Martesat ndermjet racash te ndryshme.

lu_lu

Primus registratum
Re: Martesat ndermjet racash te ndryshme.

p.s... une ndoshta flas kollaj ngaqe nuk jam e martuar por...... nese dikush ktu ka eksperienca te mira ... ose e anasjellta t'i thote se nder na ben.
Duhet te kete gjith ata beqare e beqare ktu dhe pak "teori" nuk na ben dem mendoj....heheheheh

Kondrapedali

Kondrapedali

Ti mir që thu që je beqare por të paktën na jep koordinatat /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

Singapuras

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: lu_lu</div><div class="ubbcode-body">Te gjitha rracat e botes nga njerez jane te perbere apo jo..keshtu qe perderisa eshte nje Zot i vetem edhe krijesat e tij jane te gjitha njesoj... me virtyte dhe me te meta.

Ktu lexova vetem aspektet negative te martesave te tilla dhe ne fakt nuk ekzistojne vetem ato... ka dhe pozitive.

Gjera te tilla duhet ti mendosh para se te martohesh ne fakt por fakti qe ti je i martuar me ate person do te thote se e don ashtu sic eshte keshtu qe nuk shoh gje te keqe ne martesa te tilla. </div></div>

Lulu ti ke pointed out disa ide shum interesante.
Megjithate kam disa verejtje dhe pyetje, e do ta cmoja shum sikur te mi akomodoje. Te ishe nje vajze jokompetente ne
subjekt te diskutimit do preferoja te aderoja te kodi i
heshtjes, por me kenaqesi vej re qe ti posedon kulture, edukate
dhe dituri kolosale prandaj nuk e quaj kohe te humbur diskutimin me ty zonjushe :).

1)"Te gjitha rracat e botes nga njerez jane te perbere apo jo..keshtu qe perderisa eshte nje Zot i vetem edhe krijesat e tij jane te gjitha njesoj... me virtyte dhe me te meta."

Une e gjej tejet kontradiktor kete menyre arsyetimi dhe DEDUKTIMI... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif .
Nese njerezimi KLASIFIKOHET /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif ne kategori RRACORE, i vetmi
deduktim i lejushem, ose pergjithesim i lejushem (megjithate jokorrekt ) eshte qe antaret e te njejtes rrace po qe MUND te shfaqin asete fizike dhe tipare personaliteti te njejta,
por ata te rracave te ndryshme nuk mund te kene kete probalitet e dashur... te pakten ne terma fizik e mental... ( psh eshte vertetuar shkencerisht qe zezaket jane te zinj e te bardhet te bardhe, dhe zezakt jane me pak inteligjente se
te bardhit .... bani dhogarite vet tash se a jena tan 'njerz' njesoj... :)) Para syve te Zotit un besoj qe jena njesoj pasi
en secilin ne anorkon shpirti i Zotit por ne terma tjere
e gjej te veshtir me nda te njajtin mendim me ty.

Tjeter,
Ne shumicen e kulturave aziatiko-jugore e amerikanolatine po, por ne kulturat europiane etj dashnia jo gjithmone shkon bashke me martese... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif
Ne keto kultura materialiste nuk hyhet ne martese kollaj...
Ne shumicen e tyne partneret vlersojne me kujdes respektivisht kostot dhe benefitet e mardhanjes... ;). Me korrigjo nese jam gabim.
Madje ne shqiperi per shembull, martesa sherben nji funksioni kaq te ransishem tradicional sa qe te rinjet mund te mos jene
ne gjendje me zgjell partnert e tyne lirshem... ;).

Pamvarisht idealit romantik te takumit 'mister right ose ms right" /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
te ramit ne dashni, te martumit dhe se jetumut te lumtun pergjithmon" keto kultura kan nji perspektive ma dhogaritse
ndaj unionit te marteses e dashur, tu preferu shkusite e kujdeshme per partner te 'pershtatshm' per fmijt e tyne... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
Megjithse duket e padeshirushme apo misterioze, kjo praktike mu em pelqen vec en terma te KONTEKSTIT SHQIPTAR ,dhe faktikisht ka dhan prova en prodhim martesash te sukseshme en vend ton :).

Nuk them qe ska aspekte pozitive ne martesat nderracore por
ato negative ja kalojn positiveve. Psh Vektort ne histogramet statistikore te martesave nderracore orientohen drejt
treguesit 'ndarje' ... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
Ku shkoi fjala 'deri sa te na ndjan vdekja" atehere?
Pesho sa ran perjetohet ndarja. Shpesh ndamja e nje martese
te gjate asht ekstremisht e dhimshme. Partnert qe ishin
afer per njanitjetrin kan punua shuuum per i periudh te gjat
me majt mardhanjen e tyne. - Ata kan inkuraju e shperbly mutualisht njantijetrin, e kan kalu koh te mira bashk me te kqija.

