Mistere-Qudira dhe Enigma.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Shkenctarët zbulojnë vendin më të ftohët në tokë.
-Shkenctarët kanë zbuluar se temperaturat në një varg malorë në Antarktidë lëshohet deri në -90.gradë celsiuz.në këtë temperaturë,Syt e njeriut,Hunda dhe Mushkritë ngrihen vetëm për disa minuta.Përkatsisht,në njlë temperaturë prej -78.5 grad celsius CO2 nga gjendja e Gaztë shëndrrohwt në Akull të Thatë.
-Këtë Rekord të ftohtit,e kanë zbuluar shkenctarët e Sunday Times America,s National Snow abd Ice Data Centrea,shkruan Snday Times dhe me këtë rastë ata kanë përdorur satelitët për të matur temperaturën në Antarktidë.
Vendi më i ftohtë gjindet në 3779.metra mbi nivelin e detit në malin Dome Fuji.aty është 2.grad më ftohtë se në stacionin kërkimorë Rus "Vostok"ku teperatura më e ulët e matur ishte -89.2.grad celsius.
-Shkenctarët pohojn se në Dome Fujiju ka vende më të ftohta,sepse Satelitët masin termperaturën mesatare në kilometër katrorë dhe thonë se ka të ftohët që arrin maksimumin e vet gjatë periudhave me Diell dhe të Thata e jo me Erë e Dëborë.
-Megjithatë,vendi më i ftohët në Tokë i banuara është ende Fsahti Rus "Oymykon".në këtë vendbanim temperatura mesatare e Janarit është -50.grad celsius.Oymyakon,është(shtëpi)Vendbanim i 500.njerëzve të cilët për gjithçka që kanë nevojë furnizohen nga një dyqan i vetëm,ndërsa në përgjithësi të gjithë banorët merren me gjueti dhe peshkim në akull.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Avionët pa pilt për përdorim civil.
-Duke gjykuar nga pjesëmarrja në një ekspozit ndërkombëtare të kohëve të fundit në Uashington,Avionet pa pilot duket të jenë të mjet që do të vazhdojë të prodhohet dhe të përdorët.Por përdorimi i gjërë i Avionëve t[ telekomanduar në sektorin privat po pengohet nga mungesa e ligjeve dhe rregulloreve të tyre.
-Avionet e telekomanduar kanë shumë avantazhe.në klrahasim me Avoinët me pilot,ata janë më të lirë për tu blerë,për tu përdorur dhe mirëmbajtur,mund të dërgohen në misione të rrezikshme pa e rrezikuar ndonjë ekupiazh.
-Por Avionët pa pilot mund të jenë të dobishëm jo vetëm për shërbime ushtarake,Ata mund të ndihmojn edhe në gjetjen e Eksploruesve të humbur në vende të shkreta.në minotorimin e të lashtave,në spërkatjen e vreshtave,mund të transportojn ilaqe,të eksplorojnë pët naftë,të minitorojnë linjat energjetike,madje të dorëzojn edhe ushqimin e porositur.
-Pengesa kryesore për përdorimin civil të tyre në Shtetet e Bashkuara,është mungesa e rregullorëve.Administrata Federale e Aviacionit,e cila është përgjegjëse për hapësirën ajrore të SHBA-së,lejon vetëm një përdorim të kufizuar të Avionëve të telekomanduar në zona ku trafiku Ajror është i pa ngarkuar si psh. në Alaskë.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
"Krijimi dhe zgjërimi i Universit"
.
"Ai (All-llahu)është që krioi(pa kurrfar shembulli)qiet dhe tokën(e duke qen i till)"............(Enam)ajeti 101.
Ideja në fjalë për një univers të pa fund në gjdo periudhë ka qenë e lidhur fort me ateizmin.nuk është e vështirë për ta kuptuar pse ?sepse ekzistenca e një zanafille për universin flet për krijimin e tij nga Zoti dhe e vetmja rrugë për tiu kundërvën kësaj ishte dalja në skenë me prentendimin se universi ka ekzistuar gjithmonë.
