Martesat ndermjet racash te ndryshme.

shefki

Papirus rex
Martesat ndermjet racash te ndryshme.

Nga pervoja ime kam zbuluar se martesa me nje te huaj mund te jete e larmishme.Pasi te keni zbuluar "te fshehtat" fizike te njeri tjetrit dhe ke plotesuar nevojat bashkeshortore me partnerin e huaj,ti fillon t'i vezhgosh dhe gjykosh veprimet e saj(ne rastin tim)duke u bazuar ne kodin moral qe i ka rrenjet ne vendelindjen tende... vetem atehere ti e ndjen se ne kete shkalle fillon fillimi i fundit te marteses.Si mund te arrish te jetosh ne harmoni me te ? Ndihme!Ndihme!

Ema

Goddes
Re: Martesat ndermjet racash te ndryshme.

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
Une mendoj se diferencat ekzistojne dhe ne vend qe tu kalosh siper duhen marre parasysh ne menyre pozitive.vetem ne kete menyre mund te jetosh mire diferencat.Normale qe ka ndryshim,normale qe nuk ja shpjegon dot tamam ate fjalen e urte qe thuhet ne qytetin tend,normale qe duhet te punosh dyfish per te komunikuar.Por e gjithe kjo perpjekje behet kur ka nje baze te forte dashurie.Athere arrin te merresh vesh edhe po s'fole mire gjuhen e tjetrit,arrin te kalosh,dashuria eshte universale,duhet njelloj,njelloj ne tere boten...
Pacim

policia

Forumium maestatis

me thene te drejten une nuk mund te jem shume e sakte se nuk jam martuar asnjehere me nje te huaj, por besoj qe periudha monotonie ka ne te gjitha martesat...
ne cdo martese ezaurohen, eksplorimet dhe te "fshehtat" fizike...
tani une nuk e kuptoj se cfare do te thuash ti me "nevoja bashkeshortore", por une mendoj se pikerisht keto nevoja bashkeshortore te mbajne ndonjehere te lidhur...
ndersa persa i perket kodit moral, per mendimin tim ka nje kod universal per te gjithe, dhe nje kod moral individual dhe deri diku nuk ka te beje shume me vendlindjen sesa me personalitetin e cdo individi...

shefki

Papirus rex

Policia,me shprehjen"nevojat bashkeshortore" doja te thoja puthje, perqafime,shaka e muhabet(sic e ke kuptuar dhe ti) ,por problemi im qendron ne faktin se pothuajse ne cdo zenke ngrihet tema e kombesise time e pikerisht aty ajo me sulmon tmerrshem duke perdorur "kodin universal".Sipas saj, individualisht i plotesoj kerkesat e ketij kodi, por ajo me pergjitheson me bashkeatdhetaret e mi kur nxehet.A eshte e mundur t'i shmangesh nje tipizimi te tille?

policia

Forumium maestatis

mendoj se te ka gjetur piken e dobet...
mesa duket kur ta ka permendur per here te pare ti je nxehur dhe ajo e ka kuptuar qe ti nuk duron dot ne kete pike...
te gjithe mundohemi ti gjejme tjetrit piken e dobet kur i sulmojme, une nuk do ta konsideroja nje fraze te tille ne nxehje e siper, se edhe une kur nxehem e sulmoj bashkeshortin tim aty ku i djeg me teper, dhe nuk ma ndjen fare as per nje lloj kodi, por kjo nuk do te thote qe une te gjitha ato i mendoja ashtu...
tani per te qene e sinqerte fare ajo ja fut pak kot se besoj ajo e dinte para se te martohej kombesine tende, dhe thuaji asaj te mos beje me gafe te shaje shqiperine e shqiptaret, se mesa duket nuk e njeh shume mire koken tone ajo...
(shaka kjo...)
une di te them nje gje, qe kur do te zihesh me ndonje njeri patjeter do ti gjesh dicka per ta zene ne faj, ne rastin tuaj eshte kombesia, ne rastin tim psh mund te jete profesioni, ne rastin e dikujt tjeter mund te jete ngjyra etj etj...

shefki

Papirus rex

Policia,ta pret mendja qe inatosem kur MADHERIA E SAJ me grupon me shperndares drogesh,kurvare, kontrabandiste refugjatesh,te korruptuar...(listen do ta lexoj gjate pushimeve verore)Une s'mund te pretendoj se s'djehem i poshteruar, thjesht ,nuk mund t'i fsheh emocionet.Nganjehere mendoj se deklarimi i te qenit shqiptar ishte gabim i rende nga ana ime,por njekohesisht pse te mbahem UNE pergjegjes per nivelin shoqeror te disa shqipetareve.Nuk e di nese ti ke jetuar jashte shtetit por a do ta pohoje lehte se je shqipetare apo do te ishte nje pyetje e pakendeshme?

