Martesa ne kishe......!!!

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Martesa ne kishe......!!!

vetem vdekja mund te na ndaje
me duket shume e `frikshme`

Ke te drejte per ikyt thenjen zemer, por eshte dicka qe nuk thuhet vetem kur dikush martohet ne kishe, por gjithkund tjeter.

Eshte premtimi i dashurise dhe perjeteses, qe mendon se do kalojsh. Tash jeta o e gjate ene s'i dihet, por zevendesimi i fjaleve te tua jane si gjithmone plot amelsine.

Duke qendruar tek tema them se si martesa ne kishe, si ne komune ka te njejtat vlera.
Ndyshimi qendron vetem se tek martesa ne kishe bashkeshortet jane te detyruar te drejtojne drejt rruges se Zotit njeri- tjetrin dhe frytet e tyre.
Duke e marre nga ana e ligjeve: Martesa ne komune ka me vlera ,se martesa ne kishe.
Per vedi duke qene mos besuese s'jam martu ne Kishe! Gje merak s'me ka ngelur.

pS: Them se gjeja me e mire eshte te kuptojme thelbin e vertete te marteses...se u martove ne kishe - xhami- komune o ku ta kete qefi e rendesishmja eshte te jetojme nje jete te lumtur me personin qe kemi zgjedhur per te kaluar jeten tone.

pSs: Ju ardhça ne dasem /pf/images/graemlins/laugh.gif

disku

UNI

Abso sec kam von re nji tendence te tij qe cdo teme do e lidhi me xhamine. car don me tregu qe di shume? (Megjithese e di gabim sic e the /pf/images/graemlins/laugh.gif )
Pastaj fundja tema eshte per martesen ne kishe nqs eshte aq i interesum per martesen ne xhami te hape teme te re megjithese do zhgenjehet se do i perplaset ne fytyre injoranca ne ket fushe per vet pergjigjet qe do marre.
personalisht nuk flas aty ku sjam kompetent. Pra kur nuk e njoh dicka mundohem me u informu pastaj te flas per te jo te flas per te gabim me shpres se do me informojne te tjeret. /pf/images/graemlins/wink.gif

Plus meqe qekeni kaq te interesuar rreth marteses ne xhami ju ndricoj une. Ne xhami spara kryhen martesa. Po mund te behet debati midis 2 paleve te interesuara por ama ne Islam martesa eshte shume formale duhet familja e djalit te kerkoje doren tek e vajzes edhe te kete nje deshmimtar te pakten. Pastaj festimet qe vijne pas marteses bahen jashte xhamise ne bahce po deshe. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Se mos harroj o zoçke po ti martesen me shume femra se quke martese? Sa do te rritet numri robo martese po quhet ceremonia. Ku eshte e shkrujtme qe martesa eshte ligj qe duhet te zbatoje normen 1 burre me 1 gru? :confused:

OROSHI

Primus registratum

O korno,sipas postimit tend(te fundit)dalim ne nje perfundim bashke,une e thashe ne menyre me te thjeshte qe nuk e di qe martohen ne xhami sepse grave nuk u lejohet te futen nga pjesa e burrave,ti na e sqarove me mire,cte keqe ka ketu,une ne fakt po debatoja me nje tjeter qe kishte shkru se martohen edhe nga dy here ne kishe,prandaj nuk e kuptoj ate "shperthimin "tend si te ishe djali i hoxhes /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Unicorn:
[qb]Ku eshte e shkrujtme qe martesa eshte ligj qe duhet te zbatoje normen 1 burre me 1 gru? [/qb]
ne kodin civil, robo. problemi eshte qe shoqerine e vendeve me popullsi muslimane nuk e drejton KODI CIVIL, por ligjet e islamit.

ndersa ne vendet e krishtera, ASNJEHERE feja nuk ka qene ne komande, ajo gjithnje ka vepruar krahas SHOQERISE CIVILE, pra ka mbajt vendin qe i takon.

pranej dhe ka pas zhvillim ekonomik VETEM tek keto shoqeri e jo ato te islamizuara gjeri ne rrenje.

abs

nuk e di...

