KUSH E NJEHE KTE BIME :TARTUFI

Seyfert

Valoris scriptorum
kerpudhe leshit......eshte n forme patateje e zeze pak e rrudhur.ske nevoj me shku n france por ne alpet shqiptare.n vermosh,n dukagjin e ma posht gjen ket patate luksi e cila varion nga 1000eur kg deri ne 2000 eur kur ka cilesin extra....ajo perdoret ne makarona dhe mishra .

eshte e vertete, ka dhe tartuf te bardhe qe eshte me i shtrenjte. Per gatim eshte special dhe ben pjese tek gatimet e shtrenjta. :)

Seyfert

Valoris scriptorum
mirdita andrea une njofe (TERTUF ) Te Bardh Ne Formen e Kerpulles e bardh nen toke ka nje si forem patate cel ca lule lart ngjyre jeshile nga lart dhe nga posht si manoshaqe kam shume nevoj per informacion ju flm pres!!!!!!!!

nuk cel lule tartufi, ai gjendet vetem nen toke.

scadarsko

Locus omnem
[quote="Seyfert, post: 999443, member:]eshte e vertete, ka lugef te bardhe qe eshte me i shtrenjte. Per gatim eshte special dhe ben pjese tek gatimet e shtrenjta. :)[/quote]
Mishi dhe makaronat shijohen shume me tartufe......vetem nje maje luge caji mjafton e aroma e saj te terbon...

Gezim Gjoshi

Primus registratum
KUSH E NJEHE KTE BIME :TARTUFI

Pershendetje forumist,

Jam kurioz te mesoje nga ata qe e din se cka esHte tartufi...sjam shum i sigurt nese dhe ne gjuhen shqipe i thone po me kte emer TARTUF.

kam pak info ,,ne lidhje me kte bime ,nje gje e dije vetem se eshte shum e rralle,dhe kushton shum shrenjte.Perdoret neper restorante sepse ka nje shije specifike dhe te vecant..une jam kurioz te mare info nga ju ..

pershendetje i nderuar
sa i perket tartufit kam pak njohuri per te
tartufi eshte kerpudh e cila gjendet nen siperfaqen e tokes deri ne 1 meter rritet ne pyje te ahut lisit ... etj
gjendet ne zona mesdhetare
egzistojn 3 lloje te tartufit 1. i bardh 2.i murrem. 3 i zi
menyra e gjetjes se kesaj kerpudhe shume te rrall behet vetem permes kafsheve te drasura psh qen, derra etj.
nje qen per tartuf ne kosov kushtun afer 1000 euro
tartufi eshte kerpudh qe perdoret si erez ne kuzhina moderne ka arom karakteristike
kilogrami i ti sillet mbi 8000 euro
besoj se keto njohuri do te ndihmojn

Dreamer

Under the Dome
  1. Speciet:

zhardhok magnatum Pico (magnatum Latine, manjatë, i pasur);

zhardhok melanosporum Vittadini (nga mèlasanos greke, të zeza nga sporeve të zeza);

zhardhok macrosporum Vittadini (nga sporeve të mëdha);

aestivum zhardhok (verë);

zhardhok borchii Vittadini; (Quajtur De BORCH, një dijetar i cili e përshkroi atë më parë);

brumale zhardhok (brumalis latine, dimër);

moscatum zhardhok (nga miskut, se si erë myshk);

zhardhok mesentericum (latinisht palosur raportuar në venat ushtritë miceliale);

Tartufi eshte 'një kërpudhe nëntokësore, .

Tartufet jetojnë në simbiozë me bimë të tjera, të cilat ushqehen me substancat që janë në rrënjët e disa lloje të pemëve të cilat substanca kthehen në nevojën e tyre. Pemë nën të cilin ne shpesh e gjejnë truffles janë plepit, kalter, bli, gështenjë, pisha, pemë lisi (Oaks, dushku, dushku, Farni, problematike, dushku).

Bimët dhe toka në të cilën zhardhok këpurdhash ka lindur nga karakteristikat tuber të ndryshme, ka shumë që thonë se tartufet më të mirë janë ata që janë të lindur në afërsi të lisit.

Tartufet mund të kenë madhësi të ndryshme nga ato të një lajthi deri në ato të një pjepër, konformitetin e tyre dhe 'më shumë' ose më pak të rregullta, zakonisht një formë sferike dhe ato mund të gjenden në thellësi të ndryshme 'të tokës.

