Moda jone - athere

Moda jone - athere

Nje anglez na shau aty ku na djeg me shume - tek sensi yne i estetikes. Te gjitha ti kishte prekur ai palaco vec jo zellit, perkushtimin dhe dashurise tone deri ne obsesion per moden. Ndoshta ne rruget e Tiranes tani shihet i njeti model flokesh ne cdo 2 vajza qe te kalojne perpara, dhe 80% e djemve nen moshen 25 vjec i ka floket te ngrire iriq, por ama dikur ne jemi zhytyr te robat e Gabit si eksploratore te vertete duke sajuar lloj-lloj "look"-e. Dikur kemi pasur kambale, bluza me vata, strece, pantallona model shallvare, rrathe per ne koke, kapse me fjongo te stermedha, xhupa meshini, bluza te zeza me Metallica apo ACDC, xhinse te ngushta nga kofsha deri tek pulpa, pantallona doku etj. Ju kujtohen keto?

Pershkruani pak ketu pamjen tuaj athere. Cfare gjendej ne garderoben tuaj? Cila ishin rrobat tuaja te preferuara? Si e sajonit veshjen? Nga mernit inspirim?

Gysi

Primus registratum
Re: Moda jone - athere

Ai anglezi, i cili na paska share, ne fakt nuk ka bere gje tjeter vetem se ka thene te verteten.

Problemi qe shtroi anglezi nuk ka te beje me estetiken, sic e kane kuptuar shume vete, por me kulturen. Kur Gill thote se shqiptaret nuk dine te vishen, nuk e ka aspak fjalen tek ngjyrat e rrobave, tek modeli, tek fakti nese jane apo nuk jane firmato etj. Ketu fjala eshte tek kultura e te veshurit. Po te jete per estetike, anglezet vete vishen shume me keq se shqiptaret. Por, nganjehere duhet te dish te vishesh edhe "keq".

Ne kete menyre, eshte me se e vertete qe shqiptaret nuk dine te vishen. Shqiptaret, ne pergjithesi, nuk arrijne te ndajne se kru vishet nje gje e caktuar dhe kur nje tjeter. Tek shqiptaret nuk arrin te besh dot dallimin se kur tjetra ka dale per te shkuar ne nje mbremje dhe kur ka dale per te blere qepe ne pazar, apo per te shkuar ne shkolle, ne pune, etj.
Po keshtu shqiptaret nuk dine te dallojne statusin e individit ne veshje, dhe aq me teper nuk dine te bejne lidhjen midis veshjes se tyre dhe tipit te personit qe vishet. Shqiptaret i kane kthyer rruget, edhe ne cepin me periferik te qyteteve ne parsarela qe joshin kalimtaret mes percellimit te diellit, asfiksimit te pluhurit, dhe shkelqimit te baltes. Dhe kjo nuk eshte ndonje deshmi se shqiptaret dine te vishen.
Shqiptaret me teper jane popull qe dine te bien ne sy, sesa te vishen. Pikerisht, deshira per te ndjekur moden, per te gjemuar veshje firmato, duke kursyer ushqimin e perditshem, vjen nga deshira per te bere te tjeret te kthjen koken, deshira per te shfaqur unin, shkurt dhe thjeshte, deshira per tu dukur. Pikerisht kjo ben qe rruget e Tiranes, sidomos nepiketakimet e rinise te kthehen ne parsarela joshjeje per femrat si dhe ne parda mercedezesh per meshkujt. Kjo vjen pasi sot njerezit, vleresohen tendomte ne kete menyre: Vajzat nga valixhet e prapme, ndersa djemte nga makinat.

Te ndjekesh moden nuk dtth se di te vishesh. Perkundrazi, ne nje kuptim me te gjere, te ndjekesh moden, dtth te mos dish te vishesh. Dtth te dish te shohesh se si vishen te tjeret dhe te imitosh me saktesi.
POr edhe ne te ndjekurit e modes ka njefare shije apo sens mase, apo edhe perzgjdhjeje ne persona te ndryshem. Tek shqiptaret duket se kjo eshte ende shume larg.