Uni flmd per shkembimin e opinionit tend.

Nese ai ( une ose secili ) ka nje tendence, qe na ban pershtypje ose e interpretojme ashtu sic ne na ban "reaktion" ne ate moment fjala, do propozojsha, t`i drejtohet nje pyetje direkte, se sa te bahen krahasime ( te flasim pra me te njejten gjuhe) ose te bahen dhe supozime tjera te imagjinuara.

Personalisht nje gja me ban pershtypje, eshte: tendenca e shume kujt per tu prezantu Kompentent (kjo eshte shume pozitive :thumbsup: ), si dhe ajo tjetra per t ja perplasur tjetrit injorancen/dobsine ne ftyre ne nje menyre akuzuese( kjo... :shrug: ).

A s me thua, cili asht ai/ajo qe s ka injoranc e dobsi ne vetvehte? ndersa nga kompetenca jote dhe te gjithsecilit perfitojme shume te tjere, e ne thellsi ndiehem(mi) te kenaqur/krenar qe nje pjestar i joni asht kompetent ne x fush, dhe kena mundesi me i drejtu dhe pyetje.

Shpresoj te me kuptosh mire ne kto rreshta, nuk asht qellimi im te marr diken ne mbrojtje e dikend ta perplasi mbas murit, thjesht deshiroj ktu nje tjeter frym diskutimi, ate te shkembimit te pervojave.

:wave:

------------------

Ps: Me kane pyetur te huajt ktu, cilat jane traditat e katolikve dhe myslimaneve te shqiperise? Te them te drejten, ne ate moment s kisha nje pergj. ekzakte, vetem nje pergjithsuese dhe shume neotrale. Vehten teme e kam pyet, me vertete, cilat jane kto tradita?Te cilat jane dhe ngjyranuance te individualitetit t kultures tone! Pervec ndonje tek tuk, hala shume si di! :shrug:

disku

UNI

Fillimisht postuar nga Unicorn:
[qb]
personalisht nuk flas aty ku sjam kompetent. Pra kur nuk e njoh dicka mundohem me u informu pastaj te flas per te jo te flas per te gabim me shpres se do me informojne te tjeret. /pf/images/graemlins/wink.gif
[/qb]
Se paske lexu me tamam postimin tim abso. /pf/images/graemlins/laugh.gif
Ate referimin tat me pyt e kam te qarte para se te ma udhezoje ti(Rrofsh meqe ra llafi /pf/images/graemlins/smile.gif ).
Po OROSHIN sa do te mundohesh ti me e sqaru e kam lexuar edhe ne shume tema te tjera ku sjam shume 'kompetent' edhe nuk i jam pergjigj per vet faktin se nuk dua te mbuloj injorancen me injorance. Ama kur preken tema ne te cilat pak a shume jam rrahur edhe hidhen opinione te pafaktuara e ndjej detyre morale te replikoj per te mire te mireinformimit. /pf/images/graemlins/laugh.gif .
Un nuk thash se jam enciklopedi ama nuk mundohem te ndrej opinionin tim mbi te tjereve aty ku sjam i ndricuar. /pf/images/graemlins/tongue.gif

abs

nuk e di...

Uni me than t drejten ai mesazhi i Zogut me terhoqi me shume /pf/images/graemlins/wink.gif

Gysi injorancat le te ndicohen nga mendimet kompetente, e nga kto te fundit te injorohet ajo.

/pf/images/graemlins/smile.gif

--------------------

disku

UNI

Se clidhje kish mesazhi zogut me debatin qe po bajshim ne vec ti me duket e di abso. /pf/images/graemlins/laugh.gif
Nejse vazhdoni diskutoni martesat /pf/images/graemlins/wink.gif .