-Nje nga ata që e përvetsuan me këmbëngulje këtë ideologji ishte "Xhorxh Policer" i cili me librat që shkroi në shek.e 20.të ubë një mbrotës i njohur i materializmit dhe marksizmit.Në librin e tij me titull-"Parimet themelore të filozofis",policer duke u bazuar në modelin e "Universit të Përhershëm" i del kundra (krijimit)në këtë nënyrë.

"Universi është diçka e pa krijuar,në çoftë se do të ishte e kundërta,atëher duhet të jetë i krijuar nga Zoti në një çast të vetëm dhe duhet të krijuar nga asgjëja,pra,mosekzistenca.për të pranuar krijimin,para se gjithash duhet të pranojmë,idenë e një çasti kur universi akoma nuk ekzistonte dhe më pas gjdo gjë u krijua nga hiçi.kjo është diçka që shkenca nuk mund za pranojë"
-Policer ishte kundra krijimit,duke mbrojtur iden e pafundësis së universit,mendonte se shkenca përparonte në anën e tijë.Në fakt shkenca pa kaluar shumë kohë demonstroi me të vërtetë se unioversi ka një fillim.dhe ashtu siq e kishte deklaruar Policer vetë,"Nëse ka një krijim atëherë duhet të jetë një Krijues"
-Njëra nga teoritë më të përhapura dhe më e besuar nga astonomët për krijimin e universit është teoria e Bing-Bengut.(Shpërthimit të Madhë).

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Pse dija jonë për universin është e gabuar ?
-Mendonim se dinim mjaftueshëm për rrugën e formimit të planetëve,por zbulimi i qindra planetëve jasht sistemit tonë diellor,ndryshoi gjithçka deh ka vënë në një pikpyetje të madhe të gjitha teoritë e kultivuara deri më tani në universë.
-Pak dekata përceptimi ynë për sistemin tonë diellor ishte i thjeshtë:Gjdo planet është unik,Saturni ka unazat e tij spektakulare,Afërdita ka Atmosferë toksike,Urani dhe Neptuni janë gjigant prej Akulli,me pak fjalë,një panoramë e thjesht,nga shkëmbinjë të vegjël e të nxehtë që rrotullohen pranë diellit e deri tek planetet e mëdha prej gazi dhe akulli në skajet më të larfgëta të sistemit.
-Në bazë të karakteristikave të sistemit tonë diellor u përfityruan edhe sistemet e tjera diellore.Por jo-Këtu u gabuam,-Astronomët vitet e fundit falë edhe të përmirësimit të teknologjisë kanë vëzhguar si asnjëher tjetër më parë ,Planete jashtë sistemit diellorë.
-Çfarë u zbulua ?-Disa planete mendohet se janë të përbërë tërësisht nga Uji, të tjerë Orbitojn rreth një seti binarë yjesh.Nuk mungojn rastet kur Ekzoplanetet rrotullohen në drejtim të kundërt me yllin e tyre,ndërsa disa të tjerë rrotullohen rreth yllit të tyre vetëm për 4.ditë.
-Më i quditshëm është rasti i ndeshjës së planetëve,apo sistemit multi-planetarë.ku të paktën 5.planete ngjeshen në një hapësirë sa ajo në mesë të Tokës dhe Afërditës dhe kryejn rrotullimin rreth diellit të tyre.
-Çfarë po ndrashon mbi përceptimin tonë për universin ?përgjigjja duhet të jetë pa frikë gjithçka.Kanë kaluar mbi 450.vjetë që nga koha kur Koperniku ndryshoi radikalisht këndvështrimin tonë duke thënë se Toka nuk ishte qendra e universit,sot po mësojmë se sistemi ynë nuk është dramatikisht i veçant ose e thënë me fjalët e biologut JBS Haldane.
"Universi nuk është i çuditshëm sepse e imagjinojm ne,është më i çuditshëm nga çmund ta iamgjinojm ne".

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
E hap vet e mbush vete hajde gallate hajde
çka pot intereson ty kush e hap e kush e mshel e çka shkrun
kush leshi je ti mum kthy përgjigje mu ose qe mirresh me mu shkruj për veti ban shka dush mu sum intereson kush je dhe shka ban mamir tbje ngom mu shkat pot tham,,,,,,

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
150.Miliard dollar ka qen çmimi i ndërimit të stacionit ndërkombëtar të gjithësisë,që e bënë objektim më të shtrejt në histori.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-6-miliard kilometra është distanca më e largët nga është fotografuar toka,
-10.ditë është koha që Tardigradi,krijesa më rezistuese në botë,që mund të kalojë në gjithësi.
-2.minuta është koha që njeriu mund ti kalojë në gjithësi.
-Ndotja e madhe e Ajrit në Kinë,mund të shihet edhe nga gjithësia,për këtë arsye edhe smund të shihet Muri Kinez.
-Gjatë ditës kemi 24.orë,-saktësisht 23.0rë e 56.minuta dhe 4.sekonda,qe e përbëjnë kohën e nevojshme që Toka të rrotullohet rreth boshtit të vetë dhe kjo quhet dita yjore.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-38.000.mijë objekte që ika ndërtu njeriu sillen rreth Tokës,që nga lansimi i Sputnjikut në vitin 1957.
-Toka ka sipërfaqen që është më e lëmuar se që është sfera për lojen e sferave,
Malet e larta dhe Oqeanet e thella përbëjnë 1/5000. pjesë të Tokës.
-Nasa vlerëson se gjdo ditë në Tokë,bije një copë mbeturine gjithësie.
-Rreth Tokës deri më sot ndodhen 22.000.mijë objekte që ika ndërtu njeriu që kanë perimetër prej 10-cm e më shumë.
-100.Tonelata,meteorit të vegjël,kryesisht fragmente pluhuri,gjdo ditë hyjnë në Atmosferën e Tokës.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Meteoriti më i madhë që ka rënë ndonjë herë në Tokë nuk ka lënë krater pas veti,meqë meteoriti Hoba ishte petak,me siguri u refuzua nga toka si guri mbi sipërfaqen e ujit.
-19.kilometra është lartësia në të cilën është e domosdoshme të mbahen rrobat me presion,nëse nuk mbahen rroba,uji fillon të vloj,kjo lartësi quhet Limiti i Armstrongut.
-4.3 Kuadrilion dollarë është vlera e Atmosferës nëse merret që një metër kubë CO2 kushton 1.3 peni.
-Tojkën e Godasin 8.6 milion rrufe.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Dinosaurët kanë mundur të ekzistojnë vetëm pse Atmosfera dikur kishte më shumë Oksigjen.
-Në Tokë 97 % e Ujit,është i njelmët dhe vetëm 3 % i Ëmbël.
-Në Antarktikë ka më shumë Akull se sa Ujë në Atlantikë.
-Një Litër uji Deti përmbanë pjesën e 12.miliardët e një Grami të Arit.
-90 % e mbeturinave në Oqeanet Botërore përbëhen nga Plastika.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Çdo vitë përshkruajm 2.000.krijesa të reja detare.
-Oqeani e paraqet 99 % të hapësirës për jetë në Tokë.
-Çdo vitë nga peshkaqenët humbin jetën 8-10.persona.
-Çdo vitë vriten 100.peshkaqen për shkakë të fletëve të tijë.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Gati një milionë gjallesash jetojn në oqeane nga të cilat dy të tretat duhet ti përshkruajmë.
-90 % e aktiviteteve vullkanike ndodhinë në Oqeane.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Sikur gjithë Ujin e Tokës ta mbledhim në një topë,ai do të kishta diametrin 860.kilometra,sa Hëna e Akullt Tetus të Saturnit.
-Pjesa më e thellë e Oqeanit është 10.900.metra që quhet Kanali i Marianit.
