MbiPesha

S

Scorpion

Guest
MbiPesha

Mbipesha thuhet te ndikoje negativisht ne mbrojtjen imunitare.
Mbipesha arrihet kur kapercehet shifra 25 e Treguesit te Mases Trupore qe zakonisht shkruhet BMI (Body Mass Index).

Ky tregues llogaritet duke pjesetuar peshen (m) te shprehur ne kilogram me gjatesine (l) ne katror te shprehur ne meter.

BMI = m/l²

Njerezit sot trashegojne aftesine per te ruajtur kalorite edhe ne se ato nuk u nevojiten. "Kur njerezit jetojne ne nje vend ku ushqimi eshte i pamjaftueshem, mbijetues te evolucionit do te jene ata qe jane te afte per grumbullimin dhe konsumimin e ushqimeve e te kalorive dhe depozitimin apo ruajtjen e tyre nga frika se javen tjeter nuk do te jene ne gjendje te sigurojne ushqim", thote doktor Arthur Frank prane universitetit Xhorxh Uashington duke fajesuar keshtu midis te tjerash te paret tane mbi dukurine e mbipeshes.

"Kur njerezit jetojne ne nje vend ku ushqimi eshte mese i mjaftueshem, kjo gjendje krijon lehtesira dhe ne kete rast shtohet prirja qe njerezit te hane me shume dhe te pakesojne veprimatrine fizike, keshtu qe ata shtojne ne peshe".
Vihet re se si ne vendet e zhvilluara edhe ne ato ne zhvillim njerezit me mbipeshe trupore gjenden si mes te varferve edhe te pasurve. "Ndonjehere eshte me i kushtueshem perdorimi i frutave dhe sendeve te tjera ushqimore te mira per shendetin. Nderkohe qe ushqime me shume yndyrna dhe sheqerna jane me praktike per t’u perdorur nga femijet e te rinjte", thote doktor Hoksiel Garcia, nendrejtor i organizates shendetesore mbare amerikane, prane organizates boterore te shendetesise.

Ai thote se sipas studimeve, prirja drejt shtimit te mbipeshes ne Shtetet e Bashkuara eshte diçka qe zyrtaret e shendetesise tani e shohin te shfaqet edhe ne Ameriken Latine, Karaibe, si dhe ne Evrope e Afrike.

Shkaqe te tjera qe çojne ne mbipeshe

Vertet qe kafeja mund te kete pak, ose aspak kalori, por qumeshti, kremi, apo sheqeri qe ne hedhim ne te kane shume kalori. Nje kafe e zakonshme, pa krem ka rreth 10 kalori. Po t’i shtosh asaj pak krem, i ke shtuar edhe 130 kalori te tjera. Nje kafe Mocha me qumesht, ka 400 kalori, kurse nje gote e madhe me Java Chip Frapuchino me akull ka 650 kalori.

Çrregullimet hormonale qe kane te bejne me stresin mund te çojne gjithashtu ne mbipeshe.

Marre nga nje reviste shqiptare

policia

Forumium maestatis
Re: MbiPesha

une mendoj se kjo ceshtja e mbipeshes eshte edhe gjenetike. une nuk kam mbajtur kurre diete, nuk para kufizohem ne te ngrene dhe perseri kam parametrat optimale.
kam shume shoqe qe kane vite qe jane me dieta te fuqishme edhe prape kane probleme me mbipeshen

Dolores

Primus registratum

Balanca ne ushqim eshte kryesore ...edhe duhet te njohesh trupin tend... cfare pranon edhe cfare s pranon trupi...body, mind and soul duhet te jen ne propocion ...ti ushqesh ne te treja ne menyre te njetrajtshme....sepse nuk pret pas nji moshe te hash cfare te duash edhe te shkrije duke dredhur zinxhirin....sistemi i tretjes bie me moshe po ashtu edhe muskujt qullosen..keshtu qe do pak levizje sportive ....qe jep energji jo vetem fizike edhe mendore...

olololol

Primus registratum

Sot u peshova dhe ish ai gjate 1,68 neto ( shiko floket ) dhe peshoja 82.1 Kg , kish ashtuar dy kile nga hera e fundit , ne kaft sot i kisha pi na 12 kriko te vogla dhe se di sa ka ndikuar ne peshe ,por isha teper 17 Kg nga pesha ideale qe duhet te kisha.