Najeli

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Muelle</div><div class="ubbcode-body"> /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
Une mendoj se diferencat ekzistojne dhe ne vend qe tu kalosh siper duhen marre parasysh ne menyre pozitive.vetem ne kete menyre mund te jetosh mire diferencat.Normale qe ka ndryshim,normale qe nuk ja shpjegon dot tamam ate fjalen e urte qe thuhet ne qytetin tend,normale qe duhet te punosh dyfish per te komunikuar.Por e gjithe kjo perpjekje behet kur ka nje baze te forte dashurie.Athere arrin te merresh vesh edhe po s'fole mire gjuhen e tjetrit,arrin te kalosh,dashuria eshte universale,duhet njelloj,njelloj ne tere boten...
Pacim </div></div>

E pra une njof cuna shqiptare qe jane dashuru me kineze apo koreane...(Zot na fal se i kam talle) /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Ad

Nev

mesoj shqip /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif coje cdo vere ne shqiperi- hani pini raki dhe beje shqipe me zor /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/goofy.gif
nje kosovare ka 10 vjete me nje amerikan ( Dave- Daut ja kemi vene ne emrin ne shqip /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif ) ai flet shqip me mire se ajo vete dhe ja kalon kytre shqipove te austriakzuar ketu nga sjellja /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smash.gif

P.s pasi ta kesh bere 'shqiptare' bertit shqip edhe ska per te hap me goje...

abs

nuk e di...

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: perandoria7</div><div class="ubbcode-body">Policia,ta pret mendja qe inatosem kur MADHERIA E SAJ me grupon me shperndares drogesh,kurvare, kontrabandiste refugjatesh,te korruptuar...(listen do ta lexoj gjate pushimeve verore)Une s'mund te pretendoj se s'djehem i poshteruar, thjesht ,nuk mund t'i fsheh emocionet.<u>Nganjehere mendoj se deklarimi i te qenit shqiptar ishte gabim i rende </u>nga ana ime,por njekohesisht pse te mbahem UNE pergjegjes per nivelin shoqeror te disa shqipetareve.Nuk e di nese ti ke jetuar jashte shtetit por a do ta pohoje lehte se je shqipetare apo do te ishte nje pyetje e pakendeshme? </div></div>

... 'rande' te paska ra mor djale...
them se, nese ti kjarteson ne vetvehte, qe, cdo rac apo nacionalitet ka "ekzemplaret" e vet, dhe se, ne cilin grup te bashkombesve ban pjese vete, se c'vlera ke si person, etc ne kete drejtim, them se nuk ka e dashur apo...qe te nxjerr jasht vehtes...

kaq si fillim, se nuk po me premton koha.

p.s nigjoje Nev'in /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

shefki

Papirus rex

Abstract ,eshte e lehte te filozofosh per pervojen e hidhur te dikujt tjeter,sidoqofte jam dakort me ty kur citon"...nuk ka te dashur apo...qe te nxjerr jashte vehtes."Se fundi c'lloj dialekti
adoptoni ju me siper;ma shuaj kureshtjen ,te lutem?

Ema

Goddes

Une mendoj se ne tere boten ka njerez injorante dhe njerez te zgjuar.E qarte qe nese takon persona te kategorise se pare(edhe shqiptare) nuk merresh vesh,nisen me paragjykime,jane kokeforte dhe skeptike.
Di qe kur kam njohur njerez prej shteteve te ndryshme(dhe me besoni njof shume te huaj) asnjeri nuk me ka pare si "shqiptarja" po si Jeta.Jam une,me difektet dhe te mirat por shtetsia ime eshte menjane,nuk eshte shkak menjanimi dhe nuk kam asnje kompleks inferioriteti ne lidhje me te qenit shqipar.mendoj se shqiptaret si gjithe popujt e botes jane dhe mendojne dhe jetojne ne nje fare menyre te diktuar nga kushtet dhe nga e kaluara qe kane.Jemi popull shume i gatshem per evolim,te shkathe,puntore dhe mbi te gjitha shume te integrushem.Jane te rralle shqiptaret ketu ne Itali qe rrine vetem me njeri-tjetrin,qe nuk afrohen me njeri,etj,etj.
Sipas meje,dhe ky eshte mendim imi i thjeshte nuk ka asnje problem ne martesat e perziera.Shof shume cifte mikse qe ja kalojne shume bukur,diversitetin e kane shfrytezuar per te ndertuar gjera te bukura.
Mendoj edhe qe nese dikush sa here qe ndodh dicka me thote "ja shqiptarja" ai person nuk ka kuptuar asgje nga une dhe ne te njejten kohe ofendon nje shoqeri te tere pa baza.Mund te jete e justifikueshme kur tjetri eshte i nxehur po me kalimin e kohjes mua do me ggerricte nervat.
Gjithsesi pac fat!