OROSHI

Primus registratum

Korno,mbas keshilles qe me dhe,u informova plako persa i perket qe njerezit,ne xhami,i perulen zotit,nuk ishte e vertete,njerezit i peruleshin Tokes,dhe i kthenin Bithen Zotit.
shaka po bej mor njerez,direkt ju te kapni kallashet apapapapapapap /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif :tipsy:

Guest

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] ndersa sa i perket marteses, ajo me te vertet eshte DUKURI e KRISHTERE, e kete se them vetem une, kerkoni e do te gjeni plot referenca.
[/qb]
Dhe ketu jam plotesisht dakort me ty! Une kete e pranova ama, me ckam degjuar kerkova te precizoj lidhjen KRisht/ Kishe dhe MArie/martese.Pasi ajo cka kishe dashur te thoje nuk eshte e vertete nga ana biblike.

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] ndersa ajo qe them une eshte kjo: komunizmi u shemb ngaqe njeriu nuk e zevendosi dot institucionin e marteses me diçka tjeter, fermen [/qb]
Ndersa, une mendoj qe komunizmi e zevendesoi mjaft mire rolin e kishes persa i perket marteses. Se asnje nuk mund te divorcohej po te mos e vendoste "parti". KOmunizi nuk pati si qellim njehsimin "martese/ferme"., por ishte shume ideal per tu perballur me rritjen e madhe te nr te popullsise me nevojat qe kishte.

ps. Te pranosh qe nuk di DO TE THOTE QE DO TE MESOSH.tE DUASH TE MESOSH DO TE THOTE TE DISH.DAKORT ZOGTH????? :cool:

Guest

Ciaoooooooo Dolce,

Jam dakort me ty qe nuk eshte kisha qe e mban nje martese te gjalle.ama jep bekimin e saj dhe ndihmonderi diku(pasi ka te beje vullneti i njeriut pastaj, sic e citonte edhe absi) per ta cuar perpara nje martese te lumtur.
Perseri jam dakort qe ato shprehjet i japin me shume embelsi raportit...ama me duken premtime per dicka qe nuk e di...dhe kjo gje me le nje cike ne medyshje per vleren e saj.

Guest

Martesa ne xhami nuk behet si ne kishe ...ashtu si edhe riti i vdekjes. Ne keto raste, me sa di une, vjen Hoxha ne familje dhe ben bekimin e lidhjes martesore dhe te vdekjes.

ps.Dikur kam pare nje film...."NUSJA NGA DANIMARKA".Aty kryhej nje rit martese ndermjet nje vajze me origjine katolike dhe nje djali mysliman.Film interesant per te njohur dicka nga problemet qe hasen midis bashkejetes se dy feve ne martese.

abs

nuk e di...

:eek:

--------------------
Pendimi eshte nje dliresi e shpirtit qe ia detyrojme Zotit. Nje njeri qe pendohet dy here, eshte nje hipkrit i tmerrshem. (Balzac)

usta_Qima

Primus registratum

mesa di une martese=mBartese=me u bo mbare,me u rregullu.
sa es e vertete nuk e di sidomos per kuptimin /pf/images/graemlins/laugh.gif

fairy

Primus registratum

Sa qefff, neser do shkoj ne nje martese ne kishe. /pf/images/graemlins/smile.gif

iliriano

Primus registratum

Desha te pershendesja Zog qe si gjithmone arsyeton dhe diskuton ne baze te fakteve :thumbsup:

Ndersa ti 1697 e ke gabim qe thua se martesa per muslimanet nuk kryet ne xhami!para disa muajsh nje vajze shqiptare u martua me nje arab prej Iraku,dhe martesen e kryen ne xhami.

Prandaj germoni icik me thelle ne fene tuaj se keni per ta gjetur...qenin e ngordhur /pf/images/graemlins/laugh.gif

abs

nuk e di...

Fillimisht postuar nga Mocja pertace:
Sa qefff, neser do shkoj ne nje martese ne kishe. /pf/images/graemlins/smile.gif
Na trego ndonje gje interesante kur te kthehesh bitte. E kalofsh bukur /pf/images/graemlins/smile.gif

-----------------------

pervoja personale s duhet injoruar ajo
eshte po aq kompetente...sa teorite kompetente te bazuare ne te.