Shumica jon noshta jeton en shpresen qe nji martes do te perfshijn besnikri, besim, e dedikim,- perjet. Ka nji te vertet te pakundershtshme en thanjen zgjille grun ( o burrin) prej shqipnije...

Ciao bella

lu_lu

Primus registratum

Sa qenke zgjatur z. Kome
Edhe une kam lexuar disa nga postet e tua ketu dhe me shumicen prej tyre jam dakort... je person goxha aktiv ktu dhe me mendime per ty vlersuar.... se fundja vetem mendime mund te japim ktu.

Une kam pak kohe ktu se flas gjithmone nga puna + edhe ate pak kohe qe kisha e shfrytezova per te lexuar c'me kishe shkruar, por do perpiqem te pergj shkurt fare se ti problemin e shtroje ne nje kendveshtrim shum-temesh dhe do na duhej nje nate e gjate dimri... para oxhakut per "t'i nxjerre maje" kti muhabeti.

Pak mu duk sikur po lexoja Rilindasit tane duke lexuar postin tend.... e kam fjalen per dialektin tend.... dukesh qe je nga veriu dhe qenkemi patriote.

Kur te kem kohe do ta lexoj perseri postin tend te mesipern.... gjithsesi une kisha shkruar dicka te pergjithshme, pa te dhena ose fakte specifike.
Jam e vetedijeshme se rraca te ndryshme dhe kultura te ndryshme mund te kene rite dhe sjellje qe per disa mund te duken te pakonceptueshme, por fundja une do preferoja me shume qe me njerez te tille dhe rite te tilla te bashkejetoja dhe ti studioja me thelle sesa te tregohesha indiferente dhe mosperfillese ndaj tyre.
Pastaj kutohet se kjo "bashkejetese" qe them une shpie ne lidhje me te ngushta nderracore te cilat mund te shpien ndoshta dhe ne martese.... se per martesan ndermjet rracave po flisnim apo jo.

Singapuras

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: lu_lu</div><div class="ubbcode-body">Sa qenke zgjatur z. Kome
Edhe une kam lexuar disa nga postet e tua ketu dhe me shumicen prej tyre jam dakort... je person goxha aktiv ktu dhe me mendime per ty vlersuar.... se fundja vetem mendime mund te japim ktu.

Une kam pak kohe ktu se flas gjithmone nga puna + edhe ate pak kohe qe kisha e shfrytezova per te lexuar c'me kishe shkruar, por do perpiqem te pergj shkurt fare se ti problemin e shtroje ne nje kendveshtrim shum-temesh dhe do na duhej nje nate e gjate dimri... para oxhakut per "t'i nxjerre maje" kti muhabeti.Pak mu duk sikur po lexoja Rilindasit tane duke lexuar postin tend.... e kam fjalen per dialektin tend.... dukesh qe je nga veriu dhe qenkemi patriote.

Kur te kem kohe do ta lexoj perseri postin tend te mesipern.... gjithsesi une kisha shkruar dicka te pergjithshme, pa te dhena ose fakte specifike.
Jam e vetedijeshme se rraca te ndryshme dhe kultura te ndryshme mund te kene rite dhe sjellje qe per disa mund te duken te pakonceptueshme, por fundja une do preferoja me shume qe me njerez te tille dhe rite te tilla te bashkejetoja dhe ti studioja me thelle sesa te tregohesha indiferente dhe mosperfillese ndaj tyre.
Pastaj kutohet se kjo "bashkejetese" qe them une shpie ne lidhje me te ngushta nderracore te cilat mund te shpien ndoshta dhe ne martese.... se per martesan ndermjet rracave po flisnim apo jo.

</div></div>

Mos u ngushto shoqja jeme, shpjegimi jot kje ok, per ma teper tash flasim her tjeter prap
ciao bella

zuzu

Primus registratum

Keto lloj martesash do shtohen me kalimin e kohes, per vete realitetin qe po jetojme, diferencat jane si problematike dhe terheqese sepse jane sfida. Ne fund te fundit asnje cift, qofshin te dy dhe nga i njejti fshat, do jene dakort per cdo gje...ketu te ne psh jo te gjithe kane te njejtin kod moral e mentalitet, varet nga njeriu.
Njeriu ne martese ose edhe ne lidhje i kalon gjerat me kompromis... matje forcash dmth, ishalla nuk thyeni kokat ne perplasje :p