-Toka është i vetmi Planet në Sistemin Diellor që ka pllaka tektonike.pa to karboni nuk do të mund të konsumohej dhe reciklohej dhe toka do të mund të mbikarkohej.
-Elementet e rralla nujk janë të rralla,Luteciumi (Lu),elementi më i rrallë,është 200,herë më i zakonshëm në shtresën e tokës se Ari.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
99 %. e Arit ndodhet në zemër të Tokës,që do të mjaftonte që rreth Tokës të behej një mbështjellës me trashësi prej 46.centimetra nga Ari.
-5500.Celzius është nxehtësia e zemrës së Tokës,që është sa temperatura e Diellit në sipërfaqen e tij.
-Në Zemër të Tokës ndodhet sfera e fortë e Hekurt me diametër prej 2.400. kolometra.edhe pse për shkakë të nxehtësisë,është e bardhë,presioni është aq i lartë sa nuk mund ta shkrijë nxehtësia e Tokës,(bërthama e Tokës).

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-55. tonë është pesha më e madhe e kristalit në tokë,që është gjetur në një minierë të Meksikës.
-Në lumin Amazonë,ndodhet /Lumi/Rio Hamza i cili në disa pjesë është i gjërë deri në 400.km i cili lëviz me shpejtësi një milimetër në orë nëpër shkëmbinjë.
-2.8.Kilometra është thellësia më e madhe në të cilën janë gjetur Baktere.Ato jetojnë duke e shëndrruar Radioaktivitetin nga Uraniumi në Ujë e Energji.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-40. milionë tonë është sasia e pluhurit që bartë Era nga Sahara deri në Amazonë.
-Në Turkmenistan ndodhet një lokacion i quajtur "Portat e Ferrit",bëhet fjalë për një Vrimë të mbushur me Gazë që ndizet që 40.vjet pa ndërprerë deri më sot.
-3.5 miliard vjet është mosha e fosileve të gjetura në Australi,Ato janë shumë më të vjetra se momenti kur Atmosfera e Tokës kishte Oksigjen.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-57.8. Grad Celsius,është Temperatura më e lartë e shënuar deri më sot,kjo ka ndodhur në vitin 1922-në Libi.
-90.2 Grad Celsius është Temperatura më e Ulët e shënuar deri sot,kjo ka ndodhur në Antartikë.
-Kanë kaluar gati 2.milion vjetë,që ska rënë asnjë pikë Uji,në vendin më të thatë në Tokë në Antartikë.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Kontinentet në gjdo vitë lëvizin nga 2.centimetra.
-75.% e të gjitha llojeje të Kafshëve do të mund të shfarosen gjetë 300.vjetëve të ardhshme.
-Vlersohet se në Tokë janë Identifikuar vetëm 14.%.e të gjithav llojeve të Gjallesave.
-Çdo ditë lindin 200.000 mijë Njerëz.
-Deri tash në Tokë kanë jetuar 106.miliard njerëz.
-Deri në vitin 2050.në Tokë do të ketë 9.2.miliard njerëz.
-2. Njerëz vdesin në çdo sekond në Tokë.....

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Papagalli dëbohet nga fusha e futbollit.
-Një Papagall shkaktoi një kaos të vërtetë gjatë një ndeshje futbolli në Angli.Papagalli isht i shoqëruar nga zonja e tij,Irene Kerrigan.në ndeshjen mes dy klubeve angleze të futbollit-Herdfordshire Rangers-Hatfield Town,Arbitri Gary Bailey ka thënë për gazetën Daoly Mirror nuk kam parë ndonjëherë gjëra si këto:Kjo grua po qëndronte pranë vijës anësore dhe papritur nxori këtë papagallë të madhë të gjelbërdhe Gjdo herë që fishkëlloja ,papagalli lëshonte po të njetin zë të pipit,të gjithë lojzarët ndaleshin dhe unë e ndërpreva lojën.deri sa e dëbova papagallin nga fusha e lojës.