Ema

Goddes

Ah,t'ju sjell nje ndodhi.Para 3-4 vitesh isha ne lokalin e nje shoqeje dhe nderkohe qe flisja me kete tek banaku me afrohet nje tip,prezantohet,fliste 99% spanjisht dhe 1% italisht.Shkurt me thote se eshte argjentinas dhe se ishte ne Itali prej tre ditesh,per vizite.I them se jam shqiptare.Athere gjysem i mrekulluar dhe gjysem i trembur me thote:keshilla e pare qe me kane dhene shoket eshte qe te mos flas me shqiptare dhe marokine se jane te rrezikshem.Une qesh dhe i them se jam shume e rrezikshme dhe se shetis me arme ne xhep.Athere ky njeri qe me merrte vesh gjysma-gjysma fillon te qeshe me gjithe shpirt dhe thote:Athere shqiptaret po i fshij,po le vetem marokinet tek te rrezikshmit,apo t'i heq dhe ata?
...

Kondrapedali

Kondrapedali

Ky muhabeti o kot. Nuk ka të bëjë kombësia në një marrëdhënie por personaliteti i individëve. Kur një shkodran martohet me një labe nuk besoj se ka më pak dallim se kur martohet një shqiptar me një italiane, franceze, amerikane, kineze, etj. Pra varet nga personaliteti i të dyve që të përshtaten dhe të krijojnë harmoninë e nevojshme për mbarëvajtjen e çiftit.
Mosmarrëveshjet kulturore shpesh është e vërtetë që çojnë në konflikt por njëkohësisht mund të jenë edhe arsye afrimi pasi largojnë monotoninë e rutinës.
Për rastin në fjalë, do jepja vetëm një këshillë. Kur ajo të fut në të njëjtin kallup me drogaxhi, prostituta, vrasës, etj., të cilët nuk kanë të bëjnë me kombësi por janë kategori më vete, mendoj se më e mira do ishte të adoptoje një qëndrim prej drogaxhiu, vrasësi, tregtari prostitutash dhe t'ja bësh të qartë asaj që mos të grricet shumë se përndryshe do e nxjerrësh ke semafori pasi ta kesh droguar dhe para se ta heqësh qafe ... Mendoj se atëherë do i thrrasi mendjes e ose do të japë duart ose do e mbylli gojën. Ke traditat tona thuhet që "maces i pritet koka që natën e parë". Megjithatë nuk është vonë kurrë.

shefki

Papirus rex

Kondrapedali, duke u mbeshtetur tek pervoja ime personale mund te them lehte se ndryshimet kulturore ndikojne ne bashkejetesen ndermjet dy personave qe i perkasin racave te ndryshme.Shkurtimisht,nese marredheniet bashkeshortore keqesohen ndryshimet kulturore siperfaqesohen dhe perdoren si arsenal argumentues.
Persa i perket keqtrajtimit te saj s'besoj se eshte ide e matur ne qofte se merr parasysh pasojat...

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

mendoj se Kondra ben shaka!...mos ki frike se leh... po s'ha... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

Per martesen midis "kombesive" (nuk preferoj fjalen rrace) te ndryshme...me duket se ke te drejte...duhet te jete e veshtire...se di se nuk kam konsumuar nje lidhje te gjate me nje te huaj...por kur mendoj se edhe me nje te kombesise tende...qe flet te njejten gjuhe dhe qe mund ti thuash çfare te dush e si te dush...(meqe tabani eshte i njejte)...rri e grindesh, e marr me mend qe me nje te huaj duhet te jete dyfish!