Duke qenë një kërpudhat dhe konsiderohet se të gjitha kërpudhave janë të përbërë kryesisht nga uji, rreth 70-80%, në vitet kur uji ka "bërë dëshirën që ne nuk duhet të jetë i befasuar për të mbledhur tartufe madhësia reduktuar, sigurisht, dhe një tjetër indeks ' terren, në qoftë se ne jemi duke shkuar për të kërkuar truffles në një tokë kompakt dhe balte, këto do të priren të jenë më të 'vogla dhe të parregullt, ndryshe nga në tokat e buta tentojnë të zhvillohen shumë më' i madh dhe i mirë formë.

Miqtë dhe armiqtë e tartufit

Në kundërshtim me atë që ju mendoni se janë miqtë më të mirë të kafshëve pyjore zhardhok këpurdhash kullotnin në truffles cila përshpejton veprimin e sporeve, të cilat mbin më shumë 'lehtësisht në sajë të funksionit të sistemit të tretjes së kafshës

Kur në gropat ballafaqohen pyll, të bëra nga derrave të egër, pranë zhardhok këpurdhash, kurrë për t'u dhënë atyre fajin për një plaçkë të dobët, kafshët në të vërtetë 'janë aleatët tanë në pyll ushqyerit edhe truffles nuk kompromis ekosistemin e pyjeve dhe mal në krahasim me përhapjen e tartufit, janë faktorë të tjerë që ndikojnë në mënyrën se si agjentët armiqtë e pyllit. Së pari nuk është 'njeri me ndotësit e saj janë duke shkaktuar surrriscaldamento klimës efekt mbi Mediteranea band cilit shkakton mungesën e shirave që të sjellë më shumë dhe më shumë' në telashe 'ciklin normal biologjik të zhardhok këpurdhash, më shumë' Pastaj ka efektet e menjëhershme të mbindërtimi dhe shpyllëzimi që e kanë reduktuar zonat e zhardhok këpurdhash.

Gjithashtu ne nuk mund të harrojmë një tjetër faktor shkatërrues që njeriu e bën në natyrën dhe shpesh në mënyrë të ndërgjegjshme, si përdorimin e shata këqij në pianelli e tokës ku tartufi rritet. Për ata atë ndarje të truffles, por nuk ka qen gërmimi në tym nën pemë tartufigeni, kompromis, nganjëherë për vite, nganjëherë në mënyrë të përhershme, zhardhok këpurdhash.

Tartufet janë formuar nga një pjesë e jashtme të quajtur, peridot, e cila mund 'të jetë i qetë (zhardhok magnatum pico, zhardhok borchii vittadini, zhardhok macrosporum vittadini) ose leze ose sculturato (zhardhok melanosporum vittadini, zhardhok brumale vittadini, zhardhok moscatum de Ferri, zhardhok vittadini aestivum, zhardhok uncinatum Chatiin, zhardhok mesentericum vittadini) dhe duke filluar në ngjyrë nga drita në terr, në varësi të llojeve dhe ndryshon nga e bardhë në të verdhë, në gri të errët, e zezë dhe ka një funksion mbrojtës kundër baktereve dhe muffe.

Pjesa e brendshme, i quajtur bujkrobërit, dhe madje edhe këtë 'ngjyrë të ndryshueshme, nga e zezë në rozë në ngjyrë kafe të errët, dhe ngastër e priftit "përshkohet nga venat e më shumë' ose më pak i gjerë, që rrethojnë alveolat në të cilat ata janë të zhytur e qelizave të mëdha (asci) që përmban spore.

Vetëm në sajë të klasifikimit të lëkurë, të ngastër e priftit, asci dhe sporeve, ne mund të përballojë identifikimin e saktë të llojeve të zhardhok këpurdhash.

Ashtu si të gjitha kërpudhave gjithashtu tartufet kanë një strukturë vegjetative, të përfaqësuar nga miceli dhe riprodhues të përfaqësuar nga një trup fruiting. Miceli dhe 'shikuara në mikroskop, dhe duket si një grup i hifeve hollë, të septuara dhe të degëzuar. Trupi fruiting jashtëzakonisht karakteristike, dhe "i përbërë nga dy lëkurë që ngastër e priftit dhe e 'karakterizohet nga erë tipike dhe të ndryshme nga specie të llojeve.

Last edited:

biancheto

Primus registratum
Re: KUSH E NJEHE KTE BIME :TARTUFI

Te nderuar anetare,

Ju faliminderoj per kontributin dhe per pegjegjen tuaj qe e keni bere ne lidhje me TARTUFIN.
A mund te me thote dikush ,sidomos ata qe jetojne ne shtetin Ame-Shqiperi, se, a gjindet ndonje liber ne gjuhen shqipe rreth TARTUFIT, dhe bimeve tjera.
JU faliminderit

me respekt

Qielli
O vlla di gjo kush don me ble se per te pas ka ne shqiperi sa te dush na ndimon dot me ndo nje bleres