Mendoj se ke 72-shi do isha mire.

policia

Forumium maestatis

edhe une sa ty jam e gjate (pa taka kuptohet), po kam nja 25 kg me pak...po ato 12 kriko qe ti i pike brenda dites, une jalla ti pi brenda 6 mujorit...
HIQ BIRREN, EDHE BUKEN

policia

Forumium maestatis

a se harrova mos e perdor kurre ashensorin, perdor gjithmone shkallet (ishalla je ne kat te 7, se do dobesohesh direkt)

olololol

Primus registratum

Ne kat te pare jam dreqin.
Dhe jam bo shume pertac nje stacion larg e kam punen pres urbanin.
S'po gjej dike qe te dal ne mengjes nga liqeni ca vrap andej nuk do ish keq.

juxhoxhjaj

Primus registratum

po une qe jam 1.83 dhe peshoj rreth 89 kg me ka marre lumi, kush eshte eksperti ketu?mos konsumoni kafe po atehere cfare te konsumohet?caj eshte normal apo jo?

Princesha

Primus registratum

Ti nuk je shume ne disproporcion, sepse ke edhe gjatesine, por tham te mundohesh mos te ecin pesha ma tej.

Hellena

Primus registratum

Si jan bere njerezit me fiksime nga keto numerimet e kalorive /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Kto jane budallalleqe mer , cdo dite nxjerrin nga nje teori keta .. pse brezat e tjera se kane vrare mendjen e per bukuri kan dale , kurse brezi yn qe u ruhet ketyre eshte me problematiku persa i perket peshes , se e kan fajin franchises si McDonald etj qe shkojne e skuqin mishin ne dhjam etc .. e thone pastaj pse shendoshen njerezit /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Julianna

Primus registratum

As mos e vrisni mendjen se nje jete kemi. Po patet mundesi beni ndonje aktivitet fizik... une nuk heq dore nga asgje! Biles sa here me jepet rasti te shijoj nje ushqim te ri nuk them asnjehere jo.

Tani.... nuk po flasim te pini shishen e vajit ne vend te qumshit.... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

99999

Primus registratum

Pesha e tepert ka te beje shume me trurin. Ky ka qene mendimi i mjekeve deri tani. Nje person qe mendon vetem per barkun patjeter qe do kete bark te madh.
Por me sa po shifet mbipesha eshte edhe problem ushqimesh. Po te hash vetem makarona ose te pish gjith diten birra si pijanec, patjeter do shendoshesh pak si teper.
Nuk duhet lene vetja pas dore. Duhet ushtruar sport, punuar. Dhe kur nuk i kemi mundesite te punojme apo te meremi me sport atehere disa pune te vogla shtepiake jane te mjaftushme.

antip

Primus registratum

Une e paskam BMI-ne 22.4 kg/m2 /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif Qekam cun king /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/cool.gif

Princesha

Primus registratum

Kur ja thu vedit bahesh edhe ma king...megjithse mos u merzit se do vij ma vone /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/whistle.gif

e_dlira

Primus registratum

BOFSH HAJER QE I NISE CA PER NE PLANETE TE TJERA,

MIRE SE PO NIS EDHE GJYSHEN TIME PER NE HAPSIRE SE ISHALLA PO ME PUSHOJNE VESHET NGA KETO ANKIMET E MBIPESHES

KA CA KOHE QE KA FILLU "DIETEN" DHE NUK HA 2 VAKTE PO HA TE TRETIN SA PER 5 VAKTE FESTASH

.....

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

E para: J'adoooooooooore ato qe thone..."une mund te ha çfare te dua, por kam perhere masa optimale"...sidomos femrat...njesoj si star-et neper revista e TV...te gjitha hane çfare te duan dhe peshojne nga 25 kg...çudi eee...harrojne te flasin per dopimin me droga te ndryshme...nderkohe qe femrat "normale" pa mundesi dopimi...shtrengojne rripin dhe s'hane asgje...dhe jane gjithmone te ngopura!

E dyta: Lymo paske lujt menç...lej birren e fillo krrikllat e ujit lal...se do bohesh me i gjone se i gjate... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/tonguee.gif

E treta: Sikur ne te ushqeheshim vetem me 1/5 e asaj qe ushqehemi...do ta kishim jeten me te mire (nga ana shendetesore) dhe me te gjate...

e katerta: ju bofte mire te gjitheve....dreka... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

Julianna

Primus registratum

Thanks DAHLIA, une sapo mbarova dreken. I keputa nje tortelini me pana dhe proshute per shtate pale qefe... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

Pershoren do e takoj me vone... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Julianna

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Lubardhi</div><div class="ubbcode-body">Nqs nuk ju pelqen pesha juaj ne planetin Toke kliko ketu http://www.exploratorium.edu/ronh/weight/index.html dhe zbulo se sa do peshoje ne planetet e tjere...

Pastaj shkoni jetoni aty edhe na leni rehat nga ankimet /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif </div></div>

Une po nisem per ne Uran. Ti Lubo nga do ja mbash? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif