Martesa ne kishe......!!!

iliriano

Primus registratum
Martesa ne kishe......!!!

C'mendim keni per ciftet qe lidhin martesat ne kishe!..

C'sinjifikim ka lidhja e kurores ne kishe dhe shkruajtja e emrave ne altarin e shenjte!

Kush di te na beje pak dite reth kesaj teme.

iliriano

Primus registratum
Re: Martesa ne kishe......!!!

Keshtu thone mi vajza se eshte me te vertete e mrekulli te martohesh ne kishe,une per vete se kam provu ala /pf/images/graemlins/wink.gif

Po me sa po shifet ketu n'forum njerzit preferojne te martohen ne Xhami /pf/images/graemlins/laugh.gif

pippo

Primus registratum

besoj se ne shqiperi nuk ka akoma kaq shume kulture fetare per te kuptuar me te vertet martesen ne kishe, per vete nuk di nese do martohem akoma jo me ta di ku, pervete nuk eshte se besoj - po nese partnereja ime e deshiron n j gje te tille ok. Po ne xhami gjalle ne bote me mire beqare sa te me martoj nje hoxhe eshte njelloj si kur te marton kasapi ose shitsja e qepve ,,,,,,,,,

Diddy19

Su@mi

Nuk e di se ku mbeshteteni kur jepni nje mendim mbi martesen ne kishe (fundja edhe ne xhami)..nuk e di nese niseni nga bukuria e ceremonise apo nga kuptimi dhe simbolika e nje ceremonije te tille...Vertete qe ceremonija e marteses kishtare eshte e lezetshme,mbi kete jam dakord me ju,po une mendoj se me kalimin e viteve njerezit kane harruar simboliken e saj..Me sa di une eshte e ndaluar te martohesh me shume se 1 here ne kishe perderisa je betuar para zotit qe çiftin vetem vdekja mund ta ndaje...Nderkohe qe di shume raste te martesave ne kishe me shume se nje here ..Kjo me ben mua te dyshoj per autenticitetin e kesaj ceremonije...kshuqe une se kuptoj edhe skepticizmin apo neverine qe shfaqin disa persona ndaj marteses ne xhami ..Une per vete jam muslimane per modo di dire,po nuk jam besimtare..nuk besoj as ne ceremonine ne kishe e as ne ate ne xhami..po per ata qe besojne mendoj qe jane te barazvlefshme:

abs

nuk e di...

martesa me ceromoni fetare mendoj duhet te jete shume romantike dhe familiare.

ndersa thenja:
vetem vdekja mund te na ndaje
me duket shume e `frikshme`

ndoshta duhet te zevendesohet me(psh) :rolleyes:
:- jam bashkudhtari(ja) jote deri ne pafundesi

(meqense duhet me than dicka) :wink:

:rockband:

--------------------

megjithse :wub: flet dhe pa fjale /pf/images/graemlins/wink.gif

disku

UNI

Thuhet ma mire kshu:
Do te ndjek koma komes, nga mullari ne mullar, nga koteci tek burgu lopve...edhe ne koshere te bleteve do te vij mrapa. /pf/images/graemlins/laugh.gif

bebi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dafne:
[qb] Nuk e di se ku mbeshteteni kur jepni nje mendim mbi martesen ne kishe (fundja edhe ne xhami)..nuk e di nese niseni nga bukuria e ceremonise apo nga kuptimi dhe simbolika e nje ceremonije te tille...Vertete qe ceremonija e marteses kishtare eshte e lezetshme,mbi kete jam dakord me ju,po une mendoj se me kalimin e viteve njerezit kane harruar simboliken e saj..Me sa di une eshte e ndaluar te martohesh me shume se 1 here ne kishe perderisa je betuar para zotit qe çiftin vetem vdekja mund ta ndaje...Nderkohe qe di shume raste te martesave ne kishe me shume se nje here ..Kjo me ben mua te dyshoj per autenticitetin e kesaj ceremonije...kshuqe une se kuptoj edhe skepticizmin apo neverine qe shfaqin disa persona ndaj marteses ne xhami ..Une per vete jam muslimane per modo di dire,po nuk jam besimtare..nuk besoj as ne ceremonine ne kishe e as ne ate ne xhami..po per ata qe besojne mendoj qe jane te barazvlefshme: [/qb]
Nderkohe qe di shume raste te martesave ne kishe me shume se nje here ..

Suami, si e the vete ma siper asht ma shum dicka simbolike edhe e bukur, asht ma teper per dicka t'bukur ne at dit (flas per martesat me deshire ) /pf/images/graemlins/tongue.gif por nuk asht se je i detyrum me ndejt me at person edhe kur nuk shkon ma thjesht per nji kunore kishe. Zoti don qe na me ken t'lumtun.
Per at rreshtin qe ke shkru ma siper, m'vjen keq me e than se nuk duhet me ndodh, por mundet me ndodh ne nji kishe ku kisha nuk asht n'dijeni per t'kalumen e atyne qe po i ven kunore per here te dyte, pra nuk asht e ligjshme te vesh kunore dy here ne kishe, pervecse kur bashkshorti/tja kan vdeke.
Por ne jete jena, e kto jan gjana qe ndodhin...

/pf/images/graemlins/smile.gif

ps: ne kishe mundesh me vu kunor per here te dyte e te trete e te 100000 me te njejtin person, pra me rinovu premtimet.
un s'njof asnji qe e ka ba, vec kam pa nder filma /pf/images/graemlins/laugh.gif

OROSHI

Primus registratum

Dafne,besoj qe Blue i spiegoj shum mire se si lejohet qe te martohesh dy here ne kishe,te gjitha obcionet e tjera jane joteverteta!!!Ndersa ne xhami nuk behen martesa(me sa di une)sepse gruaja nuk lejohet te hyje nga ana e burrave,vec nqs bahet ndaras(qe per mendimin tim qe ne ndarjen brenda xhamise,de fakto ka ndodh edhe ndarja e qiftit).

Gysi

Primus registratum

Dostojevski thote nje gje te lezetshme per menyren se si kujtohen njerezit per fene.

"Keshtu e kane lolot, perpara pijetores bejne kryq, ndersa kishen e qellojne me gure"

Orosho, paske fillu me na dhone edhe fetva si hoxhallaret m'vaktit, vej edhe nji callme n'kaptine, fillo terhiq ene ka i cike tespite edhe bohesh tamon.
Kujdes o robo, mos fol badihava se ka qitape per k'to pune.

disku

UNI

Fillimisht postuar nga OROSHI:
[qb] Dafne,besoj qe Blue i spiegoj shum mire se si lejohet qe te martohesh dy here ne kishe,te gjitha obcionet e tjera jane joteverteta!!!Ndersa ne xhami nuk behen martesa(me sa di une)sepse gruaja nuk lejohet te hyje nga ana e burrave,vec nqs bahet ndaras(qe per mendimin tim qe ne ndarjen brenda xhamise,de fakto ka ndodh edhe ndarja e qiftit). [/qb]
Kto trut ku i gjen ti tek tregu shumices?
O robo Xhamia eshte objekt kulti. Pra sherben vetem me ju perul zotit. Pastaj kush je ti te besh analogji te tilla si ajo qe ne xhami ndahet e falmja vec burrat e grate edhe u ndaka ne te vertete? Vetem mungesa e kultures e ben njeriun te hedhe arsyetime boshe ne ajer megjithe mangesine e njohjes se subjektit te cilit i drejtohesh.
Po flisnim per martesen ne kishe edhe jo te vendosesh kanarin e ti masesh xhami e kishe. Kaq problem e paske o burre i dheut sa te sulmosh dicka tjeter megjithese tema se perfshin fare?
Per nder kur lexoj postimet e tua me kujtohen mbledhjet e byrose politike. Kot e shan Enverin ti se nje tru(Megjithese i vogel:D) keni.

abs

nuk e di...

Uni :angel: , se marr vesht pse duhet te ndiehesh i prekur nga ato qe shkruan sipershkruarsi, e pergjigjesh ne kte rast po me krahasime.
Ai dhe shume si ai, ate dine, prandaj shprehet ashtu.
Dhe une pyeta vehten (pas shkrimit te Dafne) si do jete martesa ne xhami? ( pasi martesen ne kishe e kena pa t pakten n film).

A do ishte me mire te shkembehen njohurite?

fundja tema asht martesa ne kishe, e personat me siper qe kane fol per xhamine i kan hap urdh bisedes , gje qe me duket normale.
kshtuqe te tjeret shkruajne ate qe dine(qofshin kto dhe informacione te gabume), ne kte rast ti dhe ato qe kane njohuri me shume, shkruani me shume, me e favorshme asht nje pergjigje e detajuar.
Mua personalisht ajo do me interesonte me shume me e lexu.

:wave:

iliriano

Primus registratum

Kjo teme eshte per ata qe jane te interesuar te martohen ne kishe /pf/images/graemlins/wink.gif

Mos harroni ju te tjeret se mundeni te martoheni dhe ne komune :thumbsup:

Rendesi ka qe te mos mbeteni beqare.

matrimonio2L.jpg

:angel: :wub:

matrimonio.jpg

Filloni e enderoni tani /pf/images/graemlins/smile.gif

zog

Primus registratum

martesa behet ne kishe, ngaqe ishte kisha qe e krijoi si koncept. vete emri MARTESE vjen nga nena e jezusit MARIJE. por martesa eshte dhe institucion moral prandaj; MARIJE = MARTESE = MORAL.

ndersa tek muslimanet, meqenese doli fjala ketu, martesa NUK EKZISTON, perderisa islami e lejon burrin te marre disa gra, nuk mund te flasim per martese (ashtu siç e njohim ne, lidhjen ne fjale ose ne bese, te dy vetve te sekseve te kunderta perpara zotit).

ne te vertete, martesa nuk eshte fenomen universal (si lindja ose vdekja), nje grua nuk na mjafton, (kjo s'do te thote qe s'ka te tille, por keta jane pakica), e prandaj tek ceremonia e saj s'mbetet tjeter veç TEATRALITETIT, si ne kishe ose ne bashki qofte.

Guest

Fillimisht postuar nga abstract:
[qb] ndersa thenja:
vetem vdekja mund te na ndaje
me duket shume e `frikshme`

ndoshta duhet te zevendesohet me(psh) :rolleyes:
:- jam bashkudhtari(ja) jote deri ne pafundesi
megjithse :wub: flet dhe pa fjale /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Sot i thashe dikujt te hesht...se "pergjithmona apo perjetesia" me tremb. Me trembin premtimet e senesermes.
Premtimi me i bukur do ishte "bashkejetesa", jo ne kuptimin e ndarjes se nje krevati por ne kuptimin e plote te saj.
Prandaj e ndjej shume ate cka thote absi! si gjithmone del resto :kiss:

Guest

Me aq pak njohuri qe kam une mbi kishen katolike...mund te te them qe martese quhet martesa e Krishtit me Kishen dhe jo e Maries.
Maria konsiderohet nga feja si nena e Birit te Zotit dhe si cdo nene ishte e dhembshur dhe e dedikur ndaj birit te saj.
Prandaj martesa ne kishe merr kuptimin e perkushtimit ndaj personit qe ke vendosur ta kesh bashkeudhetar te jetes. Dhe ky ishte edhe misioni i Krishtit, la familjen, miqte e cka kishte per te ndjekur pasionin e tij.
Nderkohe qe edhe martesa ka kete kuptimin, largimin nga afeksioneve per te ndertuar nje perkushtim ndaj nje familje te re. Pasi eshte e pamundur te jesh "besnik" kundrejt 2 alternativave.

abs

nuk e di...

sec e kane nje tendenc disa me ja mbyll gojen tjetrit :mad: :eek:

1697 motra jeme e vogel :angel: :kiss:
mendimit tend ne lidhje me besnikrine, mendoj se nese njeriu asht besnik ndaj vehtes, athere automatikisht asht besnik dhe ndaj tjetrit.

e kalofsh bukur
:wave:

zog

Primus registratum

skuza se disha qe 69-çja qeka femer, pastaj pergjigja ime s'ishte fyerje por thjesht alegori.

kur nje llogjike s'na e mush menien, atehere shpesh themi "me mend te tilla s'shkojme dot as ne hale".

ndersa sa i perket marteses, ajo me te vertet eshte DUKURI e KRISHTERE, e kete se them vetem une, kerkoni e do te gjeni plot referenca.

ndersa ajo qe them une eshte kjo: komunizmi u shemb ngaqe njeriu nuk e zevendosi dot institucionin e marteses me diçka tjeter, fermen psh. dhe kjo te bind per rolin tejet te rendesishem qe ka martesa ne shoqeri, te pakten sot per sot.