O Gysi une desha te di si visheshe ti ne kohen e qepes. I kishe floket me ate modelin te shkurtra para te gjata prapa? Vishje ndonje nga ato bluzat me mbishkrime qe s'ja kishe idene se c'ishin? Kishe nga ato atletet Adidas prej inkiliti qe caheshin per nje muaj? Po ato xhinset tubo qe te nxirrnin kofshet ne selamet a i vishje? /pf/images/graemlins/laugh.gif Shkurt me fol per "look"-un tend njehere e njekohe! Kisha si qellim qe tema te ishte "ligh-hearted" (shqip??) dhe te sherbente si nje ure lidhese per antaret duke e njohur njeri-tjetrin edhe nga nje perspektive e re.

Anglezin e diskutojme tek tema e vete, ai nuk ishte qellimi i temes por shtysa per te reflektuar mbi te kaluaren.

Kjo pjesa e shkrimit me poshte ka disa pika qe mund te jene katalisti per nje diskutim interesant ne lidhje me etiken e veshjes ne shqiperi dhe deri ne c'mase kjo refleton vlerat e shoqerise shqiptare.

Hapim nje teme te re per kete /pf/images/graemlins/smile.gif
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Ne kete menyre, eshte me se e vertete qe shqiptaret nuk dine te vishen. Shqiptaret, ne pergjithesi, nuk arrijne te ndajne se kru vishet nje gje e caktuar dhe kur nje tjeter . Tek shqiptaret nuk arrin te besh dot dallimin se kur tjetra ka dale per te shkuar ne nje mbremje dhe kur ka dale per te blere qepe ne pazar, apo per te shkuar ne shkolle, ne pune, etj.
Po keshtu shqiptaret nuk dine te dallojne statusin e individit ne veshje , dhe aq me teper nuk dine te bejne lidhjen midis veshjes se tyre dhe tipit te personit qe vishet. Shqiptaret i kane kthyer rruget, edhe ne cepin me periferik te qyteteve ne parsarela qe joshin kalimtaret mes percellimit te diellit, asfiksimit te pluhurit, dhe shkelqimit te baltes. Dhe kjo nuk eshte ndonje deshmi se shqiptaret dine te vishen.
Shqiptaret me teper jane popull qe dine te bien ne sy, sesa te vishen. Pikerisht, deshira per te ndjekur moden, per te gjemuar veshje firmato, duke kursyer ushqimin e perditshem, vjen nga deshira per te bere te tjeret te kthjen koken, deshira per te shfaqur unin, shkurt dhe thjeshte, deshira per tu dukur. Pikerisht kjo ben qe rruget e Tiranes, sidomos nepiketakimet e rinise te kthehen ne parsarela joshjeje per femrat si dhe ne parda mercedezesh per meshkujt. Kjo vjen pasi sot njerezit, vleresohen tendomte ne kete menyre: Vajzat nga valixhet e prapme, ndersa djemte nga makinat.

[/ QUOTE ]

cacol

Forumium maestatis

Atletet kane qene Zita /pf/images/graemlins/laugh.gif dhe ishin me ngjitese e jo me lidhese ( kjo sa per te qene te sakte /pf/images/graemlins/laugh.gif )

Une cuditerisht jam dakord me Gysin. Shume gjera i ka paraqitur ne menyre objektive, realiste dhe mbi te gjitha te sakte.

Zita-t ishin edhe me lidhese por ato me lidhse ishin me qafa yuck /pf/images/graemlins/laugh.gif

cacol

Forumium maestatis

Sakte, ishin me qafa. Nje sekret per cunat : Zitat ishin marke per femra /pf/images/graemlins/tonguee.gif

PS : Tek qafa sdq, nuk kishin lidhese por kishin ngjitese /pf/images/graemlins/laugh.gif

cacol

Forumium maestatis

Ueeeee, ne 3 postime ketu, 3 here e kam shkruajtur fjalen " sakte " ... ooops, 4 /pf/images/graemlins/laugh.gif

TranofiljA

Primus registratum

/pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif Nelka pse e permende skocezin mi amon se nuk perqendrohen kta ke thelbi i temes. Duam te dime se si keni qen' vesh /pf/images/graemlins/laugh.gif Kaq!