nuk e di se çfare ka te beje me shume ne nje lidhje te tille; por jam dakort me Kondren kur flet per personalitet...nese karakteret jane shume te forte...edhe "lufta" them se do jete e forte...s'leshon asnjeri...megjithate duhet te jemi pozitive, kam rreth meje plot persona te martuar "mix" (po flas per shqiptare) me femije dhe me nje jete komplet normale...rutina e zakonshme!

kam gjithmone nje mendim sekret ne koke...po qe do ta them me ze te larte...se di pse mendoj se meshkujt shqiptare...kur martohen me nje te huaj...kjo e huaja...çfare do qofte...ja fut kembet me nje kepuce....edhe pse djemte shqiptare mbahen per maçista...kur vjen puna per femra te huaja...behen pula fare...e kunderta ndodh me femrat...jane ato qe udheheqin dhe terheqin per hunde nje mashkull te huaj... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

Perandoria7 une mendoj se sa me i hapur te jesh, ose sa me te gjere te kesh shpirtin dhe mendjen...aq me i lehte do jete dhe komunikimi ne çift...se besoj se ja vlen te analizosh çdo gje qe te thote shoqja jote...hidhi pas krahut kur je i lodh...dhe jepi te kuptoje, mesoji, tregoji gjera qe per ty jane te rendesishme...dhe beji te kuptoje qe kur jane te rendesishme per ty duhet te jene edhe per ate...

u lodha!

Kondrapedali

Kondrapedali

O lale, un nuk të thash që të bohesh drogaxhi, vrasës e tregtar prostitutash, të thashë që të mbash një qëndrim të tillë dhe vetëm kur ajo ta përmendi. Dhe kjo, jo gjithmonë.
Njoh edhe unë çifte të përziera këtej nga jam dhe nuk po flas më tym. Unë vej theksin tek personaliteti pasi të gjitha të tjerat kanë të bëjnë me të. Pavarësisht se ti je shqiptar, ti je perandoria dhe mund të adaptohesh me shumë gjëra të shoqes tënde po ashtu si edhe ajo mund të adaptohet, apo më saktë tolerojë, me të tuat. Në rast grindjeje nuk është ndonjë qamet i madh se ç'llafe e ç'argumenta nxirren, më e rëndësishme është frekuenca e zënieve si dhe arsyeja. Nëse ju grindeni për mustaqet e Çelos, pra për veçori kulturore të secilit, atëherë është mirë të uleni e të diskutoni të dy me njëri-tjetrin e të vendosni pikat mbi i. Kur jeni lidhur, ç'ju ka tërhequr tek njëri-tjetri? A ka të bëjë me kulturën që ka secili? Nëse po, atëherë shiko se mund të përfitosh nga ky fakt. Nëse kjo nuk ka ndikuar fare, mund të them që keni bërë gabim që jeni lidhur.
Zgjidhjen ja gjen vetë muhabetit.

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

hemmm "keshtu te dua"...a nuk eshte nje shprehje filmi kjo? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/kiss.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/kiss.gif pourquoi tu est seul Kondra? bizarre bizarre...

Kondrapedali

Kondrapedali

Parce que je suis dificile et je n'accepte pas de tromper ma femme avec n'importe qui. Il me faut quelqu'une de spécial.

Est tu disponible? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/kiss.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/kiss.gif

abs

nuk e di...

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: perandoria7</div><div class="ubbcode-body">Abstract ,eshte e lehte te filozofosh per pervojen e hidhur te dikujt tjeter,sidoqofte jam dakort me ty kur citon"...nuk ka te dashur apo...qe te nxjerr jashte vehtes."Se fundi c'lloj dialekti adoptoni ju me siper;ma shuaj kureshtjen ,te lutem? </div></div>

n'vend mor, per sa kena mundsi, bajme per shoqnin forumore.

dialekti jem, ka lind e rrit n'shkoder, zgjeru pak a shume nga veriu ne jug, tashme dhe nga verilindja.

sa per kuriozitet me te detaluar, kam provuar te shkruaj dhe ne gjuhe letrare, shkruaj dialekt sepse ndjehem si ne "shtepi" ketu ne forum.

ndersa ne lidhje me temen tande, simbas shkrimeve me dukesh alamet djalit, e s'me pelqen qe ajo te sillet ashtu me ty, sic duket shkrimi yt me ndezi ndjenjen vllazerore, ne raste t'tilla m'bahet nervi kacurrel, prandaj!

plus, adoptimet dhe asimilimet s'jan'preferencat e mija. bashkpunimi e shkembimi i mendimeve etc. jane te mirprituna.