "A eshte ajo qe the absolutisht e vertete? Nese jo sipas pohimit tend (nuk ka te vertete absolute), at'het ajo qe the nuk mund te jete absolutisht e vertete."
-paradoks i njohur, e di.

- Olta, nese themi se nuk ka te vertete absolute at'her Majkell Xhekson mund te thote se "Fjetja me femije nuk eshte gabim", per kete aresye tempulli i ligjit bie, si pasoje sjell nihilizm dhe anarki.
-ne nuk themi se eshte gabim, por se ne mendojme qe eshte gabim. (morali si konvencion pra, e jo si e vertete absolute)

- Cili eshte qendrimi yt mbi Zotin?
-Te kesh nje qendrim ndaj dikujt (qofte ky edhe Zoti) duhet ta gjykosh ate. Une prape nuk e marre guximin.
Ndersa persa i perket ekzistences se nje fuqije mbinatyrore, ajo eshte e paperceptushme e rrjedhimisht jo-ekzistente ose te pakten jo-relevante per mua.

- A mendon se mund te ekzistoje mundesia se Zoti ka krijuar kete univers apo jemi produkt i asgjese dhe rastesise?
-Renea, po pyetjes se nga vjen Zoti si te jane pergjigjur?

- Une them se aresyja qe njerzit nuk besojne ne -Problemi qendron tek pseudo-autonomia jone personale.
-pseudo- autonomi? Nqs Zoti nuk na ka pajisur me nje autonomi, me nje vullnet te lire atehere si mund te jemi ne pergjegjes per zgjedhjet tona? Si mund te gjykohet mbi ne pas kesaj jete?

- sepse bashkangjitja me nocionin e besimit ne Zot kerkon heqje dore nga autonomia personale duke i dhene pavarsi Krijuesit te universit te drejtoje jeten tende sipas planit te tij qe eshte gjithmone i mire ne llogjiken e Zotit.
-Nuk te duken te frikshem njerezit qe mendojne se kane mbrapa shpatullave te verteten absolute?
..gjithmone i mire ne llogjiken e zotit...une, renea, nuk ndihem mire kur me japin te gjithe te drejte. Autokritika ndaj vendimeve e veprimeve tona eshte elemente i rendesishem apo jo?

- Mezi pres, Renea /pf/images/graemlins/smile.gif
- /pf/images/graemlins/smile.gif
Do mund te me keshilloje nja dy libra mbi kete teme?

@d@

Primus registratum

Ich weiß alles über Gott, olta /pf/images/graemlins/laugh.gif

hehe, pse kot jetoj atje ku jetoj una..!
do thuash ti,pse se di une pse jeton atje?
He thoje po ta mbajti byca ! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Monologu im i pare! :tipsy:

bob

Primus registratum

per cfare flasin valle? :confused:
a mos ndoshta.. :eek:
kushedi pse rrine menduar /pf/images/graemlins/frown.gif
do doja ti ndihmoja /pf/images/graemlins/smile.gif

sa keq qe ishin dy dhi :cry: :cry: /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

^^MIA^^

Forumium maestatis

Tema MONOLOG dhe te tjeret ju pergjigjen te tjereve.po nese eshte monolog,kush me degjon kur flas ne heshtje.po sikur te mos dua te me pergjigjen.Pse pikerisht nje teme qe duhet trajtuar ne nje direktori tjeter u trajtua pikerisht ketu.pse jemi gjithmone te gatshem te debatojme edhe kur nuk kuptojme.Sot sme mesohet dhe se keto mesime me duket sikur sdo mbarojne kurre.jam kaq shume me nerva sot!!!I urrej njerezit qe kane gjithmone ne goje pergjigjet e duhura,po njeriu dreq duhet te perpiqet ti kerkoje te vetja pergjigjet.ky nervozizem spo me le te qete te mesoj.nuk e di cdua,nuk e di ckerkoj.nuk paska gje me te keqe se boshlleku....

After_dark

Primus registratum

Nga te gjitha temat, ku nje njeri ka dicka per te thene eshte tema Monolog. S'ka dite qe cdonjera/cdonjeri prej nesh te mos kete monologje me veten. I mire apo i keq, ai ngelet vetem nje monolog, mendime te fshehura, mendime qe ngelen vetem mendime. Me shume kenaqesi hapa te lexoja ndonje monolog,e thashe mire..po po MONOLOG, dhe kerkova..kerkova, kerkova perseri se mos nuk i kisha pare mire, ndeza dhe nje drite tjeter, sgjeta. Isha futur ne temen e duhur, me emrin monolog apo diku tjeter?? Kush e di, ata qe kane marre pjese e dine me mire. Dialog te mbare forumista.

renea

Primus registratum

NUk eshte hera e pare qe rregullorja nuk respektohet ne forum, nuk eshte hera e pare qe forumi dhe antaret e saj perdorin si shfryrje psikollogjike, kur dikush eshte i pakenqaur me realitetin e tyre zmadhojne ndonje problem te vockel ne Albforum duke e bere dicka globale, me qellim qe merzia e tyre te kete nje shenjester.
Monolog do te thote "ti recitosh veten", pra teknikisht te monologosh ne nje forum eshte e pamundur, por me siguri teme-hapesi kishte si qellim "ti shkruash vetes".

Olta po hap nje teme te re ku te diskutojme me ceshtjet tona, me fal per vonesen

Goca

Primus registratum

Kam kohe qe s'flas me veten. Tere kohes mbeta llak-llak... Te gjoret ata qe me degjojne...

bob

Primus registratum

ketu dikush ka nevoje te flase me dike
pse te mos jem ne gjendje qe kete ta ndihmoj hape zemren e fol
nese ajo cka do thuash duket e veshtire do lehtesohet sapo ti ta flasesh.
fol, mos rri i ndrojtur te gjithe ne kemi nevoje ta bejme
cfare pret, BEJE!

bob

Primus registratum

BEJE!
ketu nis rrefimi e ketij njeriu te panjohur :eek:
ka thene dicka,po pse ?
mos valle pret nje ndihme tjeter? :confused:
edhe pak dhe ... do arrish aty ku duhet

Alanis

Primus registratum

Monologu i mizes nderkohe qe mundohet te kaloje nga ana tjeter e xhamit: zzzzzzzzzzzzzzzzzz......zzzzzzzzzzzzzzzzz........zzzzzzzzzzz.....ZZZZZZZot!! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Hera

Primus registratum

Che stai facendo? Lavoro.
Che cosa cerchi? L'oro.
Hai uno scopo? Credo.
Dove ti trovi? In Italia.
E come vivi? Suono.
Di dove sei? Toscano.
Qual è il tuo aspetto? Meno sereno di un tempo, ma non per questo stanco.
A cosa pensi? Al deserto.
Qual è il tuo impegno? Immenso.
Ed il tuo tempo? Denso.
CHe risultati hai? Alti e bassi.
CHe risultati hai? Alti e bassi.
Rido di me, di te, di tutto ciò che di mortale c'è e che mi piace

Tanto tanto tanto tanto tanto

Come va il mondo? Male.
Come va il mondo? Bene.