Une, psh kam pas shku ne disko me nje pale cizme te kuqe qe vinin deri ke kyci kembes dhe qe me dukeshin me t'bukrat ne bote edhe pse njera ishte me e zbardhme sesa tjetera /pf/images/graemlins/lol.gif Keto i kombinoja me nje pale pantallona te bardha tip shallvaresh dhe me nje kemishe te tejdukshme te verdhe me flutra pergjate kopsave dhe ke kycet e duarve dhe per mbi te gjitha me VATA /pf/images/graemlins/grin.gif

/pf/images/graemlins/shocked.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

cacol

Forumium maestatis

Ok /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kam patur fiksim kadifet ne moshe te vogel, dhe kombinoshet po ashtu! Natyrisht ne gardaroben time nuk mund te mungonin jeleket dhe bluzat me vija horizontale. Kur u rrita dhe pakez, dhe kur hyra ne tregun e deshirave te femrave /pf/images/graemlins/devil.gif , u ndergjegjesova qe ndoshta floket e mi te gjate dhe bjond, duheshin kombinuar me ngjyra te erreta, kshq jeans i kisha kryesisht te zeza, bluzat po ashtu. Marken nuk e koceptoja atehere, s'ia vija hic veshin. Ne kete epoke zbulova dhe kenaqesine e te mbajturit kemishat hapur /pf/images/graemlins/laugh.gif, edhe pse pushi im i atehereshem, ishte thuajse i tejdukshem ( ne gjoks e /pf/images/graemlins/tonguee.gif ).

Doni te dini si vishem tani ? /pf/images/graemlins/laugh.gif

anabanana

Primus registratum

Qe thoni ju kam patur nje pale pantallona une kur kam qene e vogel. Materiali ishte aq i forte sa te gervishte kembet po i kisha shume qef se mami me kishte qepur nje si figure maceje te gjuri (patjeter per te mbuluar ndonje te grisur /pf/images/graemlins/tonguee.gif). Une se dija qe kisha shkuar ndonjehere ne Berat, po per Vit te Ri me jep nje shoqja ime nje kartoline, dhe do ti? Kush ishte ne Kartoline? Anabanana dora vete. Fotografia ishte e vogel shume po e njoha veten nga pantallonat me macok. /pf/images/graemlins/laugh.gif

TranofiljA

Primus registratum

Kush e kapi moden e kambaleve me streçe? /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

cacol

Forumium maestatis

Mashkull une... thjeshte vezhgoja asokohe /pf/images/graemlins/laugh.gif

Shtoj : kjo nuk dmth qe tani vishem me stërrçe dhe me kambale

anabanana

Primus registratum

Kush e kapi moden e kambaleve me streçe? /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]
Te gjithe mi e kapem. Ishte ajo post 80s syndrome. Pastaj doli ajo fecka Ambra e Italise dhe hoppaaaaaa... dolen fundet e shkurtra me pala dhe me corape te gjata. Tani i veshin njerezit si Halloween costumes (think Catholic school girl uniform /pf/images/graemlins/laugh.gif)

virginia

Primus registratum

Moda jone atehere....Kur shoh fotot e mia te asaj periudhe ja plas me qesh. Cdo gje qesharake por nuk eshte besoj se kishim nje mungese shijeje. Nqs e vini re ne aplikonim "moden" nja dhjete vjet me vone se ne Evrope oksidenatale. Strechet per femrat, pantallonat e ngushta per meshkujt( dhe per femrat) kane qene moda ne evrope ne vitet '80 qe ben per te qeshur shume njeres tani. Me vehtet e medha si unaza per te bere gjimnastike apo me floket si banane per meshkujt. Me kujtohet qe kur xheli nuk kish dale akoma per te fryre floket i benim korkoleps me kreher ose i fusnim ndonje shkume sapuni dhe nqs binte shi imagjinojeni pak. Por sic e thashe me lart moda ka ardh me vonese tek ne, pothuajse cdo periudhe e kemi ndjekur me nje difference vitesh. Ne fillim ka qene periudha e kaubojsave ( pantallonat e gjera poshte) qe mund ti perkasi pak periudhes HIpi ose me teper disco vitet shtatedhjete (kjo ka qene e para tek ne) pastaj ka ardhur hard roku (me xhupat lekure dhe pantallonat e ngushta dhe me vone vitet 80. Ato peridhe qe bota i kaloi ne 20 a 30vjet ne i kaluam pernjeheresh si per te mos harruar etapat ose kaluar dhe ne nepermjet ature fazave.
Po tani?????Tani me duket se duam te vendosim ne je bote. Kushdo qe vjen dhe kthehet nga shqiperia me thote nje putanellik i madh ne shqiperi sa femrat vishen si K...

Jam shume dakort me shkrimin e Gysit dhe shtoj qe "moda" po shkon ne nje nje drejtim te kundert me shijen dhe nje nje vije te drejte me tejkalimin e kufijeve.

Gysi

Primus registratum

Sory Nelka!
Ngaqe permende Gillin si dhe shprehjen e tij qe shqiptaret nuk dine te vishen, mendova se e ke pjese te diskkutimit edhe kete. Medova se tema ishte me teper debat duke u shtyre mbrapsht ne kohe!

Pwr temen mbaj mend se kur dolen xhinset e para ne Tiane, u vrane njerezit per te blere nje pale. Dhe as qe behej fjale per ti provuar, per te pare se si te rrine e per gjera te tjera. Ne ate kohe thjesht fakti qe po blije xhinse ishte luks. Te shikoje pastaj formen, prerjen, faktin se si te rrine etj. ishte luksi mjaft i tepruar!

ana karenina

Primus registratum

... por ama dikur ne jemi zhytyr te robat e Gabit si eksploratore te vertete duke sajuar lloj-lloj "look"-e. Dikur kemi pasur kambale, bluza me vata, strece, pantallona model shallvare, rrathe per ne koke, kapse me fjongo te stermedha, xhupa meshini, bluza te zeza me Metallica apo ACDC, xhinse te ngushta nga kofsha deri tek pulpa, pantallona doku etj. Ju kujtohen keto?

[/ QUOTE ]

Nelka kam frike se nuk kemi qene te vetmit qe visheshim kesisoj. Keto lecka vinin nga jashte pas vitit 1990 dhe e shumta ishin perdorur ne bote 1 apo max 2 vite me pare. Po te shohesh ca videoklipe te atyre viteve kete mode kane pas te gjithe. Ne dukeshim leckamane se i vishnim te vjetra dhe se i sajonim ne pamundesi per t'i kombinuar per shkak te varferise. Para se te 'depertonte' gabi mbaj mend qe per shume vite me rradhe jemi vesh te gjithe pa perjashtim me rroba o te sjella nga kusherinjte emigrante o te sjella me pakot e ndihmave. Lumturia ime me e madhe ka qene nje t-shirt XL ngjyre bojeqielli qe me arrinte afer gjurit me nje micky mouse te stampuar, qe u perdor per disa vjet rresht deri sa micky u be njengjyresh /pf/images/graemlins/laugh.gif

Gezimi me i madh per mua ka qene te pakten ngjyrat te kombinonin, s'kishte rendesi stili apo materiali. Mund te me shihje p.sh. ne mes te veres me pantallona shallvare prej leshi. /pf/images/graemlins/laugh.gif Ama kishte nje lloj balanci midis etjes per te qene nje hap me te tjeret dhe deshires per te qene individ. Shoket e shoqet e mia edhe pse me mundesi te kufizuara mundoheshin te sajonin lloj lloj "look"-esh vetem qe te ishin ndryshe nga te tjeret.

Pastaj u be ai spektakli "12 vallzime pa nje te shtune" ku u kercye "vallzim dashurie" nga dirty dancing dhe gjithe femrat ne shkollen time i qepen nga nje pale pantallona te bardha te ngushta /pf/images/graemlins/laugh.gif Qysh athere cdo gje ndryshoi. Jo vetem rrobat qe ishin identike ama rrobte te kopjonin edhe /pf/images/graemlins/devil.gif

ladouce2005

Primus registratum

/pf/images/graemlins/lol.gif C'na ke zgjuar ca kujtime qe po jepnin shpirt o Nelke /pf/images/graemlins/smile.gif
Po kam frike se do zbulojme identitetin e vertete te njeri-tjetrit, se ca gjera ishin te rralla /pf/images/graemlins/laugh.gif
Psh nje t-shirt Q-8 me ngjyrat e flamurit te Kuvajtit /pf/images/graemlins/lol.gif ose pulover te zeze me George Michael te stampuar sa gjithe hapesira qe mbulonte kraharorin /pf/images/graemlins/laugh.gif
Ca kohesh...
Vijon... (pas gerrmimesh ne kujtese)

TranofiljA

Primus registratum

Te gjithe e kan patur nje ne klase/shkolle qe kishte nje bluze te tille /pf/images/graemlins/laugh.gif

76_1.JPG

edhe keto /pf/images/graemlins/grin.gif (une i kisha t'kuqe t'shplame)
1b_1.JPG